Отиди на
Форум "Наука"

yaponetsa

Потребител
  • Брой отговори

    13
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от yaponetsa

  1. On 9.01.2019 г. at 1:40, vvarbanov said:

     Във вестника има снимка на намервача с грамота.Пише, че Росен е дарил намереното съкровище.Явно за това не са му дали парична награда, а само грамота. https://www.blitz.bg/article/36162

    Трябва да се види делото за което казваш че са му завели.Обвинението, присъдата и мотивите.Съмнява ме ,че и там закона е спазен.Може би не знаем истината, нямаме информация за това дело.

    Във всички публикации в интернет пише че човекът го е ПРЕДАЛ в музея,откъдето пък му дали грамота че го е ДАРИЛ.

    Врътнали са го та е подскочил. По принцип закона казва че всичко намерено без ясен собственик е държавно.Демек няма как да дариш нещо на държавата което си е и без това нейно.

     

    • Харесва ми! 2
  2. Преди 15 минути, vvarbanov said:

    Аз не зная за такъв закон! Цитирай къде пише , че   "По тогавашното законодателство са си били 25%!"

     Има ли нещо незаконно  , че на полицая са изплатени 1 600 лв. възнаграждение?

     

    Няма нищо лошо че на полицая са му платили,ама защо на свищовлията вместо да му дадат някой лев,му завеждат дело?

    И дай да видим какво казва действащото законодателство през 2011г. за културните ценности,щото не се сещам да е определено обезщетение със закон тогава.

  3. Преди 50 минути, vvarbanov said:

    Обаче има значение дали съкровището е културна ценност.Ако е КЦ(паметник на културата) до 1999 г. се полагаше възнаграждение ДО 25% от стойността му.Тоест сумата не е твърдо 25%.Точно тази думичка "ДО" обезсмисля процентите.Защото ако примерно предадеш панагюрското златно съкровище могат да ти дадат възнаграждение от 1 ст.Тя влиза в тия ДО 25%, колкото и малка сума да ти дадат тя пак е ДО 25%.Това беше направено нарочно хем уж плащат, хем нищо не дават и накрая всичко е законно.Отделен е въпросът, че няма как да оценят да речем панагюрското съкровище защото няма каталог за него.Но даже да го оценят като безценно, една стотинка си е възнаграждение ДО 25% от много ценно, изключително ценно, безценно,...и закона е спазен.

    Да ама в случая говорим за 2011г.По тогавашното законодателство са си били 25%. И пак да спомена случая с полицая който "случайно" откри на следващата година 2400 медни коруби.На него му платиха 1600лв .На свищовлията-нито лев.

    • Харесва ми! 1
  4. Преди 2 часа, Б. Киров said:

    Това е точно така по закона за собствеността. Обаче! чиновниците от министерството на културата са направили ловка маневра и го заобикалят. Защото чл. 95 от Закона за културното наследство казва:

       Чл. 95. (1) На лицата, предали вещи по реда на чл. 93 или съобщили ценна информация за такива вещи, се дължи възнаграждение. Възнаграждение не се дължи, ако лицето не е изпълнило някое от задълженията си по чл. 93. 

    (2) Размерът на възнаграждението се определя с оглед значението на вещта и приноса на лицето за нейното запазване при условия и по ред, определени в наредба на министъра на културата.

    Демек закона за собствеността тук се отменя с наредба на министъра на културата, която пък гласи:

    Глава първа.
    УСЛОВИЯ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ

    Чл. 3. (1) Възнаграждение се определя само в случаите, когато намерената вещ бъде идентифицирана от съответния музей като движима културна ценност.

    (2) Възнаграждението се определя с оглед значението на вещта и приноса на лицето за нейното запазване и може да бъде в размер до 5000 лв.

    (3) Размерът на възнаграждението не може да бъде обвързан в процентно отношение със стойността на движимата културна ценност.

    С други думи, ако лицето Х намери 2 килограма злато на буца, ще му изплатят 25 % от стойността на това злато, ако обаче същото лице намери 2 кг. златни монети, които се класифицират от чиновниците в комисията като "културна ценност" могат да му се изплатят до 5000 лева за тях.

    Наредбата отменя Закона: Да живее контрабандата и черния пазар.

    Това с обезщетението до 5000лв го приеха СЛЕД намереното съкровище в Свищов.Човека си го пре..аха.

    По тогавашното законодателство му се полагаше обезщетение равно на 375 000 евра.

    • Харесва ми! 2
  5. Преди 2 часа, skiahtro said:

    С други думи, този закон, толерира незаконната търговия и трафик на антики! 

    Този закон позволява, да бъдат репресирани или толерирани определени хора, по избор, чрез държавните институции!

     

     

    Точно за това говоря.За едни закона е майка,за други мащеха.В случая с полицая всичко е ОК.Защо ли?

    Никой обаче не се пита - как пък така някакъв си полицай се разкарвал случайно из топрака,и случайно видял дупка ,в която случайно имало гърне с монети....а ние ядем доматите с колците!

    М-у другото,по принципните от вас,дето укоряват "чичо Грую",колко пъти ви се е случвало да намерите нещо съвсем случайно.И колко пъти сте спазили закона??? 

    Според закона всичко намерено се предава в най близката община.Само да не чувам че никога не ви се е случвало да намерите поне 1-2лв на пътя.

    • Харесва ми! 2
  6. На полицая са изплатени 25% за някакви си медни коруби,на свищовлията завеждат дело.Много умно.

    Делото с-у човека е за незаконно притежаване на металдетектор.Което е идиотщина.Металдетекторите не са картечници и не подлежат на регистрация,ако ще се ползват за цели различни от археологически проучвания.Досега не съм чул някой да е регистрирал металдетектор използван за охрана в банки и по летища..или пък военните миночистачи.

    Явно на някои не им е ясно,но една малцинствена група известна със събирането на скрап , може би притежава повече апарати отколкото иманярите.И ТОЧНО ЗА СЪБИРАНЕ НА СКРАП ГИ ПОЛЗВАТ! 

    Няма значение в какъв имот е намерено съкровището , след като е предадено на музея,и е доказано че не е било археологически обект.ТОЧКА!!!

    ЗАКОН ЗА СОБСТВЕНОСТТА!

    Член 91. Заровените в земята, зазиданите или скрити по друг начин вещи, собственикът на които не може да бъде открит, стават собственост на държавата.
    Лицето, което ги е намерило, има право на възнаграждение в размерна 25% от стойността.

    • Харесва ми! 3
  7. Преди 13 часа, makebulgar said:

    Щом очаква награда значи е иманяр, без значение от нищо друго. Има закон и откритото става държавна собственост, а това какво ще направи откривателя, тоест дали ще спази закона е негово решение. Ако реши да наруши закона става престъпник и съответно трябва да си понесе наказанието. 

    Посочих истински случай,в който човека предава намерено съкровище на държавата.                                                             Вместо законното възнаграждение от 25%, му завеждат дело. В същия момент на оценителите им е изплатено процентно възнаграждение, върху оценката която те самите са направили.На следващата година един полицай откри гърне с медни монети и веднага го възнаградиха с 1600лв.За едни може - за други не.

    Как мислиш ще постъпи следващия случаен откривател,като знае че нищо добро не го чака?Ако държавата сама не спазва законите,как обикновения човек да го прави?

    • Харесва ми! 2
  8. Преди 4 минути, Skubi said:

    Цялата история е доста мътна. Не започва веднага с него ами има и предшествие. Има и някакви официални разкопки които биват прекратени без да се зарови на ново окопа има и намерени находки коита ги предават към музеят и освен грамота получават и огромна за времето сума 1000Фт....Това с хърватска почва може би в тази посока са били пренасяни съдовете/както и редица контрабанди бягства се вършеха на югославско-унгарската граница/и навярно срити заровени, докато могат ги изнесе.... Предполага се, че събраните досега/унгарците решиха да изкупят тази парчета от англичанина/ артефакти дълеч не са комплект и че има още или в земята или при някои предмети.

    Гугъл преводач  - нали😂

  9. Преди 1 час, Skubi said:

     По въпросът затова споменах Сеусо съкровището защото, този Йозев Шумеги който го е намерил го намират обесен и властите и до ден днешен незнаят, дали е самоубийство или е убийство, и това също не е ясно как попада съкровището чак в Англия....Делото още не е закрито...

    Така може и да пострада този иманяр който реши да забогатее по вторите два начина, тоест натрошено, претопено или в колекция....Може този, тези които участват н сделката да си спестят масрафи с очистването на иманяра.....

    Аз пък имах в предвид че законите в България , по някога зорлем правят хората престъпници.

    Този Йозеф Шумеги едва ли го е открил той,след като по някои от съдовете е открита пръст чийто състав е идентичен с почвите в Хърватска.Така поне пише в линка който си дал.

    М-у другото убийствата в иманярските среди са рядкост,щото после на тоя дилър никой нищо няма да му продава.

  10. Преди 14 часа, makebulgar said:

    Ето един хипотетичен пример.

    Един член на БНФМ си джитка хобито и си детектира нещо из някакво поле или горска ливада, която не е известна като археологически обект. Случайно детектора почва да пищи на злато, и съответно члена на БНФМ започва усилено да копае. След 30 см попада на лъскава златна фиала до която стърчи дръжка на златен ритон. Въпросът е какво ще направи членът на БНФМ:

    1. Ще продължи да копае за да разкрие всичкото злато, така че да спечели 1 000 000 евро от продажбата на откритието на черния пазар; 
    2. Ще продължи да копае за да разкрие всичкото злато, така че след това да го предаде на НАИМ за да го сложат в музея;
    3. Ще разкопае целия обект педантично с методите на археологията, и след това предавайки всичко на НАИМ за да го сложат в музея, ще публикува научна публикация за цялото откритие;
    4. Веднага ще звънне на 112, на НАИМ, и на Министерството на културата, за да дойдат специалисти-археолози да разкопаят мястото и да проучат научно обекта.

    Специалистите членове на БНФМ които са във форума нека отговорят, пък по отговора им ще преценим дали са иманяри и дали търсят награда, и по колко тояги на голо заслужават.

    Ето един истински случай от 2011г. Безработен от Свищов събиращ желязо за скрап,намира случайно (извън археологически обект) златно съкровище.Предава го на музея,където експертите го оценяват на 1,5 милиона евра.По закона за собствеността (чл.91) му се полага законно обезщетение от 25% или 375 000евра.На практика получава една гланцирана грамота,с която и з... не може да си изтрие,както и му завеждат дело за незаконно притежание на металотърсач. Оценителите от музеите обаче са възнаградени и то  процентно от оценката която са направили.След този случай беше решено ,че лице което е намерило културна ценност и я предаде в музея , има право на обезщетение до 5000лв.Т.е може и 100лв да получи.Зависи какво ще решат в музея.

    И сега един хипотетичен случай.М-у другото по подобен начин са намерени най големите съкровища в България.

    Чичо Грую си копае септична яма в двора,или пък сади дръвче на полето и попада на златни ритон ,и фиала с общо тегло  около 500гр.Да ама чичо Грую гледа новините и знае съдбата на свищовлията.

    Как ще постъпи чичо Грую?

    1 - ще предаде намереното в музея,където го очаква потупване по рамото , грамота и обезщетение максимум 5000лв.

    2 - Ще натроши с варията намереното и ще го продаде за материал ,от което ще получи минимум 25 - 30 000лв.

    3 - ще го продаде на черния пазар.

    В два от трите варианта,чичо Грую ще спечели дооста повече,отколкото ако спазва законите.Дали чичката ще постъпи морално,знаейки че самите управници не спазват законите - чл.91 от закона за собствеността???

    • Харесва ми! 4
  11. Може да е било пепелянка- има доста вариращи окраски при различни индивиди. Макар и рядко може да достигне и метър. Няма смисъл да се хваща - по - добре да не се безпокои животинчето, а и все пак е опасно, освен това е и защитен вид.

    може би е приличала на тази

    Баш такава беше.благодарско

  12. Здравейте.

    Днес по време на излет видяхме пепелянка? която беше около 1 метър.Преди малко един приятел ми каза че е трябвало да я хвана понеже такива рекордни ексемпляри били интересни за зоолозите.

    Сега да поясня че съм ловил пепелянки и даже съм се снимал с някои от тях.След това ги пускам.Но тази пепелянка? беше светлосива с черна окраска.По нищо друго не се отличаваше от другите пепелянки които съм засичал в този район,които са кафеникави.Става въпрос за с.Садовец Плевенско.Много исках да я хвана но неуспях,и съм напълно сигурен че беше около метър.

    Имам 2 въпроса

    - възможноли е да не е било пепелянка,a друг вид змия,макар че главата и си беше точно кат на пепелянка - с острото носле

    - верно ли е че рекордните ексемпляри представляват интерес за зоолозите

    поздрави

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...