Отиди на
Форум "Наука"

ecclesiast

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за ecclesiast

ecclesiast's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Materiqta e weshtestwo, substancia. Pritejawaneto na masa iziskwa da opredelim kakwo e masa. Doskoro (predi 40-50 g.) masa e znachelo edno, posle zapochwa da znachi drugo. Edinicata za masa se promenia i stawa kg - neznaino zashto. Formuliraneto na terminite energia i materia winagi e bilo wypros na ideologia, kato istinata se nedoliubwa. ενέργεια znachi dejstwitelnost. Препоръчително е писането на кирилица. Глобален модератор Б.Б.
  2. po nqmne na kirilica, shte citiram kolko sa razmiti neshtata:Думата вещество трябва да се разбира условно, защото различията между веществената и полева форма на материята са размити eto wsichko: Материята най-общо казано е всичко, което има маса и обем. Материята може да се определи и като субстанцията, от която са съставени атомите и молекулите. Тя може да съществува в пет агрегатни състояния: твърдо, течно, газообразно, плазма и Бозе-Айнщайнова кондензация. Материята е само 4% от познатата вселена, останалото е 23% тъмна материя и 73% тъмна енергия. Дефиниции [редактиране]Най-обща дефиниция: всичко, което има маса и обем и заема място Според Международно бюро за мерки и теглилки материя е количеството субстанция и е пропорционална на броя на изграждащите я частици, били те атоми, молекули, йони или други. Научно определение - това от което са съставени атомите и молекулите Дефиниция с кварки и лептони - обикновената материя е всичко, съставено от елементарни фермиони т.е. кварки и лептони.[1][2] Бозоните (с маса в покой нула) определят полетата, което не се счита за обикновена материя. Думата вещество трябва да се разбира условно, защото различията между веществената и полева форма на материята са размити и в един момент престават да съществуват. Тъмната материя и тъмната енергия са обекти с все още неизяснена докрай физическа природа. Освен това съществуват и виртуални частици, които се разглеждат като частици само в промеждутъчните състояния на взаимодействие на реалните елементарни частици. Виртуалните частици определят и свойствата на физическия вакуум, който в съвременната физика придобива атрибут на материална среда. kato se namesqt nowite "danni" za 96 procenta tymna materia, tymna energia, substanciata stawa wse po-insubstancialna, sgystenata swetlina, za koqto pishe uchastnikyt po-gore - wse po-neprogledna. Пиши на кирилица!
  3. Как щеше да Ви се ядоса Владимир Илич, ако Ви чуеше. Щеше да каже - "Идиотщина! Попщина! как да е измислено времето, нали го измерваме! имаме часовници!" - той така води спора. Напомням на вс.участници, за ваша полза, че вс.зависи от това към каква философска школа ще се определите. Ако сте обективни идеалисти - едно, ако сте материалисти - друго. Религиозните хора сме обективни идеалисти. И поради обективизма си, не отричаме съществуването на материалния свят. Изповядваме, че материалният свят е създаден от енергия, което и му личи, както досега дискутирате. Можем да сътворим енергия, да предизвикаме термоядрен взрив,губи се маса, превръща се в енергия. обратното - да направим от енергията маса, това може само Бог и е станало при Сътворението еднократно. А, още и при някои чудеса, станали от Христа и от ръцете на светиите, само че не светиите творят, а става чрез Духа Светаго. Ако искате, бъдете обективни идеалисти като Айнщайн, който е дорасъл само до това да схване, че енергия и материя е едно и също нещо. И така може, но оставате с една юдейска и непълна представа за истината. Простете за дидактичността, учението не е мое, а църковно.
  4. в такива форуми всички са напълно наясно от какво и как е устроена вселената. Аз затова се присламчих да чета.
  5. Вие разширихте съществуващата още от сократ, непоклатима досега философска таксономия, изпадайки в "субективен материализъм." Май по-скоро субективен сенсуализъм. Енергията не може ли да се усети със сетивата? Топлинната енергия? Но, ще кажете, усещаме промените в материята си. Да, но и като усещаме материята, пак я усещаме чрез материята си - ако тръгнем по сенсуалистичния път.
  6. и аз мисля, че след като "е" е равно на m по c на квадрат, пък це е константа, то енергия и маса е едно и също, поради знака равно. обаче мнозина физици от комунист.време лукавстват, че маса и материя не са едно и също нещо. Има уродливо и смешно определение на Ленин за материята, върху което не мога да се разпростирам, но, казва той, материята е "философска категория" - с това започва. да започнем и ние оттам. Ако приемем това, ще стигнем само до празнословие. И така, какво е маса? Открай време и физиците не са наясно, кардинално са променили концепцията само за едно поколение обучаващи се учители по физика - кардинално променят единицата за измерване. Следват объркани разсъждения за това, което е инертна маса и как съвпада с "тежката"маса - цитирам стари съветски учебници за висши училища. припомням и концепцията, че "материята е вечна и неунищожима" (Ленин), което беше алфа и омега на идеологията от миналото. да, ама и западната идеология е материалистична - оттам и бръщолевения за големия взрив - цялата налична материя, както и цялото пространство - в космическото яйце, което ... се върти около оста си, преди да избухне. Но как се върти, като, първо, няма спрямо какво - няма независима координатна система, спрямо която да съществува това движение, но, второ, то дори и не се намира в празното пространство, защото цялото пространство нали е в него. Косм.яйце, неутронната звезда, казано иначе (за любителите на звучните наукообразни празнословия)е в нищото, то е никъде, а не някъде. Айнщайн, на вс.езици, които е знаел (много на брой), на вс.форуми, в които е участвал (още по много на брой), е крещял, че енергия и материя е едно и също нещо, т.е., дори че материя не съществува, а има само енергия. Така ми е известно на мен, специално. При нас, православните - имаме учението на св.Григорий Палама за тварните (сътворени) и нетварните (Божествените, сиреч) енергии, което учение, на три константинополски събора в началото на 14в сме утвърдили и разрешили веднъж завинаги (и много отпреди айнщайн) този въпрос. Въпросът Ви е верски, не знам дали го съзнавате.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...