Отиди на
Форум "Наука"

wall

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ wall

  1. ето и малко повече неща за тва кале, но в никакъв случай манастир както са го писали тва си е Гяур явлер и Сандък пещера http://terrabyzantica.blogspot.com/2009/06/blog-post_629.html
  2. Това не е вярно.... никакъв болярин... това име е от комунистите измислено, даже и грешно записано, защото трябвало да бъде Крагуево- от сокол демек Соколово, обаче го записват Крагулево... даже с грешка, защото примерно от кръг както са мислели би трябвало да е КрЪгулево... буквата Л в името е донадена грешно. тезата ти е тотално сбъркана.... поне знам историята на селата от които произхожда рода ми khanmadarи ISTORIK много точно предположение са направили, което го потвърждавам на 100% със поста си, и със връзката си с това селце.
  3. ММММ да аз там съм израстнал рода ми е от това село Крагулево ( Крагуево- от сокол, но е записано Крагулево) по турско време се е казвало Шинджийи. Още като дете дядо ни, ни е водил на това кале, то е от римско време, по подножието му е минавал и римски търговски път, на места още си стоеше калдаръма, дядо знаеше точно от къде минава ( от 15 г не съм ходил ) горе на баш Калето както му казваме е имало халка за кораби/лодки, която по времето на дядо е изчезнала пещерата отдолу е взривена... знае се, че точно пред пещерата от турско време е изкаран голям бакър с имане от турци върнали се след падането на комунизма. Намерени са и доста гърненца.. с монети от турско време. А тези малките пещерички, които са на снимката и местността която е малко на изток от голямато кале се нарича Гяур явлер...интересна местност, каньон на Суха река. Доста къщи от околните села са строени с камъни вадени от това кале.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...