Отиди на
Форум "Наука"

GaBo

Потребител
  • Брой отговори

    18
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ GaBo

  1. Дори и така да е..искам да експериментирам? Нещо против? Енергията не ми е проблем..стига да мога да я съхраня за картко и ефективно. Това не беше ли форум за наука? 16 панела по 118 pW и чесно казано няма акумулатор и УПС който да усвои пиковете въпреки скъпите контролери. Тъй че ако ще ми даваш идеи за акумулаторни батерии за съхранение на енергия... спести си ги. За последен път пиша...за да не се дразним. Лека вечер.
  2. Пак не разбра идеята... искам да го нарпавя по този начин и точка по въпроса! Дали ще ми помогнеш или ще ми обясняваш защо не тряа да го правя си е твой избор!!! Самозаблудата е велико нещо!
  3. Така е да... но като цяло... ако енергията е получена от соларни панели (пример) водорода е идеален за съхранение на енергията, и доста по чиста енергия от ТЕЦ. Ето нещо интересно... Новинка Сега ще видя какво си ми пратил
  4. Е тва ми е майла...за дипломната работа owner@e-gabo.com , и благодаря много angelmr, отново се опитваш де ме убедиш с прочетеното от някой учебник, но този път ме мързи да ти се обяснявам. Виж другите колеги тука как хубаво обясняват без да спорят, а ти се на опаки. Не ми казвай кое е ефикасно кое не, това и второкласник го знае, кажи ми как да стане ефикасно! И все пак имам пълната свобода да се занимавам с каквото искам и да се вманиачавам в каквото искам, нали? Благодарение на неефикасните идеи които ми идват си цъкам на компа и когато няма ток Относно водорода произвждал ли си водород или пак си чел някъде? Ако пробваш ще видиш че в действителност не ти трябва толкова енергия... а повече контактна площ и променливо напрежение с висока честота. Ти си роден да спираш прогреса...бас ловя че не ти идват никакви идеи... защото за теб нямат смисъл и са неефикасни. А за щепсела в контакта...ако не си платиш къде ще го вкараш тоя щепсел? Мислиш ли че това което го плащаш е много ефективно и си струва цената? Помисли върху това!
  5. По принцип точно това ми беше идеята, тази мембрана. Защото има от къде да се купи. Това било един много изчистен синтетичен полимер смесен с тефлон ( незнам как става това ) и има от къде да си го купиш. Само парички да има... защото е доста скъп. http://www.nafionstore.com/NAFION_Membranes_s/58.htm Относно водорода, не бих експериментирал на затворено и не бих съхранявал водород. И не искам да правя открития... просто алтернативните източници на енергия са ми мания, и най вече независимостта от сега действащата енергийна система. Някой ако знае място с по ефин Nafion® да казва
  6. Да се надяваме че съм разбрал правилно... благодарско!
  7. До тук каквото разбрах.... значи не е задължително водорода да има контакт директно с електролита така ли? Без картинки не става мама му стара :D . Може би това ще ми е последния въпрос... защото не ми стана много ясно какво са възможностите? Ако направя така че двата електрода да са като обърнати лодки ( есествено с максимална контактна площ, някаква въздушна геометрия ) и в връхната си точка от долу да има въздушна камера... от там и ще минават и двата газа съотвено за различните елкетроди. Това изпълнява ли изискванията да протече процеса. Или не е задължително водорода да има контакт едновременно с електрода и електролита? Или пък точно това е идеята? Блгодаря ти много
  8. Добре, да речем че образованието и възпитанието ми е ниско и не съм на твоето ниво ( казано многократно )... Ако правилно съм разбрал Всъщност ми помогна доста.... просто съм си такъв . Какъв електролит се използва... ако е в течно състояние, защото току що се сетих как да го направя с течен електролит. В един съд ще има две открити повърхности с двата електрода над електролита (пак като серпентини)? Трябва ли да са успоредни един на друг или няма проблем реакцията да протече и по малко по интересен път :D? И какъв електролит се използва? На различни места 100 различни неща чета. От сол до сода каустик със стоманени електроди. Има и друг момента ( ако правилно съм разбрал де) трябва ли да дисоциирам водорода на атоми или тва също е резултат от целия процес? Защото ми се струва че благодарение на платина става това, йонизация на водорода.
  9. Не ства въпрос за това какво знаеш в този свят... а какво можеш? Имах радостта да си поиграя с кмплект за домашен коснтруктор на горивна клетка. Имаше точно следните елементи... корпус от алуминии от две плочи, от двете страни легло за електродите ( серпентини от графит ) и тази PEM мембрана, която е между тях. Няма никви платини, никви благородни метали... само тази скъпоструваща мембрана. Това което го учите в университетите е като това което някога учих по елетротехника... учих се на черно бели теливизори а хората в гаражите измисляха цифрови проектори. Та явно знаеш много но информацията ти е стара. Съжалявам...просто искам да разбера повече за тази мембрана а вие ми говорите някакви ненужни неща тука и само ми казвате колко сте учени! Мерси!
  10. Catalyst е тънката сива линия... самите електроди са от графит. Електродите улавят електроните а катализатора ( в случая платината ) разделя водорода на протони и електрони. От там PEM (Proton Exchange Membrane ) е тва в средата пропуска само протона на водорода и казва на електрона че неможе да мине. Тогава на него му се налага да хване околовръсното и тръгва по катода за да стигне до анода където ще се свърже отново с протона. И тъй като там имаме и кислород, ще се образува водица и топлина. Незнам кое не ми е ясното? Не ми трябва да изледвам химичния процес... тря ми да знам принципа на действие! Трудно забележимите стрлки на Catalyst май си пропуснал Ако нещо не ти е ясно ще ти обясня :D .... но не ми пиши глупости за Литий Полимерните батерии, няма много общо освен че и двете използват електролит. Как ще използваш гел за разделител ако имаш налягане???
  11. Платината се използва за катализатор в горивната клетка... а не за електрод. Доста почетох тези дни и мога да кажа че вече съм наясно... само ми трябва Proton Exchange Membrane което е доста скъпо... това нещо като полиетилен с примес на тефлон с избити протони като пнп преход. Това е същината на процеса.... другото е лесна работа. Идеята е като акумулатора... но в случая неможа да стане с течен електролит затова е този материял... защото с течен електролир неможеш да разделиш кислорода от водора Трябва ти найлон с електролитни свойства . проблема идва от там че 300х300мм струва към $240. Е това дето пише Catalyst e благородния метал злато или платина на тънко фолио. Но това не е Електрод! Има и друг вариянт... с филтърна хартия напоена със сода каустик(естествено не е добър разделител), но бързо се смесват двата газа и неможеш да използва неоусвоения отново.
  12. А от къде мога да си закупя водордна клетка... дори накаква малка...? Някой може ли да обясни структурата... принципа на действие на всякъде го има.... но за устройство никъде не пише. Водород лесно може да се прави със слънчеви батерии, високочестотни усилватели и филстрирана вода ( Слънчеви батерии - за да е чист водорода, не за друго )
  13. значи аз съм се заблудил Значи скоростта на светлината зависи само то средата в която се движи.... и точно средата определя тази скорост? Дали след 100000000 години скоростта на светлината ще е същата?
  14. Това ми хареса :D Относно доплеровият ефект... http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5 явно съществува в космоса... и действа. Да се върнем към въпроса.....? Какво става с Айнщайн и постоянната скорост на светлината?
  15. Лошото в случая е че математиката работи с идеално еднакви стойности... нещо което не съществува в природата. 1+1=2? Да, да ама друг път.. няма две еднакви неща в природата... именно за това математиката изследва модел на поведение... но никога неможе да даде точния резултат. Винаги има "ако" приемем че нещо е единицаи и бла бла.... Дори да изглежда точен резултата.. не сме взели под внимание всичко... именно това аналитично мислене трябва да се забрави иначе не сме нищо повече от един калкулатор. И една такава математика като днешната заключва разбирането за света в определени граници към които трябва да се предържаш... на това ли му викате развитие? И ако нещо неможе да се обясни с математика то не е вярно? Нима математиката е по-велика от самата Вселена???? Вселената ли трябва да подчиним на математиката.. или обратно?
  16. Тогава Айнщайн не е прав! Има грешка! Защо като наблюдаваме отдалечаващи се космически обекти има изменение в спектъра (дължината на вълната) . Също както звука от приближаваща/отдалечаваща се кола. Значи има обекти от които никога няма да получим светлина тъй като отдалечават прекалено бързо спрямо нас? Къде е постоянната скорост на светлината в случая? И тя е относителна. Или проблем съществува само когато скоростта на свтлината трябва да е по голяма от нейния еквивалент? Ако скоростта на светлината е (единица)= 1. Значи ли, че никога неможе да е по-голяма от 1 дори ако идва от обект движещ се към нас с 1/2 скоростта на светлината? Няма ли да е = на 1 + 1/2 ?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...