Отиди на
Форум "Наука"

aiko

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за aiko

aiko's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Това пък още по-малко трябва да се казва. Защото дори първия приложен линк ни насочва към съвремененна (2004 г.) книга по темата, и още в началото има една кратка, но важна обща хронология от онова време. Веднага се набива в очите ни, че от 3000 до 2200 г. (всички години по-нататък са преди н.е.) има само микенска (т.е.критска) култура, която към края строи дори големи сгради-дворци. Едва 2100 г. ни в клин, ни в ръкав, от нищото се вмъкват от автора някакви си гръцко говорящи. Гърци по това време няма никъде по света. От същата хронология първите сведения за писмен гръцки език са от 780 г., докато хиляда! години преди това - 1800 г., имаме Линеар А, а малко по-късно - 1600 вече има линеар В, която писменост днес е разгадана, и се оказва древен "старогръцки". Около 1200 г. за съжаление тази великолепна критска цивилизация прекъсва, но остават следите от богатата култура, нейния език и най-важното-писменост! Оттук нататък според всяка, дори елементарна човешка логика, става очевидно следното: Понятието старогръцки език е невярно. То трябва да бъде сменено, поне засега, със по-точното за момента понятие старокритски език, който древните гърци са откраднали или най-малкото взаимствали, но никога, даже и най-древните старогръцки автори, не споменават за това. (за днешните автори пък да не говорим). Тази логика трябва да важи поне дотогава, докато не се установи, т.е. с логически свързани факти докаже, че старокритския език, (доказано майката на старогръцкия език), няма някакъв друг, по-древен и от него предшественик - баща. Или най-малкото подобна култура, която по време задължително трябва да предхожда поне разцвета на критската - около 1450 г. пр.н.е. Нарочно не казвам микенска цивилизация, защото това е едно също коварно и много подвеждащо понятие, но не знам защо наложено и вкоренено от официалната световна археологическа наука. Град Микена е на територията на Гърция - на остров Крит такова животно няма. Оттук нататък вече може се търси навсякъде - да се правят аналогии, но да се свързват и с факти. п.п. Ако човек търси в Интернет например, все още трябва да пише "микенска", а не старокритска
  2. Какво означава "приспособено към гръцкия език"? Има ли намерени старогръцки текстове от този период в някоя от териториите на днешна Гърция или близо до нея? Ако има - кои са те и откъде са? Ако няма! - гръцкия език тогава произхожда от....??? Може ли да се посочат някои линкове за тези текстове, евентуално и някои опити за преводи на български език (доколкото си спомням някакъв академик беше корифеят в тази област)

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...