Отиди на
Форум "Наука"

Hun

Banned
  • Брой отговори

    104
  • Регистрация

  • Последен вход

Лична информация

  • Пол
    Мъж

Hun's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

-16

Репутация

  1. Ми така е,време е да спреш с клишетата и да видиш,че примерно във Видин през 1666 год. има 20 мюсулмански махали и 4 християнски. Велбъжд -същата работа -чЕти: Османците запазват административно територията на бившето деспотство, като образуват на негово място Кюстендилския санджак. Християнското население на Кюстендил е прогонено в околните села, избито и помохамеданчено. На негово място в града се заселват 60 турски семейства от гр.Кония, Мала Азия. Името Велбъжд се заменя с Константин-илли (Константинова земя), което преминава в Кюстендил. Завладяването на Кюстендил от османските турци води до бързия му упадък и за столетия напред той се превръща в провинциален османски град с преобладаващо турско население и ориенталски облик. Това е щото на османците им липсва ресурс за заселване и денационализация на местното население.Колко са татарските махали в Москва? Съжалявам за офтопика но както виждаш сравненията на османците с татарите са неадекватни.
  2. Нашите царе не са имали проблемите на Хенри -патриарха развежда без проблеми и праща бившата в манастир и готово.
  3. Вече изтъкнах,че нямам карта на санджака и дали се припокрива с днешната област. Защото през 1926 населението на Видинска околия е 87113 така,че докато не се уточнят границите на санджака не скачай от радост.
  4. Не ме разсмивай,а докажи,че тия територии са били в царството.Много кефи това "по-средата тече Дунав".Нещо на спътникови снимки ми напомня. Особенно в частта на меренето на растоянието при високи води на Дунав на отсрещния местещ се бряг и прилежащите без съмнение гъстонаселени блата - не,че меренето в планнинската част отсам е по-лесно предвид развитата инфраструктура на западна Стара планина и още по-голямата гъстота на населението. А как са целували кръста? Един по един или няколко на веднъж? И как си го представяш това кръщаване? Обявяват по телевизият да се съберат всички на централния площад? Тия 8 католишки попове трябва да са имали хеликоптери за превоз и рефлексите на Супермен да изпокръстят толкова народ.
  5. В 1926г. градът е бил 20 000 души.В най-презрелия соц -над 70 000. Е ти данни за Видинския санджак от 1875 год: Българи - 290 996 души Турци - 40 984 души Власи - 29 380 души Цигани - мохамедани - 5 566 души Цигани - християни - 4 096 души Евреи - 2 018 души Татари, чергези, гърци, италианци, немци, арменци, каракачани, куцовласи, гагаузи - 10 000 души. Ако говорим за днешно население - само за Видинска област населението е 120 000. Като сложим силно оптимистично Монтанска и Врачанска достигаме до 500 000 души. За границите на владението на Иван Срацимр ползвам ето тази карта: За достоверността на католишкия извор можеш да направиш паралел с 8-те душио извършвали кръщението за да видиш дали е възможно това. Много наедро ги включваш тия окръзи - добре,че не си стигнал до Урал. Сега е редно да дадеш и някакви доказателства,че са били в границите на владенията на Срацимир. П.С.Има ли някаква карта на Видинския Санджак щото броя на българите ми се види силно завишен, но като нямам карта не мога да направя извод?
  6. Я това за пръв път го чувам,аз доколкото знам при похода на Владислав преводачи много не са трябвали,но ти като един спец-лингвист можеш да ме обориш.В полския произношението е доста различно иначе написано е доста разбираемо особенно ако си учил и немски.
  7. Ти убуу се сещаш ама ако леко и нагодиш датичките,ще видиш,че Хенри 8 ако беше по-близо с радост щеше да стане православен щото го устройва идеално. Факт е ,че патриарха е подчиневн на императора в источната традиция.А Борис ако беше на остров и той сигурно би си върнал прабългарската традиция-канасюбиги демек и министър-председател и патриарх в едно.
  8. Те ако бяха етнически чисти българи нямаше да се казват така ,нито щяха да са наречени власи - това е поне 100% сигурно.Да се надяваме,че и Лотар Матеус ще последва техния пример и ще се държи като един чист българин та националния да дръпне.
  9. Виж кво аз съм от тука знам и терена и икономиката и митовете и легендите и колко хора са могли да се съберат и ако искаш се изяж от яд но през соца в региона бяха хвърлени колосални средства за развитие на промишленост и то не толкова тежка колкото средна и лека и тоя град такова струпване на селяни не е виждал никога и в огромна в сравнение със средновековната територия и огромна гъстота (блок vs. средновековна къща) пак събра едва 70 000 души с риск да погълне и близките села които никога не са били част от града.Освен това с тия общи приказки и наизуст няма как да знаеш,че в самия град е имало доста блата поради подпочвени води които са отводнени чак през 20 век и едно струпване на население за каквото мечтаеш в средновековието би породило страшни епидемии най-малкото от малария и т.н.Ако не ми докажеш ,че тук е бил някакъв свръхтърговски и лихварски център поне като Венеция и Генуа (а с една грамота това няма как да стане) по добре замълчи и спри да говориш глупости. Като сложим и изключително резкия континентален климат -30 зимата и +40 лятото, което пък трябва да се комбинира с миниледниковия период през средновековието, ниските добиви от по няма и 100 кила жито от декар тогава, феновете на 600 000 или трябва да увеличат неколкократно територията на така нареченото Видинско "царство" или да докажат,че е било нещо от ранга на Венеция и Генуа като търговско-лихварско средище щото поне 450 000 от тия 600 000 трябва да са се изхранвали от каперство по Дунава или да са карали на фотосинтеза, което е едно на ръка понеже трябва да са имали и крила за да се съберат в съществуващите селища. А пък ако си позволим да екстраполираме тая гъстота на население и за Търновското царство то една България от поне 5-6 милиона не ни мърда, което пък би било някакъв демографски абсурд.
  10. Нищо не можеш освен да си повтаряш като латерна едно и също. Романоговорящи (по-късно наречени власи) нито са участвали във въстанието,нито имат нещо общо.Власи са наречени куманите.Да си забелязал едновременната употреба на власи и кумани в един и същ текст от онова време? Аз не съм.И значи не може някой кумански аристократ да дойде с дружината си,да участва като византийски наемник и да се християнизира и сина му после да не може да иска прония? Щото нк1 бил решил,че те само в Кумания седели.Че то куманин убива Калоян с явното намерение той да възглави държавата ама това бил само някъв съюзник с някакво ниско значение като помощна войска? Печенежко-влашката хипотеза не се връзва с по-нататъшния ход на нещата. а историята не е дискретна наука,а непрекъсната последователност. Колкото пак до романоговорящите -не може да са участвали и да няма нито едно специфично име християнско или славянско с римско окончание -няма ни Дан ни Мирча ни Чаушеско ако щепе. Само български и кумнаски.
  11. Да прословутата схизма от 1054г. я е нямало,но тя е само капака на буркана,а съдържанието си го има още през 9 век - подчинеността на църквата на императора я има само на изток-на запад папата е можел да издевателства и заплашва царете с отлъчване и т.н. Без съмнение църкви може и да е имало ама дали са си затварсали говедата там или са ги ползвали за обряди ...-аз залагам на първото.На Борис не му е изобщо ясно ни постене, ни четиридесетница,ни дали да влизат жените със забрадка в църква,ни кога да яде месо -човека си пита дали може да си закусва с месце рано заран и дали това е позволено.Ма той бил ариан, юдеин и нам кво си само дето почитал камъка и носил муска на врата си.Ай стига.
  12. Къде гио тия сармати в 7 век,че не ми е много ясно? То като да говорим за траки през 15-ти.
  13. Не знам какви съветници е имал Борис предвид съдбата на "съветника" Кинамон при Омуртаг и смъртната заплаха ако свободен или роб напусне теритоприята на България, която много ясно се вижда, че не е била разграден двор,а бъкана с граничари. Борис избира източната версия поради това,че дава върховната власт на княза,а патриарха му е подчинен.Това го кефи Борис и за това България става източноправославна. Човека си гледа династичния интерес.
  14. Може и да ги печенегиш до третото пришествие,обаче: 1.Има документиран кумнаски военачалник О'сен, а печенежки-йок. 2.Тесните връзки с куманите на Асеневци.(кумани и печенеги са били естествени врагове,печенегите не са се ползвали с добро име сред българското население и то доста трудно би тръгнало след някой чиито съвсем скорошни предци са го тевроризирали) 3.Византийците са давали аристократично звание и земя на степни аристократи,а не на който му скимне па дори и да е бил прославен войник като Ханко от прословуития сериал "Златния век". Никоя средновековна власт не е давала сан на сульо и пульо понеже "Властта е от бога".Много лесно са давали на потомствени аристократи особенно такива приели християнството.
  15. Така е ,те и надписите на германски езици доста липсват,но това не значи,че преобладаващо се е говорил латински - да си чувал за административен език и говорим такъв и ,че не винаги съвпадат? Стига с тая граматика бе.Нещо да кажеш за изворовите данни,че е сходен с хазарския и аварския? Или и ония са били траки или сармати?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...