Отиди на
Форум "Наука"

Nostradamus

Потребител
  • Брой отговори

    8
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Nostradamus

  1. Аз слушам хард и арт рок, фюжън, рок-опери, понякога кънтри и реге. Обожавам и класическата музика, дори си направих цял блог за нея: http://classic-ahf.blogspot.com/ А любимата ми рок - група е DEEP PURPLE !
  2. За мнозина думата " оопарт ", особено, ако не са запознати с археологията, е непозната. Артефакт не на мястото си (на англ. - Out of Place Artifact) си или "Оопарт" (от англ. - Oopart което е акроним на английското название - Out of Place Artifactе) название използвано от американския зоолог Иван Сандерсън, имайки предвид палеонтологични обекти откривани на много странни места или дори невъзможни. Названието включва много широка гама от обекти, основно които предполагаемо се намират на места където се вярва, че е невъзможно да бъдат поради характеристиките си или защото няма подобни обекти със същия произход. Също така се отнася и за такива, които не принадлежат към своята епоха, в смисъл прекалено напреднала технология или висока сложност, но датирани в минали епохи за които няма данни да са достигнали нужното ниво на технологично развитие. За консервативните археолози и палеонтолози обаче, тази дума им е неприятна, защото са си изградили една хронология, която смятат за непогрешима. Но именно необикновените артефакти в пластове на епохи, за които се смята, че е невъзможно да са съществували, хвърлят светлина върху някои археологически проблеми. Както правилно е констатирал немския професор по история на техниката в университета в Лайпциг Ханс - Улрих Нимиц: " Археологията не трябва да се занимава с писане на история, а само да проследява и подрежда собствените си находки, както при праисторическите изследвания, чиято интерпретация трябва да се извършват много внимателно. Когато находките говорят против историографията, археологията трябва да покаже противоречията налице и даже да ги подчертае".
  3. Интересно, ако всеки археолог претендира, че е открил мощите на еди кого си, колко ли кости трябва да има нещастния светец ?
  4. За тези, които искат да разберат дали древните египтяни са кръстосвали света, предоставям откъс от книгата на Ердоган Ерчиван в блога ми : http://ahf-fossils.blogspot.com/2010/11/blog-post_10.html
  5. Всъщност, това не е невъзможно. Може би ще Ви бъде интересно за един вид римски " оопарт", т.е., че римски монети са открити в Исландия, Мексико, Илинойс, Южна Америка и на различни други места по света. Ето, какво пише един изследовател Уилям Корлис, който привежда цялото съдържание на една статия от " Антикуити" ( 1949, 161-163), озаглавена "Римски монети от Исландия". В нея четем: " Държавния археолог на Исландия проф. Кристиян Елдярн публикува през януари тази година великолепен том, съдържащ доклад за неотдавнашните му разкопки на езически гробове и други приноси за ранната исландска история, озаглавен Gengidh a Reika (1948). Особено важно е, че в него намираме достоверна информация за систематично проучени викингски погребения с качествени чертежи и фотографии, тъй като до този момент разполагахме с много малко количество подобни публикации от Исландия. Но несъмнено най-вълнуващата новина е откриването на три римски монети на острова. ...Трите монети са изсечени по времето на императорите Луций Аврелиан ( 270-275), Проб ( 276-282), и Диоклециан ( 284-305), или приблизително 600 години преди норвежката колонизация на Исландия в края на IX в. Находката повдига извънредно интересния въпрос на древното мореплаване в Северния Атлантически океан".
  6. Здравейте, интересни теми развивате за етруските. Всъщност, ако се опирате на консервативната история, тя не е в състояние да даде точен отговор. Учените не са в състояние да кажат почти нищо конкретно за етруските. Знаем обаче, че някъде към VII в.пр.н.е. те основали конфедерация от дванадесет градове-държави в Италия, съществуваща вероятно повече като религиозно, отколкото като политическо обединение. В конфедерацията влизали Вейо, Цере, Тарквиний, Вулчи, Рузеле, Ветулония, Волсиний, Клузиум, Перуджа, Кортона, Арециум и Волатера. Етруските разширили владенията си чрез серия завоевателни походи и покорили останалите италийски племена, в това число и латините. Те били прекалено консервативни и се бояли от промените. От всички други народи, те били най-пристрастени към религиозните практики. В областта на изкуството те са били много изтънчени. Обичали са и удоволствията. Имали са много мощен флот. По отношение на езика им, смята се , че е архаична версия на гръцката азбука, не принадлежи нито към индоевропейската, нито на семитската езикова група. Смята се също така, че той е чисто средиземноморски език, по-стар от експанзията на индоевропейската група ( около 2000 г. пр. Хр. ?) и остатък от някаква архаична езикова група, която вероятно в миналото е обхващала Гърция и остров Крит. В началото на историческия период този език вече се намирал в процес на изчезване. Тъй като тази цивилизация е била много напреднала във всяко отношение, Диодор Сицилийски ни съобщава, че те са дошли не от изток, а от запад. Напълно възможно е етруските заедно с баските в Испания да са последните останки от някогашна високоразвита цивилизация, живяла преди Потопа. По това време нивото на Световния океан е бил със 100 метра по-ниско от сегашното и големи области в Западна Европа навътре в океана са били суша. Сега в тези райони могат да се видят потънали пристанища и градове.
  7. Здравейте, според мен няма псевдоархеология. Това е термин на консервативните археолози, които не приемат находки, които не отговарят на техните възгледи. Но малцина са чували за " оопарт ". За тези които не са чували за това понятие, представям кратка информация от блога ми : http://ahf-fossils.blogspot.com/2010/10/blog-post_19.html

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...