Отиди на
Форум "Наука"

Greywolf

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Greywolf

Greywolf's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Благодаря ви, мисля че ще бъде първото, което Tyrogliphos написа. В него "лукавааго" нарочно ли е с две "а" или е грешка при набирането? Tyrogliphos, откъде е този шрифт? Понеже вероятно гравирането ще стане с химическо ецване, картинката ще е добре да е във векторен формат (т.е. трябва ми шрифта) Защо на едно място е "нъi" а на друго е "насъ" - придържал си се към оригиналния ми текст, или има граматически причини?... Както виждам и в оригиналната молитва е така... Другият ми въпрос е: точката на височина на средата на буквите явно има ролята на запетая, ами четирите точки в началото и края? За писането без интервал - автентично или не, смятам да заложа на четимост - т.е. интервали ще има - то и така не е лесно за четене, пък без паузи между думите - съвсем. Като стане гравюрата, разбира се, ще пусна снимки - да видите резултата - все още не съм решил дали да гравирам ножа, който имам, или да си поръчам нов, без други орнаменти по острието.
  2. Благодаря! Относно кичозност - едва ли е по-кичозно, от това да направиш оръжие за убиване на хора с формата на кръст (защото мечовете са негодни за почти нищо друго, освен убиване на хора). Също така, на някои от европейските мечове и на много от арабските хладни оръжия, са гравирани религиозни текстове, така че, боя се, не измислям нищо ново. Освен това, ножът на който искам да го гравирам не е някакъв домакински нож за рязане на хляб. Относно текста на молитвата "Отче наш", знам, че не е така - ако не знаех, едва ли щеше да ми хрумне да гравирам религиозен текст, нали така? Освен това, точно тази молитва, едва ли е в синхрон с идеята на хладното оръжие. Макар и основан на "Отче наш" и на една друга молитва, текстът е по-скоро свободен и гласи точно това, което смятам за подходящо да стои върху острието на нож, чието име е "The Savior" (Спасителя) - молитва в свободен текст за спасение, смирение но и непримиримост към злото. Въпреки критиките, благодаря за бързия отговор! Все още бих желал да видя как би изглеждал текста на старобългарски, ако някой има желание да го преведе.
  3. Здравейте, искам да гравирам следния текст от двете страни на острието на нож (аз вече СЪМ на 35 и не ми трябват татуировки... " Отче наш, който Си на небето, спаси и сохрони нас, не въведи нас в искушение, но избави ни от лукавия " Доста дълго се рових, но не го открих написано на старославянски (черковно-славянски). Рекох си - ще го напиша на български, със старославянски шрифт - намерих старославянски шрифт, но не ми е ясно как да го изпиша (особено "ия", "който" с и с две точки ли се пише и т.н.), Ако е възможно, бих искал да го видя как би изглеждало и на старобългарски. При нужда "Отче наш, който Си на небето" може да бъде заменено с "Отче наш небесни" или нещо подобно, за да останат двата реда сравнително еднакви по дължина. Ще ви бъда благодарен за всяка помощ.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...