Отиди на
Форум "Наука"

П.Н.ПЕТКОВ

Потребител
  • Брой отговори

    8
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за П.Н.ПЕТКОВ

Лична информация

  • Пол
    Мъж

П.Н.ПЕТКОВ's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

5

Репутация

  1. Най-вероятно, а може би и най-правилно е личното самоопределение, което всеки човек прави сам или под въздействието на средата, в която живее.
  2. Здравейте, До колкото съм учил адтобиографията на Ататюрк, тя в резюме е следната: Баща му е от с. Коджаджик (Kocacik) - западна Македония и е тюркоговорящ. Майка му, според едни източници е от с. Лъгадина, а според други от Голо бърдо. Няма точни сведения, но е тюркоговоряща. Той е роден в Солун и живее там до завършване на 7 клас. Ако майка му е от българско потекло, възможно е да е научил български от нея, а може и да го е научил, затова, че са живели в Солун сред българи. Русите му коси и сините очи заедно със славянските черти на лицето може да са от наследена (евентуално) българска жилка, но може да са и чисто турски - знаем, че сред турците има много често срещани такива черти. Родното му име е Мустафа. В седми клас учителя по математика в началното училище, където учи, му поставя второто име Кемал, в знак на признание на големия ителект на ученика. След битката и победата при Галиполи (Gelibolu) му слагат прозвището Гази (Gazi), което означава победител. През 1935г., след избирането му за първи президент на Република Турция, му поставят прозвището Ататюрк (баща и майка;бащица;основоположник на Турция) - Гази Мустафа Кемал Ататюрк. Известен е само като Ататюрк. Ататюрк никога не се е оприличавал, на българин. Самоопределял се е като турчин и е посветил себе си на Турция. Не съм сигурен, че можем да го оприличаваме на българин. Няма, или пък аз не съм прочел факти, които да го доказват. Далеко съм от мисълта да си го присвояваме и да го превръщаме в наш национален герой, но се сещам, как Македонците си присвояват нашия цар Самуил. Едно е сигурно - започнем ли да твърдим, че Ататюрк е българин, това ще предизвика възмущение в Турция и много спорове. Сигурно ще се намерят историци и изследователи, кито да си кажат тежката дума?!!!!!!!!!!
  3. Здравейте, Докато мислех, как да отговоря на глобалните модератори, г-н Михов ме изпревари и написа това, което трябва да е урока им. Благодаря, Ви, г-н Михов. Бях събрал примери от всички векове на окупацията на отечеството ни, но вече не е необходимо да ги публикувам. Положението на всичките(само 25) поколения, преживели наречените от модераторите векове на османско владичество е било еднакво - пълно практическо безправие и безпомощност пред произвола на "владичеството", което от всички(само 25) поколения се възприема като робство. Аз се дистанцирам от "чистата наУка" и се надявам, че Тя,"чистата наУка", ще преосмисли тълкуването на термините роби и робство. Истината е някъде - там, но къде точно там, трябва да я търсим. Смятам, че в обществото ни все още не се е състояла истинската дискусия. До тогава термините на "чистата наУка" са само наложени, но не и доказани.
  4. Здравейте, Не очаквах, че това дребно пасажче, което написах ще предизвика нова разпра. Вероятно, някои от пишещите не са ме разбрали. Нямам намерение да вадя нещо от "нафталина", но изпитах нужда да Ви разкажаисторията на моя род. Наследник съм на маджурите, които са прогонени от източна Тракия след балканската война. Прапрадядо ми и прадядо ми са били заможни хора. Когато започват кланетата Биват изгонени от къщата на улицата, в момента, в който са се канели да бягат към България. От имуществото и имотите не са успели да продадат нищо - отнети са им насилствено. Повечето ратаи и младите мъже от семейството са избити, младите жени - жената на прадядо ми, двете му дъщери и слугините са изнасилени и посечени пред мъжете. Принудили са оставените живи да си откупват живота, при което са им взели всичките пари и злато. Позволили са им да вземат едната каруца и са ги натирили на пътя. През нощта прадядо ми и още двама мъже се върнали в къщата, видели, че е разграбена но не е изгорена. Натоварили труповете на посечените и тръгнали към България. По пътя са останали живи само трима. Останалите петима мъже са били избити от скитащи турски банди, включително прапрадядо ми. Заселването им в България е подробност. На това аз му викам робство и геноцид. Може би на някои това им харесва и го наричат приключение? Не мисля, че тази тема ще я приключим. Тя тлее, почти гори съзнанието ни. Затова е жалко, че в момента няма разбирателство. А на мен ми е безразлично, как съвременната наука интерпретира тези събития - от гледна точка на някакъв съвременен подход към най-тежките години и векове от историята ни или от гледна точка на положението на народа ни през тия дълги и трагични пет века? !!!!!!!!!!!
  5. На К. Гербов, който е написал тази статия, искам да кажа, че не е било необходимо да напише такава голяма статия тук във форума за да се опита да изкара Левски слабоумен и неспособен да се ориентира в обстановката, с което да предизвика собственото си залавяне. Дори и да е станало така, ние - простолюдието, обичаме почитаме и уважаваме Левски заради делото му и предпочитаме да го героизираме. Вероятно К.Гербов не разбира, че делото на Левски не предизвиква хладна критикарска оценка, а има силно емоционално психологическо въздествие върху нацията. Аз мога да уверя К. Гербов, че на всяка нация са нужни герои, които да подклаждат сомочувствието и. По-добре би било да се заеме с предателствата на Димитър Общи и и помагачите му от бандата обирджии. Те са истинските предатели и от тях започва голямото предатепство срещу Левски и делото на всички родолюбци участвали в организацията. А К. Гербов няма никакво право да дегероизира Левски.
  6. Защо, всички, които пишат всякакви оправдания за премахване на понятието османско робство или османско иго, не се съвземат и не разберат основната истина? Тя е в две основни направления: Първо - самите османлии наричат нашия народ роби и се отнасят към нас като към роби - не спазват никакви наши човешки права - изнасилват и отвличат в робство български жени и момичета най-безразборно - както и когато си искат; избиват населението както и когато си искат, с повод и без повод; потурчват със сила цели райони от Българските земи населени с българи и само, тези, които се подчинят са оставали живи - и стотици други прояви на насилствено налагане на подчинение. Второ - нашите прадеди в продължение на цели 5 века са възприемали положението си в османската империя кото робство. Те по-добре от нас са определяли това, което са изпитвали на гърба си. Затова на всички драскачи, които много държат да се подмазват на сегашните турци искам да кажа: ПОБОЙТЕ СЕ ОТ БОГА ИЛИ ОТ ТОВА В КОЕТО ВЯРВАТЕ И НЕ ОПЕТНЯВАЙТЕ ПАМЕТТА НА ДЕДИТЕ НИ С МИЗЕРНИТЕ СИ ПОМИСЛИ !!!!!!!!!! --------- Бел. мод. glishev. Прочетете правилата на форума и не изпадайте в пристъпи на патос. Без цвят, без главни букви, без лични обиди.
  7. Победителят взема всичко !!!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...