Отиди на
Форум "Наука"

Aleida

Потребител
  • Брой отговори

    17
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Aleida

  • Рожден ден 14.06.1982

Лична информация

  • Пол
    Жена

Aleida's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. ISTORIK - всички очи гледат различно. Ако всички харесвахме едно и също нещо просто нямаше да е интересно.
  2. mitaca - айде поне признай, че е бил хубавец, даже прекалено хубав. Тук искам да те цитирам, надявам да се нямаш нищо против. Каза ми нещо което много си го харесах "Ние си обичаме доказателствата" чудесно, ама що ли в постовете не прочетох нито едно доказателство,че Че е бил терорист и убиец? Приказки много - изверг, психопат, убиец, болен мозък, терорист ..... е хайде докажете го. Няма филм в който да се казва, че е избил прозорец да гледа убийствата. Знам кой го е написал това, оня откач Фонтова. Неговите писания не го признавам за доказателство. И още нещо, другаря Умберто е емигрирал от Куба през 1961г. 7 годишен, познайте къде е отишъл........,завършил университет в Ню Орлийнс нещо политическо беше, кой му е спонсорилал книжлето - ЦРУ, какво повече да си говорим. Ако КГБ му беше спонсор на "творбата" какво ли щеше да напише? Само като му видя мутрата ми е ясно, той просто завижда на Че, защото е твърде грозен. Има прекалено педофилско излъчване и определено не бих облякла тениска с неговата мутра! Пише, че Че разстрелял жена бременна в 6 месец. Явно другаря е знаел термина на жената по онова време. Написал, че Мадона носела тениска с Че, че ако не с него с кой, с него ли? За другаря Умберто несъм чувала да пишат песни да не говорим за прах за пране ! Убавец!
  3. Много интересно нещо ама това "славянство" нещо не ми стои добре. Тези които се наричат славяни, славяни ли са? Защо е издържал Маркс? Интересен човек. Някъде бях прочела, само не се сещам къде, че се хваща на работа, за да издържа Маркс и семейството му. Тази фабрика негова ли е била?
  4. mitaca - Понеже Че Гевара не Ви е интересен няма да Ви дам линк с неговите дневници понеже се плаща. Но ще ви дам този http://www.scribd.com/doc/72020062/%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D0%A4%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BB на български е няма нужда от превод. Сигурна съм, че ще Ви допадне. Това ще Ви хареса. А може и да сте го чели вече.
  5. Не мога да споря по тази тема. Нямам достатъчно не "ученически идиотизми" като познания за ВОСР. А и настоящата тема се казва Ернесто Че Гевара а не ВОСР. Много станаха лирическите отклонения.
  6. Не съм казала, че всеки преврат е революция. Може да прочетете по внимателно какво исках да кажа. Попитах случайно ли е това, че е наречена Велика. Питам понеже незнам отговора. Но пък да кажете, че не е революция... за мен не сте прави. Какво значи "учебникарски идиотизми"? Това ми звучи като обида, малко е грубо. Аз изобщо не се опитвам да задържам вниманието ви към каквото и да било, изказвам си мнението ако не ви харесва не го четете.
  7. Популизъм е термин с латински произход от populus - народ и означава политическа позиция или стил в реториката адресирани към широки слоеве в обществото. Терминът демагогия идва от старогръцки - Δημαγωγό, от думите δῆμος - хора и ἀγωγός - водя и означава стратегия за спечелване на влияние, чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел да бъде убедена в "някаква правота". Има разлика нали? Вярно, че си приличат но имат и една съществена разлика. Всяка революция си е на мястото, защото за да я има тази революция. тя е била продиктувана от нещо. Ако няма нужда няма да има революция. За какво ще им е на кубинците да искат да свалят режима на Батиста ако всичко им е било ОК? Това съм го отбелязала вече в по горен пост. Само не ми казвайте, че Батиста е бил готин.... Знам на какво е разчитал Кастро. А Вие знаете ли кой е ходил в СССР да преговаря за тези работи? Какво прави Кастро през това време? Води централизирана политика. Аграрната реформа е в сила, но .... земята е изземана без да се даде парична компенсация. Това довежда до зараждането на нови антикомунистически движения и протести, които заплашват да свалят режима на Кастро. Че може да не е бил превърженик на режима на Кастро но е бил привърженик на марксизма. Идеята на Че е била да се използва съветския модел за Куба. Ще бъде грубо ако кажем, че ВОСР не е революция. Щом има преврат и смяна на режим, значи е революция. Аз знам едно определение за революция, ако Вие знаете друго моля кажете ми го. Революцията е исторически период на смяна на политическия режим, последван от преустройство на политическия, социалния и икономическия ред. Тя е спонтанно или организирано вдигане на народните маси, най-често от ниските слоеве на населението, поради масово недоволство от управлението. Това разбирам аз под революция. Там където има пушек там има и огън, следователно щом има недоволни - следствието е революция. А според вас случайно ли е това, че е наречена "Велика"? И какво всъщност са всички революции - въоръжени преврати. За едно със сигурност не сте прав - Че Гевара никога няма да бъде забравен.
  8. Именно, всяка класификация трябва да се прави с оглед особеностите на времето. Че какво лошо има в това да си популист? Е разбира се зависи какво имате предвид под полулизъм. Да не го бъркаме с демагогия все пак. Ако правилно съм разбрала, поправете ме ако греша. Всяка революция си е на мястото според мен, включително и кубинската. Разбира се, че всеки има право на мнение и аз уважавам това. Естествено, че сте прав за доста от нещата които казвате и няма да ги оспорвам. Изключение прави само това, че Че Гевара не е бил психично болен и не му е било нужно лечение, той е бил просто асматик. За разлика от някой други... Заощо ли Сталин не е станал поп? Много би му подхождало.
  9. Нито Вие, нито аз имаме намерение да убеждаваме някой в нещо, просто дискутираме и изказваме гледни точки. Не мислите ли, че думата "лозунг" е малко пресилена? Аз под лозунг разбирам нещо от сорта на "Всяко кебапче - коршум в сражението срещу световния империализъм". Надявам се да несъм Ви прозвучала така. И все пак, фактите са си факти. В никакъв случай не поставям ореол на Че, само светците имат ореоли а той е далеч от този образ. Аз може да съм наблъскала поста си с "лозунги" както Вие ги наричате, макар, че аз не бих ги нарекла така, но Вие не ми дадохте нито един факт за да се "поолющи ореола на Гевара", който не само аз съм му поставила - факт. Аз искам да Ви попитам някой Вас питал ли Ви е каво искате? Защото мен никой не ме е питал. Жалко, че ние с Вас не сме живяли по онова време, наистина жалко. Днес е много скучно. Все пак тази революция е била подкрепена по някакъв начин, нали знаете "една птичка пролет не прави". Аз все пак съм доволна от дискусията, винаги е интересно да чуеш и други гледни точки. И тук е момента да кажа, че съм напълно съгласни с някои от нещата които казвате а именно, че и Ленин и всичките му последователи са прокламирали тези идеи, и бих добавила - не само те, че и са имали властта да ги направаят - имали са я, но не са успели. Не е ли това парадокс? Но не си задавам въпроса "Защо ли"? Отговорът е твърде прост - едва ли някой би могъл. Може би Христос, незнам. Едва ли Вие и Аз ще решим този спор относно личността, идеите, целите, действията и какво е постигнал или не Че Гевара. Винаги трябва да има опозиция иначе е твърде скучно. Много бих се радвала ако някога се сетите и имате възможност да ми препоръчате някой кубински автор, с интерес бих прочела всичко по темата. Куба ми е много любима тема, може би защото толкова много ми напомня за България. Може би е грешка , че харесвам хора като Че, твърде амбициозни, но меже ли някой да ме обвинява за това? И все пак нека не забравяме, че историята е продукт на времето и мисля, че тогава времето просто е било такова и начините са били такива. Днес тези неща са забранени със закон, да не забравяме все пак, че в по-голяма част от случаите именно тези които са създали този закон и до днес го нарушават, но това е друга тема. Всичко което казвате много ми допада, с доста от нещата съм сагласна но да наричаме един борец убиец и терорист, немога да се съглася, твърде крайно е. Че то по тази логика всички борци и идеалисти които познава историята трябва да наречем убийци и терористи. Не мислите ли, че е малко прекалено? Незнам каква литература бих Ви препоръчала на тема болшевизъм, може би Ленин, че кой би могъл по - добре да обясни това от самия му създател. В заключение искам да кажа, че аз ще продължама да си харесвам Че, Вие ще продължавате да не го харесвате. И какво от това? А какво ще кажете за Атила и него ли ще наречем терорист? Може би трябва да се отвори друга тема в раздел личности, тази май се изчерпа...!
  10. Аз не познавам нито един кубинец и нито един африканец, какво общо има това с темата? Може би Вие познавате такива. До момента съм цитирала двама кубинци които са познавали лично Че и за мое огромно съжаление само съм чела за тях. Тези хора още са живи. Колкото до целите на Че - той се е про­ти­во­пос­тавял на на­род­ни­те по­дтис­ни­ци в стра­ни­те от Ла­тин­ска Аме­ри­ка и Аф­ри­ка. Той се е бо­рил за со­циал­но ра­венс­тво, а идеа­ли­те му са би­ли за пром­яна на на­чи­на, по кой­то се уп­равл­яват дър­жа­ви­те не са­мо в Ку­ба и Бо­ли­вия, но и в це­лия свят! Като казвам подтисници визирам болните амбиции на американците да се доберат до всички. Те се месят във всичко, искат всичко и как го постигат - хвърлят бомбите си навсякъде! Те бомбардират упоритите китайци, защото не са искали да купуват опиум, колумбийците – защото са им продавали кокаин, руснаците и виетнамците – защото са комунисти, камбоджанците – защото са съседи на виетнамците, немците и французите – защото били обидили евреите, Ирак – заради нефтодоларите, а Судан – по погрешка. Ето това е тероризъм. Целта на Че Гевара е много далеч от това, той иска хората да се откажат от надпреварата в потреблението, да не си поставят неизпълними идеали в живота, както в Бевърли-Хилс, а вместо това да се стремят да намалят бремето на труда, да имат повече свободно време за риболов, общуване, за морално усъвършенствуване. Че цели да създаде едно общество в което цари равенство, създадено от ония които не искат да дърпат юргана към себе си. Използвачите, престъпниците и потенциалните олигарси са отплавали за Майами. Обществото, освободило се от човешкия шлак, си поставя напълно нови цели: да не се напъва до затъпяване, да не се заработва повече от нужното, а да се живее човешки още сега. Животът не е потребителство и безцелно пазаруване. Ето това е целта на Че Гевара, борба срещу вездесъщата американска пропаганда. Тази пропаганда продължава и до днес, едва ли е нужно да изброявам примерите за това. Но Вие може би сте фен на Умберто Фонтова? От тази негова творба със звучното име "Expozing the Real Che Guevara: And the Useful Idiots Who Idolize Him" ли са Вашите доказателства за "терориста" Че? Но нека да ви кажа за този сериозно болен на тема болшивизъм автор, той просто прокламира американската външна политика. И не на последно място е факт, че неговото "литературно" произведение е спонсорирано от ЦРУ. Е ако не друго поне спечелиха пари и то милиони. И въпреки това вместо да свикнем с мисълта,че Че е мъртъв, се получи нещо друго. Това превърна Ер­нес­то Ге­ва­ра във феномен. Го­воря за неиз­то­щи­ма­та и до днес ко­мер­сия с мар­ка­та “Че”. “И­ко­на­та” на ку­бин­ска­та ре­во­лю­ция ук­рас­ява бе­льо, те­нис­ки, чан­ти, джин­ски, бу­тил­ки с вод­ка. Каз­ват, че има до­ри прах за пра­не с рек­ла­ма “С Че се пе­ре още по-бяло”. Жалкото е ,че ка­пи­та­лиз­ма, кой­то смята­ше да раз­ру­ши Че Ге­ва­ра, пе­че­ли ми­лио­ни със сним­ки­те му. Не е ли просто смешно. Само ако беше жив да види какво се случва в този извратен свят, щеше да се спука от смях. И все пак ще се радвам ако наистина ми дадете Вие доказателства за терористичните актове на Че Гевара, може аз да греша. Имам още много да уча. Nomina stultorum scribuntur ubique locorum, казал го е Сенека не аз, аз само ще добавия, не и Че, други го направиха!
  11. Че Гевара отива в Конго с 12 кубинци на 24 април 1965 г. и скоро след това към тях се присъединява контингент от около 100 афро-кубинци. Те си сътрудничат за известно време с партизанския лидер Лоран-Дезире Кабила, като в продължение на седем месеца преводачът му от суахили му се възхищава и твърди, че Че „показва същото отношение към чернокожите, както към белите“.Скоро обаче Че Гевара се разочарова от дисциплината на войските на Кабила и прекъсва отношенията си с него. Като допълнителна пречка, бели южноафрикански наемници, водени от Майк Хоар заедно с кубински изгнаници, ЦРУ и националната армия на Конго се опитват да осуетят замислите на Че. Те са следяли неговите комуникации, така че предварително обезсмислят атаките и пресичат снабдителните му линии. Въпреки че Че Гевара се опитва да скрие присъствието си в Конго, правителството на САЩ е наясно с местонахождението му и дейността му. Националната агенция за сигурност прихваща всичките входящи и изходящи предавания. По-късно същата година на 20 ноември 1965 г., в лошо здраве, с дизентерия, страдащ от остра астма и обезсърчен, след седем месеца на отчаяние и разочарование, Че Гевара напуска Конго с кубинските изгнаници. В един момент Гевара взима решение да изпрати ранените обратно в Куба и да остане сам в Конго до смъртта си като революционен пример, но след призива на другарите си и разговора с двама пратеници на Кастро, в последния момент той неохотно се съгласява да напусне Африка. Бившият кубински партизанин Даниел Аларкон Рамирес, наричан Кроткия (Benigno) казва: Аз бях с Гевара в Конго, когато Фидел публично прочете писмо, в което Че се отказва от всички постове и от кубинското си гражданство. Че започна да удря радиото, крещейки: “Ето до какво води култът към личността”, цитира вестника Рамирес. Той също казва, че Фидел Кастро е “предал” Ернесто Че Гевара по заповед на Москва, която смятала, че той представлява голяма опасност за нейните империалистични стратегии, пише “Ел Паис”, като се позовава на агенция ЕФЕ. В интервю за италианското издание “Кориере дела села” Аларкон Рамирес заявява, че причината за смъртта на Че Гевара са “интриги, отговорност за които носят Фидел Кастро и Съветският съюз”. “Съветският съюз смяташе Че Гевара за човек, опасен за неговата империалистическа стратегия, а Фидел отстъпи по държавнически съображения, тъй като оцеляването на Куба зависеше от помощта на Москва. Той отстрани неудобния си боен другар. Че беше най-любимият вожд на народа”, цитира вестника думите на Рамирес. Той разказва, че те са били изоставени в боливийските джунгли. “Че вървеше срещу смъртта, знаейки, че е предаден”, казва Аларкон Рамирес, който е бил в отряда на Камило Сиенфуегос. По думите му Сиенфуегос и Че Гевара са “отхвърляли сянката на Фидел” и сред вождовете е имало разногласия. “Сиенфуегос загина в загадъчна самолетна катастрофа. Когато те се върнали от Конго в Хавана, Кастро ги изпратил да се сражават в Боливия, обещавайки подкрепа от местните комунисти и спецслужби, но пристигайки на място, те открили, че боливийската комунистическа партия не ги подкрепя, “видимо по заповед от Москва”, пише изданието. Newsru припомня, че аржентинецът по националност и лекар по професия Че Гевара беше един от командващите революционните сили по време на въоръжената борба срещу диктатурата на Батиста. След победата на революцията през 1959 г. Че заема важни постове в кубинското правителство, а след това напуска страна, за да се опита да организира партизанско движение първо в Африка, а след това в Латинска Америка. На 8 октомври 1967 г. е ранен в бой и е пленен в Боливия, разстрелян е на следващия ден. Мястото на погребението му дълго време оставаше в тайна. Едва през 1997 г. бяха открити неговите останки, които след това бяха погребани в мавзолея в Санта Клара, над който се издига 6-метрова статуя на Че Гевара. Дързост и Красота! Viva Fidel!!!
  12. Прякорът Че идва от жаргонна дума употребявана често от Че. Че значи нещо като "мой човек". В Латинска Америка започват да наричат Ернесто Гевара Че (и el Che, „Че-то“), защото е аржентинец. В Аржентина (както в Уругвай и донякъде в Боливия, макар и да не е чак толкова разпространено) частичката che има звателна функция и може да се преведе с българското „бе“, „де“, „хей“, „човече“, „хора“. Служи за обръщение към един или повече събеседници и е характерна за аржентинския разговорен език, че често другите испаноговорещи като присмех или на галено могат да нарекат когото и да било от Аржентина „че“.
  13. Бих искала да ми посочите конкретни примери за проява на тероризъм и психопатия от страна на Че Гевара.
  14. Мерси, че ме светна по въпроса революционер=терорист!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...