Отиди на
Форум "Наука"

Шмъркан

Потребител
  • Брой отговори

    22
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Шмъркан

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    Хайделберг

Последни посетители

4852 прегледа на профила

Шмъркан's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

-5

Репутация

  1. Не мисля - че си напълно прав . Негативизмът ти към мечтата на един човек те карат да сипеш нереални обвинения към него . Че в никакъв случай не е узурпатор и не е правил всичко това само и само за да се добере до властта . Това са глупостите на САЩ . Че се е борил за добри каузи . Това е факт и никой не може да го отрече . Че е герой за цяла Латинка Америка . Щяха ли да му вдигат паметници - ако беше злодей ? Че е имал много негативни страни - които аз осъждам и не оправдавам . Че е нещо повече от герой . Той е символ на свободното мислене и желанието му да го разпространи - за да могат много хора да усетят магията на свободата .
  2. Мислиш - че още от малък е планирал да става масов убиец - както ти казваш . Така ли ? Напротив . Той още от малък е загнездил в себе си мисленето на свободен човек - който не търпи неправдите и робството . Аз затова уважавам Че - защото той е искал промяна и то една добра промяна за няколко народа и то не неговите народи . Ти да не си му психолог или нещо подобно - че да му даваш такива х-ки ? Ти откъде можеш да бъдеш сигурен - че това - което казваш е истина ? Може и ти да се осланяш на друг мит за Че - създаден от тогавашните му политически противници . Не отричам - че в думите ти има истини . Никога не съм го отричал . Но отвъд всички тези негативи - които свързвате с Че Гевара има и нещо - което не всеки би могъл да оцени . Не всеки би могъл да разбере неговите истински и първични идеи - поради които е действал по даден начин . Аз имам като материал негови записки и дневника му . Мога да ти кажа - че той съвсем не е толкова лош - колкото го изкарваш . Може и да е наредил екзекуцията на много негови обществени противници - но не можеш да го виниш за това напълно . Не знаеш в каква ситуация е бил поставен и какви жертви е трябвал да направи - за да съхрани идеите си за една свободна и справедлива политика в Куба и отвъд нея .
  3. Той не го е правил за лична изгода - а за да помогне на страдащото кубинско население . Плюс това Кастро е водил Куба 30 години и него би трябвало да обвиняваш за обстановката там в момента . Че не е имал за цел да става суперизвестен президент или министър-председател . Той просто е имал напълно различни подбуди !!! Защо гледате на цялата ситуация натюр ? Вникнете в нея . Че не се е борил за власт ! Той сам изоставя властта - за да продължи делото си !!!!!!!!
  4. Точно с тази цел е измислено .
  5. Според мен Неси не съществува . Динозаврите са измрели преди 65 милиона години и Неси не е изключение . Това е просто слух и мит - създаден с цел привличане на туристи .
  6. Интелигентен човек си . Удоволствие е да се спори с теб .

  7. Не обиждам никого . Обърнах се към всички хулители на Сталин в темата . Нямам нищо против вас - но вие отхвърляте всичко - което говори в полза на Сталин . Тоест - вие сте крайни . Под ВИЕ имам предвид хулителите на Сталин.
  8. Не те интересува - но няма да е зле да те . Когато станал отново президент на Куба - Батиста се проявил като суров диктатор . Карал правителството си безпрекусловно да изпълнява на всяка цена заповедите му . Той е узурпатор и е факт - че през втория мандат начело на Куба - обстановката в страната била нестабилна и хората се нуждаели от нов водач . Прогресивната общественост в Куба, в това число студенти и интелигенция, се обявява против насилническите действия. Фидел Кастро, който по това време е млад адвокат в Хавана, предявява иск срещу Батиста пред Върховния съд на Куба за нарушаване на конституцията. Конституционният съд обаче отказва да разгледа внесената петиция. Противопоставянето между Фидел Кастро и Фулхенсио Батиста продължава през целия президентски мандат на Батиста. През февруари 1957 г. Кастро дава интервю пред северноамерикански журналист, в което изобличава режима на Батиста, като опровергава пропагандните твърдения, че той заедно със свои привърженици са прочистили Сиера Маестра. За да се справи окончателно с бунтовническите действия, на 24 април 1958 г. режимът на Батиста предприема офанзива срещу Въстаническата армия в Сиера Маестра. Целта е да се постигне пълно унищожаване на въстаническата армия. Това обаче не се случва, тъй като въстаниците устояват на първоначалния натиск, а от 21 юли преминават в контраофанзива. В началото на 1959 г. Фулхенсио Батиста окончателно губи надежда да възстанови режима си. Той е принуден да напусне страната и да бяга в Испания заедно с най-близките си сподвижници. Режимът на Фулхенсио Батиста е официално признат от САЩ, а вътре в страната се ползва с подкрепата по-скоро на консервативните кръгове. Американската подкрепа за Батиста е резултат и от привилегиите, дадени на редица американски фирми, които трупат състояния на гърба на голяма част от населението на Куба, което живее на ръба на оцеляването .
  9. Може и да е така . Но ти запознат ли си лично с всички обстоятелства около Битката за Киев ? Наясно ли си напълно за стратегическото значение на града по това враме на войната ? Да речем - че си прав . Сталин е лидер - който не приема второ или трето мнение по въпроса . Той си държи на целите си и се бори за тях до последно . Сталин не е първият пример в историята за такъв тип мислене . Тук той може и да е сбъркал в преценката си - но ако се поставим на негово място - може би ще разберем защо е бил толкова настоятелен и тн . Киев пада . Сталин губи битката - но не и войната .
  10. Кастро го е предал след като Че напуска доброволно кубинското правителство . Казах - че не сравнявам Левски и Че - но има видими прилики в делата им . И двамата са се борили за свобода !!! Не знам дали знаеш - но в дневника си Че е записал мисли на Васил Левски и много е уважавал нашия Апостол на свободата за това - което е правел . Поинтересувай се малко от диктатурата на Батиста и ще разбереш защо Че е герой за кубинците и защо казвам - че ги е спасил .
  11. Може и да си е пъхал носа - дето не му е работата - но с благородна и смислена цел . Васил Левски също е казал - че щом помогне на България да се освобиди от турско иго - ще отиде да помага на други страни без да заема какъвто и да е ръководен пост . Не си мислете - че правя пълно сравнение между Левски и Че . Само го споменавам като точка от твърдението ми . Не го тачат само политици . Самите хора го помнят и то не защото са добре информирани - а защото наистина си има причини да го помнят . Кои дела ли ? Ще спомена революцията на Брадатите - като най-известното му . Какво беше Куба под диктатурата на Батиста ? Колко хора са страдали тогава ? Че е спасил Куба . Второ - ами Африка ? Това - че не е успял там - не значи - че си е губил времето и е отишъл да си пилее силите . Трето - самият факт - че отказва висш ръководен пост в правителството на Куба - за да продължи делото си - говори много за истинския морал на Че .
  12. Никът ми е Шмъркан и няма нищо общо с това - което си мислиш . Ти какво искаш ? Сталин да излезе на Червения площад и да се вайка - че той е виновен за всички поражения на СССР и тн ? Затова той е СТАЛИН . А не ПАМУКИН . Случаят със Сталинград . Няма лошо Хитлер да се признае за победен . Той е бил обречен със започването на войната . Но това е друг въпрос . Би ли ми дал сведения дали наистина Сталин е баш виновен за всички провали на съветската армия и никога не си е признавал вината ? И би ли ми дал още по-точни сведения дали генералите му са слушали неговите нареждения или сами са си озготвяли стратегии ?
  13. Ти се насочваш към аспекти от неговата личност - които не оказват кой знае какво значение към световната история . Разбрах - че явно повечето са привърженици на политиката и принципите на американците . Все пак - всички вие сте против Че Гевара - а именно американците са го убили след успешно изпълнена операция . За пореден път се бъркаха там - където не им е работа . Но както и да е . Не можах да разбера какво ви пречи да оставите всички негативни страни на Че и да се опитате да погледнете по-глобално на личността му . Аз направих така . Като малък изобщо не знаех кой е Че Гевара . От останалите чувах само негативни отзиви по негов адрес . Но това на мен не ми е достатъчно . Аз се поинтересувах и открих - че не всичко е само черно или само бяло . Напротив - Историята е най-спорната наука изобщо . Да се гледа еднообразно и еднозначно на фактите за една личност или събитие е напълно грешен похват . Не е това начинът . Аз не се влияя нито от политиката и убежденията на американците . Нито от тези на Латинска Америка . Мен ме интересува факта - че Че Гевара е бил необикновен като начин на мислене по онова време . Ако питате някой кубинец днес какво биха избрали - тиранията на Батиста или революцията на Че Гевара - т еще посочат Че . Защото той е герой за тях . Последствията са нам известни - да . Но ако е толкова лош - както го представяте - защо има все още сгради с неговия лик в столицата Хавана ? Защо цяла Латинска Америка го помни и го споменава с чест и с добро ? Мисла - че си има причини . Съветвам ви да не се ръководите от всеобщото мнение - а да се опитате да потърсите сами истината . Че е противоречива личност - не отричам . Но ако има само отрицателни страни - то личността няма да е противоречива - нали ?
  14. За трети пореден път казвам само на теб - аз съм умерен човек - а не краен като всички вас . Аз ОСЪЖДАМ неговите престъпления като държавник . И УВАЖАВАМ много други негови дела и като цяло - личността му . В моя случай второто надделява и затова мисля - че Сталин е бил велика личност . Не съм предубеден и съм щастлив от този факт .
  15. Сталин е избавил света от злото на Хитлер . Той е избивал собствения си народ . Но същевременно е бил много по-голям лидер и политик от Хитлер . Бил е политически стратег и велик водач на СССР . Осъждам отрицателните му страни - но като цяло той е бил един истински човек от стомана . Управлявал е с железен юмрук . Но е бил един наистина ГОЛЯМ ЛИДЕР !!!!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...