Отиди на
Форум "Наука"

viavita

Потребител
  • Брой отговори

    64
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ viavita

  1. Започват се тестове за да се провери теорията за мултивселената: http://www.spacedaily.com/reports/First_observational_test_of_the_multiverse_999.html
  2. А, при самото разгъване на пространство-времето не се ли оказва определено влияние върху частиците, при условие, че те са винаги един и същ брой? Възможно ли е безкрайно разгъване?
  3. Е, то нали цялото пространство на Вселената е изпълнено с "нещо" и чисто празно пространство "без нещо" всъщност няма. И на мен ми е чудно как така се разширява без да се добавя нещо ново? Както и в разширяващият се балон влиза още въздух, така и в разширяваща се Вселена не би ли трябвало да влиза още "нещо"? Разширява се на базата на какво? Или пък ще продължи да се разширява докато всички частици се разградят до най-основната/ите?
  4. Добре, а в празното пространство между Земята и Луната, примерно, извън атмосферата, какво съществува?... тъмна материя?
  5. Да уточня въпроса си по-горе: Като количество на съдържанието променя ли се нещо?
  6. А, защо пространството се разтяга с такава голяма скорост?
  7. Аха, то и в самият филм част от учените са скептични.
  8. Ето това е филма: http://topdocumentaryfilms.com/is-everything-we-know-about-the-universe-wrong/ Има го в Колибка: http://kolibka.com/download.php?mid=8619 И описанието там: В космоса се случва нещо много странно - нещо, което не би трябвало да е възможно. Сякаш обширни сектори от вселената са засмукани от огромна невидима небесна прахосмукачка. Саша Каслински, откривателят на този феномен, е основателно притеснен: "Това ни кара да се чувстваме несигурни, защото не е нещо, което сме очаквали да открием." Случайното откритие на така наречения "тъмен поток" е от значение не само за съдбата на голям брой галактики. Това означава и, че голям брой учени ще трябва да открият нови пътища към разгадаването на вселената. Тъмният поток е последното от дълга поредица явления, заплашващи да пренапишат учебниците. Дали това е предвестник на нова ера в познанието, или просто означава, че всичко, което знаем за вселената, е погрешно?
  9. Наскоро гледах един научно-популярен филм и там споменаха, че е възможно да е открито "черно космическо течение", т.е. част от галактики се движат в една посока. Откривателят смята, че това може да е доказателство за съседна вселена. Някой има ли повече инфо по въпроса?
  10. Мда, зависи от гледната точка За някое друго същество Вселената ни може да изглежда като капка в някой по-голям океан
  11. Той явно говори за душата... нещо като надматериално усещане. Ако въобще може да се говори за такова.
  12. Но това не пречи да има безкрайно множество от вселени
  13. Искаш да кажеш, че няма как Бог да е породил материята? Може би обратното, хората са породили Бог, ако въобще съществува нещо такова Това ми напомни, че наскоро Стивън Хокинг спомена нещо, че вселената не се нуждае от създател за да бъде създадена, а природните закони сами са я породили... нещо от този сорт.
  14. Е, хайде сега... голяма част от науките се припокриват в един момент Иначе, доколкото съм запознат с духовната литература, а то не е много, там се казва, че вселената е безкрайна. Всъщност не съм срещал много информация за вселената като такава. Но, признавам си, че науката може би е с една стъпка напред вече в някои отношения, особено със съвременните теории за множество вселени, холографска вселена и т.н. Така или иначе, аз не смятам, че тази ни вселена е безкрайна. По съм съгласен на идеята за множеството вселени или пък за безкрайност на дълбочината, а не на размера.
  15. В тази сфера всичко е много субективно и не се знае реално кое е истина и кое илюзия. Има все още път да се извърви преди знанията от тези опитности да могат да бъдат проверявани и прилагани.
  16. Мисля, че прословутите опитности извън тялото не са само привилегия на индийците в пещерите. Но, да, това е област, за която науката все още почти нищо не знае и откъдето могат да дойдат още купища знания.
  17. От известно време съм пуснал на двата си компа три проекта, свързани с дълбокия космос: Cosmology@Home, Einstein@Home и Milkyway@Home. Има ли някой друг вързан към тях? Доколкото знам Einstein@Home откриха нещо тази година.
  18. Ами за мен си струва. Интервюирани са различни учени и се представят няколко теории, върху които работят в института.
  19. Това е и името на един филм, който гледах преди малко: филм - http://kolibka.com/download.php?mid=8797 субтитри - http://kolibka.com/download.php?sid=8797 Има го и тук: http://www.youtube.com/view_play_list?p=E3A1CAF34C3F5F6D Оказва се, че има цял институт в Канада, който се занимава с този въпрос - http://www.perimeterinstitute.ca
  20. http://science.actualno.com/news_325954.html Големият взрив може да не е бил началото на Вселената, а само нова глава в историята й, съобщи сайтът news.com.au. Учени откриха радиационни пръстени в Космоса, които изглeждат по-стари от Големия взрив, допълва БТА. Теорията предлагат теоретикът Роджър Пенроуз от Оксфордския университет и Вахе Гурзадян от Института по физика в Ереван. Те регистрираха радиацията в концентрични кръгове с по-ниска от средната температура в космическия микровълнов фон, останал от Големия взрив. Космическият микровълнов фон е от период 300 000 години след Големия взрив. Той е с постоянна температура, която е свързана с плътността. Според математическо изследване пулсове енергия са създали еднороден район от тъмна материя, който се вижда като кръгове. Тези пулсове са резултат от гравитационни вълни от предишни еони, които достигат до настоящето. Двамата учени приемат, че ако Големият взрив е бил само един, той би предизвикал огромни изблици на гравитационна енергия, а не еднородни вълни като в кръговете. Според тях кръговете са доказателство за сблъсъци между няколко свръхмасивни черни дупки, които са станали в предишен етап от историята на Вселената. Това предполага, че е имало и други етапи, а и че ще има и нови. "Това, което смятаме за цялата история на Вселената, започваща от Големия взрив... е само един еон от вероятно безкрайната поредица от такива еони" - твърдят учените. Кръговете не могат да бъдат обяснени от сегашната "инфлационна теория", която приема, че Вселената се е разраснала бързо от размера на атом през първите наносекунди след Големия взрив. Инфлацията най-вероятно би изравнила тези кръгове, а и те въобще не биха се появили. Според Дейвид Спергел от университета Принстън съществуването на подобни кръгове в микровълновия фон наистина противоречи на инфлационния модел.
  21. http://www.obekti.bg/dnes/6-nauka/1825-physici-novata-chastica-x-obyasnyava-tymnata-materia Група физици от САЩ и Канада предложиха нова хипотеза, която трябва да свърже тъмната материя и антиматерията. Концепцията се гради на нова елементарна частица, наречена частицата X. Тя, както и нейният анти-близнак се разпадат и това би обяснило преобладаването на материята над антиматерията в нашата Вселена, както и същината на тъмната материя. Разработката е публикувана в сп. Physical Review Letters. Според стандартния модел на физиката частиците антиматерия се отличават от тези на "обикновената" материя по знака на електрическия си заряд, и при взаимодействието си двата типа взаимно се унищожават. Във Вселената има много повече материя от антиматерия, и този факт досега не получил удовлетворително обяснение. Тъмната материя е засега ненаблюдавано "теоретично" вещество, което не участва в електромагнитни взаимодействия, но пък се подчинява на гравитацията. Смята се, че около 23 % от цялата маса на Вселената са тъмна материя. Предложената нова частица X има маса около 1000 гигаелектронволта и може да се разпада на неутрон или на "скрити" частици (т.е. частици, изграждащи тъмната материя). Те са наречени Y и Ф (фи), всяка с маса около 2-3 GeV. Античастицатa анти-X, съответно, може да се превръща в неутрон или анти-Y и анти-Ф. Според принципа за нарушаването на CP-инвариантността, частиците с по-голяма вероятност се разпадат на материални частици, а не на антиматериални такива. Съответно, частицата X по-често става неутрон, отколкото анти-X - антинеутрон. При това анти-X по-често се разпада на анти-Y и анти-Ф, отколкото на Y и Ф. В младата Вселена взаимно са се унищожили практически всички възможни двойки частици и античастици, но сред останалите "скрити" частици е имало повече античастици от такива на обикновената материя. Затова във видимата Вселена не се наблюдават античастици. Автори предполагат, че частиците анти-Y и анти-Ф не анихилират помежду си, но пък стимулират разпада на протоните - процес, недопустим според Стандартния модел на физиката. Според новата хипотеза протонът се превръща в каон (К-мезон), при което частицата анти-Y се превръща в Ф. Каоните може да се регистрират с помощта на специални детектори (виж снимката), което означава, че новият модел може да бъде експериментално проверен. Научната колегия засега реагира сдържано на новата теория. В момента има поне още два модела, които свързват тъмната материя с недостига на антиматерия във Вселената.
  22. Това, за мен, пак поставя въпроса за началото на Мулти Вселената.
  23. Някои говорят и за повече от една вселена
  24. Да, цвета на небето има и друга логика, но относно безкрайността - може ли безкрайна вселена да се разширява?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...