Отиди на
Форум "Наука"

resavsky

Модератор История
  • Брой отговори

    13642
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    157

Отговори публикувано от resavsky

  1. https://www.bloombergtv.bg/a/2-novini/129928-ukrayna-otnovo-izvazhda-ot-stroya-edna-ot-nay-golemite-ruski-rafinerii

    По всичко изглежда, че рафинерията в Рязан е сериозно пострадала и ще бъде извън строя за дълго време. А това е стратегически важна рафинерия осигуряваща почти изцяло горивата за столицата Москва.Като минимум доставките на горива за огромния мегаполис ще бъде сериозно затруднено. 

    • Харесва ми! 4
  2. Преди 10 минути, Р. Теодосиев said:

    Руската федерация започна изграждането на ново летище близо до село Алексеевка в Белгородска област. 

    Данни (https://x.com/redintelpanda/status/1784761855417762275?s=46) от RedIntelPanda показват, че през юли 2023 г. е построен път до мястото на бъдещото изграждане на летището. През следващите месеци, преди началото на зимата, на практика завърши профилирането на бъдещата писта.

    От 27 април продължава изграждането на основния пласт или същинската настилка на пистата. Дължината на ивицата е приблизително 1800 метра. Това е достатъчно за различни видове самолети.

    Алексеевка се намира в зоната с ограничен достъп за граждански самолети, създадена по време на пълномащабното нахлуване в Украйна.

    Руските въоръжени сили могат да използват летището и за хеликоптери. Летището е достатъчно дълго, за да побере самолети като Ан-26, Ан-72 или Су-25.

    Алексеевка вече се използва като център за съхранение и транспортиране на гориво, а наблизо има железопътна линия и работилница за преоборудване на бойни машини.

    https://t.me/drmjournal/8170

    Само да го завършат и ще го занулят украинците.....

  3. Преди 1 час, Warlord said:

    По 1-2 случая на година, а сега са по 1-2 на ден. Не усещаш ли, че има лека разлика? 🤔

    Всичко опира до психология: по добре да признаеш собствена некадърност /макар и въображаема/ отколкото да признаеш успешен удар на врага.

  4. Преди 28 минути, makebulgar said:

    Тоест, изключвате възможността за инциденти и пожари, които не са свързани с войната. :) 

    Ако на някоя баба в блока и се запали олиото в тигана и над блока се извие черен дим, значи е диверсионен удар на украинците. И така до края на войната. След това вече ще може да има инциденти и пожари от невнимание. 🤣

     

    Според гугъл всъщност пожари са ставали доста често по руските рафинерии и преди 2014 г. Значи излиза, че украинските диверсии са от много по-рано от 2014 г. :) 

    Пожар на НПЗ в Уфе ликвидирован 2010 г.

    В результате взрыва на НПЗ в Забайкалье погибли пять рабочих из Китая 2010 г.

    Пожар на Саратовском НПЗ: четверо пострадавших 2012 г. 

    Не изключвам разбира се.Но на този ранен етап от разследването няма как да се правят категорични изводи.Още повече,че говорим за три цистерни наведнъж.Подозрително много прилича на пушенето на крайцера "Москва".

    • Харесва ми! 1
  5. Преди 18 минути, makebulgar said:

     

    "Стана известно какво е причинило голям пожар в района на гара Комбинацкая в Омск днес.

    От пресслужбата на Окръжната прокуратура съобщиха, че около обяд на територията на производствената площадка на предприятието на ул. Красноярски тракт, 103/1, при изпомпване на разтворителя се запалиха контейнери със запалимо вещество.

    По-рано беше съобщено, че са се запалили три цистерни, съдържащи съответно 50, 17 и 22 тона разтворител. Откритото изгаряне вече е елиминирано. За щастие няма пострадали хора.

    Прокуратурата на Съветския окръг проверява спазването на изискванията за пожарна безопасност. При наличие на основания ще бъдат предприети мерки за отговор на прокуратурата.

    Стана известно също, че Министерството на извънредните ситуации на Русия е ангажирало 18 единици техника, 66 души персонал и 1 пожарен влак на Руските железници. Но вторият пожарен влак не беше необходим."

     

    Тоест, не било теракт, а инцидент заради неспазване на пожарните норми. 

    Интересно ще е да се направи един анализ на всички пожари по руските рафинерии, складове и химически заводи от преди 2014 г, че да видим колко са и колко са чести от преди войната. 

    Аз лично безрезервно вярвам на руската прокуратура.....

    • ХаХа 2
  6. Преди 28 минути, scaner said:

    Е, включи малко мисленето де... Стига с това сляпо вярване.

    200 литра е кубче  по-малко от 60см Х 60см Х 60см. Няма такива влакови цистерни, а и се вижда, че пожарникарите поливат големи цистерни, 500 кв. метра пожар и такъв дим се прави от много по-голям обем. Нормално влакова цистерна носи от 20 до 70 тона и повече. Така че пътьом откриваш и печатна грешка под видеото :)

    200 литра са си 10 туби.Малко повече е гърмяло...

    • Харесва ми! 1
  7. Преди 3 минути, makebulgar said:

     

    Омск е на 100 км от казахстанската граница, така че е ясно от къде са дошли подпалвачите. Минали са границата и след час са хвърлили през оградата някоя запалителна граната. Рафинерията е насред полето, така че достъпа отвън е лесен.  

    В момента всички рафинерии ги пазят като зеница на окото.Не е толкова лесна работа.А особено тази в Омск която е най голямата в Русия / а по някоя данни и в света/.

    • Харесва ми! 1
  8. Преди 2 минути, makebulgar said:

    Горят три цистерни, а не рафинерията.

    Омск е на 100 км от казахстанската граница, така че е ясно от къде са дошли подпалвачите. Минали са границата и след час са хвърлили през оградата някоя запалителна граната. Рафинерията е насред полето, така че достъпа отвън е лесен.  

    Така де - големи цистерни които играят ролята на склад.За едно и също нещо говорим.

  9. https://t.me/operativnoZSU/143915?single

    Голям пожар в рафинерията в Омск.Всъщност това е най голямата рафинерия в Русия и е на почти 3000 километра от Украйна.Абсолютна недостъпна за дронове и ракети.Няма друг вариант освен диверсанти .По първоначални данни горят складове с гориво.

    П.П.Ако не се лъжа това е първата акция на украинското разузнаване на изток от Урал.

    • Харесва ми! 4
  10. Преди 56 минути, scaner said:

    Тази нощ петролни съоръжения в Русия бяха атакувани с дронове.

    В Смоленска област гори петролно депо, а във Воронеж - петролна рафинерия.

    Безпилотни летателни апарати атакуват и Липецкия тракторен завод, който произвежда, наред с другото, шасита за военна техника.

    Степента на щетите, нанесени на завода, засега не е известна.

    Пожарът във Воронеж: https://t.me/Crimeanwind/58230

    Пожарът в Смоленск: https://t.me/Crimeanwind/58228


    Руското министерство на отбраната потвърждава, че осем украински безпилотни самолета са били свалени над Курска, Белгородска, Воронежка и Смоленска област.

    Точно се бях притеснил,че от две седмици няма ударена рафинерия.

    • Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...