Отиди на
Форум "Наука"

resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  10173
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  97

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ resavsky

 1. Сарматите са народ говорещ източноирански език.
 2. Табов наистина ли смятате че в Ньой са разглеждани някакви карти с територии на средновековни държави / не само на Златарски/?
 3. Първо не е ювиги а е "сюбиги".И няма нищо общо с ябгу ."канасюбиги" си достатъчно ясна етимология.
 4. БОК и караканчаката са практически едно и също куче.
 5. Дори и така да е в България не е фиксирана тази титла.Да не говорим че стара тюркска традиция е титлата да се изписва след името.Примерно Бумин хан.А българските владетели как се наричат -"канасюбиги Муртаг".
 6. Надявай се.За последен път ти казвам тюрксикте титли:хан,ягбу,бей,шад,сердар,елтебер.Коя от тях се среща в Дунавска България?
 7. Няма такива животни - нито хуно-българи нито алано-българи.
 8. Логиката на Ценов е изключителна - заради картата на Златарски България загуби беломорското крайбрежие.
 9. Е битка си е била Клокотница.За мащабите може да се спори но важността и е извън всякакво значение.След Клокотница Епир окончателно и безвъзвратно изчезва като първостепенен играч от политическата сцена.Всякакви планове за завладяване на Константинопол не се просто отложени а направо ликвидирани и завинаги изоставени.Бих сравнил Клокотница с Грюнвелд 1410 година когато Тевтонския орден слез загубата губи водещите си позиции в региона и се маргинализира до невероятно степен.За Епир Клокотница е огромна геополитическа катастрофа.И е много повече от обикновена смяна на владетел.
 10. Ирански обаче не значи персийски в никакъв случай.
 11. Чак толкова щедър Иван Асен не е бил.Оставил му е Солун и земята около него но цак пък всичко до Пловдив.Между другото по този начин Иван Асен е успял да вкара интрига в семейството на Комнин като настрои брат срещу брат.
 12. Блудкави мелодрами - не мога да ги понасям.Всякакви латино,турски и прочие сериали /включително и български/.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...