Отиди на
Форум "Наука"

resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  10377
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  98

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ resavsky

 1. Всъщност Наполеон няма основателни причини да воюва с Русия.Вярно е че не спазват ембаргото с Англия но до началото на 19 век Русия не е водещ търговски контрагент на Англия.При положение че Наполеон е затворил за Англия всички основни европейски пазари /френски,испански,немски,австрийски ,италиански/ може да преживее някое и друго нарушение от руска страна.
 2. Но не и Плиска .Явно огромния град с широки незаселени пространства много е допаднал на печенезите.
 3. Антон Съботинов в труда си за Комитопулите допусна заселване на маджари по Вардар в началото на 11 век.
 4. Много обичам някой като каже " историческата наука така е приела".Историческата наука все още не е дала пълномощно на никой да говори от нейно име.
 5. На евентуален арбитраж към тази карта щяхме да имаме допълнителни придобивки.Като минимум Тасос /плюс парчето земя между Кавала и река Струма/ а вероятно и безспорната зона и може би Воден.Националното обединение нямаше да е завършено но пък щяхме да бъдем най могъщата държава на Балканския полуостров.И най вече за всички е било усно че границите от 1913 година няма да са вечни.
 6. Добре е известен факта че при настъплението си срещу Русия в 1812 година Наполеон е има сериозни съмнения накъде да настъпи :спрямо Петербург или спрямо Москва.В крайна сметка се избира своята възможност което се е оказва и неособено удачно.Въпреки победите при Смолеск и Бородино и превземането на Москва Наполеон е принуден да се оттегли защото не е предвидил тактиката на изгорената земя /или по точно на изгорената Москва/.Наполеон е убеден че в Мовска ще го чака руска капитулация но вместо това намира един опожарен и изоставен град.Ако беше настъпил спрямо Петербург би се стигнало до този резлутат?биха ли жертвали руснаците Петербург както пожертваха Москва?И дали Александър Първи би се съгласил на мир ако види французите от балкона си в Петерхоф?

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...