Отиди на
Форум "Наука"

resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  9357
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  76

resavsky last won the day on Септември 19

resavsky had the most liked content!

Репутация

3286 Професор

Всичко за resavsky

 • Рожден ден 18.10.1974

Contact Methods

 • AIM
  resavsky3@abv.bg

Лична информация

 • Пребиваване
  Сърцето на Северна България

Последни посетители

23519 прегледа на профила
 1. Това вече не знам.Но е факт ме е арестуван там.
 2. Праматаров е заловен през месец октомври 1944 година в горите около Прилеп Македония.
 3. Няма такова нещо.Най любопитния момент от биографията на Гешев е че участва като доброволец в шпицкоманда при потушаване на Септемврийското въстание.Само че в боя за Фердинанд попада в плен.Наказанието е 10 тояги по задника и е пуснат по живо по здраво.Горките комунисти ако знаят колко неприятности биха могли да си спестят...
 4. При това разработката е наредена от Антон Югов който е сочен като свидетел на убийството на Гешев/ в книгата на Недев/.Пълна каша.В нито един документ на службите след 1944 година Гешев не е наречен "убит".
 5. Това е една от загадките на на бягството на Гешев.Защо се разделят с Праматаров.Според Праматаров Гешев го изоставя в Пловдив и той на своя глава тръгва да ляга към Македония.Аз винаги съм се съмнявал в тази история.В Македония на 9 септември е пълен хаос и цари абсолютна несигурност ведно с водене на бойни действия.Дори Гешев да е изоставил другаря си /нещо в което се съмнявам/ най естествения път за бягство на Праматаров е към Турция която е далеч по близо.Или Гърция която е на един хвърлей място.
 6. Никакъв стипендиант не е на никой.Баща му го е издържал докато учи в Италия - не че Гешев завършва там.
 7. Отдавна смятах да отворя тема за този легендарен български полицай Никола Гешев но по една или друга причина го отлагах.Наскоро обаче прочетох една книга на един от сериозната изследователи на периода между двете световни войни в България Недю Недев.Там с абсолютна категоричност се твърди че Гешев е убит на 9 септември на Куклен мост.За съжаление доказателства няма.Версията е че Гешев е бил забелязан да пие кафе на 9 септември 1944 година в Пловдив след което евентуално проследен и ликвидиран на Куклен мост.Доказателства са устни твърдения на Антон Югов и Руси Христозов.Моите възражения срещу тази версия: - абсурд е опитно ченге на 9 септември /при току що извършен преврат/ да пие кафе в центъра на втория по големина български град. - защо не е арестуван още в Пловдив - защо разработката "Овен" за неговото издирване продължава мак до 1960 година когато е закрита поради явната липса на резултат - защо никой не е награден за ликвидирането на Гешев - защо е запазено в тайна убийството му / Югов обяснява това че не са желаели да има поклонници на гроба му но това е меко казано наивно/ Справедливостта изисква да се каже обаче че и доказателства че Гешев остава жив и след 1944 година няма.Чакам вашите мнения.
 8. Ами Кондратиев е доказателство че чистки в СССР има и преди 1937 година.Достатъчно жестоки при това.Сега се налага и такава хипотеза : че до 1934 година в СССР нямало репресии и едва след Киров почнали чистките.
 9. Не знам кой беше писал че Сталин фанатично е мразел руския селянин и мляко негово действие е било насочено срещу него.Колективизация,разкучалачване и т.н.От средата на 20 те години та чак до 1953 година. На тази основа е и конфликта му с Кондратиев .
 10. Не обичам да се правя на умен но до края на седмицата ни чака сирийско-турска война.
 11. Общо взета е вярна историята.
 12. Евристей отварям една скоба. Този надпис е със съмнителен превод защото са запазени няколко описания на Никифор Геник и никъде не е отбелязано че е плешив.Напротив - изтъкната е гъстата му черна коса.Но това разбира се не засяга темата.Иначе Крум когато умира едва ли е на повече от 40 - 42 години.
 13. Българите не плюят по Русия тя плюе по тях.Смята ги за полуграмотни диваци които не могат да се оправят сами и са длъжни да я следват и слушат безропотно.Не бих нарекъл българите нагли по никакъв повод.
 14. Стамболов не е бил наивник и добре е знаел че никакви територии от Османската империя след 1885 г. не може да получи.Неговата идея е била друга.От всички територии населени с българи в Турция да се оформи една автономна област с голяма степен на вътрешно самоуправление.И тъй като в Цариград са се плашели много от една нова Източна Румелия Стамболов е предлагал начело на тази автономия да застане сина султан Абдул Хамид.За него е без значение щом реалната власт ще бъде в ръцете на българите.
 15. Олимпия Панов и Тома Кърджиев вдигат въоръжен метеж в Русе .Финансиран от друга държава между другото.Константин Паница прави заговор за държавен преврат / а освен това върши и чисто криминални престъпления - грабежи,изнудмания и т.н./.Петко войвода умира години след Стамболов така че не виждам връзка.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...