Отиди на
Форум "Наука"

resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  9867
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  92

resavsky last won the day on Септември 9

resavsky има най-харесвано съдържание!

Репутация

3791 Професор

Всичко за resavsky

Contact Methods

 • AIM
  resavsky3@abv.bg

Лична информация

 • Пребиваване
  Сърцето на Северна България

Последни посетители

24316 прегледа на профила
 1. Аз като чета текста оставам с впечатление че Копроним не е превзел тази Чика.Хвърлил огън вероятно с огнеметни машини.
 2. Прав си.Тоест тези "аули" са се намирали до Чика.Друг е въпросът че не знаем точно какво е Чика.
 3. Поправете ме ако греша но думата "аули" се среща само покрай кампанията от 811 година.Това е едно от основанията да се мисли че по скоро иде реч за населено място.
 4. Ако византийците тръгнат въобще да укрепват прохода е пълна идиотия да направят крепостта на север от него.оттам откъдето биха дошли евентуалните нападатели.Аз поне не знам някой сериозен изследовател да е оспорвал българския характер на крепостта при хан Крум.Това че има ранновизантийско селище е друга история.
 5. Абе след 811 година се забелязва промяна в статуквото.Маркели вече не е погранична крепост.Строи се Еркесията и като цяло наистина започва колонизация. Вероятно след 811 година повторно и този път за постоянно е отвоювана и Сердика.
 6. Според археолога Камен Станев българите решават сериозно да колонизират територията на юг от Балкана едва след кампанията от 811 година.Преди това са се опитвали да изградят тук една "ничия земя"- буферна зона до основната им територия.Почти ненаселана със задача да затрудни крайно много евентуалния агресор преди да стигне до основната им територия.
 7. Дори да е така.Пак говорим за значително численост.Специално аула при Хан Крум има и луксозно крило /образно казано/ с разкошна баня което трябва да се свърже с личността на владетеля.
 8. Колко да е малък този стан щом там е преместена войска / и не става въпрос за стотина човека/.
 9. Хипотезата за село Сломер Павликенско има някакви основания но там релефа си е откровено равнинен.Освен наличието на река не съвпада на описанието на битката.Няма клисура която е възможно да бъде затворена с дървена ограда.
 10. Тоест полесражението трябва да го търсим някъде по пътя Варна - София/средновековния де/.
 11. Тинести реки има и на север от Балкана.Особено е важно сведението че реката не е дълбока но е тинеста.
 12. От друга страна ако не е минал Балкана всякакви планове на Геник да продължава към София са просто безсмислени.
 13. Битката не е в планина. Това трябва да се каже ясно.Полупланинска местност най вероятно.
 14. Да така е.Голям град или аул на юг от Балкана няма.
 15. Същевременно ако се гледат само данните от археологията безспорен фаворит за място на битката се явява местността "Гръцка сеч" до село Кюлевча Шуменско /по точно до Мадара/.Там има всичко :и артефакти от битката и масови гробове на войници и ландшафта идеално съвпада с описанията на битката и местната топонимия е в този смисъл.Но тези прословути три дни от Ватиканския разказ не съвпадат и това е.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...