Отиди на
Форум "Наука"

resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  10230
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  97

resavsky last won the day on Януари 13

resavsky има най-харесвано съдържание!

Репутация

4153 Професор

Всичко за resavsky

 • Рожден ден 18.10.1974

Contact Methods

 • AIM
  resavsky3@abv.bg

Лична информация

 • Пребиваване
  Сърцето на Северна България

Последни посетители

24817 прегледа на профила
 1. Трапезица си е била Трапезица винаги Царевец се е казвал Хисаря.
 2. Напротив турците никога не провеждат наказателни акции в град или отделен квартал който капитулира.По същия начин в 1453 година цели квартали в Константинопол се спасяват от разорение като се предават след като турците преодоляват крепостните стени при Ликос.А турците през 1393 година е безспорно че са обсаждали и са превзели Царевец.
 3. Напротив къщите на Трапезица са много по големи и по представителни от тези на Царевец.Аристокрацията определено е живяла там. Трапезица и 1393 година е много интересна тема.Определено хълма не е пострадал като Царевец и почти сигурно не е превземан със сила.Възможните обяснения са три: - хълмът е капитулирал след падането на Царевец. - стените на Трапезица са разрушени още през 1388 година и той не е отбраняван - още през 1388 година на Трапезица е оставен турски гарнизон. Въобще не трябва да се забравя че според турските източници Търново е превзет още през 1388 год
 4. Със сигурност не е имало стар дворец.Аз не виждам какъв е проблема българските царе да са имали дворци и на двата хълма.Но легитимния център на царската власт е била без съмнение Трапезица.А защо изпада в забвение след 1878 година / и се стига за откровени глупости че там имало само църкви и манастири/ е съвсем друга тема.За мене това е възможно най голямата издънка на българската археология - да разкопае погрешния хълм в Търново.
 5. Пускам тази тема с ясното съзнание че става въпрос за нещо което според мнозина е маловажно и дребна техническа подробност..Но този въпрос не трябва да се маргинализира.Дълго време се приемаше че Царевец е единственият и законен център на властта по време на ВБЦ.Трапезица се приемаше едва ли не за "монашеска република" главно поради големия брой църкви и манастири които се намират там.Днес знаем че това не е така и големия брой църкви и манастири се дължи на значителния брой население който е живял там.С оглед разкопките които се водят на Трапезица в последните 10 години все по ясно че там е б

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...