Отиди на
Форум "Наука"

resavsky

Модератор История
 • Брой отговори

  9225
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  71

resavsky last won the day on Май 14

resavsky had the most liked content!

Репутация

3210 Професор

Всичко за resavsky

 • Рожден ден 18.10.1974

Contact Methods

 • AIM
  resavsky3@abv.bg

Лична информация

 • Пребиваване
  Сърцето на Северна България

Последни посетители

23408 прегледа на профила
 1. Всъщност винаги съм си мислил че австро- пруската война от 1866 година е по важна.
 2. А иначе византийските армии от времето на Крум и Симеон аз не бих ги подценявал.Остават си първокласнна военна сила.Способна да победи всеки.Сега нека не ги сравняваме с легионите на Цезар и Сула но да не ги и маргинализиране.
 3. То и СССР навремето често беше наричан Русия а всички негови жители руснаци което беше твърде далеч от истината.Вероятно по същата причина за българите всички ромеи са просто гърци.А в надписа си под " излязох на бран в Романия" Иван Асен просто казва че е нападнал държавата на Комнин.
 4. Българските военни бяха добре платени.Конкретни цифри не мога да ти посоча.Освен това познаха доста други привилегии.Например получаваха приоритетно жилища. Което преди 1989 година беше особено важно.
 5. Не тогава свърши Втората световна война.
 6. Десант с какво?Основната английска армия си е в Испания а 35 000 шведи едва ли са му особен проблем.Комуникациите на Наполеон разбира се че няма да бъдат по море.Въобще не съм убеден че чисто географски е възможно такова животно "стратегическо отстъпление от Петербург".Руснаците ще се бият а няма да отстъпват.А и не съм убеден че с такава лекота ще запалят града красавец край Нева в сравнение с остарялата Москва /която през 1812 година няма столичен статут/.Между другото последните изследвания категорично показват че пожара в Москва е по нареждане на Кутузов /устно разбира се/ а не случайно деяние или самоинициатива на московския губернатор.Това е гениален ход който обръща хода на кампанията но не съм убеден че императора би дал подочно разпореждане за Петербург.
 7. Има данни че Наполеон е имал намерение да издаде от Кремъл декрет с което са забрани крепостничеството на превзетите от французите територии. Това би взривило Руската империя отвътре. Но Наполеон не го прави.Тогава би било наистина интересно.
 8. Значи целта на Наполеон е прозаична : руснаците да бъдат принудени да дадат генерално сражение колкото се може по близо до границата.Барклай успява да наложи стстратегическо отстъпление на московското настъпление но щеше ли да успее на северното?
 9. Добре е известен факта че при настъплението си срещу Русия в 1812 година Наполеон е има сериозни съмнения накъде да настъпи :спрямо Петербург или спрямо Москва.В крайна сметка се избира своята възможност което се е оказва и неособено удачно.Въпреки победите при Смолеск и Бородино и превземането на Москва Наполеон е принуден да се оттегли защото не е предвидил тактиката на изгорената земя /или по точно на изгорената Москва/.Наполеон е убеден че в Мовска ще го чака руска капитулация но вместо това намира един опожарен и изоставен град.Ако беше настъпил спрямо Петербург би се стигнало до този резлутат?биха ли жертвали руснаците Петербург както пожертваха Москва?И дали Александър Първи би се съгласил на мир ако види французите от балкона си в Петерхоф?
 10. Мадарския конник има достатъчно аналози в иранския свят.Там такива скални релефи има повече от достатъчно.Няма нужда да търсим под вола теле - тоест някакви тракийски връзки.
 11. Един въпрос винаги ме е вълнувал:защо по времето на ПБЦ няма градове от другата страна на Дунав.По всичко изглежда че там няма и църковна организация след християнизацията.
 12. Е има русофили които вярват че Зимната война е в резултат на финският милитаризъм.
 13. Нека всички русофили отговарят на един прост въпрос.Ако Хитлер не беше подписал пакт със Сталин щеше ли да нападне Полша?И защо му е на Сталин този пакт?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...