Отиди на
Форум "Наука"

Du6ko

Потребител
 • Брой отговори

  2111
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  9

Du6ko last won the day on Октомври 8

Du6ko had the most liked content!

Репутация

1233 Старши асистент

Всичко за Du6ko

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Във влажните блатисти места на Северна европа - например в Ютландия ( полуостров в Дания ) още преди 6 000 години са забелязали, че водата в дърветата се движи от корените към короната. За това от 4 000 години до Хр и до 1 век до Хр там са строели своите дървени къщи забивайки дърветата обратно - с горната част в земята а тази която е към корените нагоре ! Така къщата може да служи до 50 години. Ако се строи обратно до 30 години ! В 1 век до н е влажността се усилва и жителите напускат селището "Боремозе" .
 2. Един призрак броди по младата европейска нация. Призрак облечен не с бял чаршаф и не с брада а ла Маркс - Енгелс а с жълта фланелка, по точно жилетка. Париж, Бенилюкс, Барселона, Будапеща. От Америка , Анкара , Москва вече изразяват загриженост за силови действия срещу народа и най вече срещу младежи, деца и журналисти. Аз се досещам кой е ушил и купил жилетките.
 3. Това , че Русия цивилизация , а не обикновена европейска държава от рода на Норвегия или Португалия, Полша или Холандия е общо взето един +. Знаем че от Ренесанса 15 - 19 век бяха векове на тоталното превъзходство на Европа над света. Русия се ориентира към Европа и взе това което смяташе за добро. 20 век е века на САЩ и Русия беше единственната страна която можеше да се мери с САЩ. III Хилядолетие е хиладолетието на Китай и Азиатско тихоокеанският Регион. Интересното е че Русия , както и САЩ и Канада също принадлежи към този регион. Да видим кои страни от Азия са на G 20 - Китай, Индия, Русия , Япония, Ю Корея, Индонезия, Турция , С Арабия - 8 държави ! 1 / 3 от G 20 са азиатски икономики, бъдещия мотор на световната икономика. Отделно страни както Иран, Пакистан , Казахстан , Израел - считам те са също достойно за G 20. Просто Иран не го пускат по политически причини, Израел има малко население. Към Тихоокеанският регион свързан с Азиатският принадлежат САЩ и Канада и Мексико. България също е много близко до Азиатският регион , но да видим дали ще ни излезне късметя ?
 4. Du6ko

  Криза в руския космически отрасъл.

  Забележете разликата ! Всяко отлагане и неуспех в руската космическа програма е символ на кризата, липсата на пари, слаби кадри неправилно ръководство и корупция ! Всеки неуспех или отлагане в другите космически прорграми са просто стъпка в правилна посока, предппазливост, грижа за човека и техниката, рпък и както казва народа - Бързата кучка слепи ги ражда. Ето разузнавателния спътни който трябваше да бъде изстрелян с ракетата Delta IV на компанията United Launch Alliance се отлага по технически проблеми ; - ) Старта ще бъле на базата на ВВС на САЩ Ванденберг в Калифорния. United Launch Alliance е совместно предприятие на корпорациите «Боинг» и «Локхид Мартин», които работят за интересите на американските разузнавателни служби. Сведения за спътника не се разпространяват, но се предполага че ще бъде снабден с с оптико-електронна аппаратура. Теоретическата разрешаваща способност на спътника KH-11 е приблизително 15 см. Има огледало 2,4 метра приблизително както и Хъбъл. И много прилича на Хъбъл, който има огледало 3 метра и дължина почти 20 м. До сега САЩ имат 4 такива спътника. И с космическата техника стават аварии. Няма проблеми този който нищо не прави )
 5. Освен науката в античността също разни занаячии , металурзи , грънчари за развивали технологиите постепено. Това което са научавали от бащи и деди са го развивали. Знанията са се разпространявали , но от друга страна майсторите са криели откритията от чужди очи. Сега ние се опитваме да избегнем това чрез системата от патентите. Но тогава запада научава за изумителните китайски открития - барут, коприна, въглища, книжни пари , компас, фаянс, порцелан и т н и ги копира и така Европа се измъква постепенно от застоя. . Сега развитието на майсторлъци и технологии става целенаправлено , влагат се много средства и пари. Не някакъв майстор или инженер а големи групи от специалисти развива някаква тясна област от някаква технология. Хората са повече, и те са впрегнати да развиват областта където са специалисти . Може би ако се съберат всички учени от някаква епоха в Елада или Рим - например по времето на Аристотел или по времето на Цезар или при Юстиниян и и се съберат на едно място то те едва ли ще са повече отколкото студентие в един средно голям университет.
 6. Едно мое мнение защо научно техническия прогрес в античността и древността се изчерпва и настъпва застой а на някои места и регресия. В античността не всеки е имал възможност да се занимава с наука, философия, изследвания опити. Не защото е било забранено, ами просто селянина, занаячията не е имало възможност да се занимава с нещо което не е непосредствено свързано с прехраната му. Хората които са можели да се посветят на наука , техника и изследвания са били не толкова много като % от населението и като число . И тия хора по традиция са били енциклопедисти. Т е - те са искали да имат знания в абсолюно всички области на човешкото знание ! Медицина и астрономия, математика и музика , философия и земеделие, анатомия и биология , история и география . Всеки учен от античния свят е бил длъжен да знае Илиадата и Одисята и ученията за 4 те елемента от които се състои вселената. Постепенно знанията се натрупват и натрупват както снежна топка търкулната от снежен върх. Учените са трябвало да знаят и Питагоровите учения за музиката и за математиката и Птоломеевата система за космоса . Отделно е трябвало да знае и за биологията и за географията и исторически данни. По- нататък е трябвало да знае и Библията. Просто човек докато научи всички тия знания не му остават сили да открие нещо принципно ново. Постепенно с Ренесанса учените започват да се специализират в отделни области - физика, химия, астрономия . макар този енциклопетизъм да се запазва още дълго време. Например астроном Уйлям Хершел е бил изумителен астроном и сигурно отличен музикант. Други са били химици, математици , географи. Започва се специализация в науките. Но за да имаш такава специализация са нужни ресурси. Все повече и повече хора да могат да се отдадът на науката и техниката в някаква област , а други в друга.
 7. Жените яко са стъпили на вратовете ни на нас европейците ! Начело на много републики и кралства в Европа и Съюза са жени - премиер министри, кралици, канцлерки и т н. Главно в северната част на континента и съюза. Надеждата ми беше за генерален секретар на управляващата партия в най - голямата република на Евр Съюз да е мъж, но не стана. Двамате мъже бяха пренебрегнати и отново начело на партията и предполагам бъдещето правителство на републиката пак ще е жена 18 години жена като генерален секретар и канцлерка мъдро ръководи партията и правителството на най мощната съюзна република. Днеска 7 декември след прощалната реч депутатите на крака бурно и непрекъснато в продължение на 10 минути алодираха ръководителката. След това Аннегрет замени Ангела на ръководния пост в партията. Честите мъже и внимавайте кой е силния и кой е слабия пол.
 8. Du6ko

  Криза в руския космически отрасъл.

  Иам работата е ясна кой направи дупката и защо . Русия направи запитване за една астронавтка , ама решиха да не се раздува въпооса.
 9. Чувал съм че Шумерите имат наследници в една съвременна европейска държава. Това малко ме шокира, аз ги мислех за славяни, но щом казват че са шумери, значи е така. Интересно , кой ги е казал тия сръбски претенции към А У ? Може би Сърбия е поставила ултиматум на А У да отстъпи тия земи ? Или Русия дава ултиматум на А У за тия земи ? Пояснявам за незнаещи - Тия земи ги дава АНТАНТАТА - Великобритания , Франция и САЩ на Сърбия а НЕ Русия . Гледам една страна начертана в черно - прилича ми на някогашната Великоморавия ? Може би Моравия също е имала претенции къхм А У ? Ето какво решава АНТАНТАТА - Великобритания , Франция, Италия иСАЩ за нас. Преди 99 години в Париж предградието Ньой.
 10. Славянофилството е тотално компрометирано в Русия, и дума като братушки или славяни имат вече повече подигравателен или отрицателен смисъл отколкото като нещо важно. Даже в царско време много философи са предупреждавали опасността от пренебрегване интересите на Русия заради интересите на малките славянски и православни народи. Заради украинците царска Русия влиза в много тежка война с агресивна и огромна Полша - страна с милион квадратни километра земи , погългнала Литва и окраините на Русия - Украина. Зарди тази война полските армии 2 пъти влизат в Москва и извъшват страшни грабежи. По късно заради православна Грузия - Русия си разваля отношенията с 2 империи - Персия и Турция. Заради православните Гърци и прочее балкански народи Русия си развался отношенията и с Турската империя и покровителстващата я Европа. Заради Сърбия Русия влиза в П С В. Русия осъзначва вече че подържането на славянските и православните държавици е гибелно за нея. Русия се ориентира към големи независими страни като тия от мащабите на БРИКС и Шос , Индонезия, Аржентина, Иран, Нигерия, Саудитска Арабия, Турция, Египет, Виетнам, Судан и прочее страни от Азия и Лат Америка. Страни с ресурси . Ако православитео в някаква таблица на ценностите заеме да предположим 10 място , то славянофилството в тази таблица на ценностите може да заеме 99 - 101 място. Китай е партнер на Русия и по ШОС и по БРИКС и е главен страна партнер в търговията, предполагам че е такъв и в инвестициит и т н. Поне в Петербург, разглеждайки книжарниците останах с впечатлението че най важен и изучван език след английският е китайският.
 11. Следя лекциите на един антрополог , той се занимава и отлично популяризира древната дописменна история на човечеството . Той казва че нашите предци много силно са се разливчавали един от друг ! какво ще рече това ? Това ще рече че в останките от една пещера в близковреме намират кости на хора в които могат да се намерят белези на африканци , монголоиди и даже някакви белези близки до тези на австралийските аборигени ! Може би причината за това огромно разнооборазие е била че, тия древни хора не са се занимавали със земеделие , и са имали собственност само това което са можели да носят на гърбъ си. Нищо не ги е спирало да пътешествуват в търсене на храна . Когато ние Хомо сапиенс оседваме , тогава явно се появяват по силно изразени расови признаци - светла или тъмна или жълта или червена кожа, коси , очи , ръст, широко или тясно лице, голям или малък нос, присвити или открити очи. Според региона кдето си оседнал там и най - подходящите признаци се развиват най много.
 12. Русия е многонационална държава , може да се каже империя , която няма проблеми с другите нации вътре в страната , не ги унищожава, не ги претопява насила а даже обратното разрешава им да се развиват и им помага. Създавайки им история, столици, азбуки, езици , литература, наука . За разлика от всички други империи при които титулната нация богатее (няма да казвам паразитира) за сметка на колонии, полуколонии, окупирани страни и сателити. Даже обратното, Русия за своя сметка освобождава много страни, реално им дава независимост, за своя сметка. Те попадат бързо под чуждо влияние на близки и далечни империи. Особено тия страни които са изкуственно създадени от болшевиките с кръв и интернационализъм. Руските политици никога не са били антиамерикански настроени. Даже напротив 2 пъти Царска Русия спасява САЩ - при въстанието на 13 - те сепеатистки клолонии срещу краля си в Лондон и при гражданската война когато Англия и Франция искат да помогнат на Южната Конфедерация но Русия праща флотове в Сан Франциско и Н Й и така спасява САЩ от разпадане. Православието е важно, но не може да се каже че е нещо свръхважно циментиращо страната, нацията или империята. Повечето руснаци разглеждат православието като част от културата и историята на страната. Православието е нещо както произведенията на Пушкин и Толстой, Отечественната и Великата отечествена войни, усвояването на Сибир, богатствата на Урал , възхода на Москва и Петербург.
 13. Du6ko

  Войната в Сирия

  Комсомолската преса НЕ ЧЕТА ! Отдавна съм минал камсамолската възраст ! Tochter seit vier Jahren in Syrien ( Дъщеричката от 4 години е в Сирия ) 03. Dezember 2018 05:30; Akt: 02.12.2018 21:42Print Mama von Dschihad-Mädchen verklagt Republik ( Майката на момиченцето - джихадистка съди Република Австрия) Ihre Tochter lebt seit vier Jahren beim IS in Syrien. Laut Mutter hätte Österreich die Minderjährige Sabina niemals ausreisen lassen dürfen. Den Streit soll nun der Oberste Gerichtshof klären. Детенцето и от 4 години е в Сирия според майката виновна е Австрия. Делото ще се гледа във Върховния Съд ! Samra und Sabina (r.) flüchteten zum IS. (Bild: Interpol) https://www.heute.at/oesterreich/news/story/Mama-von-Dschihad-Maedchen-verklagt-Republik-57724330 Девойките Самра и Сабина на 12 - 13 години конвертираха в исляма и когато съзряха полово на 14 - 15 години избягаха в Сирия през Турция и се ожениха за Бойци от ИГ . Майката и адвоката на момиченцето Сабина обвиняват австрия с това. Стискаме палци съдът да е справедлив ! Има опасност за мъжете на Сабрина и Самра да бъдат убити от куршумите на диктатора Асад, или от руските бомбандировки ! Стискаме палци да не стане някой сакатлък.
 14. Аз като инженер , а не пролетарий , се радвам , че за 2 години 2 милиона лекари и инженери дойдоха в Съюза . Не прости пролетарии а лекари и инженери ! Ако тенденцията се запази скоро ще се справим с пролетариата и пролетарсуите средновековеи отживелици ! Имам въпрос към Върбанов . Възможно ли е в средновековна Русия жените да нямат право на развод ? Ами средните векове нямаше разводи доколкото си спомням ? Просто бедните рускини нямат право да се разведът и така да избягат от мъжете побойници ? И да ги тормозят така както в Америка тормозят унижениие Холивудски звезди ? Възмжно е просто девойките рускини насила да ги женят ? Щеш не щеш под булото ? Слава богу, че не съм девойка холивудска звезда или рускиня да ме унижават и бият .
 15. https://kurier.at/chronik/oesterreich/zahl-der-morde-an-frauen-steigt/400067948 ... Dramatik ist angebracht.“ Tatsächlich ist Zahl der Morde an Frauen gestiegen. 2017 wurden 34 Frauen von inÖsterreich von Männern umgebracht, 2012 waren es 29 (zum Vergleich: 2017 wurden sechs Männer von Frauen ermordet, 2012 waren es ebenfalls sechs). Auch die Zahl der Mordversuche von Männern an Frauen ist gestiegen: 2012 waren es 33, 43 im Jahr 2017. Драматично ... Убийства на жени от мъже. 2017 годна 34 жени бяха убити от мъжете си , през 2012 година бяха 29. За сравнение - 2017 година 6 мъже бяха убити от жените , през 2012 година пак 6 ! Сами си направете изводите ! Отделно опитите за убийство на жени също бележи прогрес - 2012 година е имало 33 опита за убийство , 2017 година - 43 опита за убийство на жени.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×