Отиди на
Форум "Наука"

Nikolov3

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Nikolov3

Nikolov3's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Това, че философията им е насочена против войната съвсем не означава, че не воюват и не биха воювали. Христос също е казал да обичаш ближния, а не да водиш кръстоносни походи, но слуша ли го някой! Впрочем и исихастите не са фенове на войната, но Евтимий води отбраната на Търново. Някъде четох, че имало "исихазъм" и "политически исихазъм". Е, вероятно има и "политическо християнство" и "политическо богомилство".
  2. Не знам кой държи "рекорд по пострадалост", но у нас опустошенията са значително по-големи отколкото във Франция например. И това е нормално, предвид географското положение на двете страни. Кой се е интересувал от добрата стара Галия - англичаните и евентуално викингите от север, някакви маври на юг и останалото са битки с комшии (най-много неприятности създават германците, разбира се! ). Докато след 681 г. българските земи са били обект на нападение на византийци, авари, маджари, печенеги, узи, кумани, кръстоносци, татари, османци. Освен това забравяш, че половината от държавната ни история е минала под чужда власт. Излиза, че нашите земи са търпели повече опустошения в сравнение със западноевропейските страни. За начало - вземи една карта на Европа: На запад от Балканите стои Западна Европа, където има силни средновековни държави. На североизток стои една огромна континентална суша, от която нахлуват гореизброените, т.е. разполага със солиден демографски потенциал. Тази суша е отворена към Азия, което позволява и по-често обновяване на демографските маси (я маджари, я печенеги, я татари...). Същото е и на югоизток от Мала Азия (оттук влизат и османците). Освен това на юг си имаме силен съсед - Византия. Да погледнем Франция: на запад - Атлантически океан (доколумбовите цивилизации оттатък него така и не са стигнали до Европа, така че този фронт е що-годе спокоен). На юг е веригата на Пиринеите, а под нея - маврите, които от едно време нататък вече са ангажирани в Реконкистата, т.е. и този фронт е спокоен. Остават викингските и после английските набези от север, но те нямат същия демографски потенциал като Златната орда например и купищата народи от североизток. До френските граници не са стигнали нито печенеги, нито татари, нито турци..., география, кво да правиш? Та, изводът: една библиотека в България чисто матеметически има повече шансове да изгори отколкото същата във Франция (ако добавиш и климатичните фактори - у нас има по-високи средни годишни температури, по-високи температурни стойности през летния период и т.н. везните сериозно се накланят) Иначе, че не са "най-пострадали" сигурно е вярно - Близкият Изток е видял далеч повече разрушения (неслучайно посочих и примера с финикийците по-горе). Но същото важи и за маите и ацтеките - конкистадорите са унищожили купища кодекси и са ни оставили да се чудим и умуваме
  3. Подобни твърдения са твърде условни, особено като се има предвид, че нашите земи са били прегазвани от ромеи,турци, татари, унгарци и т.н. Дори да сме имали светска литература и епоси (а аз мисля, че сме имали), те вероятно са изчезнали в пожарищата. И то не само поради нашествия. Умберто Еко казваше, че най-нормалното нещо за една средновековна библиотека е било да се запали. За финикийската литература се споменава, че била една от най-богатите за времето си и египтяните от времето на Пийе, Тахарка и нубийските фараони и се възхищават. Но е изчезнала във асирийско - вавилонско - персийско - македонските погроми. Знаеш ли днес името на поне един финикийски автор или произведение? Е, в старогръцката митология има някакъв Кадъм, но толкоз. Сигурно в религията ще намерим сходни черти на Афродита с Астарта (Ищар). Гърците са приели писмеността от финикийците, а задавал ли си си въпроса каква част от старогръцката митология и после литература са финикийски? Няма как да знаем (засега), но културният обмен не приключва само с едни букви. Знаем го от собствената си история. Ако някой ден от земята изскочи текст на старобългарски епос, то тогава тази теза отива при твърденията, че маите били мирна цивилизация (преди да разчетат писмената за зверските битки на тикалци и калакмулци), че плочките на линеар Б съдържат прототип на Илиада (преди Вентрис да разбере, че са инвентарни списъци) и т.н.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...