Отиди на
Форум "Наука"

Kixo

Потребител
  • Брой отговори

    7
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Kixo

  1. По принцип това е доста добро четиво по темата: https://www.amazon.com/Animal-Tool-Behavior-Manufacture-Animals/dp/0801898536 Ама в България го няма, а пък цената му не е от най-народните в Амазон.
  2. Благодаря, ще ги прегледам. Иначе fixxxsers - прав си. Признавам, че не я прегледах много обстойно тази статия. Благодаря, че ми обърна внимание! Правя нещо като обзор на употребата на оръдия на труда в животинското царство, без претенции за изчерпателност, но искам да дам достатъчно на брой и на показателност примери, че хората и висшите примати не са единствените, които проявяват подобни поведения. Няма някакво конкретно предназначение текстът, по-скоро го правя от личен, любителски интерес. П.С. Прикачил съм статиите, които съм открил. Все още съм на безгръбначни и птици, от бозайниците само леко съм зачекнал слоновете затова няма информация за други видове. Давам и още един линк за птиците: http://www.mapoflife.org/topics/topic_193_Tool-use-in-birds/ Tool_use.rar
  3. Здравейте, Имам нужда от малко помощ. Провеждам едно проучване за употребата на оръдия на труда при различните животински видове, но имам известен проблем с откриването на данни за такава при влечуги и земноводни. Единственото, което успях да открия по темата е едно поведение у алигаторите, при което поставят клони върху главата си с цел да имитират гнездо, но това по-скоро би се класифицирало като прото-употреба. Затова ще съм изключително благодарен ако някой има информация да я сподели тук.
  4. Пак става въпрос за "selective breeding", просто в този случай се търси ефикасност, а не външен вид... Да не говорим, че няма откъде да знаеш как ще "работи" дадено куче като си го взимаш от малко, без значение дали ще е породисто или мелез от приют. Къде точно е връзката с кучетата? Мисля, че се загуби някъде в аналогията.
  5. Като се има предвид, че кучето се приема като поредната вещ в репертоара на човека не виждам кое му е изненадващото. Все едно да си купиш телевизор Сони, а не Самсунг, понеже ти харесва повече. А директора на съответната марка (собственика на развъдника) си е изцяло в правото да си развива продукта, така че той максимално да отговаря на пазара и нуждите му...
  6. Това ме подсеща за тази картинка:
  7. Ако под вредни наклонности визираш тютюнопушенето, понеже другите неблагоприятни влияния, които са открити в изследването трудно могат да се характеризират като наклонности. То, отговора се крие в това, че неандерталският ген едва ли е единствения обуславящ фактор. Социокултурната среда играе голяма роля конкретно при тютюнопушенето, а и при всички останали зависимости. Например децата, които започват да пушат, защото всичките им приятелчета го правят.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...