Отиди на
Форум "Наука"

notabil

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ notabil

  1. В Сибир цъка климатична бомба Както научаваме Сибир не е просто място за изхвърляне на ядрени отпадъци и за заточаване на инакомислещи руснаци. Топенето на торфените блата в субполярните региони в Сибир може да предизвика драматично повишаване на температурите в световен мащаб, се посочва в доклад на руски и английски учени. Климатолозите са стигнали до извода, че Западен Сибир е едно от най-бързо затоплящите се места на Земята. За последните 40 години средногодишната температура там се е повишила с 3 градуса. Ако тенденцията се запази, има опасност замръзналият преди 11 000 години метан да се разтопи и да излети в атмосферата. Той е с 20 пъти по-силен парников ефект от въглеродния двуокис, който се сочи от учените за основен виновник за затоплянето. Според изчисления на специалисти залежите на метан в Сибир са около 20 млрд. тона, което се равнява на една четвърт от световните запаси. Преди 11000 години(според мен са 12400),е властвала Ледниковата епоха.Цяла Европа и Северна Америка са били покрити с лед и морското равнище е било с около 150 метра по-ниско. По това време,дълече зад полярният кръг(виж Ляховските острови),кротко са си пасяли,огромно количество слонове.И започнало Затоплянето ,леда се стопил ,водите се вдигнали а Мамутите и другите животни замръзнали изведнъж,барабар с 20 те млрд.тона метан.Колко било просто?
  2. Древни корали,бели и мъртви,свидетелстват за отминалаепоха,когато климатът се затоплил и морското ниво се повишило.Коралите се датират отпреди приблизително 130000 години,т.е. непосредствено отпреди последният ледников период.Когато са били в разцвета на силите си,морското ниво трябва да е било с между 4.5 и 6 м по-високо. Тогава други фактори са повлияли на климата:не изгарянето на изкопаеми горива,а промени в наклона на оста на Земята и траекторията и около Слънцето. Това е откъс от NATIONAL GEOGRAFIC юни 2007 г. От статията „Сбогом на леда” Доказано е ,че е имало многобройни ледени епохи от по 100000 до 3000000 г.,разделяни от затопляния от по 10000 и 12000 години. Кои фактори определят началото и краят на ледниковите епохи?
  3. След като се доказа,че вселената се разширява с все по голяма скорост,как се определя ,че светлината е пътувала 14 милярда години?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...