Отиди на
Форум "Наука"

Svetlosiv

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Svetlosiv

  1. Аз връщам малко назад, да ме извинявате. Простете за идиотския въпрос, но какво ви кара да смятате, че глаголицата се разпространява във Великоморавия само с цел военен съюз против България? В името на аргумента да приемем на Ж. Войников тезата за произход на глаголицата (знам, че не го харесвате особено, но за сравнителен анализ на буква А с буква Б, а после със буква С, която е с n стотици години по-стара, диплома не ти трябва) (И ако не смятате, че той е прав, моля за обяснение защо мислите така), която ми звучи най-логично. След канонизирането ѝ за българите става перфектно - призната от църквата писменост, която е достатъчно близка до познатите им руни, като според мен езикът им е бил изключително близо до "славянския" още по времето на Аспарух. Защо обаче Кирил и Методий не отиват първо в България. География и борбата Рим - Константинопол. Киевска Рус още по това време е със силно византийско влияние, пък и е далеч от столицата на католицизма, Франките са под опеката на Рим, Светата Римска Империя също, "големи играчи" в Европа, които трябват да минат на страната на едно от двете християнства са България и Великоморавия. Във втората вече отиват немци духовници, съответно Константинопол няма време за губене. Вероятно са преценили, че България е достатъчно близка географски, че да няма особено голям шанс за успех на Рим там. Кирил и Методий, с вече канонизирана писменост, която е с достатъчно звуци да става за всеки език, са изпратени с всичките им ученици, целият ресурс на ИРИ за съответната мисия, в страната с "най-критично" положение - именно надпреварата с Рим, ние сме могли да почакаме. Ако ИРИ успее, то ще има съюзник срещу България ако се наложи, но не виждам логика да се смята, че това е единствената причина за изпращането на просветителите на такава мисия. Извинете ако звучи доста лаически и моля да ме поправите, ако някой от фактите ми куца.
  2. Ако може да ми препоръчате книги на тема старобългарски руни/писменост/простописменост на българите (тази от знаменитата розета, пръстените на Кубрат и тн). Наскоро започнах да имам много по-сериозен интерес на тема история, но и честно нямам достатъчно финанси, за да се науча с "опит-грешка". Благодаря предварително

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...