Отиди на
Форум "Наука"

Svetlosiv

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Svetlosiv

  • Рожден ден 15.05.2001

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    София
  • Интереси
    Прабългаристика, Волжка България

Последни посетители

345 прегледа на профила

Svetlosiv's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Репутация

  1. Аз връщам малко назад, да ме извинявате. Простете за идиотския въпрос, но какво ви кара да смятате, че глаголицата се разпространява във Великоморавия само с цел военен съюз против България? В името на аргумента да приемем на Ж. Войников тезата за произход на глаголицата (знам, че не го харесвате особено, но за сравнителен анализ на буква А с буква Б, а после със буква С, която е с n стотици години по-стара, диплома не ти трябва) (И ако не смятате, че той е прав, моля за обяснение защо мислите така), която ми звучи най-логично. След канонизирането ѝ за българите става перфектно - призната от църквата писменост, която е достатъчно близка до познатите им руни, като според мен езикът им е бил изключително близо до "славянския" още по времето на Аспарух. Защо обаче Кирил и Методий не отиват първо в България. География и борбата Рим - Константинопол. Киевска Рус още по това време е със силно византийско влияние, пък и е далеч от столицата на католицизма, Франките са под опеката на Рим, Светата Римска Империя също, "големи играчи" в Европа, които трябват да минат на страната на едно от двете християнства са България и Великоморавия. Във втората вече отиват немци духовници, съответно Константинопол няма време за губене. Вероятно са преценили, че България е достатъчно близка географски, че да няма особено голям шанс за успех на Рим там. Кирил и Методий, с вече канонизирана писменост, която е с достатъчно звуци да става за всеки език, са изпратени с всичките им ученици, целият ресурс на ИРИ за съответната мисия, в страната с "най-критично" положение - именно надпреварата с Рим, ние сме могли да почакаме. Ако ИРИ успее, то ще има съюзник срещу България ако се наложи, но не виждам логика да се смята, че това е единствената причина за изпращането на просветителите на такава мисия. Извинете ако звучи доста лаически и моля да ме поправите, ако някой от фактите ми куца.
  2. Ако може да ми препоръчате книги на тема старобългарски руни/писменост/простописменост на българите (тази от знаменитата розета, пръстените на Кубрат и тн). Наскоро започнах да имам много по-сериозен интерес на тема история, но и честно нямам достатъчно финанси, за да се науча с "опит-грешка". Благодаря предварително

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...