Отиди на
Форум "Наука"

RedShift

Потребител
  • Брой отговори

    52
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ RedShift

  1. Това е конкретна книга. Заглавие "Съвременна физика за математици" от Стафан Иванов и Ангел Живков : https://www.book.store.bg/p268679/syvremenna-fizika-za-matematici-stefan-ivanov-angel-zhivkov.html
  2. Дали може да ми препоръчате добро четиво за СТО И ОТО? Аз се занимавам с програмиране, но имам желание да науча качествено двете теории с цялата математика, добре обяснено. Гледам да се уча от интернет (малко се обърквам на моменти, понеже гледам различни източници), но предпочитам по учебник да се водя. Няма значение дали са на български или английски език. В момента чета съвременна физика за математици.
  3. В крайна сметка има ли обяснение, защо скоростта на светлината е константа за всички ОС или просто е прието като факт и принцип в СТО? Защо не е скоростта на котката . Някой би казал "защото светлината не се движи с тази скорост", но това ще намекне, че не стойността е важна, а обекта и ще трябва да попитаме, защо тогава светлината се движи с тази скорост и някой може да каже "щото няма маса" (примерно) и тн.
  4. Да това е ясно. Мисълта ми е, че това взаимодействие между светлината и средата ще отрази негативно на скоростта на светлината, а когато имаме такава промяна (c -> c/n, dv/dt) значи имаме ускорение (негативно).
  5. Тази velocity-addition formula ни показва каква ще е крайната стойност, но предполагам, че физически за да стигне до нея светлината ще трябва да бъде ускорена от движещата се среда при навлизането в нея.
  6. Aко имаме някаква среда, която се движи през вакум с определена скорост V = c (1 - 1/n) и тази среда има голям индекс на рефракция n (светлината се движи в нея със скорост c/n << с ) докато светлината минава през средата (която е в движение V) ще наблюдаваме c/n + V = c, като крайна скорост на светлината в тази среда или просто c/n? С други думи питам дали крайната скоростта на светлината в среда = скоростта на светлината в средата (когато тя е в покой спрямо наблюдател) + скоростта на средата (когато тя е в движение спрямо наблюдател)?
  7. Aко имаме някаква среда, която се движи през вакум с определена скорост V = c (1 - 1/n) и тази среда има голям индекс на рефракция n (светлината се движи в нея със скорост c/n << с ) докато светлината минава през средата (която е в движение V) ще наблюдаваме c/n + V = c, като крайна скорост на светлината в тази среда или просто c/n? С други думи питам дали крайната скоростта на светлината в среда = скоростта на светлината в средата (средата в покой спрямо наблюдател) + скоростта на средата (средата в движение спрямо наблюдател)?
  8. Ако използваме движещ се часовник? Този часовник ще твърди, че всичко друго се движи и че той е стационарен. Той може да измери скоростта. Хората да кажем които са в точка Х и У ще си кажат по отделно "ние сме стационарни ти се движиш", скоростта от всяка гледна точка няма ли да е еднаква?
  9. Ще трябва да помисля. Имам едно въпросче. Ако ние с теб сме на разстояние един от друг и не се движим един спрямо друг, ако аз започна да изпращам към теб на всеки 5сек някъв сигнал предполагам, че и ти на всеки 5сек ще го получаваш?
  10. Обект който се движи спрямо мен с тази скорост. Предполагам, че мога да създам такъв обект, просто като го ускоря до тази скорост.
  11. Селяческо поведение! Няма нужда от такъв език!
  12. От всяка точка в пространството можеш да създадеш ивент в друга за който всеки ще е съгласен. Ако аз искам от точка У да създам ивент в точка Х и този евент е да синхронизирам два часовника в точка Х ,посредством обект и лъч светлина то винаги ще мога да го направя стига да знам разстоянието между двете точки и с каква скорост се движат обекта и светлината. Хипотетично ако обаче светлината не се движи със С то тогава никога няма да мога да създам този ивент в Х защото информацията ми е грешна.
  13. Синхронизацията на т1 и т2 е ивент за който всички отправни системи ще са съгласни.
  14. Скоростта на Обекта е ясна, тази на светлината предполагам.
  15. Това за което говоря е, че светлината и обекта спрямо мен ще са в точката Х в един и същи момент ако се движат с тези скорости и когато отида до Х и видя часовниците т1 и т2 те няма да се разминават.
  16. Нали говорим за У фраме. Това е времето по моя часовник в У фраме. Мислех, че е ясно.
  17. Разстоянието от У до Х е L. Ако обекта се движи със скорост V времето за което ще мине пътя е L/V.
  18. Знам само за обекта с каква скорост се движи В, за С предполагам. О изпращам в То+1/1/L(1/v-1/c). Светлината изпращам в То + 2/1/L(1/v-1/c). Времето за което обекта ще измине разстоянието от У до Х e L/v. Сумарно То+1/1/L(1/v-1/c) + L/v = Т1. За светлината ще е То + 2/1/L(1/v-1/c) + L/c =Т2
  19. Ако примерно от София до морето са 500км (права линия) и знам, че колата харчи някво количество бензин на 100км ще знам колко точно ще ти трябват за да стигнеш до там (при постоянна скорост). Без значение дали съм там да го измеря или не няма да стигнеш до морето без бензин в колата(ще си изминал 0км). На базата нa условията (дължина, скорост, количество бензин) мога да калкулирам къде ще се намираш спрямо мен. И ти ще си там без значение дали ще съм там за да го измеря(просто защото условията не ти позволяват да си другаде). Моя часовник не е в точка Х. Но имам два други в точка Х (t1 и t2). Ако светлината и обекта стигнат в един момент в точка Х ще ги стартират двата часовник в един момент и няма да има разминаване между тях (така ще разбера дали са пристигнали в един момент). От моята гледна точка в У фраме ако светлината се движи с С а обекта с V и разстоянието от У до Х е Л то светлината и обекта трябва да стигнат в един момент в Х (при тези условия). Ако те пристигнат в един момент t1 и t2 ще са синхронизирани.
  20. В точка Х има два часовника с начална стойност t1=t2=0. Аз в точка У си седя с моя часовник и изпращам през определено време обекта и светлина (n/f). Започвам експеримента в То = 0 (мое време). В То+1/f изпращам обекта към точка Х. По моя часовник (У фраме) обекта трябва да пристигне в точка Х което е Т1(мое време). В То+2/f изпращам светлината към точка Х. Ако тя се движи със скорост С тя ще пристигне в точка Х което Т2 (по моя часовник в У фраме). Ако всички условия за задоволени и светлината се движи с С тогава обекта и светлината ще пристигнат в точка Х в един и същи момент (в У фраме -> Т1=Т2). С други думи когато часовника в У фраме удари Т1 обекта трябва е пристигнал в точка Х и ако светлината се движи със С то тогава и тя ще е пристигнала в точка Х в Т1 (У фраме)
  21. По моя часовник (У frame), обекта О пристига в точка X в Т1. По моя часовник (У frame), светлината пристига в точка X в Т2. Така съм пуснал О и светлината, че да пристигнат на теория в един и същи момент в точка Х (по моя часовник (Т1=Т2)). Когато О пристигне в точка Х настройва часовника t1 (Х frame) да е равен на Т1 (като стойност). Когато светлината пристигне в точка Х настройва часовника t2 (Х frame) да е равен на Т2 (като стойност). Ако светлината и обекта са пристигнали в един и същи момент в точка Х тогава t1 и t2 ще са синхронизирани.
  22. Явно знаеш някакви неща наизуст и нищо не разбираш!
  23. Можеш да го ускориш предварително до V преди да го изпратиш. Не виждам защо да не можеш да държиш определена скорост. Искаш да ми кажеш, че ако съм в ракета в космоса и имам достатъчно гориво за пътуването не мога да поддържам една скорост.
  24. Часовниците t1 и t2 се намират в точка Х. От точка У да кажем в определен момент (1/f), изпращам обект с определена скорост V, който изминава определено разстояние L до точка Х. Времето което отнема е T1. Там той настройва часовника t1 = T1. В друг момент 2/f изпращам от точка У лъч светлина. За този лъч предполагаме, че се движи със скорост С и изминава разстояние L до точка Х. Времето което отнема е T2. По условие Т1 = Т2 , с други думи, аз който пускам обекта и светлината от точка У ги пускам по такъв начин, че да пристигнат заедно в точка Х. При зададените параметри те ще пристигнат в един и същи момент. Честотата е ясна каква е. Скоростта на обекта е ясна каква е. Това което не е ясно е каква е скоростта на светлината. Предполагам, че е С. Ако не е С тогава няма да пристигнат в един и същи момент в точката Х и t1 и t2 няма да са синхронизирани.
  25. Изпращам през определено време (n/f) обект и лъч светлина към точка Х. Където честотата f = 1/L(1/v – 1/ c). При такава честота, обекта и светлината трябва да пристигнат в точка Х по едно и също време. В 1/f изпращам обекта който се движи със скорост V и изминава разстояние L до Х. В 2/ f изпраща, лъч светлина за който предполагам, че се движи със скорост С и изминава разстояние Л до Х. Ако има разлика между t1 и t2 тогава при дадените условия, скоростта на светлината няма как да е С. Това ще значи, че двата обекта са дошли по различно време и часовниците (t1 и t2) не са синхронизирани.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...