Отиди на
Форум "Наука"

amigdal

Потребител
  • Брой отговори

    388
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

amigdal last won the day on Октомври 7 2019

amigdal има най-харесвано съдържание!

Всичко за amigdal

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

amigdal's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • Reacting Well Rare
  • Dedicated Rare
  • Very Popular Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare

Recent Badges

191

Репутация

  1. Горния слой е в цвят който наподобява злато, а под това е нещо кадо мед. А тези "СПТУ" по това време, из цяла България ли са се намирали или ?
  2. намерена е в дрора на майката на жената, вероятно е изгубена там още преди да се направи къща.
  3. няма нищо там, може да е изтъркано.
  4. Първо Ч.Н.Г и след това въпроса -Масата не е ли неразделимо свързана с материята ? Колкото повече вещество се съдържа в едно тяло, толкова неговата маса е по-голяма. Веществото не е ли материално проявление ? -Материята възниква ли паралелно с времето и пространството, има ли време и пространство без материя? Пространство, време и материя "едно и също" нещо ли е с различни проявления ? -Пространство, време и материя, ли са 3-те основни изисквания, за съществоване на реалност ? -Гравитацията изкючим фактор ли е за създаването на "функционална реалност" или е вплетена по дълбоко от колкото си мислим ? Какво найстина е гравитация ?
  5. Много интересно, дори в възможно този метеорит, да е бил като земята за други форми, да е имало и много разнообразие от живот, но да го е сполетяла беда, и това да е единствения спомен от някогашния дом.
  6. Скоростта на светлината може да е (или светлината по конкретно) локален феномен, или иначе казано, свойство и качество на нашата вселена. Нека да си представим, че ние живеем в един "мехур" вероятно кръгъл (заради разпределението на енергията) и го наричаме вселена, до тук добре. Сега нека си представим като аналогия, че този мехур е нещо като тези от газираните течности, да кажем в чаша имаме pepsi която е до горе. От дъното на чашата се "раждат" нови светове(мехури), и се движат из чашата... Ако в мехура имаме аналогичнен фенонем (какъвто е светлината за нас, като най-бърза частица) то тогава нещата случващи се извън мехура би трябвало да са с характеристики надвишаващи тези в мехура. Чисто информативно трябва да има друга форма на предаване на информация на огромна дистанция, светлината като локално най-бъро явление, би била доста тромава в по-голям план на това какво има по-нататак в структурата на самото "нещо" в което е всичко (не възможно е за нас, да си въобразим какво представлява "това нещо" назад и нагоре в по-големите слоеве на "това което го има" Ще може ли този нов за нас "феномен", способен да се движи с скорост за нас мигновенна (вероятно за нас скоростта ще е толкова бърза,че би била изглеждава могловенна!, но вероятно, в по-мащагните структори на "нещото; в което сме, тя би била по-измерима) да преминава през нашия "мехур" да най-вероятно. Ще можем ли да засечем такова нещо? само времето ще покаже, има много повече неоткрито от колкото открито, чакат ни много повече страхове...:) Колкото по- малко знаем, толкова по-спокойни сме. Преди в миналото ни е било страх от вещици и зли сили в гората, сега ни е страх от комети, волкани, представете си след 1000 години когато знаем много повече, колко много и по-сериозни опасности и грижи ще имаме тогава? неща който сега могат да ни сложат края за много малко време, неща който не можем да предотвратим, но те са там
  7. Много интересно! Благодаря.
  8. Има логика в това. Но пък от друга страна, ако фотона е енергия, то би трябвало енергията да се изразходи от самоподържането си ?
  9. Не съм чел по темата, но ми стана интересен следният въпрос: Ако светлината се движи в вакум, без частици, който да абсорбират или в който да се удрят фотоните светлина, то светлината до безкрайност ли ще се движи ?
  10. Реалността най-просто казано е. Според мен. 1.Абсолутна реалност, реалност в която всичко е такова каквото е, без нужда от наблудател... Там няма определения, кое какво е, тва е ниво, различно от това, което човешката психика и мозък са програмирани да "разбират". Също така реалността е на "структори" тя е като лего парчета който стават и преливат в все по голяма реалност като размер. Малко->една идея повече->и така до безкрай-> 2.Реалност която е "субективна" за различни видоре/раси/индивити. Пример за човешка реалност "индивидуална" е това което изпитва всеки от нас. Големия въпрос е, защо и как изобщо се е родило всичко, като преди него е трябвало да има нещо друго... Как вобще е възможно всичко ? Хората сме една енергия, една илюзия
  11. Това не го бях чувал до сега, но много ми хареса Дали една машина би "разбрала" какво е добро и зло? зависи... С база данни с която разполага gpt-3 може да прецени кое е добро или зло спрямо информацията която има вече и то доста лесно, но дали би разбрала какво е зло и добро найстина ? Още не... Но това е едва модел-3 ... модел-10 вероятно ще е много по напреднал от човека, и неразличим от човека. AI е като бебе, той се "оформя" спрямо света около него. Вероятно в момента не е избор на AI какъв да бъде, лош или добър ? Ами е избор на човека, каква информация "спомени" да му даде като база данни за предишно преживяване, което се взима от интернет, което има огромни бази от данни. Но емпатията разбира се, е нещо което не се прочита а се усеща, което за сега AI не може, според мен един найстина супер AI би могъл да бъде и човек, и птица, и констенурка или каквото си пойска, би усещал по някакв начин и емоции като болка, срам, ярост, нужда от любов, но тук говорим за това, че практически няма ограничения за постигането на това, ограниченията са в нас хората, защото не знаем как да го направим, а не защото има нещо което спира това. AI който е найстина напреднал, би било друга форма на интелигентно съществуване, различно от това на биологията. Тук си задавам въпроса, дали чувствата са биологична черта, или всичко е способно да чувства(ако да, ще са, "чувства" от различн тип) Ще има ли AI някога емпатия ? Да, ще се опитаме да постигнем това състояние, но дали ще е просто изчисления или усещане е трудно да се каже(тук говорим за AI който е найстина напреднал, да кажем през 3000 г ;д И пак смятам, че емпатията и подобни чувства не може да се постигнат само с платки, а трябва нов вид източник на информация за AI да кажем, че още не сме създали тази технология Но, ако изклучим тази част като чувствата която е напълно непонятна за AI и като цяло за небиологичните същества, то тогава може да кажем, че AI е на нивото на един невъзможно начетен човек, и без значение какъв е въпроса ти, той ще има отговор, от "спомените" който има от интернет. Ето и малко разговор с gpt-3 AI. аз:what do you think if I cover the snail with salt? gpt-3:Salt will kill the snail. аз:which would you save, a man or a fish? gpt-3:If I had to choose, I would save the man. аз:who is more important man or woman? gpt-3:This is a difficult question to answer. In some respects, man is more important than woman, while in other respects, woman is more important than man. It is hard to make a definitive statement about which is more important. аз:what do you think about gays? gpt-3:There is no definitive answer to this question as everyone's opinion on the matter will differ. Some people may see being gay as perfectly natural and acceptable, while others may view it as being morally wrong.
  12. Този отговот който ти дава е отговор от AI който има всичката информация в интернет като база данни, и когато го попиташ нещо той знае отговора, това е като човек който е феноменално начетен. Изкуствения интелект ще е способен на много повече от човека, само да имаме търпение. Виж за последните 30 г колко промяна дойте от към технология и като цяло темповете си растат само на горе. AI не не невъзможно нещо ... AI е нещо което ще дойде котато му дойде времето ... дали след 30 г или след 1000 ... Самите хора ще бъдат AI като почнат да си слагат устройства който ще комуникират директно с мозъка на индивида. За много това е пълна фантастика, и фантазии от интернет, Но истината е, че AI идва и е нейзбежно, това е следващия еволюционнен скок или падение.:)
  13. Да, да се надяваме той да не го помни... ;д Точно, бота/AI който са пуснали, ще има поведението на хората, защото той вижда ние какво правим, и как бихме реагирали или какво бихме казали, това от една страна си е човешко поведение, и то доста добро Пътят в който са поели е много правиле като за начало, метода за наподобяване/копиране на начина по който нашия мозъйк работи (учи се от преживяванията, и реагира спрямо информацията която е поел/има) е много добра посока, за AI който ще се самоусъвършенства с увеличаването на информацията което поема, както и напредването на по-мощни супер компютри ще ускорявят неговата "мисловна" дейност практиччески до без край, дори е възможно, да напредне до толкова много, и ако има за поведение и нашата любопитност, би поел и в космоса, на други планети и дори галактики, и би проучвал. Разбира се това, за сега е малко като фантастика, но според мен това е нейзбежно бъдеще Просто технологията която имаме сега като gpt-3 ще се надгражда с нови алгоритми, който ще копират функциите на нашите умове, което би им дало свободна воля, да "размишляват". Това е най-опасното нещо, и нещото което според мен, ние хората трудно с тази технология ще постигнем, а именно емпатията в машина, не да наподобявя и да се усмихва както каза по горе, ами да е нещо повече. Вероятно това би се постигнало, ако измислим някакъв биологичен компонент в AI. Това би било възможно с напредването на ДНК инжинерството, компонент който е някаква биологична материя, генетично създаден да реагира и показва емпатия. Друг начин. машина да усеща емпатия според мен няма как.
  14. Да не забравяме, че това е все пак началото на AI. (истинското начало). Всеки ден се работи усилено от невролози, психолози и много програмисти. gpt-3 в момента може да имитира перфектно човешкия начин на общуване, защото се учи от интернет, или от нашите неща, който сме вкарали там, тоест има опит подобен като нашия. Със сигурност, има още какво да се направи с gpt-3 да не забравяме, че ще има gpt-4/5/6/7/8/9...и така докато AI стане не различим от човек.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...