Отиди на
Форум "Наука"

Шпага

Потребител
 • Брой отговори

  1302
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  10

Репутация

1094 Старши асистент

2 Последователи

Всичко за Шпага

Лична информация

 • Пол
  Жена

Последни посетители

26506 прегледа на профила
 1. Е, не. Казаното по-горе за Айнщайн НЕ Е вярно.
 2. Сканер, да си представим, че единият от прословутите близнаци се отдалечава от Земята, а подът на кабината му всъщност представлява неподвижен в неговата система кантар. Е, по време на пътуването човекът постепенно дебелее, поради обездвижване и изобилни хран. запаси. Така на кораба минава, да речем, година. И въпросът е: Показанията на кантара в космическия кораб ще бъдат ли едни и същи и в двете системи - тази на земния и тази на пътуващия и надлежно измерен близнак? Според мен няма да са едни и същи. Т. е. в системата на земния близнак брат му ще е по-лек, отколкото в кораба, където се мери на неподвижния там кантар.
 3. ЖАЖДА от Ю Несбьо Засега съм разочарована, но може би към края ще вдигне градуса
 4. Колко "жалко", че не можем да твърдим същото и за показанията на часовниците или за дължините на обектите. Ще ме попилеете тук, ако кажа: "Показанието на часовника зависи от инерциалността/неинерциалността на отправната система, в която часовникът е неподвижен." Или: "Дължината на влака зависи от инерциалността/неинерциалността на отправната система, в която влакът е неподвижен." Явно според ОТО теглото е някак привилегировано с тази негова неизменност в различните инерциални/неинерциални системи
 5. И аз съм в това положение. Но се успокоявам, като си казвам: "Простотата ще спаси света... ако преди това не го затрие простотията."
 6. Исках да разбера какво е обяснението на въпроса от гледна точка на Общата теория на относителността, като имах предвид именно НЕинерциалните системи. Мислех си, може би погрешно, че след като обект в центъра на Земята ще е с тегло нула, то цялата Земя в системата на Слънцето също би трябвало да е с тегло нула. И освен това, ако човечецът в центъра на Земята е с тегло нула, но в някоя неинерциална система е с такова тегло, заради което е сплескан като кюфте това би било абсурдно. Откъдето следва, че и в неинерциалните системи също трябва да е с тегло нула. Уви, такива неразбории ми се рееха из главата, но сега горе долу се ориентирах. А що се отнася до това, което съм оцветила в червено, приемам го като шега, защото ще ми е доста неприятно, ако е било подигравка.
 7. Да, но това не се ли отнася само до отправната система на Земята? Имам предвид, че в безброй други системи ускорението на същия обект не е нула, откъдето следва, че и теглото на този обект във въпросния център /на Земята/ също не би трябвало да е нула
 8. https://www.vbox7.com/play:8f174744b0 Вчера гледах тази серия. Беше ми интересна, особено от 37 мин. нататък, когато става дума за Стив Уейнстийн и неговата теория за "допълнително измерение" на времето. Тази теория май до голяма степен обяснява Принципът на неопределеността, който се опитахме да коментираме тук. Всъщност цялата поредица е много интересна!
 9. Да напомним и това, че: По същия начин -- с честотата на непрестанното образуване, която е "невъзможна за ефективно измерване" -- може доста убедително да бъде обяснен и принципът на неопределеността
 10. Е, да, заглавията са подвеждащи. Но как да тълкуваме това: Какво всъщност са постигнали тези физици? След като, според вас с Гравити, това не е обръщане на "стрелата на времето", какво е?
 11. Руски учени изобретиха "машина на времето" https://www.mk.ru/science/2019/03/13/rossiyskie-uchenye-izobreli-mashinu-vremeni.html
 12. Недей да бъдеш чак толкова сигурен. Виж например тази хипотеза - https://megavselena.bg/ami-ako-vselenata-ne-se-razshiryava-a-se-sviva/ Не знам дали има някакво развитие през последните години, но и в този вид звучи доста логично
 13. Херкулес, с жените все пак рискуваш. Напълно възможно е да попаднеш на някоя, която да ти отвърне подобаващо -- т. е. нокаутиращо Затова ще е най-сигурно, ако се развихриш с шутове и тупаници в някоя детска градина или в старчески дом. Наказвай там. Дерзай!
 14. Под "цинизъм" имам предвид и двете значения, отбелязани тук - http://rechnik.info/цинизъм. Като все пак бих акцентирала върху първото: 1. Нагло поведение или отношение, изразяващо пренебрежение към моралните норми. В този смисъл поведението на "мъжкаря" Херкулес отдавна би трябвало да го е отвяло нанякъде - далече от БГ наука.
 15. Господа, знаете, че тук четат и жени, а вероятно и деца, но това не ви спира да сипете щедро цинизми. Според мен подобно отношение е вид дискриминация. То е равносилно на забрана да влизам спокойно и свободно в темата, въпреки че тя ме интересува.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...