Отиди на
Форум "Наука"

Шпага

Потребител
 • Брой отговори

  1598
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  16

Шпага last won the day on Март 20

Шпага има най-харесвано съдържание!

Репутация

1449 Старши асистент

2 Последователи

Всичко за Шпага

Лична информация

 • Пол
  Жена

Последни посетители

27692 прегледа на профила
 1. Сканер, как се определят "началата" на инерциалните системи? И щом една инерциална система има начало, значи трябва да има и край. Така ли?
 2. Не се шегувам, но за съжаление стана ясно, че не те разбирам. Извинявай.
 3. Лапландец, след като твърдиш, че "основна интересуваща ни роля има Гравитация", значи хипотезата ти /протохипотезата/ не би трябвало да включва инерциалните движения. Те са възможни само при отсъствие на гравитация. Въпрос: Ако ускоряваме тяло във вода, то ще претърпи ли скъсяване, подобно на това, за което ти говориш?
 4. Скоростта на светлината не е константна спрямо НЕинерциалните системи.
 5. Още една полза: Осъзнаването, че много държави са станали прекалено зависими от Китай. Явно вече е започнало да се сбъдва прословутото пророчество, че "Жълтата раса ще завладее света". Но отсега нататък може би ще се вземат мерки за пресичането на този опасен процес.
 6. Лапландец, а може би без да "усещаме" сме точно по темата - ако допуснем, че пространство-времето е именно тъмната енергия? Сега да те питам: Възможно ли е по твоята хипотеза да приемем, че всъщност единственият физичен ОБЕКТ е пространство-времето, а материята е неговото основно свойство, изразено в най-различните й форми... И още един въпрос: Ти приемаш ли за факт т.нар "изкривяване на пространство-времето" както е според ОТО? П.П. Ако искаш ти избери друга тема.
 7. Моля, който прояви желание да отговори на някои от последните постинги, да използва за целта една от темите за СТО
 8. Първо да отбележа, че не изказвам мнение, а задавам въпрос. Ако вече е безспорно доказано т. нар. "забавяне на времето" - т. е. удължаване на времевите интервали в избраната за подвижна инерциална система - има ли физично обяснение на това следствие, което да изключва "скъсяването на дължините"? Накратко: Може ли при ИНЕРЦИАЛНИ системи да има забавяне на времето без това да е свързано и със скъсяването на дължините? Още по-накратко: Възможно ли е в две взаимно подвижни ИС времето да "тече" с различно темпо, а дължините да са едни и същи?
 9. Като гледам как плискат разни дезинфектанти в автобусите, купетата на влаковете, а и въобще във всякакви помещения, се чудя дали не би било по-ефективно просто да включват за определено време - и в отсъствието на хора - някои от тези УВ уреди.
 10. Няма защо да си "викат" тези двамата. Достатъчно ще е прелитащият да метне своята пръчка на другия и той да сравни двете
 11. "Живот на ръба" - /Епохата на квантовата биология/ - от Джим Ал-Халили и Джонджо Макфадън Купих си тази книга около Нова година с идеята да я прочета, когато имам повече свободно време, а сега едвам успявам да "премина" през десетина страници. Просто не успявам да се съсредоточа. Май само заглавието "Живот на ръба" подхожда на тази тягостна обстановка... Вече си мисля, че ако се върна към някои любими книги от детството ми, те ще ми подействат разведряващо
 12. Щом считаш, че скъсяването на дължините е илюзорно, значи всъщност отричаш, че скоростта на светлината е константна. Т.е. не може хем С = конст., хем скъсяването да е илюзорно.
 13. Още един въпрос: Както е известно, ултравиолетовите лъчи унищожават вирусите. Каква е причината срещу коронавирусите да не се използват по-масово разните ултравиолетови уреди?
 14. Един въпрос и от мен: Ако облъчим в микровълнова фурна някакъв предмет, за който предполагаме, че е с "полепнали" коронавируси, те ще бъдат ли унищожени? Например ръкавици или някаква дреха ще се обеззаразят ли след няколко минути в микровълновата?

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...