Отиди на
Форум "Наука"

skorpion1980

Потребител
  • Брой отговори

    130
  • Регистрация

  • Последен вход

Репутация

82 Ученик

Всичко за skorpion1980

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Ако въпросните турболиберали не се изправят в кривите си разбирания както казваш при поява на тези обстоятелства, които чертаеш, биха си направили харакири. Което наред със срива на европейската икономика (особено в най-развитата й част, демек Германия, Нидерландия, Швеция, Люксембург ако щеш, Великобритания, Швейцария и Норвегия извън ЕС) рано или късно ще доведе и до тотална чистка и подмяна на сегашните елити и връщане към един по-консервативен политически подход, с който неолиберализмът ще отиде на бунището на историята. Просто всяко търпение си има граници, включително и това на избирателите, които с гласовете си досега са подкрепяли такава политика. А и различните кризи винаги са водели до появата на личности, които в спокойни времена не биха се издигнали, но в кризите изместват тези, които са ги предизвикали. Това също е един положителен ефект на фона на всички злини, които предизвиква пандемията. Както писах в първия си пост - няма абсолютно зло.
  2. България, независимо каква е била формата на управление през годините, е доказала, че трудно и рядко се възползва от черезвичайни обстоятелства. Все пак ако в София има замърсяване, то във Варна няма подобни индикации, поне не се забелязват по никакъв начин. Аз специално откакто върви извънредното положение се е наложило да пътувам с такси 3-4 пъти и това, което ми потвърдиха шофьорите е, че вече няма такова животно, наречено час пик. Иначе има и друга една полза - спирането на мигрантския поток. И не мисля, че това ще е само моментно докато трае пандемията, защото не е тайна, че основната причина за него е свързана с цоцането на социални помощи, а след нея страни като Германия, Нидерландия, Швеция и т.н.т ще трябва да преосмислят тази си политика. В противен случай рискуват да ескалира едно вътрешно напрежение, което да доведе и до кървави сблъсъци, което още повече би им съсипало високо развитите икономики. Освен това надали биха рискували тя отново да пламне, от което също би имало риск ако продължават тази си политика на криворазбрана толерантност.
  3. На фона на заболяванията и смъртните случаи, както и икономическата катастрофа, която предизвиква пандемията с коронавируса, негативите от случващото се като цяло са ясни. Медалът обаче винаги има две страни и със сигурност има смисъл да се обърне внимание и на ползите. Най-просто казано няма абсолютно зло. Бих желал в тази тема да изведем и да акцентираме изцяло върху положителните ефекти от случващото се. На първо време се сещам за следните ползи: 1. Екологични ползи - вчера чух по новините за научни изследвания, според които имаме рекорден спад на въглеродните емисии вследствие драстично намалялото движение по света, какъвто не е имало от Втората световна война насам. Този принудителен застой със сигурност не е най-добрият начин да се решават съществуващи от години екологични проблеми, но това не означава, че трябва да си затваряме очите пред факта, че след като пандемията премине ще дишаме доста по-чист въздух. Как тази екопромяна ще бъде използвана е отделен въпрос, но несъмнено Земята имаше нужда от нея. 2. Удар по сивата икономика - като изключим "хората", които са пряко засегнати от това, демек наркобосове и подчинените им дилъри, сутеньори, организатори на нелегални залагания и други подобни бандити, няма как да не се радваме, че сивата икономика е не по-малко засегната от реалната такава. А обедняването на хората със сигурност ще ограничи клиентите на сивата икономика, съответно бандитите след преминаване на кризата ще имат много по-малко пари и влияние, даже ще са затруднени в пренасочването им към легални бизнеси поради загубите, които търпят в момента, съчетани с невъзможността да обезпечат кредит. 3. Осъзнаването на обикновения човек за наистина важните неща в живота, особено здравето - тук имам предвид, че мнозинството от хората наистина ще разберат, че важността на здравето не е просто да си го пожелаваш на себе си и на близките си като най-важното по празници основно, а че е нужно да му се обръща внимание ежедневно. Също така честото миене на ръцете не е нещо, което е важно само и единствено за предпазване от коронавируса, а за още много неща. И нека не се лъжем - на милиарди хора по света хигиенните им навици куцат. Несъмнено покрай пандемията много хора се осъзнаха и това вече не е така. След кризата ще има и такива, които ще се върнат към лошите си навици отпреди нея, но не всички, което ще ограничи разпространението на други зарази занапред. На прима виста смятам, че това са трите основни ползи, с риск да прозвучи цинично се надявам темата да е интересна и да бъдат посочени и други ползи от случващото се, ако смятате, че има такива.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...