Отиди на
Форум "Наука"

skorpion1980

Потребител
  • Брой отговори

    1410
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    9

skorpion1980 last won the day on Януари 29

skorpion1980 има най-харесвано съдържание!

Всичко за skorpion1980

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

skorpion1980's Achievements

Mentor

Mentor (12/14)

  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • Very Popular Rare

Recent Badges

1,6k

Репутация

  1. Турция при тази инфлация и непрестанно спадаща покупателна способност на населението да се занимава със скъпоструващи военни акции в посока Ирак ми е някак странно. За нас не би било никак добре ако един от първостепенните ни търговски партньори изпадне във финансов колапс. А Ердоган с не едно и две свои действия е повел Турция в тази посока. Иначе отчитам безспорните му заслуги за много добрите двустранни отношения.
  2. Между другото ако РДК и легиона "Свобода за Русия поемат контрола над Белгордска и другите погранични с Беларус области, достигайки до руско-латвийската граница, то Лукашенко остава тотално изолиран. Ако това се случи, току-виж Туск изпълнил заканата си за полска СВО в Калининградска област.
  3. Относно Альоша съм забелязъл във ФБ, че русофилите никога не отговарят на конкретния въпрос защо на най-високото място в Пловдив се извисява този паметник вместо да има такъв на Левски или друг български национален герой, чието дело е пряко свързано с града под тепетата. Да видим дали Втори след Княза ще отговори конкретно на този въпрос тук.
  4. Едното не пречи на другото, все пак производството на дронове вече е в много голям обем. Най-добре би било да ги редуват.
  5. Струва ми се, че е време Украйна да започне в доста по-голяма степен да си използва дроновете за атака на настъпващата жива руска сила, намиращата се в непосредствена близост до фронтовата линия, опитвайки да я пробие.
  6. Ами как няма да ги отменят, като при такъв трафик от последните дни нещата стават подозрителни и руската цензура няма да попречи на хората да научат под чий контрол е напът да попадне. Само че така РДК и легионът "Свобода за Русия" могат спокойно да получат сериозни подкрепления от недоволното местно население. Също така част от дислоцираните там местни руски военни едва ли харесват риска, на който са изложени близките им и като нищо ще се обърнат срещу Кремъл.
  7. Иначе специално Беломорският излаз би гарантирал доста по-успешно икономическо развитие. Дедеагач от малко над 7 хиляди през 1919 за 20 години би станал поне 70 хиляди души град, а днес вероятно 700 хиляди, би бил основен търговски център на България, би се утвърдил като ключово международно пристанище, би се индустриализирал, като близостта му до Родопите би ускорила драстично добивът на тамошните рудници. Съответно предвид ролята му в международен план и невъзможността да я има като гръцко или турско пристанище, България вероятно би се спасила от комунизъм, тъй като за англосаксонците не би било изгодно държава с беломорски излаз да бъде част от съветската сфера на влияние.
  8. Наистина би било голям купон, но вероятно без алкохол, защото ще го внасят от Иран, а там не пият
  9. Принципно едва ли можем до самия край буквално да запазим неутралитет. По правилата на алтернативната история е редно да кажем как се стига до него. Например протести от опозицията срещу несвикването на извънредна сесия на НС, за да се гласува там включването ни или убийство на Фердинанд. Но при всички случаи Германия и Австро-Унгария биха окупирали поне същинска Сърбия и за да запазим неутралитет е трябвало да доставяме оръжие и муниции на Османската империя, иначе биха ни нападнали, макар това да би ускорило ваденето на турците от войната. Но да речем, че се споразумеем с ЦС и сме неутрални почти докрая, евентуално през есента на 1918 нападаме вече напълно изтощената Османска империя и малкото останали германски и австроунгарски части в Сърбия. Вероятно за да се дръпнем оттам ще искаме бартер за Македония, който би бил почти невъзможен по дипломатичен път, така че през 1919 би имало Трета Балканска война, но този път само срещу заетите да усвояват австро-унгарското наследство сърби и румънци (последните и Бесарабия), а за да не дразним англичаните не бихме атакували Гърция, но бихме подпомогнали Кемалистка Турция срещу нея. Това би била ситуацията непосредствено след края на ПСВ.
  10. По принцип не е лошо като идея, но едно че отнема време и второ изглежда твърде съмнително руснаците да ги построят качествено. Атаките с дронове ги свариха крайно неподготвени, още преди две години действията на турските байрактари го доказаха, явно нищо не са измислили в Москва относно евентуално противодействие.
  11. Те хиляди едновременно се превръщат в оръжия за масово поразяване. Едно е сигурно - на този етап Украйна има много сериозно технологично превъзходство относно дроновете конкретно спрямо Русия.
  12. То един дрон ако е оборудван със съответното взривно вещество е способен да убие десетки хора едновременно.
  13. Сега чета, че РДК и легиона "Свобода за Русия" са напреднали в Белгородска и Курска области, поставяйки ултиматуми на управниците им да не пречат на цивилното население да се евакуира. И преди тези две руски антипутински формирования атакуваха там, но не са си позволявали толкова агресивна и уверена публична риторика. Явно мобилизирани руски войници, дислоцирани в тези две съседни на Украйна области, се присъединяват към тях, друго логично обяснение няма. А ако РДК и легиона "Свобода за Русия" поемат контрола над Белгород и Курск, създавайки там паралелно руско правителство, това значи гражданска война в Русия.
  14. Интересно защо тази алтернативка не е получила развитие?! Ако Батнебрг беше останал княз наистина щеше да има династия, но той би умрял отново през 1893 година само на 36. Демек престолонаследникът би бил много малък, което значи някъде до примерно 1908 година България да има начело регенти, които със сигурност биха били доверени на Стамболов. Това значи той още по-лесно да се засържи на власт и това да продължи още поне 10-15 години, тъй като докато е премиер нов опит за убийството му не би имало. Не знам дали след идването на Николай 2 биха се оправили отношенията с Русия, ако се случи би станало само по нашите правила, но със сигурност Стамболов би издействал много повече български училища и църкви в Македония след гръко-турската война и не би правил компромиси със сърбите, каквито виждаме от управлявалия в РИ тогава Стоилов. Друг проблем е как Стамболов би се споразумял с ВМОРО. Със сигурност не би занемарил армията и тя още през 1903 година би била приблизително на нивото си от 1912, но едва ли би се вдигнало ИПВ, защото добрите отношения на Стамболов с Портата и по-доброто положение на българите под османска власт биха отслабили възможността за въстание.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...