Отиди на
Форум "Наука"

Иван Григоров

Потребител
  • Брой отговори

    12
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Иван Григоров

  1. Има и още нещо, светлината няма маса. Фотоните са елементарни частици, които не взаймодействат с Хигс полето, което прави скоростта им толкова голяма.
  2. Разбира се, различните момемнти на достигане, правят времето относително за всеки. И точно в това, че зависи колко е далече този източник на фотони, обединява времеото и пространството. Всеки живее сега, но възприема буквално минали събития. Разстоянието и последвалото отдалечаване или приближаване (при движение) правят 'сега' да е по - назад или или по - напред в миналите събития. 'Сега' също е относително понятие. Тук изразявам пълното си мнение за времето и пространството. Който не е съгласен с нещо, може да разгледа източниците и допълнителните материали. https://ivanit.eu/hobbies/article/41
  3. @scaner Не знам дали добре направих, че намесих тази аналогия, но се старах простичко да обясня нещата. Даже цяла лекция на достъпно ниво предложих, с графики и доказаталетсва, но се съмнявам някой да си е направил труда да изгледа и 10 минути.
  4. Съществува "сега" и това, както вече трети път казвам, е поредната порция фотони, стигаща до очите ни. Всичко преди тази порция е минало, всичко след нея е бъдеще. Часовникът отмерва брой еднакви инетервали от "сега". Интервалите са избрани за наше удобство и са съобразени с други физични зависимости. Ето, вие казвате "живяли", тоест събитие, което се е случило преди момента на писане на коментара. Точно това е времето - сравнението (едно събитие преди друго или след). И последно, прегледахте ли някое от видеата публикувани тук, те внасят дори повече подробности, иначе изглежда, че просто ни провокирате, концентрирайки се върху часовници и така нататък ?
  5. Времето и пространството могат да съществуват без отправна точка. Тя е нужна за измерването им, не за съществуването им. Те са относителни спрямо сегашния момент, не спрямо началото. От горния ви пример за температурата и налягането става ясно, че те също си имат начална точка, за да ги измерим - 0. Ако едно дете пипне горещ котлон, то не знае колко градуса е. Важни са промените и явленията, които настъпват, не как ги описваме.
  6. Разбира се, че аналогията с влаковете не е докрай точна, но целта е да се добие представа спрямо какво е относително времето. И да, съгласен съм с второто допускане, че ще имаме характеристиката на фотоните. Просто за този, който се движи с такава скорост, всичко ще бъде "спряло". Няма как забележи никаква промяна наоколо. Напълно погрешно схващане имате за идеята за време. Да, ползваме "Големият взрив" за начална точка, просто, защото не знаем какво има преди това. Както казах и по - рано, времето не е това да знаеш колко е часа. Това е начин, който ни помага да опишем промените, които настъпват около нас. Времето се характеризира с минало, настояще и бъдеще, не с часове, минути, ери, епохи - това са подробности и улеснения като всяка мерна единица. Имат значение единствено събитията и промените, които настъпват преди, или ще настъпят след настоящия момент. Настоящият е момент е информацията ни, донесена от поредната порция светлина. Въз основа на скоростта си, един ще вижда едни промени, друг други, било то случили се, или такива, които ще се случат за първия. Толкова е просто.
  7. @Малоум 2 Не разбирам много руски, но май говорим за едно и също, просто се опитвам да обяснявам на обикновен език.
  8. Времето е нещо абстрактно, а не брояч. Няма значение с какво и как го измерваш, всичко това е удобство за нас. Под време трябва да разбираме какво се случва на хоризонта на събитията, от перспективата на дадено нещо. С други думи какво се случва в момента, за него ? И понеже ние няма как да възприемем дадена информация по - бързо от скоростта на светлината, то ако нещо се движи с нейната скорост, "моментът" за него ще е различен. Тоест хоризонтът на събитията ще е или в миналото, ако нещото е по - бавно спрямо нея, или в бъдещето (ако е по - бързо). Колкото по - бавни сме от скоростта и, толкова по - назад се връщаме спрямо "момента". Затова този часовник във влака, се намира "в бъдещето", спрямо този на гарата.
  9. Колкото си по - бърз, толкова по - голямо разстояние изминаваш, или пък изминаваш същото, но по - бързо, така че това за мен не вярно. Както вече споделих, скоростта на светлината е константа, затова времето зависи от движението. Тук говорим само за връзката между време и пространство. Ако разстоянието и пространството между две точки си остава същото една спрямо друга, то напълно нормално е и в двете, времето да тече еднакво бързо.
  10. Ставаше въпрос, че след като скоростта на светлината е константа, то промяната в местоположението (извършването на движение) се отразява върхъ времето. Под спрямо какво имам предвид, че има значение това движение и съответното измерване на времето с какво се сравняват. Например, ако имаме два часовника - един във влак, другият на гарата, то като сравним двата часовника, можем да кажем, че единия се намира в движение, спрямо другия. От друга страна, ако сравняваме отмерването на времето един спрямо друг, то този във влака ще бъде по - бавен и то толкова по - бавен, колкото скорстта, с която се движи спрямо другия, приближава скоростта на светлината.
  11. Времето зависи от разстоянието и обратно - все пак имаме елементарна формула: разстоянието е равно на скоростта по времето (S = V * t) А, както знаем, скоростта на светлината е константа, така че промяната на времето е промяна в разстоянието. Колкото до часовниците и времето, там по важно е не как и какво измерват, а спрямо какво. Ето интересен материал по темата: https://youtu.be/CKJuC5CUMgU Ivan Grigorov Software Developer | Programming Mentor | Science Blogger My blog: https://ivanit.eu
  12. Аз смятам, че Теорията за холограмната вселена добре пасва на парадокса за изгубената информация за телата, попаднали в черни дупки - така нареченият парадокс на Хокинг. https://ivanit.eu/hobbies/article/23

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...