Отиди на
Форум "Наука"

Охо-Бохо

Потребител
  • Брой отговори

    16
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Охо-Бохо

  1. Стана това, че всички образци немска техника (с изключение на няколко броя) бяха изровени и складирани в района на "Пионерските казарми" в гр. Ямбол. Общо 83 (осемдесет и три) броя танкове, куполи, и "огризки" останали от набезите на циганите. В тези 83 бр. влизаха и две уникални куполни оръдия система "Круп - Грюзон", известни на запад с названието "Fahrpanzer". Впоследствие, със заповед на Министъра на отбраната, бе създадена комисия от 6 човека - 4 служители на МО и двама цивилни експерти. Целта на комисията беше всички единици техника да бъдат оценени за предстоящия търг, на който да бъдат продадени. Комисията свърши своята работа. И взе становище, че 17 бр. от екземплярите не трябва да бъдат продавани, а трябва да бъдат съхранени за НВИМ. И отказа да ги оцени под предлог, че няма данни за историческата стойност на машините (в какви боеве са участвали, свързани ли са с тях исторически личности и т.н.) и помоли да бъде направена справка по тези въпроси в ЦВА. МО отказа с предлога, че тези данни са с гриф "Строго секретно" (при условие, че максималния срок за секретност е 50 год., а от събитията за които трябваше да се направи справка са изминали повече от 60 год.) Във въпросните 17 бр. влизат двете гореспоменати куполни оръдия; купол от танк Т-34 образец 1943 година със 76мм оръдие; уникално запазен Pz.IV Ausf. J, обмазан с "Цимерит"; уникално запазен Pz.IV Ausf. J с изцялосъхранено бойно отделение; Stug III в доста по-добро състояние от двата Stug-а на НВИМ; комбинация от Pz.IV и СУ-76 и т.н. Естествено, нещата се забатачиха - разни спецове-чиновници се развикаха, че не можело толкова много техника да се дава на НВИМ, че трябва да се продава всичко и т.н. Сега е назначена нова комисия. Отново ме поканиха да участвам в нея, както и в първата. Когато стане ясно какво трябва да оценяваме този път, ще стане ясно и каква секира точат на "старите ветерани" оцеляли в най-кръвопролитната война в историята на човечеството, оцеляли в най-голямото политическо противопоставяне в историята на човечеството... Но неспособни да оцелеят в борбата с чиновническата простотия, неграмотност и алчност... Та това е.
  2. Е, не е по задължение... Нито е до възможности... Иде реч за желание за помощ за съхраняване наценности. Но както и да е!
  3. Явно! Аз пък гледам да помагам с каквото мога за запазване на военноисторическото ни наследство, вместо да казвам "Явно прекалено много надежди ми възлагате..." . На принципа - Който иска - прави, който не иска търси причини (или дава акъл)... Ша ма прощавате... Останете си със здраве!
  4. Т.е. като няма официАлна тема за този инцидент, автоматично решавам че явно болеете за военноисторическото ни наследство наум. Доста възвишено! Ако продължавате да се борите наум, верно ще се изгубят. Все още не са изгубени...
  5. Няма заяждане. Има питане. Отдавна не бях влизал във този форум. И ми направи впечатление че тук (въпреки претенциите за Родолюбие, за заинтересованост от бронираните машини стояли на въоръжение в БА/БНА и т.н.) не съществува темата за спасяването на "ветераните" от ВСВ от продажба. Докато в други форуми като например този http://airgroup2000.com/forum/viewtopic.ph...6&start=720 или този http://www.scalemodels-bg.com/phpbb/viewto...6&start=600 както и в ред други форуми, хората болеят за военноисторическото ни наследство. Та това е. Съжалявам че въпроса ми се възприема като заяждане.
  6. Какво става господа? Вие май останахте единствения форум претендиращ заинтересованост към ставащото в България, в който не се обсъжда темата за това какво се случва с изровените Pz.IV ("Майбах") от южната ни граница. На какво се дължи това? Н анационален нихилизъм? На непознаване на материята? На страх да не се изложите? С лека надежда че поста ми няма да бъде изтрит по стар обичай! Поздрави!
  7. Като гледам означенията под водоотбивната дъска, 55-ицата на снимката е Индийска. Като гледам липсващите калници, липсващата "Луна", как е захваната "мушамата" на оръдието и разни други работи, машината определено е учебна. Това навежда на определени мисли: Бойните Т-55 в Индийската армия, основно са с оръдие L7A1 разработка на Royal ordnance. А този определено си е с Д10Т2С (доста се "зверих" над снимката и гарантирам че машината си е със стандартното Съветско оръдие). На L7 ежектора е по средата на оръдейното тяло а на снимката имаме някакво подобие на шалте вързано най-вероятно с тел на мястото на ежектора. Кому е било нужно това и какво прави там - убий ме но не мога да ти кажа. Има вариянт оръдието да е прецакано нещо и да стрелят само с вкладна цев от него и този парцал да има някаква роля в това... Не знам! Т-55М (в смисъла който разработчиците в Нижни Тагил са вложили в това означение) в България не сме имали. Тук се получи едно недоразумение. Имахме Т-55ИК (най-добрия вариянт на 55-ца по мое мнение), но някой някъде се беше пообъркал и в разни документи се срещаше като Т-55М. И оттогава на какво ли не се слагаше това означение. Случвало се дори да ме убеждават че М означава че танка е със двойно стабилизирано оръдие. Чиновническа простотия. За това от време на време се нервя здраво на разни "разбирачи" и "специалисти". А за табелите и надписите в НВИМ просто съм без коментар. Само се зачети внимателно по надписите и табелите на вътрешната експозиция.
  8. Колко точно Т-55АМ2 имахме, не помня точно. Не искам да говоря наизуст и по този начин неволно да ви заблудя. Бих могъл да проверя. Колкото до Угандийския период - по ред причини не мога да споделям много-много за него Относно количеството вкопани танкове, зная точното количество, модели и разположение на неподвижните огневи точки. Но, както писах по-горе, по ред причини (поне докато това се води класифицирана информация) не мога да споделя много инфо по въпроса. Но пък за сметка на това мога да ви покажа малко снимки. 1. Един стар немски ветеран превърнат в картечно гнездо: 2. Т-34/85 - 2бр. Има вкопани машини не само в Странджа а по цялата ни южна граница. Те са елемент,или по-скоро бяха елемент от защитна линия която неофициялно носеше името "Крали Марко".
  9. Да, основната маса Т-55 са преработени Т-54. Ако отидеш в НВИМ и застанеш пред 55-ицата, загледай се в челния брониран лист. Ясно личи тапата с която е запушен отвора за курсовата картечница. Т.е. дори и в музея имаме преработена 54-ка. Колкото до Т-55АМ2"Кладиво", какво да кажа? Гениялно замислено и безумно изпълнено. Много мъка имаше при експлоатацията на тези машини. Не ми се задълбава в подробности, само ще спомена че базовата машина е натоварена допълнително с 6 тона - 4 тона допълнителни брони и 2 тона оборудване в спец. контейнери. Това води до ликвидиране на основните изисквания за съвременен танк - висока скорост и добра проходимост. Като СУО беше добре. Въвеждаше данни за доста от факторите от които зависи точната стрелба: скорост и посока на вятъра; скорост, посока и ъглово отклонение на целта; износване на зарядната камера; заряд на боеприпаса; температура в цевта на оръдието; температура на въздуха и т.н. Идеална машина за равен сух терен. Кошмарна за нашия ТВД. А при мъгла и дъжд - майка плаче... На малка част омашините беше монтирана системата "Бастион" за стрелба с управляеми по лазер снаряди. Не малка част от Т-55АМ2 бяха изнесени в Уганда. Съгласно договора за доставка, трябваше моя милост да замине като преподавател във Военната им академия за да им преподавам новата материялна част. Останалите "Кладива" бяха снети от въоръжение в БА и към днешна дата са на това дередже:
  10. 1. R-35 никога не е използван в БНА. Този танк е снет въоръжение в армията още по царско време. Първоначалната идея е била от тях и от останалите читави "Ансалдо - Фиат" да се сформира Втора Бронирана Бригада. Но поради ниските им бойни качества, заедно с пристигналите през 1944 год. 19 танка Hotchkiss H-39, са дадени на царската полиция за "борба с бандитите". 2. Pz.IV или Т-4, както е известен в БА, не е трофеен а си е закупен по етапен ред съгласно Програмата "Барбара" (включваща "План 43" и "План44"). По тази програма са доставени не само танковете а и Stug - овете и 12 -те бр. Sd. Kfz. 161/1 и 20 - те бр. Sd.Kfz.222, 223 T-4 е основен танк в Горнобанското поделение. Общо сме имали (ако си спомням точно) 97 бр. от тази машина. Т-5 или както е известен навсякъде по света "Пантера", наистина е трофеен. В нашата армия е имало 15 бр. Подарени са ни от Командването на 3-ти Украински фронт. Всички видове по-горе изброени машини, както и малкото количество Т-3, са снети от въоръжение през периода 1957-1958 год. До тогава (с изключение на "Пантерите") са били използвани като учебни машини за курмуване във Танковото Военно Училище в Ботевград. След това са разположени по южната ни граница като неподвижни огневи точки - картечни и оръдейни. 1. Най-масовият танк в БНА не е Т-34 а Т-54. Справка - архивите на ДКП 2. Много малка част от Т-34 в БНА бяха военновременно производство. Повечето бяха Полско или Чехословашко производство. Обикновено с танкове военновременно производство бяха оборудвани третите батальони на танковите полкове. 1. Твърдението "Т-54 малък брой са доставени в софийската бригада в края на 50-те,но масовото им приемане на въоражение е възпрепятствано от пристигането на Т-55." е смешно . Т-54 беше основен танк във танковите полкове и бригадите. 2. Т-54 не е изпращан на съхранение а при достигане на дередже за капитален ремонт, директно се изпращаше в "Хан Крум" където след подмяна на стабилизатора, "баене" на оръдието, подмяна на 1-2 агрегата, допълнително поставяне на "туй - онуй", се превръщаше в Т-55. 3. Т-62 беше съвсем за малко в Горна Баня. След това ги изпратиха във Втора армия. Бяха на въоръжение във Карловската и Казанлъшката танкови бригади. Твърдението: "Предвид на това че същото време се приемат на въоражение Т-55ам и Т-72 закопуването му е счетено за грешка." подхожда повече за махленска вечеринка отколкото за тема с военна насоченост. 1. "Т-72 първите 30 броя пристигат в края на 70-те за изпитания." "Т-62 200броя пристигат в софийската бригада в началото на 80-те " И каква стана тя? Т-72 пристига в БНА след Т-62 2. Т-80 в България не е имало. Имаше една модернизация на БАН върху Т-72. Ако на някой пиян фатмак му се е привидял Т-80, моят съвет е да намали алкохола. За недоразумението Т-55АМ2 просто не ми се пише в момента. А това че сме имали Т-55АМ за мен и за не малка част от познатите ми беше шокираша новост. Фружин ни шашна за пореден път. Поздрави!
  11. 1. Не си ги изсмукал от пръстите си, а директно си ги преписал. Поне да ги беше сравнил с още един източник 2. Дали въоръжението, височината, средствата за комуникация и т.н. ТТД наистина са "дребни работи" (както се изразяваш) за една бойна машина? И ако е така, защо според теб това са основните ТТД на всяка бойна машина? С твое позволени ще те цитирам: Аман от разбирачи(край на цитата). Поздрави! С риск мнението ми отново да бъде изтрито, пак ще попитам: Може ли да дадеш графика за доставка на танкове в БА?
  12. Е, той БРДМ-1 в нашата армия никога не бил и с Р-133, нито пък който и да е БРДМ-1 може да развие 90 км/час, поради една специфика на диференциялите, нито пък в която и да машина има понятие като нито БРДМ-1 е висок 1,87м, нито... Карай да върви! Щом ги кефи - нека четат. Колкото до другите безумни грешки по тази и други машини - неам нерви да ги поправям! Peace brothers!!!
  13. Предимно при хората които разбират от тези неща! Всеки офицер от танкови войски, чието ниво на интелигентност е над това на средностатистическа кукувица, би ти посочил разликите. За аскера и сержантерията не гарантирам.
  14. Добре де, вместо да се сцепваш да копи - пействаш, не беше ли по-лесно просто да пуснеш линкове И така и така си се заел да ни "обучаваш", вмъкни поне малък коментар за цитираните машини - кои са били на въоръжение в България, под какво име, с какво са се различавали от посочените от теб, какво е било уникалното на танковете доставяни за България... и други такива неща.
  15. А стига бе!!! И защо реши така? Сподели, моля те! Преди да напишеш поредната си глупост, ако наистина искаш да научиш нещо за войните в бивша Югославия и по-конкретно за военните действия в Босна /където доста се използваха танкове/ ела и питай!
  16. Ами мен ме вълнува графика за доставка. Би ли го дал?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...