Отиди на
Форум "Наука"

byzz

Потребител
  • Брой отговори

    33
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    1

byzz last won the day on Юни 4 2021

byzz има най-харесвано съдържание!

Всичко за byzz

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

byzz's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Dedicated Rare
  • One Year In Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

27

Репутация

  1. Уважаеми господине, подтиквате ме към спам... По вашо собствено признание в една друга тема, нямате нито една научна публикация. Тогава какво точно искате да си мерите с мен, Н - индекса може би? От Вашето регистриране преди около година и половина в този форум, сте успели да изразите 3168 мнения. Ако допуснем, че за съставянето на 1 мнение са Ви необходими средно около 15 мин, вие сте употребили 792 часа или 99 осемчасови работни дни за това. Ами намерете си и някакво друго поле за изява...
  2. Споко, бе - не се тръшкам :). Виждам и полезни неща, но повечето хора явно са си захапали собствената краставица, която има 98 % вода :)...Явно няма какво смислено да добавя, тъй че няма да разлайвам кучетата. Ще поглеждам понякога, може пак да напишете нещо интересно.
  3. Аз послушах съвета и веднага проверих думата "броня": https://en.wiktionary.org/wiki/броня Цитирани са цели 3 български речника, които несъмнено свързват старобългарската, германската и славянската дума. Обаче това явно не е достатъчно основание и затова се търси друга връзка. Ами тогава ползвайте поне някои методи, присъщи на сериозните науки - примерно използването на доказателствена част, която не отхвърля всички факти, които не съвпадат с предварително възприетата теза; критичност; неманипулиране на изходни данни...В сериозната наука няма демокрация - не би трябвало истинността на едно твърдение да се определя от броя на хората, които го одобряват. Използването на квалификации за мнението на опонентите също не повишава качеството на аргументацията. Успешна дискусия на всички, интересуващи се от темата :)!
  4. Аз май все повече оставам без думи... Все си мислех, че като пишеш с гръцки букви, най-вероятно ползваш и числата им? Числа са, де, не цифри - има лека разлика. В Преславския надпис не виждам арабски, китайски, римски или други цифри. Моля за обяснение - той гръцки ли е, ако ползва гръцки числа?
  5. Веднага си личи - определителният член. Но все пак, кое конкретно показва, че онзи надпис е на гръцки език? Аз не виждам никаква разлика с този.
  6. Например номер 50 при Бешевлиев. Кое в него показва, че е на гръцки?
  7. Определено не ми е специалност :). Но изглежда, че доста от пищещите тук пък са пропускали уроците по елементарна логика в училище. А всъщност тук строго научни съобщения ли се правят, или си чешем езиците? Явно аз нещо не съм разбрала, извинявам се :)!
  8. Е и аз точно това подхвърлих в началото, но се прие скептично :).
  9. Би ли обяснил защо го смяташ за съмнително? Много вероятно е и броня да е свързано с нашия глагол браня, според мен. Ако основанието ти е, че го няма в етимологичните речници, не звучи много сериозно - чела съм и какви ли не изсмукани от пръстите глупости в тях...А и отдавна престанах да вярвам на "случайни" съвпадения.
  10. От това,което аз съм чела, някак си не мога да се убедя в "правата тюркскофилска вяра"... Винаги съм се чудила що за животно са били това българите. Хем тюрки, хем славяи, ама гените им - нищо общо с тях. Обаче пък полиглоти. Ако вярвам на колегите учени, баба ми също ще да е била полиглот - според етимологиите, които се дават за разни думички, излиза че е владеела турски, гръцки, румънски, латински и още някой друг език...Човек остава с впечатление, че българите само са мучали, преди да се появят славяните, гърците, после турците и т.н., за да ги понаучат на някоя друга дума, примерно как да казват на къщата си, добитъка си или на родата си. Обаче пък и проклети трябва да са били, щото ни за 200 години са изучили гръцкия, ни за 500 години забравили българския, който освен това не е техен по дефиниция...Явно нямам чак толкова въображение, че да мога да си представя докъде може да стигне полетът на научната мисъл :). Безспорно има, доколкото сигурно поне 70 % от тюркския вероятно е заимстван от индоевропейски езици. Мисля, че отдавна е доказано, че българите не са малцинство. А за съществуването на фазови преходи при езика собственият ми опит сочи, че такова животно може и да е "реконструирано" от историци и лингвисти, ама на практика не е намерено.
  11. Не познавам чак толкова добре тези материали, но поне досега не съм прочела някъде в гръцки или латински извор да се доказва, че българите са тюрки. Календарните термини, титлите и имената на животните също по никакъв начин не доказват това, както и паралелите с волжските българи. От четенето на този, а и други форуми, съм уверена, че ако някой възприема идеята за тюркси произход или език на българите, не може да бъде разубеден с никакви доводи. Но това долу - горе важи и за привържениците на всички други теории. Т.е. става дума за вяра или някакво вътрешно убеждение, а не за доказателства. От чисто научно любопитство наистина искам да видя неоспоримо доказателство за заимстване на тюркси думи в прабългарския или други ирански езици в периода до 6-7 век. Примерно нещо от типа че думата ракета е несъмнено от тюркси произход и няма как тюрките да са я взели от иранците, защото археологическите разкопки показват, че тюрките са изстрелвали ракети 2 века преди иранците да почнат производството им, това е датирано по 2 различни метода, както и писмените паметници на иранците изрично да посочват, че са видяли това чудо при тюрките и много го харесали... Поне засега гледам доста скептично на тази теория.
  12. Абсолютно съм съгласна. Имаме "купе", имаме и "коупеси". Но ако аз исках да напиша "ю", сигурно щях да напиша "иу", но такова май не се среща. С това мога да се съглася, даже може и по-рано да са ги ползвали. Обаче тук се предполага, че прабългарите говорят тюркски език, което смятам за недоказано.
  13. Да, тези съм ги гледала. Всъщност номер 134 е този, който ни вълнува тук. Но са наистина с лошо качество.
  14. Опитах се да намеря снимка на този надпис, но виждам само рисунки. Поне в тях продължавам да не намирам буквата "Ю". Защо да се чете "кюпе", а не "купе"? А и трудно мога да свържа сричката "кю" с "джу", както и ризница от люспи с показаната булчинска премяна...
  15. Но няма и указания, че е на друг език. Изключително слабо вероятно ми изглежда такъв надпис да се озове там и да е написан на език, различен от ползвания около това място. Не е нещо особено красиво и ценно, та някой да го е донесъл като трофей отнякъде. Дали старобългарският е наречен славянски, трудно може да се докаже. Но не съм чувала за по-стари от българските надписи на славянски език. Ами не - възможно е и други надписи да се представят за гръцки, защото са ползвани гръцки букви. Обаче и това не е български патент, след като има бактрийски надпис от 2 век с гръцки букви.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...