Отиди на
Форум "Наука"

Янков

Потребител
 • Брой отговори

  232
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Янков last won the day on Юли 6 2018

Янков had the most liked content!

Репутация

232 Студент

Всичко за Янков

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Това Камбоян къде е засвидетелствано? За мен е нова информация. И какво общо имаме с келтите в този случай? Но все пак не обяснява едно - защо гръкоезични автори да използват латинската дума за езичник вместо име на български владетел, при условие че са можели да ползват гръцката такава?
 2. Идея си нямам. Обаче Теофан го споменава като Паган, а Никифор като Кампаган, което е възможно да е деформирана форма на Кан Паган. Обаче пък не виждам никакъв смисъл, гръкоезични автори да използват латинската дума за езичник вместо име на български владетел, при условие че са можели да ползват гръцката такава.
 3. Стана пълен смях. Не че ме обижда етикета " тюркофон ", но ще съм изключително много благодарен, ако ме цитираш къде точно съм казал че Токту е тюркско име. Просто зададох един елементарен въпрос. След това се започва: Странно. Никъде не твърдя че другите имена, освен Токту и Паган са тюркски. Всъщност и за тях не твърдя че са тюркски, както посочих по-горе, а просто питах - има ли довод да ги смятаме за ирански. А попитах защото: Ресавски каза: "Е чак пък нищо да не знаем.Знаем със сигурност че всички имена на български владетели до приемане на християнството са носели имена с ирански произход. " Сега, това твърдение, вярно ли е, или не? И защо аз трябва да ровя и да върша сериозна работа по въпроса, за да доказвам или оборвам чуждо недоказано твърдение? Някакви доказателства че Паган не е име? Това че: една дума в чужд език има някакво значение, не означава че на друг език същата дума не може да е име. При желание мога да дам и нецензурен пример с китайско име, какво значение има на български. В допълнение - Ресавски, между Тервел и Севар има двама владетели, не един.
 4. Четете източниците, но май не четете какво пиша аз. Цитата за Омуртаг съм го взел от статията която подаде Ресавски в подкрепа на ирански произход на името Токт / Токту / Токтос/ Токтон. И мисля че достатъчно красноречиво демонстрира в какво вярва автора и. И доколко трябва да възприемаме неговите писания като достоверни. И изобщо не съм коментирал с какъв произход е името Омуртаг / Муртаг / Муртагон. Това се пусна, за да се избяга от темата. Ето и мнението на Ресавски за този автор: Е при това положение, как да приема писанията от линка за квалитетни? Така че за четвърти път задавам един и същ въпрос - Имаме ли основание да приемем, че името Токт / Токту/ Токтос / Токтон и т.н. е с ирански произход? Същото важи и за името Паган. И ако е възможно, без опити за бягство от въпроса.
 5. Чудна статийка в стил Спароток. Най-много ми хареса това -" Например, името ОМОУРТАГ може да се чете Омортаг или Омуртаг, но по-правилно е да се чете Омортаг (Омор - таг, Омор възкачил се в годината на коня), защото подобно българско лично име Умор (Омор ?) съществува." Всичко що е с "Ток" е предтеча на Токту. Парафразирам си въпроса - името Токт / Токту / Токтон / Токтос иранско ли е? Името Паган иранско ли е? Съвсем простички въпроси.
 6. Добре, Кормесий го приемам, но какво ти е мнението за Токту и Паган. Тези имена ирански ли са?
 7. Чак пък всички. Не знаем имената на двамата владетели между Тервел и Севар. Може да са всякакви. След това имаме още една празнина между Токту и Телериг. И накрая кашата между Крум и Омуртаг. Токту и Паган ирански имена ли са? Поне първото не ми прилича много на иранско, но в това отношение познанията ми са слаби.
 8. Ами точно в това е ключлето за палатката. Частните производители и техните под изпълнители работят за печалба. И когато основният им потребител ( САЩ ) каже да не доставят на други страни, като например Турция, те веднага си правят сметката кой точно пазар искат да изгубят - този който изкупува над 50 % от продукцията им, или този който изкупува под 5 %. Така че частните американски компании са принудени да се съобразяват с държавната политика, ако искат да запазят печалбите си.
 9. Препоръчвам ти да прочетеш тази тема: Интересно ми е, според тезата - има доказателства, но няма да ги дам, търси си ги сам и т.н., дали е научен термин, или влиза в категорията " език на псевдонауката"? Край на ОТ.
 10. Ами хубаво. Аз също съм на мнение, че този календар не създаден от нас, но това е само мнение неподкрепено от доказателства. В това отношение Пандора е права - важна е методологията. И понеже не съм запознат с доказателствата за които говориш, ще ти бъда благодарен, ако дадеш едно линкче за тях.
 11. Маже да са заети, но може и да не са заети. Доколкото присъстват в Български писмен извор, би следвало да се доказва твърдението че са заети заедно с календара, а не да бъдат отхвърлени само на база на това предположение. Същото се отнася и за останалите термини като инвентарни, титли и др.
 12. Това как да го разбирам? Революционни научно обосновани теории са възможни само за младите хора, но не и за възрастните? Нима те са втора категория хора? На какво основание смяташ така? Но темата все пак е за (полит) коректната наука. Аз възприема това понятие в широк смисъл. Например - трябва ли действията на един човек в личностен план, да определят доколко стойностни са научните му постижения. Тук бяха дадени няколко примера, някои от които вероятно са неудачни. Не съм ги проучвал в подробности. Но ето нещо което ме възмути: https://lifestyle.bg/stars/niyl-degras-taysan-i-obvineniyata-v-seksualen-tormoz.html Забележете че няма каквито и да било доказателства за извършени престъпни действия от страна на Нийл Де Грайс -Тайсън. За сваляне на предаването от ефир е достатъчно само обвинението. Или иначе казано - вече си виновен до доказване на противното. Или след като навършиш 90 год. Все тая.
 13. Нямам идея точно какви революционни научно обосновани теории може да сътвори човек на тази възраст, но повярвай ми, 99,99% от населението на земята, не може сътвори научно обосновани теории на каквато и да е била възраст. Но Дорис, имам един въпрос към теб - на какво основани смяташ че след като гениалността, не се ограничава от полов, расов и т.н. признак, то тя се ограничава от възрастов признак? Не смяташ ли че тук си противоречиш?
 14. И аз ти отговарям сериозно. Имам регистрация във фейсбук / аз лично му казвам Сурат Тефтер /, но не я ползвам. Не одобрявам и не харесвам тези така наречени социални мрежи. С удоволствие бих присъствал на събирането, но ако информацията за него е само в Сурат Тефтер, няма как да разбера че е насрочена за определена дата. Затова и намекнах, че е желателно да бъде обявено и във форума. И бих бил благодарен, ако тази информация бъде предоставена тук. Не гарантирам присъствие, но имам желание.
 15. Естествено че Сталин си е давал сметка за това. Но аз говорех по-скоро за евентуални действия след победата над Германия, а не през 1940 г. Според теб през 1945 г., при наличието на този пакт, какво би попречило на Сталин да постъпи с нас по този начин?

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...