Отиди на
Форум "Наука"

NPanchev

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за NPanchev

NPanchev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Здравейте, поздравления за страхотната статия! Имам един въпрос по темата. Дали има някакви данни защо не избираме българин за княз? Наскоро четох за това как британският крал Джордж V сменя името на управляващата династия от Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор, както и другата част (Маунтбатън) от фамилията на настоящото кралско семейство Маунтбатън-Уиндзор, по подобен начин е англикация на фамилията Батенберг. Оттам започнах да се интересувам повече за избора на нашите князе. Безспорно Александър Батенберг звучи като перфектен кандидат за времето, но въобще имало ли е и обмисляни ли са български кандидатури? Условията на хартия са: - от Берлинския договор - при избора на княз за изключване на членовете на царуващите династии на Великите европейски сили: Българският княз ще се избере свободно от народа, като този избор ще се утвърди от Високата Порта при съгласието на великите сили. Никой член на управляващите династии в европейските велики сили не ще може да бъде избран за княз на България. - допълнително - да не е руски поданик - Конституция на Българското княжество, чл. 7: Безъ съгласието на Великото Народно Събрание Българский Князь не може да бъде същевременно управитель на друга некоя държава. Интуитивно за мен е първо да се изчерпат българските опции, а след това да се мисли за чужди принцове. И като цяло ми е непонятна тази практика в наследствена монархия да се избере чужденец, който може и да не е имал нищо общо с държавата, чийто монарх ще става. Не сме имали необходимата аристокрация ли, първенци ли, или тогава е било модерно гореизброените фамилии да са на всяка европейска (и не само) държава меродия?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...