Отиди на
Форум "Наука"

NPanchev

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ NPanchev

  1. Здравейте, поздравления за страхотната статия! Имам един въпрос по темата. Дали има някакви данни защо не избираме българин за княз? Наскоро четох за това как британският крал Джордж V сменя името на управляващата династия от Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор, както и другата част (Маунтбатън) от фамилията на настоящото кралско семейство Маунтбатън-Уиндзор, по подобен начин е англикация на фамилията Батенберг. Оттам започнах да се интересувам повече за избора на нашите князе. Безспорно Александър Батенберг звучи като перфектен кандидат за времето, но въобще имало ли е и обмисляни ли са български кандидатури? Условията на хартия са: - от Берлинския договор - при избора на княз за изключване на членовете на царуващите династии на Великите европейски сили: Българският княз ще се избере свободно от народа, като този избор ще се утвърди от Високата Порта при съгласието на великите сили. Никой член на управляващите династии в европейските велики сили не ще може да бъде избран за княз на България. - допълнително - да не е руски поданик - Конституция на Българското княжество, чл. 7: Безъ съгласието на Великото Народно Събрание Българский Князь не може да бъде същевременно управитель на друга некоя държава. Интуитивно за мен е първо да се изчерпат българските опции, а след това да се мисли за чужди принцове. И като цяло ми е непонятна тази практика в наследствена монархия да се избере чужденец, който може и да не е имал нищо общо с държавата, чийто монарх ще става. Не сме имали необходимата аристокрация ли, първенци ли, или тогава е било модерно гореизброените фамилии да са на всяка европейска (и не само) държава меродия?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...