Отиди на
Форум "Наука"

Ray_Light

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Ray_Light

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Ray_Light's Achievements

Explorer

Explorer (4/14)

  • Conversation Starter Rare
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Week One Done Rare

Recent Badges

1

Репутация

  1. От известно време ме интригува въпросът за произхода на името Ивайло (Иваил). Понеже в Свърлижкото евангелие е записано като "цара Иваила", може би все пак Иваил е по-достоверната форма. Ако се направи паралел с името Иоан, то претърпява трансформация от Иоан в Иван. Възможно ли е тогава Иваил всъщност да произлиза от Иоил (това е името на един от пророците в Библията), като при него трансформацията да е била от Иоил в Ивоил (или Йовил), за да стигне до Иваил? Може би не звучи особено убедително тази хипотеза, но пък нищо не пречи да се поразсъждава над нея.
  2. Представям си България като едно по-добро място за живот, разделила се с останките от лошото минало, в това число и някои имена на селища.
  3. Здравейте! От известно време чета с удоволствие темите във форума и сега реших и аз да се включа с едно мнение. Мисля, че след Лондонския договор бихме могли да преговаряме за известни отстъпки на Гърция и Сърбия спрямо зоните на фактическа окупация. Нещо от този род: Позволих си да направя някои корекции на най-първата карта в темата, защото не беше съвсем точна в югозападния си край - Гевгели и близката му околност са били окупирани от България. И така, по-скоро смятам, че бихме могли да се споразумеем да ни бъдат отстъпени Крива Паланка и Кратово и районите около тях, и може би и Велес, защото те и без това са в безспорната зона от сръбско-българския договор. Това не е голяма територия като площ и сърбите може би биха се навили да ни я отстъпят, ако примерно им обещаем и някои допълнителни финансово изгодни за тях неща, примерно: - икономически излаз на Беломорието - запазване на правото им да експлоатират находищата в отстъпения от тях район в продължение на ... години. - намаляване (или дори премахване) на митата върху стоките, които Сърбия би внасяла в България и др. С Гърция по-скоро виждам размяна на района на Нигрита срещу окупираната от тях територия по източния бряг на Струма, които са приблизително равни по площ, и после да опитаме да договорим да ни отстъпят районите на Гумендже и Енидже Вардар, което е още по-малка по площ територия. Мисля, че това би бил максимумът в тази ситуация и не ми се струва неизпълним. За по-големи територии вече би могло да се мисли едва след Първата световна, ако сме били на правилната страна.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...