Отиди на
Форум "Наука"

Nakun

Потребител
  • Брой отговори

    28
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Nakun

  1. Статията найстина ми хареса. За съжеление нещата които си написъл в нея са истина. На обществото винаги му трябва нещо ново и вълнуващо за да поддържа интереса на хората. А след време то става част от ежедневието и в такива моменти интереса към него запада...
  2. Ми не, ама кажи ми какъв е смисъла да се тръшкаме и да не доволстваме? Като че ли може някой от нас да оправи работата. Има много такива хора дето са с вързани ръце и нищо не може да се направи по въпроса. Да...така беше, малко се учудих като го казаха на една от пресконференцийте. Както и да го погледнеш всичко опира до парите и управляващите. Направо се шокирах от бюджета на САЩ за 2008...
  3. Точно това и очаквах да видя...грозното "плюене" по програмата продължава. Скриха се, скриха се...уплашиха се от тебе и се скриха. Нали не вярваш, че след тази случка с Atlantis ще си променя позицията. Тук promis е много прав, говоря лично за себе си. Секи ден гледам по някоя негативна тема или коментар отностно STS. Влизам и какво да гледам... тема: "Совалката е СКАПАНА ОРБИТАЛНА ПУЙКА!" направо детински му работи. Просто ти убива желанието да посещаваш форума по каквато и да е причина.
  4. A Message from William Shepherd @Spirit - Хубаво, стъпили сме на луната...и сега какво? Да отидем пак да стъпим? http://nauka.bg/forum/uploads/hmmm.gif' alt=':hmmm:'> Според теб каква е следващата правилна стъпка?
  5. Нека, нека да те е яд хахахаха ...Шегувам се. За сега нещата изглеждат добре, до петък ще има готови резултати от прегледа на термо защитата.
  6. Спокойно, знам какво са взели. А това коклко са бъгави не го мисли ти. И все пак в случая парите представляват проблем. Сам каза, че нямаш нищо против STS и МКС стига да не се вземат от парите за космически изследвания - автоматични и пилотирани. Ако имаше пари нямаше да има проблеми. Изказването ми е найвно до толкова колкото и твоето мнение за МКС и STS...добре де, може би твоето е малко по-найвно. Мисля, че ако се обърне малко по-голямо внимение на космическата програма, то резултатите щяха да бъдат съвсем различни. Не е ли така или греша нещо?
  7. Така е. Само за тази и следващата мисия (STS-122) общо предстоят около 10 космически разходки.
  8. Като стана на въпрос за дълбокия космос - Нямам търпение да изведът JWST и Kepler, но за това ще трябва да почакаме. Всичко отнема време.
  9. ...мисля, че няма нужда от коментар. Обаче Буш може да хвърля не чувана до сега цифра от 806 милиарда по войни, а космическата програма пасти да яде и все не стигат парите. Защо просто не й се обърне малко по голямо внимание и всички ще бъдем доволни.
  10. Link : STS-120 Discovery Launch Имаше и малко поледица В момента предстои преглед на термо защитата и за сега не се знае дали има някакви нанесени щети.
  11. @Zvezdichko - Напълно съм съгласен с теб и всичко това което каза. И аз се вълнувам от роботизираните изследвания на планетите в слънчевата ни система. Например - Броя дните до кацането на Феникс и с нетърпение очаквам да даде някакъв резултат. Именно в темата на Феникс започна този спор. Също така се радвам, че удължиха мисийте на Spirit и Opportunity. Както останалите така и аз проявявам голям интерес в тази насока, но именно МКС все още не е завършена и това не е всичкият й потенцял. В този смисъл критиките към станцията може би са прибързани. Все още има надежда, все пак не сме видяли цялата картина която ще се очертае след време. Вярвам, че проекта ще е успешен и парите които са хвърлени по него си заслужават. А когато станцията стане готова вярвам, че тогава ще започне истинската наука на МКС. Просто проекта трябва да е най-амбициозният в историята до сега и не мога да кажа нещо против него.
  12. А да бе, забравих че то нали пък тея хора от космическите агинций замесени в проекта са все аматьори и незнаят какво правят. Казвам го това за да изтъкна кой в действителност се прави на "Про" след като им противоречиш и критикуваш проекта за Международна Космическа Станция. :laugh: То хубаво, че разбираш ама явно познанията са ти дошли в повече за да правиш такива критики. Това ми беше отговора на коментара ти, а сега сериозно...правиш си погрешни изводи. Успокой се, не виждам смисъл да цапаме темата с ненужни коментари. Ако съм те обидил или засегнал по някакъв начин... И з в и н я в а й. Спора си го проведхме предимно аз и Zvezdichko за което го поздравявам. Получих доста добри отговори от него.
  13. Насокоро бях писал във форума на SETI@HOME по тази тема и сега се радвам, че намерих отговор на въпроса си. Arecibo ще го спират защото има проблем с финансирането и поддръжката на радио телескопа.
  14. Интересна новина. Това ли ще е алтернативата на SETI след спирането на Arecibo което се предвижда да се случи през идните няколко години?
  15. Не изостават Станцията а до 2010 тя ще бъде готова, спират полетите на совалките и до МКС ще лети Орион. А инвестицията в МКС ще продължи 6 години след като тя бъде завършена. Целият замисъл просто не го разбирате :!!!: От там се губи и смисалът на спора. Нещата не са толко лесни колкото може би ви изглеждат. Само това мога да ви кажа защото какъвто и отговор да ви дам със съвсем ясен замисъл вие го игнорирате и търсите решения на проблемите. Това което се опитваме да постигнем с МКС е много по голямо и жизнено важно от всичките тези неща дето вие ги предлагате!
  16. ...Честно казано очаквах по сериозен отговор. Аз съм си отговорил на въпроса. Попитах ви защо съществува, а не защо НЕ трябва да съществува според вас. Това, че си против проекта ми е ясно. Нищо ново не ми каза с коментара ти. Ако пък аз трябва да обяснявам нещата за да ви обеждавам, че не сте прави тогава как може да критикуваш нещо което не го разбираш напълно? Все още очаквам вашият отговор. Тук обаче ще ви спестя малко от писането и ще обясна какво точно имам на предвид... Ето какво имам на предвид За вас проекта е една фукня, но за мен това не е пълен и обоснователен отговор с който да защеитите позицията си. Общо взето до това го приведохте - една фукня...Защо проекта съществува? Ако се разведете от историята на Студената Война насам, ще разберете каква роля играе МКС за развитието на човечеството в изучаване на космоса. Мога само да кажа, че всичко опира до икономиката на държавите която води до обединяване на нацийте. Самия факт, че МКС е построена от различни компоненти разработени от различни страни показва колко сме зависими един от друг. Договорите между САЩ и Русия за МКС и проекта Шатъл-МИР са сключени веднага след падането на кумунистите от власт през 1991 година. МИР веднага е разработена и пригодена за совалките които ще я посещават за да може станцията да бъде довършена. Както МИР така и космическата им програма на руснаците стават един вид зависими от Щатите заради инвестицията която влагат в програмата Шатъл-МИР. Тази съвместна програма е само Първата Фаза от общо Три за проекта на МКС. Съвместните проекти и взаймната подкрепа са ключът към нашето бъдеще в изучаването на космоса. Защото каквато и да е следващата амбициозна стъпка всичко ще го направим в името на човечеството, не в името на някоя отделна държава. Ако не можем заедно да постройм една международна станция в ниска около земна орбита на каде сме тръгнали тогава? Незнам според теб какво е логично и какво не... Светът погледнат от високо няма държавни граници ...има едно човечество! :!!!: Отправените критики към совалката са напълно излишни. Това е едитственият начин за транспорт на товар до МКС. Просто друг съществуващ варянт няма, освен Орион които още е в разработка. Да МИР е построена с ракети, но не изцяло и Международната Космическа Станция е два пъти по голяма от МИР. Друг начин за транспорт освен совалката няма за сега. Ще дочакаме Орион да стане готов, а до тогава вече МКС ще е завършена и имаме достатъчно години за напред за извършване на различни научни експерименти.
  17. А тези бъгави лаптопи може да се случи да се бъгнат и по време на мисия до Марс или Луната. Това какво ти говори? Очаквам отговор на въпросите си.
  18. Може ли някой критик да ми даде по приличен отговор защо въобще такъв проект като МКС съществува? Задавам го този въпрос с надеждата да не получа отново някой отговор съдържащ думата "фукня" или нещо подобно. Като целя да направите сами изводите си от отговора който ще дадете и каква е ползата от всичкият замисъл. А през тези изминали 30 години не е имало бездействие. А опити в решаването на възникналите проблеми при STS до колкото това е възможно.
  19. Това вече найстина е последният ми пост по темата и го пиша само за да уважа този на Zvezdichko. Не знам какво те кара да мислиш, че не съм запознат с това което си написал в коментара ти. Но просто всеки гледа на нещата от съвсем различна гледна точка и се получават разминавания. Дори 5 страници да направим в тази тема няма да стигнем до единодушение. Ако някой друг вземе отношение по темата, ще се радвам да видя какво е мнението и на останалите хора.
  20. На тези въпроси най-добре ще ти го отговорят хората отговорни за проекта. Щом като са почнали нещо редно е да го довършат. Хвърлени са прекалено много пари по тази станция и това всички го осъзнават. Не вярвам, че за тях този проект е маловажен и ненужен. Защо NASA примерно не влага по-голяма част от парите си в нещо друго което ще им е в по голяма полза вместо в проекта за МКС щом като искат да се докажат като нация? Имат възможността да постигнат много повече от колкото да се заниват с МКС и да харчат парите си за щяло и за нещяло ако МКС в действителност е ненужна? Явно станцията не е толко маловажна колкото някой хора си мислят. Това което ме кара да пиша това е доверието ми към тези хора което имам, защото нещата найстина са сериозни. Всеки който би се захванал за подобно нещо би разсъждавал логично и в негова полза. Проблеми ИМА Да, никога и никъде не съм казал, че няма. Всички сме съгласни, че има! Въпреки рисковете заставам зад проекта и STS програмата защото са една голяма амбиция за едно голямо сътрудничество! Отделно вече каква е самата полза от него няма да коментирам защото вече започвам да се повтарям. Хората работят за да разрешат тези проблемите и всеки се поучава от грешките си! Совалката е пожънала някакъв успех, но всяко нещо си има цена! Явно това не е правният път и просто совалката ще я оттеглят и тя остава в историята на космическата програма. А защо ще спират полетите им и вече няма да влизат в употреба? Защото хората са осъзнали ПРОБЛЕМА и за това готвят следващото по-добро поколение след совалките, именно Орион. Това просто е една стъпка от която можем да се поучим за да няма такива грешки в бъдеще. Всеки се стреми към най-доброто и разрешава своите проблеми, защото на никой не са му приятни. Но всички тези критики които се отправят са чиста найвност. Това е реалноста и вместо да гледаме негативно на нещата можем да помислим поне малко оптимистично. Критиките отправени към Совалката и МКС за мен са чиста Найвност :!!!: Всеки може да си мисли както и каквото си поиска, все пак живеем в свободна държава. Аз съм ЗА този проект и мисля да се оттегля от този спор. В крайна сметка на никого не мога да му се налагам с моите мнения и да променям неговите. Това е от мен по темата.
  21. Вчера ми омръзна от писане и за това днес пиша по подробен отговор. Никой не спори, че совалката НЕ е най-добрия начин за транспорт. Много е не сигурна и крие рискове, това също съм го споменал в по предният ми пост. Но до ден днешен тя се използва за транспорт до завършването на станцията. Орион ще лети след като тя е завършена и спрат полетите на совалките. За сега това е положението и совалките продължават да изпълняват своите мисий до като не завършат МКС. Както каза самия Грифин без рискове не може. Тук нещо или не си ме разбрал или аз не съм се изразил правилно. Най-вероятно да е второто. МКС не е само лаборатория за изследвания, но и много повече. Тя играе една по-голяма роля от това което е вече очевидно. Това което имах на предвид е че не може до такава степен да сме зависими, че ние самите да нямаме никакво развитие и само на тях да разчитаме. То без роботи не можем то това мисля, че е повече от ясно. Както спонех по горе, МКС не е само лаборатория. Тя е нещо повече. Въпреки всичките проблеми и труднусти ще успеем. NASA дава своята част от дълга. Както има проблеми, така и решения. Проекта и рисковете си заслужават защото показват едно единство. Международната Космическа Станция е самия пример за това обединение на нацийте. Върни се към по-горното ми обяснение. Там се намира отговора ми. Тези сметки дето ги правите тук съм абсолютно сигурен, че хората замесени в проекта са им повече от ясни. Link : ( 02:20 min )
  22. @Zvezdichko - Приемам критиките. Но не отстъпвам позицията си и вярвам, че проекта ще успее въпреки трудностите :!!!: Ето нещо в моя подкрепа Link : Видео за Международната Космическа Станция - Първата стъпка към изучаване на космоса ( 05:20 min ) © European Space Agency
  23. Сега поне видя къде е науката... Но уви, Spirit пак недоволен. Хубаво е че мислиш за това как ще излезе по тънко и евтино. Но повярвай ми, че ако NASA имат ВЪЗМОЖНА алтернатива за STS с която да подкрепят своята икономия за да няма това пилеене на пари по програмата, то те отдавна да са намерили решението ако е имало такова. И не може да си тръгнал с амбицийте да колонизираш други светове, завръщане на Луната и строене на бази там и в същото време да нямаш и на идея поне малко какво е влиянието върху човека в космоса както и ред други процедури които се извършват на МКС и то в наша полза. Тази станция е подвижна лобаротория на която се провеждат експерименти където тук на Земата просто не могат да бъдат проведени! И те са насочени към някой жизнено важни за човечеството сфери от науката. Всичко това е в наша полза и ще ни послужи за в бъдеще! Изисква се постоянно присъвствие на човек в космоса за това не изпращат сателити! Ако е било така както ти си го мислиш хората да са го сторили отдавна и разхода на доходите да е намален до минимум. Едно е да изпратиш робот да ти свърши работа, друго е да изпратиш човек. Точно към това се стремим...да не бъдем чак толко зависими от тях, а самите ние да можем да правим свойте постижения като това драстично променя успеха на една мисия. Да изпратиш някой роувър или лендър за изучаване на Марс е савсем различно нещо от това да изпратиш успешно човек на Марс. Това са две савсем различни неща с огромна разлика като постижение. За това са ни необходими тези познания които добиваме и ще добием от проучванията които се провеждат на МКС. Хубавото на проекта е че обхваща няколко сфери в науката и ще ни бъдат полезни не само в изучаването на космоса и реялизирането на NASA за завръщането на Луната, но и в много други насоки. Чувал съм за Касини, който изследва една от любимите ми планети в Слъчевата Система и найстина мисията е много успешна. Тук отново казвам, че неможе само на роботизирано изследване да разчитаме ако искаме ние като цивилизация да направим следващата стъпка в разучаване на обятния космос. За това сега го има този проект като Международна Космическа Станция и в него се влагат най-много пари. Той просто е необходим за реализациата на амбициозните ни планове. И къде трябва да се чува за проучванията и откритията които се правят на МКС като тези експерименти са нужни лично за подобрение в изследването на космоса? Резултати има, но не се разпространяват като толкова голяма сензация в медийте например отколкото едно роботизирано откритие. Всичко е в процес и хората работят още по въпроса за да се осъвършенстваме и да я има тази възможност като по-голями постиженя от тези на Касини, където МКС играе голяма роля. Но всичко това отнема време и пари :!!!: Сега...отделно защо се влагат толко много пари в проекта и STS програмата. Естествено поради простата причина, че такива са изискванията за самата програма коята е направена по определения начин, който дори може би не е най-добрият. Ако имаше по-добър варянт за пренасяне на товар и екипаж до МКС който да им излезе по-евтино естествено от NASA до сега да са намерили решение на проблема. А не Грифин да ходи по съдилища и да иска да им отпуснат още доходи понеже бюджета за годината им беше на привършване. Очевидно нямат алтернатива и проблема с парите си остава. А сега защо не го решават този проблем? Ами защото следят вече готов график и нямат много време за губене. Всяка една промяна би повлияла на този график и ще им коства дори още пари които даже може и да не стигнат от бюджета им. Тук даже не знам и какво да коментирам защото няма почти нищо вярно като цяло за МКС и Совалката...Ти го изкара все едно само за едната совалка мислят на борда на МКС което е много далеч от истината. Мога само да пояснтя, че когато станцията стане готова до 2010 задачите на МКС ще станат повече което означава повече експерименти и все по-добри необходими познания за реализирането на нашите планове. Но до 2010 Spirit ще трябва да изтърпи "дъртите кошници". Все пак не е много далече, ако това го успокоява.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...