Отиди на
Форум "Наука"

DarkLordTed

Потребител
  • Брой отговори

    11
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за DarkLordTed

DarkLordTed's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Единствено се надявам да не се опитваш по този начин да намекнеш, че и аз съм от тези с търнокопите Иначе би ли хвърлил малко повече светлина по въпроса за какво става въпрос в тази книга? Аз се занимавам със съвсем друга дейност и чат пат ходя на екскурзии из планината. Не съм археолог и по-скоро ме интересува откъде започва мита и дали е плод на глупост, на фалшификация или е минала и заминала реалност. Така, че не бих си взел някаква археологическа книга. Въобще ми е интересно как хората създават разни митове, но това е извън тази тема. Между другото забелязахте ли колко много прочити имаше темата и колко малко мнения - сигурен съм, че и тук се мотаят от хората с кирките и като са видели подобна тема са се залетяли, ама са били неприятно изненадани, че нее каквото си мислят
  2. Продължавайте да си играете с брат ти Колкото повече толкова повече. Между другото само да те питам какво мислиш за хаос-а, за абсолютния хаос? Иначе лично аз смятам, че вампири в този общоприет от хората вид не съществуват и никога не са съществували. Това е масова истерия и психоза. Въпреки това смятам, че има нещо което в някаква степен отговаря на описанието за вампир. Що се отнася до въркулаците - хипотезата за беса я приемам макар и не съвсем поради това, че поведението на побеснял човек не е типична имитация на животно. С вторите съм много по-слабо запознат, но знам, че основата на мита произлиза от Германия. Където при не много изяснени обстоятелства и за кратък период от време 2 села биват почти обезлюдени от от нападения от вълци. Случката съвпада с преминаването на някакъв странник през селата и това ражда легендата.
  3. Ясно, е че всяка държава си защитава интересите, но не всяка го прави по бандитски с оръжие в ръка. Все пак да не забравяме от толкова много изредени конфликти колко от тях са се разигравали на територията на САЩ (демек колко са били защитни). Това, че плащат донякъде е вярно, но ако погледнем каква е цената на бензина у нас например и каква е в щатите ще се окаже, че може и да не плащат достатъчно. Ако цената на нефта се повиши загубите на държава в която дори за цигари или за бира се ходи с автомобил биха били катастрофално големи най вероятно милярди дневно. Аз не познавам идеална държава, но не мисля, че разглеждам нещата елементарно и в грешна посока. Разглеждам нещата от моята гледна точка (от гледната тачка на Българин) Все пак е логично да не се поставям на тяхно място защото тук не става дума за предсказване на следващият им ход, а за оценка на тяхните действия и в този случай аз разглеждам нещата само от нашата гледна точка на малка и прецакана държава.
  4. Да КГ125 именно този казус дадох като пример (приятно е когато се дискутира с възпитани, образовани и информирани хора) Иначе що се отнася до Северна Корея не бих искал да бъда там, но от друга страна да не забравяме, че все пак други са тези които са ползвали ядрено оръжие срещу градове с мирни граждани, а на тях никой не им е отнел провото да го имат на въоръжение. Аз не мисля, че някой има право да забранява на дадена държава да разработва оръжия за масово поразяване след като такива има на въоръжение в редица държави по света. Ако това беше единствената държава която иска да произведе такова оръжие щях категорично да се изкажа срещу нея, но когато има редица държави които притежават оръжия за масово поразяване то тогава държави като Северна Корея се озовават в догонващо положение. Един вид - ако нямаш може да последваш примера на Ирак. Щом не слушкаш ще те напляскат. Защото мисля, че всеки ще се съгласи, че сигурно нямаше да има нападение в Ирак ако там нямаше въображаем "Антракс", а реални термоядрени ракети способни да достигнат териториата на щатите. Накратко мисля, че не би било лошо България да има оръжия за масово поразяване, а аз не съм военолюбив. А ако мисля така защо Северна Корея да няма право. За никого не е тайна, че евентуален ядрен конфлект би унищожил всяка една от участващите държави и точно това би ги възпряло да натиснат копчето, но само ако и двете са ядрени сили. В противен случай ще има нов Ирак или още по зле нова Хирошима. Най добрият начин да се седне на масата за преговори е да няма друг начин, а не да се разчита на добрата воля на по-силния.
  5. В последните войни в които България е участвала е загубено много. Важно е да се уточни, че всичко се дължи както винаги на ЛЕКЕТАТА (политици, упровляващи, чиновници) От тактическа гледна точка българската армия се е справила прекрасно, а хората са били сравнително сплотени. Моята логика е следната - картите се раздават поглеждаш своите, ако ти харесват ще искаш играта да продължи така, ако не ти харесват ти трябва ново раздаване. Не мисля, че в момента хората в България са довални от раздадените карти. Работата е там, че България е във война от доста време, но малко хора го разбират. За да унищожиш един народ или една държава не е нужно да пускаш бомби и/или да ползваш артилерия. Нито една империя крепяща се на военната сила не е успяла и няма как да успее да се задържи и да управлява. Но ако смачкаш икономически някого, това вече е друго нещо. Когато те нападат ти инстинктивно се защитаваш пазиш каквото имаш - дом, семейство, живот и токава си проличава колко сме силни (това не се прови от идеалистични подбуди). Работата е там, че когато сме в условия на икономическа война много хора не могат да разберат от къде им идва удара и че трябва да се борят яростно както във всяка друга война. Аз мисля, че ако има ново преразпределение на териториите - задължително трябва да участваме, но не и да се мъчим да правим ние такова. Според мен Япония дава най-добрият пример за това как трябва да се води икономическа война. Ако толкова много ви се воюва насочете усилията в посока на това да изкарвате и да внасяте парични постъпления в страната, а не да изнасяте такива. Ако ще има война най-добре е тя да е срещу господата които пак си увеличиха заплатите, а на нас цените.
  6. Е как - разбира се, че биха го направили, но има технически проблеми - в Северна Корея няма нефт )) Между другото това да не позваляваш на други държави да развиват ядрените си технологии (та било то и за военни цели) също е вид тиха агресия особено след като се има в предвид, че на Французите нищо не им казаха когато си подновиха ядрените опити. Освен това може да се поспори за това дали диктатурата не е просто трън в очите на тези които искат да могат да си развяват коня както си искат. В крайна сметка всеки диктатор има пълен контрол над цялата държава която управлява. Сега си представете само как ще вземе да си закрие АЕЦ-а и ще си строи нов само за да вземе няколко процента комисионна от дадена зделка. Звучи смешно нали? Но в една демократична система където АЕЦ-а не го чувстваш като своя собственост и си на власт само за малко? )) Какво да кажем за бившата Западна Германия където с малък подкуп вместо чудесни канадски изтребители бяха закупени американски отхвърлени от първоначалният си поръчител тухли с крила. Това са все примери които навеждат на мисълта, че дори и без нефт е възможно свалянето на една диктатура да е изгодно. P.S. Видях, че горе съм написал "движештата" вместо "движещата" моля да не буда считен за ниграмотен поради тази неволна грешка просто почти винаги пиша на български с латински букви и ми се изграждат вредни навици.
  7. Всъшност що се отнася до лизането на подметките - зловредната (според мен) бивша колония на Англия доказа ясно, че не зачита нищо когато става дума за пари. Ако си спомняте САЩ имаха желание да нападнат Ирак без все още да беше издадена резолюция от съвета за сигурност на ООН. И след като такава не беше издадена САЩ декларира, че "запазва правото си да извърши нападението самостоятелно". Едва по-късно беше издадена въпросната резолюция (вярно преди реалното нападение, но не и без натиска на варварите). Коя държа не подписа съвсем наскоро договора от Киото за ограничаването на вредните емисии? И какво последва от страна на европа )) от договор го превърнаха в нещо като споразумение без цифри без план. Това ако не е лизане на подметки ) Съвсем друг въпрос е имат ли право да се месят във вътрешните работи на една държава, независимо дали им харесва кой е на власт или не. На мен ако някой не ми харесва обикновенно не контактувам с него, а не го убивам. Освен това мисля, че само част от редовните телезрители на "Лека нощ деца" не са наясно, че движештата сила на хората които живеят на територията на САЩ (не желая да засегна коренното население) е по-скоро нефта в арабския свят, диамантите и нефта в Африка и др. все не чак до там идеалистични мотиви.
  8. Според мен макар и от сравнително скоро да съществува на картата като отделна държава това почти без конкуренция е САЩ. Само за около 200 г. от както съществува и вече е с приза за единствената държава използвала ядрено оръжие срещу цивилни. Нещо повече моят лидер е взел участие във Корейската война, Виетнамската война, Ирак 1 и Ирак 2, Авганистан, Сърбия. Дори без да броим геноцида срещу коренното местно населеие защото все пак тогава не е била още държава и да си затворим очите за Втора световна защото тогова кой ли не е участвал, то пак, според мен е достоен претендент за приза Агресор номер 1 на второто хилядолетие. Дайте и вашите предложения за този приз. Аз се сещам за малко държави които могат да са конкурентни.
  9. По принцип аз също съм чувал за легенди които в последствие са подкрепени с факти - като например, че в някоя пропостна пещера е бил хвърлен зъл турчин и в наши дни намират кости на човек, но това е някак по-различно. С приятелката ми бяхме ходили до водопада "Райското пръскало" и по пътя се разминахме с 2-ма такива едни мърляви и с ниско IQ и носеха сак. Беше очевидно, че в сака има нещо тежко и, че не им е чиста работата. Хората в планината не ходят със сакове, а с раници и не е необходимо да се носи сак от 2-ма човека освен ако вътре няма лопати и/или металотърсачи и кой знае какво. Малко преди да ги засечем и се бях спрял да снимам една интересна скала. Заприлича ми на изкуствен зид, но като я разгледах внимателно и разбрах, че е естествено образувание. Явно са ме видели и понеже в кухите им (поне според мен) глави само съкровища има и като почнаха да любопитстват ама какво имало на тази скала, какво съм гледал ) На това трябва да му се сложи край. Съсипват се не само исторически ценности, но и много природни забележителности. Моля ограмотявайте хората колкото е възможно повече защото според мен всичко идва от неграмотност и от простотия.
  10. Аз също мисля така. В свободното си време обичам да ходя по планините, а също така се занимавам малко със спортно катерене и дори от време на време влизаме в някои пещири. Та понеже ми писна да виждам ями, дупки, трапове и всевъзможни други иманярски постижения и реших да постна тази тема в няколко форума с надеждата тези които прекопават чукарите да вземат да се замислят и да проумеят, че това е фолклор. А ако вземат, че спрат да копаят друго освен нивите на село направо ще ги заобичам. Много рушат та вече трудно се търпи.
  11. Здравейте! Искам да ви попитам какво ви е мнението за придобилите напоследък широка популярност - ръкописи и карти на хайдушки и всевъзможни съкровища. Мит или реалност? Според мен е нереалистично и ми се иска по-скоро да разбера какво е обяснението (от къде са дошли) Не вярвам, че има хора които са чак толкова заблудени и лековерни, че да вярват на сляпо без да си зададът въпросите - как и откъде са се появили тези ръкописи. Напоследък в интернет и в редица издания се тиражират няколко текста свързани с прословутото имане на Вълчан войвода и на мен ми стана любопитно - тези текстове от къде ги взеха, кой ги измисли и с какъв акъл някой вярват, че човек който е имал чета над 70 човека и е доживял до старост и е имал и деца и внуци е отнесъл някаква тайна в гроба без никой от 70-те му съратници или самият той да се вазползва или поне да я сподели с най-близките си. Но все пак искам да чуя и вашето мнение по въпроса и най-вече ако някой знае как обесняват появата на тези ръкописи и дали е направена някаква проверка за това доколко са "автентични" - датиране сравняване на почерк и др. Не се занимавам нито с археология нито с иманярство затова ако съм написал големи глупости ще извинявате.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...