Отиди на
Форум "Наука"

petko10

Потребител
  • Брой отговори

    80
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за petko10

petko10's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Заряд е ясно ,че има , нали кристалната решетка си е от положителни ядра , но това дори не е толкова от значение ,защото примерът е опростен . ПС: май го разбрах , измяната идва от теорията за относителност и по-точно Лоренцовото свиване на обектите според гледната точка на наблюдателя ( http://en.wikipedia.org/wiki/Length_contraction ) . Когато се движиш със скорост съизмерима със скоростта на светлината то обектите , които са отпред и са стационарни ще изглеждат скъсени , поради ограничената скорост на разпространение (и съответно взаимодействие) на полетата . Реално всяко взаимодействие между два обекта на разстояние се определя от взаимодействия на техните електромагнетични,гравитационни или ядрени полета . А когато обектите се движат със скорост съизмерима със тази на разпространението на полетата , то обектите изглеждат деформирани един за друг. Ей страхотна работа е да вникне човек във тея фундаментални теории . Та с разбирането на Лоренцовото свиване на телата обяснението за единността на електрично и магнитно поле по първия пример е доста елементарно
  2. Зачетох се аз тези дни за електромагнетизма и в един момент доста се затрудних с намирането на фундаменталната зависимост м/у 2те полета (които дефакто са едно общо) . Изградих си някаква собствена представа за интерференция на електричните полета при движение на заряди (като следствие от разните му прочетени обяснения за магнитното поле обяснение ) . Започнах да чета и специална теория за относителността , но при нея забих на пъвият пример , описан тук : http://en.wikipedia.org/wiki/Relativistic_electromagnetism#The_origin_of_magnetic_forces . Та в него в 1та ситуация имаме проводник ,по който е пуснато напрежение , и положителен заряд , който се движи успоредно на напрежението . На заряда влияе магнитна сила . Във втората ситуация наблюдателят се движи успоредно със заряда и тук не мога да разбера - защо ,аджеба , плътностите на зарядите в проводника се променят до получаването на електрично поле? Имам още разни въпроси и виждания ,та се надявам да се заформи дискусийка .
  3. Та вече доста напреднах и мога да дам по-компетентно мнение - Code::Blocks е за мен перфектния IDE (с MinGW компилатор идва ,но до колкото знам ,може да се свърже и с доста други) ,прост ,много функционален и изобщо след малко разучаване и Google на някой моменти на забиване (..за съвсем начинаещите .Вероятно ,който е работил на достатъчно на С++ ще пропусне тез подробности) е много приятна среда за работа .
  4. Е така си е ,а за сега даже още ми стои въпроса техника или медицина ...
  5. Напълно съгласен . И между другото весела Коледа на всички !!
  6. А бе хора чтете цялата тема - решението го има 2 пъти
  7. Това за множеството бойни глави си е оливане .Точно ето такива множество ядрени експлозии ще докарат света до погром при евентуална следваща световна война . Иначе не знам до колко да е притеснително и до колко нормално да се правят такива демонстрации на сила .
  8. Между другото за да има някакъв завършек темата - от БА отговориха доста скоро след мейла ми до колкото помня и общо взето принципа на работа е по конкурси и проекти и така ще бъде за напред .
  9. Ами това ,което опитах от Борланд не можеше да изкара нищо извън конзола ,а всъщност и 2та ,които каза са платени май . Принципно на този етап не ми трябва кой знае каква производителност ,защото не съм напреднал толкова ,но ми трябва нещо ,което просто да работи - да му слагаш библиотеки в една папка ,да му пишеш код в IDE-то в което да има едни прости синтаксни проверки и като цъкнеш compile&run да намира библиотеките и да не ти говори глупости за не съвместимости на компонента х с компонента у . Принципно ще кажете ,че това са платените там Борланд, Visual и прочие ама те се оказва имат не по-малко (ако не в някои случаи и повече) кусури от свободните проекти.
  10. От доста време се каня да се науча на С обаче все ме спира програмната среда - QBASIC го научих доста лесно - има си IDE има си help за хора и вс е ок ,обаче за С не мога нито свестен компилатор нито работна среда да намеря ,все нещо им куца . За момента съм се спрял на Code::Blocks (със MinGW ) ,но и така има проблеми . Кажете какво ползвате вие ,токувиж съм пропуснал нещо свестно.
  11. A твърдението ми за комуникацията ,която не може да се засича е ,че ако се установи принцип на комуникация предварително и заедно с подадената информация се сменя и принципа при всяко съобщение (ако са нежелателни срещите на живо) имаме постоянно изменяща се изключително криптирана и невзрачна пратка от информация ,за която не си представям алгоритъм способен да я намери . Пример : имаме текст или всъщност каквото и да е - някакъв файл , обръщаме го на бинарен код примерно - бъркаме месим по алгоритми ,за който 2та страна има ключа пратките са на части през различни места и файлове ,които са в контекст (т.е. не правят впечатление) и съответно не може да бъде разбит алгоритъма на кодиране и ако всичко е направено изключително внимателно (без да изтича информация) ,може този обмен да си го има до живот ,не вечно ,не може да е вечно на теория ,но достатъчно дълго .
  12. Мисля да преминавам на Линукс в скоро време та реших да проверя дали някой тук може да сподели малко опит . По Линукс темата има мн да се обсъжда ,но мисля да започна да плюя Windows ,когато се уверя ,че Линукс наистина е по-добър (до сега само слухове ,а човек трябва сам да се увери ) .
  13. Ами интересна е идеята ,но всички знаем ,че втората част на филма обикновено е боза . Мисля ,че не сме стигнали още нивото за такива иновации .
  14. Aз имам много добро отношение като цяло към Русия . По манталитет руснаците ми харесват повече от западноевропейци или американци например ,просто са по-близки до нас . Сега за напиването - ми то не може съвсем без кусури :D . Все пак мисля ,че е по-добре от германеца ,при който не може да отидеш без преди 1 месец да си се уговорил .
  15. Ще кажеш ли ,каква е идеята на телепортацията на частици ,ква им е концепцията ,че това само го чувах ама не разбрах ,каква е била работата.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...