Отиди на
Форум "Наука"

Доктора

Banned
  • Брой отговори

    285
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Доктора

  1. Не смятам, че имаме каквито и да са основания да свързваме Авитохол с Атила или Ирник с Ерна. Това са свободни съчинения на хора с много свободно време и малко знания.

    По същата логика можем да свържем Авитохол с Авицена, а Ирник със сина му Ибрахим. Пълна глупост, разбира се.

    Въпросът за това дали Атила и Авитохол са една и съща личност е бил дискутиран многократно от началото на 20 век до днес и всички сериозни анализи са отхвърляли категорично тази хипотеза.

    Горната хипотеза ми напомня за един друг абсурд, сътворен от някои тюрколози (щото прабългарите бяха нарочени за тюрки) при който споменатият от византийците “Органа” беше прекръстен на “Орхан” – все същото било?!!!

    Ами по-горе беше обяснено че Авитохол е първият български владетел от "Именника" с когото се свързва цял период от управлението ("Златен век" от 300 години), но явно си неграмотен и не можеш да четеш! А за Ирник просто няма място за спор - знае се кой е и откъде идва и, че е от родът Дуло! Ако си почитател на Пешо-Татарина (Петър Добрев) и изсмуканите от пръстите му теории, явно си сбъркал аудиторията!!! :vertag:

  2. Имам малко проблем с правописа и произношението на тези неща,но Тай-Дзи-Цюан ("Бокс на Великия Предел") се нарича също и Тай-Чи,нали?Историка ме информира за тези дисциплини,но съм изтрила всички входящи лични съобщения отпреди седмица и сега няма как да сверя набързо така ли се пишеше...Ако за Тай-Чи става въпрос,мислех и аз да се запиша и да почна да тренирам докато съм млада,иначе и Тенсегрити ми се отразяват чудесно,въпреки че е доста различно от Тай-Чи.Познавам хора,които тренират това и са възхитени,или поне бяха,не съм ги виждала от година някъде. :post-20645-1121105496:

    Въпрос на произношение и транскрипция; среща се като: Тай-Дзи, Тай-Чи, Тай-Джи и т.н. става въпрос за един и същи стил на Кунг-Фу/У-Шу! Всъщност в самото Тай-Дзи има различни подстилове - стил Чън, стил Ян, стил У, стил Уу, стил Сун и т.н.; много разновидности с един и същи корен и принципи, които са се развили за последните няколко столетия. Последните двама майстори от снимките - д-р У Тунан (105 г.) и Ша Гуоджън (86 г.) са специалисти и по Тай-Дзи-Цюан. У Тунан е практикувал два стила на Тай-Дзи, а Ша Гуоджън е специалист също и по Син-И и Ба-Гуа. Това са двама много известни майстори на Кунг-Фу от старата школа; вече покойници!... :book:

  3. Има някои психо-физически дисциплини, които също са много полезни за здравето и дълголетието. Такива са например традиционните китайски бойни изкуства У-Шу/Кунг-Фу. И по-специшално т.нар. "вътрешни стилове" (Ней-Дзя); такива като Син-И-Цюан ("Бокс на насочената воля"), Ба-Гуа-Джан ("Дланта на 8-те мистични триграми"), Тай-Дзи-Цюан ("Бокс на Великия Предел"), Лю-Хъ-Ба-Фа-Цюан ("Бокс на 6-те координации и 8-те метода"), У-Дзи-Цюан ("Бокс на Безпределната Празнота"), Да-Чен-Цюан ("Бокс на великите достижения") и др. Тези дисциплини са тясно свързани с традиционната китайска медицина (акупунктура, масажи, билколечение и Ци-Гун). Много от практикуващите се упражняват до преклонна възраст (до края на живота си) и много от тях достигат до 100 и повече години! Лично аз се занимавам професионално от 37 години с бойни изкуства (най-вече с Кунг-Фу) и се чуствам много добре на 50 години; смятам да се занимавам поне още толкова! :whistling:

    Ето тук някои такива адепти на Кунг-Фу (всички са на над 90 години; третия е на 250 г., а петия на 105 г.):

    post-2917-1208103481_thumb.jpg post-2917-1208103495_thumb.jpg post-2917-1208103506.jpg post-2917-1208103527_thumb.jpg post-2917-1208103548_thumb.jpg post-2917-1208103564_thumb.jpg

    За повече информация виж сайта www.zlaten-drakon.com (там има и една интересна моя студия за дълголетието, която възнамерявам да разширя в книга).

  4. Вижте какво скалъпих в опит за възстановка на тракийските ромфайофори, съобразявайки се с описанията на Плутарх:

    Аз имам едни изображения на тракийски бойци с ромфея от една каменна стела; може да ги кача тука, ама трябва да ги сканирам! Формата на острието и двуръчната дръжка отговоря на това което си дал, само върхът е малко по разширен и извит! :book:

  5. Ето за този генетичен проект говорех преди време; разполагам и с оригиналните публикации в сп. "American Journal of Human Genetics", но все още не мога да намеря време да ги преведа от английски. Изследването е част от Паневропейския ДНК проект, в който участват и български учени и това е от изключителна важност за проучване (като метод на антропологията) на древната българска история, в това число и за доказване на "автохтонната теория":

    http://www.dnevnik.bg

  6. Чак сега забелязах, че си прикачил корицата на "Родът Дуло" на Веселин Илиев. Ако писанията на този откровен фантаст трябва да се явяват някакъв вид доказателство за каквото и да било, значи трябва да остана без коментар... може би си чел някой от фантастичните му романи на тема прабългари и дори му вярваш!? Както и да е продължаваме да очакваме обещаните безспорни доказателства по горните изложения.

    Използвал съм само изображението на Атила, което не е измислено от Илиев! Дали е "фантаст" или не, нека други да преценят - някои негови изследвания са интересни, други са "творческа грешка"; никъде не го цитирам обаче. Имал съм предвид по-сериозни изследвания на български автори! Ще ги посоча след време - ровя из архива, а пък той е голям! :book:

  7. Без да споря със всички изказали се авторитети ще кажа само:

    Процеса е напълно естествен и логичен, при положение че единствените носители на културата в империята са гърците, освен ако Доктора не докаже, че .............

    Убеден ли си в това или само го казваш за да провокираш реакция?!? Твърдението просто не е вярно!

    :vertag:

  8. За Голямата депресия от началото на 30-те причините бяха други, сега ситуацията не е същата.

    Факт са и антиамериканските настроения по целия свят, не от вчера и от днес. Но нито това нито пък финансовата политика на изброените държави е в състояние да срине икономиката на САЩ в момента. А и няма кой да ги накара да изплатят задълженията си, така че и този колосален дълг може да си расте още доста.

    Може би нефтената криза има най-голям шанс за предизвикване на нова голяма депресия.

    Ами опитвам се да обясня, че те сами се сриват, ситуацията която описвам само ще катализира вътрешните процеси на тотален разпад! Като спрат разплащанията в долари светът ще спре да кредитира САЩ и кажи ми какво ще ги правят тогава тия "безценни зелени хартийки"?!?..... :hmmm::w00t::tooth:

  9. И кво разправяш Докторе, значи? До няколко месеца да очакваме хиперинфлация и сриване на американската икономика? ОК ще си запиша.

    Ами нека анализираме ситуацията:

    1. САЩ в момента са в дълбока рецесия и все повече затъват от многотрилионна вътрешна задлъжнялост на Федералния резерв (конгломерат от частни еврейски банки).

    2. Страните от ОПЕК подготвят своя валута и май излизат от орбитата на долара.

    3. Китай от 2-3 години плавно преструктурира и обръща валутните си резерви (около 800 милиарда долара) от долари и минава на други позиции - основно евро и др. валути, както и злато и ценни държавни книжа.

    4. Страните от Южна Америка също се оттърсват от прегръдката на "Големия брат", преминаван към техен вътрешен общ пазар и излизат от орбитата на САЩ, особенно притежаващите мощни енергоизточници (нефт и газ).

    5. Всеки момент Иран ще открие новата си нефтена борса, където котировките ще са в евро, а не в долари!

    6. Иракското тресавище поглъща и последните сили на рухващата империя!

    Прогнозите за "световния жандарм" са много кофти - всички вече мразят САЩ и ще се изкефяг да ги хързулнат по динената кора! Следва нещо подобно на това случило се в САЩ през 1929 г., само че с доста по-сериозни последици! :crazy_pilot:

  10. Да, така е. Но и в културно отношение, вместо да наложи латинската култура на Изток, импеирията допуска в себе си азиатски културни елементи. Това маркира цялото бъдещо византийско културно пространство...

    А да не забравяме, че в Мала Азия живееха тракийските племена на фригийците (Фригия) и дарданите (Троя), хетите (Хетска държава), там отидоха също и част от кимерийците (древните българи) спущайки се от Кавказ на юг още в 7 в. пр. Хр., а също и асирийци (айсори), а също арменци, кюрди и парти (арийци). Чак до 16 в. в сърцето на Мала Азия съществува българска държава със столица близо да планината Булгардаг ("Българската планина"), която доста по-късно е преименувана от турците! И до сега в Мала Азия живеят не по-малко от 1 милион ислямизирани и турцизирани българи :book:

  11. Виж, те американците са на път да се самоунищожат и без чужди инвазии; вече са съсипани икономически! Въпрос на месеци е да го разберат всички! Не спестявайте в долари - доларът ще се срине но 0.05 стотинки и никой няма да го ще!!! :post-70473-1124971712:

  12. При положение, че в момента основен международен език е английския - можем ли да определим, че България се "американизира" или става "английска държава"?!? Даже ако се има предвид, че с Англия в момента сме в една "империя" - Европейския съюз! Официалния език или този за международни контакти е едно, а държавата, културата и народът нещо друго! Нека не ги смесваме нещата и да наливаме вода в мелницата на гърците; те си умират от кеф за такива неща и да манипулират общественото мнение! Така и Александър Македонски и македонците станаха "гърци", и Орфей е "грък", също и Ахил, митологията на траките и египтяните стана "гръцка митология"; Критско-Микенската култура стана гръцка; преекспонирането на т.нар. "гръцки колонии" по бреговете на Черно море, античната философия, демокрацията и т.н. и т.н.; всичко било гръцко и културата идвала от там! Преекспонирането на Византия и Гърция за сметка на траките и българите беше руска и панславянска антибългарска схема, която работеше по геополитическата ос Москва- Белгад-Атина!!!.... :lightbulb: Айде моля ви се мислете със собствените си глави и не се оставяйте да ви манипулират така баламски; в 21 век сме все пак! :hmmm::vertag:

  13. Това са поредните спекулации с историята - ВИЗАНТИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА "ГРЪЦКА ДЪРЖАВА"!!! Империята е била многонационална и гърците там са били малцинство! Много от императорите (преобладаващото количество) не са с гръцки произход; за отбелязване е че има и няколко с български произход! :book::vertag::book:

    Ето едно още по-радикално мнение по въпроса от покойния юрист Здравко Даскалов (племенник на д-р Ганчо Ценов):

    ОЩЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ ВИЗАНТИЯ Е ДЕЛО НА БЪЛГАРИТЕ

    Здравко Даскалов +

    „Българска Орда - 1938”

    След написване на доклада си “Византия и българите” за шестата конференция във Варна 2001 г. продължих проучванията си и се натъкнах на още исторически извори, потвърждаващи, че българите са ранни поселници на Балканите, че със траките са били един народ, и че Византия е създадена от тях. Тук ги посочвам. Неоспорими факти, че българи, траки, скити и хуни са един народ е топонимията на България днес. Тя е пряко доказателство, че дошлите 10 век пр. Христа българи начело с царя си Худон по-късно през вековете са се слели с траки и скити в един народ – българският. Затова и сега те наричат, градовете, реките и някои от планините си с имената, които са имали не през седмия век, когато идва късната колона български поселници начело с кан Аспарух , а с древните им тракийски имена. Ако българите бяха късни поселници на Балканския полуостров те яха да ги нарекат с тогавашните им латински и гръцки имена, които са имали във Византия. Най-старото име на Пловдив, е тракийското Пулпудева, а не Филипополус, както е бил наречен от Филип IV Македонски. При идването на Аспарух това име носи Пловдив. “Късните” поселници българите не го наричат така, а Пълдин – производно на Пулпудева. Същото е и със Стара Загора. Тракийското й име е Берое, латинското Аугуста Траяна, такова е и през 7 век. Българите го наричат Боруй, произлизащо от Берое. Така е и със София. Византийското й име е Триядица, предходното й е Сердика по името на местното тракийско племе серди. Българите я нарекли Средец /Срядец/ получено от Сердика. Някои тракийски имена и до сега не са побългарени. Наричаме ги със старите им тракийски имена като: Вакарел, Арда, Перперек, Велека, Ерма, Марица, Панега, Огосово, Кабиле, Нишава и много други. Всички наши големи реки, а много и от по-малките са с тракийските си имена и сега, или незначително побългарени като: Струма от Стримон, Тунджа и Тъжа от Тунзос, Искър от Истос, подобно е и с Осъм, Огоста, Места, Вит, Стрема и Дунав от Дунаве, както Родопи от Родопе. Дори лично име като Борис е тракийско, което значи мъж. Било популярно с прилагателното Мука.

    Българите така наричат реките, градовете и планините си, защото са траки. Същото е с прадревната руническа която траките са заварили при идването си на Балканите и са я възприели, а по-късно и българите. Затова българското руническо писмо е еднакво с руните открити в Побитите камъни край Варна от мезолита, в с. Градешница Врачанско – което се счита за най-старата писменост в света. Еднакви са още с руните в пещерата Магурата, могилата Караново, от скалите над Орешака Ловешко , тези по съдовете от Рогозенското съкровище, Малкото кале край Созопол, крепостта Палиокастро в Сакар планина и много другаде из България. Подобно е и с много тракийски обреди и обича, които и днес се извършват и почитат от съвременните българи като: кукерските игри, зарязването на лозята, мартениците, правенето на помен за мъртвите, сурваките и много други.

    Големият византийски хронист Йоан Зонара живqл XII век написва свята “История” след проучване и ползване на най-известните историци на своето време като Прокопий Кесарийски, Йоан Малала Теофан, патриарх Никифор, Георги Монах, продължителят на Теофан, Скилица Кедрин, Михаил Аталит и Михаил Псел. Ползвал е и други неизвестни извори. Зонара познавал основно Византия като държава и населението й. Заемал е висока служба във византийския дворец. Той е един от най-добрите историци на Византия. Към историята си към края прилага речник, който е изключително ценен за нашата история, с него окончателно се установява какви са били траките и има ли разлика между тях и българите. Затова прилагам този речник:

    “Хемус – име на планина

    гепиди – лонгобардите, като чели са потомци на гетите, даките и печенегите.

    Еврос – река в Тракия /Марица/

    Илири, варвари, траки – мисля, че са българите.

    Пеонци – латинско име или тракийския народ македонците. Според някои те са тъй наречените сега пеонци. А ПЕОНЦИ СА СЕГА БЪЛГАРИТЕ.

    панонци – българите, Панония – България. Склавиния – България.

    Бележки под чертата в том XIV на Изворите за българската история, където е поместен речника на Зонара:

    Пеонците били от трако-илирийско потекло. Живели са в древна Македония и Тракия. У средновековните автори, често името пеонци се отъждествява с панонци, т.е. жителите на двете провинции Панония, които обхващали днешна Унгария.

    Теодосий I бил назначен за император не само да ликвидира голямото българско присъствие в управлението на Византия, но и да обезличи съществуващата в империята самостоятелна българска църква. Тя била изградена още по времето на Константин Велики. Това се установява от съставеният списък на българските архиепископи от Охридския архиепископ – българина Йоан Комин - син на император Исак Комнин и на императрица Екатерина Комнина. Нарочно посочвам и родителите му за доказателство, че е българин. В този списък пръв български архиепископ е посочен Протоген със седалище Сердика. Изрично е отбелязано, че той е участвал в първия вселенски събор в Никея 325 г., свикан за уточняване на официалната християнска догматика от Константин Велики. От тук се разбира, че самостоятелната българска църква е създадена веднага след издаване на Миланския едикт 313 г. от последния и той като българин я създал. Участието на архиепископа й Протоген в събора доказва, че тя е била голяма, обхващала е всички земи на Балканския полуостров населявани с българи и че те изцяло са били християнизирани, за да бъде нейният глава архиепископ. Затова той участва в събора не само поради основното познаване на християнството, но и поради значимостта на българската цъква. Седалището й било в Сердика, не само защото била в средата на българските земи, а защото повечето от времето си Константин Велики прекарвал тук. Явно той е искал неговата родна църква да е под негов надзор и така по-добре да се грижи за нея. В този списък Йоан Комнин посочва, че Протоген е участвал активно в работата на събора спорейки с един философ относно Светия Дух. В списъка той поставя себе си като 16-ти български архиепископ. Този списък има огромно доказателствено значение, с него се оборва хилядолетната фалшификация в историята ни, че българите се били покръстили 865 г. и че тогава се е “създала” българската православна цъква, за да се скрие нейното истинско създаване като църковна организация непосредствено след Миланския едикт 313 г. като самостоятелна със собствен архиепископ какъвто е бил Протоген. Йоан Комнин създава списъка само 200 години след 865 г. Той като Охридски архиепископ е бил изцяло запознат с произхода и създаването на българската православна църква. Положително в архива на архиепископията е имало документи за това и въз основа на тях той създава списъка. Акад. Иван Снегаров в “История на Охридската архиепископия” посочва, че архиепископ Теофилакт, а след него Йоан Комнин водили успешна борба, особено последния, за възвръщане на отнетите епархии от Цариградската патриаршия. Той като княз – син на императора, а по-късно като племенник на Алексей Комнин могъл да я стабилизира и наложи като независима. Той участвал в църковния събор свикан от родственика му – император Мануил Комнин през 1156 г. и успял да наложи историческото решение за ТЪЖДЕСТВОТО МЕЖДУ ПЪРВА ЮСТИНИАНА И ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЯ. Акад. Снегаров пише, че успял да го направи благодарение “благосклонността на византийския двор”. Императорът го послушал защото бил българин, закриля сънародниците си и затова дава преднина на църквата им, която той явно счита за своя. Затова синът му Алексей Комнин и другите императори от тази династия са облагодетелствали и материално българската Охридска архиепископия – строейки в епархията й манастири и църкви. Алексей Комнин е възстановил храма на Св. Панталеймон в скопското село Нерези. Комнините са изравнили Охридските архиепископи с Цариградските патриарси наричайки ги като последните “блажени и светейши”. И още нещо за старинността на българската църква. за да се образува веднага след Миланския едикт като официална, значи тя до тогава е съществувала масово макар и гонена. Ако е била малобройна би могла да бъде само епархия на епископ, или няколко такива под ръководството на владика. Щом е призната за архиепископия означава, че е била многобройна и че българите са били преимущественото население на Балканите и всичките са били християни. Създаването й се наложило, за да се предотврати романизацията им. Това е могъл да извърши само Константин Велики, дори той е инициаторът за създаването й.

    Българският произход на император Анастасий се установява и с още нещо. Не само военноначалникът Йоан Скит, който го спасил потушавайки бунта на исаварите в Мала Азия, но и останалите му пълководци били българи, както и един от командващите войската – бъдещият император, българинът Юстин, който също участвал в потушаването на бунта. Анастасий в израз на доверие и благодарност към своя сънародник го направил началник на дворцовата войска, на която длъжност го заварила смъртта. Юстин не споделял неприязаността на последния към сънародниците им българи. Отказал да участва в ожесточените войни с тях. По предложение на дворцовите войски император станал началникът им Юстин. За него гласувал и сенатът. Едва тогава той се съгласил да заеме престола. Положително тая войска е била предимно от българи. Затова Юстин е поставен за техен началник. Сигурно Анастасий е предпочитал гвардейците му да му бъдат сънародници. За да бъде Юстин избран и от сената в него е имало българска партия, тя е държала престола да се оглави о сънародник. Не е вярно твърдението, че Юстин е ходил в Тракия да потушава въстанието на Виталиан. Опровергава се от непосредствените му действия след като става император, както и тези на Виталиан, който веднага прекратил въстанието. Юстин го взел в Цариград правейки го консул – една от най-висшите длъжности в империята. За българският произход на Юстин се съди по това, че той към името си добавил прозвището Ведрианец, подчертавайки, че е българин и че не само не скъсва с произхода си, но се гордее с него. Ведриана е родното му място, село Кюстендилско или Нишко.

    Юстиниан Велики бил бездетен. Наследили го племенници и сродници. Те не зарили първа Юстиниана, която се била наложила след 30-годишното си съществуване като необходима църква за българите. Това се разбира от писмото на папа Григорий /590-604 г./ в което пише, че при него дошел да му се оплаче епископът на Теба /Тесалия/, че бил уволнен от архиепископът на Първа Юстиниана и от посланието на същия папа до Синода на Първа Юстиниана, по повод избирането на архиепископ: “Зарадвахме се, че вие се грижите за себе си, като сте избрали нашия събрат”. Тя просъществувала почти два века. Била закрита 733 г. от Лъв III, защото българите от Солунско-Куберовите подкрепили Анастасий II.

    Още едно доказателство за българската народност на император Василий I при детронацията на император Михаил III от Василий, който тогава бил началник на дворцовата войска, на два пъти съобщава, че при преврата му помагал българинът Петър, че те двамата с него са заловили спящия император в леглото му. В такива опасни действия се прибягва до помощта само на най-довереният и то сънародник. С взимането на Петър за помощник Василий публично показва, че той е българин и има вяра само на българи, от което се разбира, че и обкръжението му е българско.Българската си народност показват и последната императорска династия на Палеолозите. Създателят й Михаил Палеолог 1372 г. издава специален хрисовул, с който възстановява орезаните права на Охридската архиепископия след създаването й от Василий II 1019 г. В хрисовулът е записано още, че документите, с които е създадена Първа Юстиниана са еднакви с тези на Охридската архиепископия. С този документ се официално потвърждава стародавното присъствие на българите на Балканите от преди кан Аспарух. Михаил Палеолог изразява своята българска принадлежност и с щедри дарения към Охридската архиепископия. Същото правят и приемниците му. Най-вече Андроник Палеолог Старши. Той отива още по-далече в българолюбието си наричайки тази архиепископия – НА БЪЛГАРИТЕ! Тя до закриването й през 1717 г. останала страж на българщината, в нейната епархия се писало само на български с кирилица.

    Иван Божилов в мащабното си изследване “Фамилията а Асеневци 1186-1460 г.”, установява че е имало фамилия на византийски Асеневци, клон от българските. Неин родоначалник бил бившия български цар Мицо и дъщерята на цар Иван Асен II – Мария, от брака му с Ирина Комнина – също българка. Византийските Асеневци с били в много близки родствени връзки с Шишмановата фамилия – продължител на Асеневци в България, които са свързани с тях чрез другата дъщеря на цар Иван Асен II от същия брак – Теодора Анна. Византийските Асеневци били много по-многобройни от българските си роднини – 83 души, от които 55 мъже и 28 жени. Те проявяват ярко подчертано съзнание, че принадлежат към царската династия на Иван III Асен, макар и в изгнание във Византия, остава “цар” на България. Те са сред най-благородните фамилии на Византия непосредствено до Палеолозите. Не случайно, там Иван III Асен се оженва за сънародничката си Ирина Палеоложка. Те сключват бракове и с други византийски династии: Кантакузини, Дука, Ласкарис и най-изтъкнатите византийски фамилии като Торник, Раул и Меликес. Сродяването на византийските Асеновци с тези фамилии ги поставя във върховете на Византия до падането й под турско владичество. Особено важно било в годините 1334-1354 г. Ирина Асенина е съпруга на Йоан VI Кантакузин и византийска императрица. Дъщеря й Елена е омъжена за Йоан VI Палеолог – другата законна императрица. Синът им Матей Кантакузин, използвал понякога и фамилното име Асен, е съимператор, а братята на Ирина Йоан и Мануил са деспоти.

    За силното присъствие на Асеневци във Византия се съди от мястото им във византийската рангова таблица на висши сановници. От тях деспоти са: Йоан III Асен, Мануил Асен и Андроник Асен, паниперсевасти: Исак Асен и Андроник Асен, велик дук е Исак Асен, а велики примикюри – Мануил Асен и Андроник Асен. Мнозина Асеневци са били управители на области,а други видни византийски военноначалници като Михаил Асен, Константин Асен и д. Измежду тях има и видни дипломати – Пвел Асен, Михаил Асен, Никола Асен и др. Забележително е, че всички те не забравят българския си произход и винаги към личното си име прибавят фамилното Асен, считайки го за тежест и белег на царския им български род.

    С тези допълнения към темата считам, че още по-категорично се установява, че Византия е дело на българския народ.

    Използвана литература:

    1. Д-р Ганчо Ценов – “Произход на българите – и началото българската държава и българска църква” София 1910 г.

    2. Акад. Димитър Ангелов – “История на Византия”, “Наука и изкуство” – София 1973 г.

    3. М. В. Левченко – “История на Византия” София 1948 г.

    4. “Византийските василевски” – колектив София – “Абагар”-1997 г.

    5. Акад. Иван Снегаров, “История на охридската архиепископия” – изд. БАН, София, 1995 г.

    6. Акад. Иван Дуйчев – “Българско средновековие” – София, “Наука и изкуство”, 1972 г.

    7. Иван Богилов – “Асеневци” – 1186 – 1453 г. “ – София

    8. Акад. Владимир Георгиев – “Траките и техния език”, София, БАН, 1977 г.

    9. Иван Дуриданов – “Езикът на траките”, София, 1976 г., “Наука и изкуство”

    10. Константин Каменов – “Небето помни”, Варна, 2000 г., “Народен будител”

    11. Петър Добрев – “Езикът на Аспаруховите и Куберови българи”, изд. “Огледало” – 1995 г., София

    12. Енциклопедия “Хронология на света” т. 6, Търново, 1992 г., “Елпис”

    13. Енциклопедия – Бр. Данчови – София, 1936, изд. Ст. Атанасов

    14. Извори за българската история – т. 6, 9 и 14, изд. БАН, София

    15. Здравко Даскалов – “Българите са най-старите християни в Европа” – в ръкопис

    16. Здравко Даскалов – “Българите са били християни преди 865 г.” – “Македония” бр. 34/98г.

    17. Здравко Даскалов – “Прелом” София бр. 25/98 г., “Българите не са християни от 865 г., а от много по-рано”, “Византия не е била гръцка държава” – Здравко Даскалов

    18. “От кога са християни българите?” – “Анти” бр. 5/2000 г.

    19. “Памет за Византия, но точна” – “Анти” бр. 33/2001 г., Здравко Даскалов

    20. Здравко Даскалов – “Българите са най-старите християни в Европа”, “Всичко за всяки” бр. 19/2000 г.

    21. Сборници “България в световната цивилизация”, Варна.

    22. Доклади на Здравко Даскалов изнесени на международни конференции: 1996 г. – “Българският народ е най-древният”; 1997 г. – “865 г. няма покръстване, българите са стари християни”; 2000 г. – “Старобългарската архитектура, носител и продължител на тракийската архитектура”

    23. Людмила Дончева-Петкова – “Знаци върху археологически паметници в България” – София, изд. БАН, 1980 г.

    24. Кръстьо Мутафчиев – “Древната история на Балканския полуостров” т.1, изд. Гуторанов и син”, София, 1998 г.

  14. Няма да обиждате пророкът на Тангра! Вижте сега, човекът си е малко странен (познавам го лично), но е на правилни позиции срещу глобализма; другото не го коментирам!...... При положение, че според статистиката поне около 25 % от българите в момента имат някакви психически проблеми; струва ми се че всичко си е в реда на нещата!.... :lightbulb::whistling::post-70473-1124971712:

  15. Това е съвременна изработка - медалион; търкал се е по джобовете на някой, който го е носил като талисман! Символиката е египетска, а и надписите са египетски йероглифи. :crazy_pilot:

  16. Чаках Теодосиев да качи текста на една моя статия за символите на древните българи, която е на един стар формат и не мога да я отворя, но явно ще се забави, така че слагам тук още символни изображения и хералдични знаци на древните българи, които представляват научен интерес, особенно за тези които се занимават с хералдика (вижте и темата за хералдиката на Историка).

    Бронзовата апликация-катарама с грифона дадена по-горе е от Крумово кале, до Търговище (10 в.).

    Ето и новите изображения:

    1. Опака страна на медни анонимни монети с изображение на двуглав орел от времето на цар Иван Александър (1355-1371 г.). Обърнете внимание на хералдичният знак трилистник (трилистна палмета) на рода Дуло, оформен като корона над главите на орела.

    2. Бронзов шлем от Кара Агач, Търговище (1-2 в.) с изображение на бог Хермес, държащ магически жезъл кадуцей (българската сурвачка) и билка в другата ръка; символни изображения на костенурка (символ на дълголетието) и козел (оргиастичен символ).

    3. Бронзови доспехи (броня) от Светлен, Поповско (5 в. пр. Хр.) с рядко изображение на два дракона на гърдите (символ на могъщество и сила; природна стихия). Особенно в главите, двата дракона досущ приличат на китайските дракони и на тези от Месопотамия!

    4. Бронзова апликация с грифон, с. Одърци, Добричко (8-9 в.).

    post-2917-1206028611_thumb.jpg post-2917-1206028599_thumb.jpg post-2917-1206028588_thumb.jpg post-2917-1206028540_thumb.jpg

  17. Докторе, ако се надяваш на нова неоткрита свръхдревна писменост в България (както винаги) - забрави!

    Такава вече отдавна е открита (Караново, Градешница, Пловдивско, Тартария на възраст над 6000 години!), така, че могат просто да се очакват и нови находки! Лично аз с очите си съм виждал такива глинени плочки в частна колекция на един познат антиквар - открити са в Софийско! Писанията на Стефан Гайд са пълни глупости и несериозно изследване. Предстоят по-сериозни публикация по въпроса. Можете например да видите работите на проф. Харал Харман и Боно Шкодров, както и непубликуваните ръкописи на етнолога Райко Сефтерски! :vertag:

  18. Да, аз съм напълно съгласен с вас относно външните белези на куманите. Серебряните българи. Искам да подчертая, че термина "татари" е много неточен, тук той се конкурира с термина "славяни".

    За темника Ногай, владетел на Кримската орда /която както и Московията е улус и отломка на Златната орда/ се знае, че е бил със светли коси и сини очи. Той е навярно куманин. Такива са били Тертерите, които неслучайно в този период са силен род в българската държавност.

    Обаче така или иначе куманите са част от "Дешт и кипчак" и в този смисъл са пресечна точка за отношенията ни с такива страни като Казахстан. В "Дешт и кипчак", великата степ, не са живяли еднородни племена, но те са взаимодействали помежду си.

    Относно темата с Казахстан:

    За Чингис хан се знае, че е бил светлокос и тъмно-зелени очи. Това не означа задължително, че не е бил с "дръпнати очи". Но може и да е бил без дръпнати. Портретите му са китайски, затова е нарисуван с малка окосменост и тъмни очи, тъй като портретистите не са могли да си представят че има хора които да изглеждат по друг начин.

    Чингис хан е от племената на т.нар. "динлини". Това са 4 племенни групи, които в морето на монголоидите, са се отличавали със светлите си очи и коси. Апрапо такива общонсти даже и сега живеят в Корея.

    Не е далеч мисълта, че диндилите са продукт на смесването на европеиди, каквито са и куманите /серебряни българи, индоевропейци/ с монголоидните племена техни съседи. Точно този вид смеска може да е наричана с някакво основание и условност - тюркска.

    Ето връзка към този въпрос, който е малкоизвестен, защото съм сигурен че ще е интересен за вас:

    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%...%B8%D0%BD%D1%8B

    Ето един коридор за развитие на изучаването на историята и отношенията с такива явно приятелски настроени към нас държави, като Казахстан. Освен това, че дължат да ползват кирилицата, т.е. българското писмо, което са приели и за тяхно в някакъв смисъл, което е трогателно и приятно за непредубеденото ухо, като моето.

    Според проф. Петер Юхас (в книгата му "Тюрко-българи и маджари"; заглавието е малко дразнещо, но книгата е част от докторската му дисертация писана преди 1989 г. към БАН, Юхас е унгарец, но се счита за динлин!) динлините са част от българските групи!

  19. Наистина от историческа научна стойност статията е пълен провал и незнание. Затова направих тази тема-коментар.

    Но, искам да добавя, че в българската народност са асимилирани тюркси народи - кумани и печенези през ХІ-ХІІІ векове. В този смисъл е налице взаимодействие между "Дешт и кипчак" /куманите, кипчаците/ и българската народност. Нещо повече - куманите оказват ползотворно влияние и помощ за възстановяването и развитието на ІІ българско царство. Ето тук е способа на взаимодейюствие с такива страни като Казахстан. И друго има, че те пишат на азбука съставена за българския език и налагана от българите, буквите в която са "отчасти гръцки, отчасти български или персийски".

    Много е спорно дали куманите са с тюркски произход! Антропологията им показва друго - светли коси и очи, европеидни черти. Според мен са някакви остатъци от скитите! Наричат ги още "лебедите на степта"! :book:

  20. http://news.ibox.bg/columnist/id_333412976 - Това е много хубав коментар към много хубава новина идваща от средноазиатската държава Казахстан. Същата има голям потенциал за развитие, както в региона, така и извън него.

    Прочетох внимателно статията - пълна порнография! "Българите били от два компоненнта славяни и тюрки" - те това осра всичко!!! Единствената връзка между България и Казахстан са 80 000 българи, които живеят там! Това са българи от тукашната диаспора изселила се от Османската империя (България) в Молдова, Бесарабия и Украйна, които по време на Сталинските репресии през 30-те години и по време на Втората Световна война са били изселени от Украйна (Крим и други области) в Казахстан и Сибир! Тези хора сега искат да се върнат в България и трябва да им помогнем да се заселят като фермери в обезлюдените села в провинцията! Ето това е нещо конкретно, другото е дрън-дрън!.... :!!!:

  21. 1. Етикетът „българи - татари" е едно от най-ефикасните оръжия в ръцете на анти-българската пропаганда в Р. Македония. Струва ли си сами да я захранваме, бълвайки всевъзможни недоизпипани научни и „не дотам научни" хипотези ?

    Трябва ли да допринасяме за отчуждаването ни от братята ни във Вардарска Македония, само за да си начешем крастата на националните комплекси, доказвайки че сме по-древни от египетските пирамиди и вавилонските зикурати?

    В крайна сметка - не заприличваме ли сами на смешните претенции на братята македонци към империята на Александра Македонски?

    2. Някой би попитал - а какво да правим с научната истина ? Научната истина трябва да бъде търсена, при това без всякакви компромиси и обслужване на различните митологии, обслужващи различни политически доктрини.

    Но научната истина трябва да бъде търсена сериозно, без нарушаване на правилата на академизма и без стремеж към „научни сензации".

    3. Пламенния патриот от Македонския край Паисий пише своята "История славяноболгарская", защото ползва книги от Срем написани в стила на Мавро Орбини.

    По същото време, в което Паисий пише своята наша история, е написана и друга история - "История на България" /1761 г./ на Блазиус Клайнер".

    Също така в този период е написана "Зографска"История на България"

    1. Наследството на Александър Македонски е и наше - забрави ли за трако-илирите!

    2. Добър въпрос!

    3. "Зографската история" е по-древна поне с три века и е препис от книги на Второто българскао царство! Преписът е от 1785 г. , направен от монаха Яков, но вътре в сборника е имало и по-стари книги, което показва че е стара работа! :book:

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...