Отиди на
Форум "Наука"

Нико

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Нико

Нико's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

3

Репутация

  1. Доктрина имаме, написана е от колектив учени от БАНИ и е издадена. Друг е въпроса, че политиците категорично отказват да де занимават с този въпрос, за да се обсъди и най-накрая приеме (или не).
  2. Няма единен македонски диалект. В територията на днешна СМ е имало около 40 диалекта. Спомням си как през 1988 година в Охрид един възрастен човек от Кичево ми сподели, че там например трудно разбирали Битолския диалект. Като му казах, че през VІІІ век там се заселват Куберовите българи, отговора беше "Аха сега разбирам". Развитието на днешния македонски диалект го видях в Охрид по табелите на най-дългата улица в стария град "Братя Миладинови". Най-долу при езерото старата табела беше "Улица бракя Миладинови", по-нагоре при къщи от 50-те - 60-те години пишеше "Улица бракя Миладиновци", а най-горе при крепостта където имаше вили на скопски величия се мъдреше "Улица бракя Миладиновичи". Та така върви историята към окончателното сръбско бъдеще на народа край Вардар.
  3. Всъщност за установяването на етническия произход на издигналите се в османската йерархия българи трябва внимателно да се прочетат поименните османски регистри. Там ще се види най-точно етническата принадлежност на населението в селищата. Така например ще се установи, че двама от главните султански архитекти (мимари) от ХVІ - ХVІІ век са от български села от днешна Албания. Единия от тях е Мехмед ага (взет за еничар на 23-годишна възраст) авторът на прословутата Синя джамия в Истанбул и редица други султански постройки.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...