Отиди на
Форум "Наука"

Евристей

Потребител
 • Брой отговори

  2276
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  64

Евристей last won the day on Юли 16

Евристей има най-харесвано съдържание!

2 Последователи

Всичко за Евристей

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Англия

Последни посетители

7426 прегледа на профила

Евристей's Achievements

Explorer

Explorer (4/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post Rare
 • Collaborator Rare
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done Rare

Recent Badges

3,6k

Репутация

 1. Развеселявате ме искрено със замитането на неудобни факти. Като давате биографията на Гоцко, къде бил роден, къде бил учил, защо скрихте, че той е живял в София и учил за БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР В ЮНКЕРСКОТО У–ЩЕ ?
 2. Това е създателят на Санкта Софиа (бъдещата Агиа София) - Флавий Петрус Сабатиус - Юстиниян Велики 5 - години са необходими за построяване на най-голямата и скъпа сграда в света, която ще държи рекорда в продължение на векове. Средства не са жалени ! Защо ? Защо е необходима такава огромна и скъпа църква, при положение, че империята има крещяща нужда от ресурси - и човешки и финансови за скъпо струващите си войни. По стечение на обстоятелствата ...за пръв път от два века след постоянна отбрана, поражения и унизителни преговори, империята минава към масирана контра-офанзива при това успешна. Случва се и друго...... Чума ! Некроза на ръката - характерно именно за Юстиниановата чума - чиито пик е между 541 -547 г. По някои данни империята губи до 40% от населението си. Самият император е заразен.....Организмът му обаче не се предава и...преборва коварната болест - доживява до 565 г. когато умира на възраст ...83 години ! Архитектът му - строителят на Света София - Исидор Милетски умира на възраст ....95 години ! ............................................................................................................................................................. Тези факти не остават незабелязани и правят силно впечатление...не казвам от днешна гледна точка, а за тогавашната реалия.
 3. Как ли изглежда от днешната призма на консуматорско и атеиско в болшинството си общество - огромните, колосални религиозни храмови постройки от най-дълбока древност до катедралите до XVIII век ? Да не говорим за ареала - от Япония до Перуанските Анди. Кое, как и защо е накарало елит и народо-население да се обединят и с общи усилия да издигнат най-помпозните си творения в ...религиозни храмове ? Не би ли било по удачно да разпределят енергия и ресурс в далеч по практични цели ? Започвайки от горките диваци издигнали мегалитите на Стоунхендж, през Прирамиди, Зикурати, Храмовете на Зевс и Артемида (чудеса на света), Римският Пантеон, Мезо-Америка, Камбоджа, Синагоги, Света София, Джамии, Катедрали ? Всички и най-важното ... навсякъде и по всяко време ли са били толкова (да не е точно глупави) не-практични хората, а да пилеят такъв ресурс за ....непотребност ? 8-годишни деца са знаели по 2 хиляди йероглифа, някои са владеели по 5-6 езика и десетки диалекта...но инвестират хорицата в ..."глупости"
 4. Е...така ли вие философите ще засипете една от звездите на тази дисциплина ? Неговият личен ученик Платон казва за какво са осъдили даскала му. Сократ не е бил безбожник, напротив според ученикът му, Сократ е опонирал на обвинителите си, че е по вярващ от тях ! Причините основно са други, а що се отнася до "безбожието му" то е насочено към някои възгледи на Философа - за показните жертвоприношения , които не са необходими и оспорва различната същност на боговете - тоест няма как да застанат едни срещу други както воюват помежду си в Илиадата ..това е човешка интерпретация...и т.н. Истинската причина за присъдата разбира се е друга - разтревожени родители не одобряват залитането на младите им синове по 70-сет годишния старец, който на всичкото отгоре не взима и пари (хонорар) ...Сиреч ...съмнения за педерастия (морално развращаване на младежта) Подобно обвинение не би имало тежест десетилетие по рано или по късно (достатъчно разпространена е било сред гръцката интелигенция и аристокрация), но точно тогава демократичната система в Атина се изражда в диктатура на тълпата и хомосексуалността попада под прицел. ( гледа се на нея като олигархическа зараза) Иначе Сократ на младите си години е бил..битка (во̀ин)! Пердаши се здраво и то с непобедимите спартански хоплити без окото му да мигне ... и се бие добре !
 5. Зависи какво ще рече "достатъчно голяма част от народа" ? Имуществения ценз е задължителен, въпросът до къде стига минимумът. Пример - Англия Викторианската епоха. Величие и просперитет и контрол над половината свят. Има и поговорка : 9 от 10 ножа в света са произведени в Шефийлд. В същото време има и Дикенсова Англия - Оливер Туистовци и каналджиите по Темза, въглищари, тежки бачкатори , просяци...които не са включват никъде...Въпреки това английската нация си е изградена, но свързващото звено е не английския народ, а Монархът ! Както за англичани, уелсци, шотландци и ирландци не-католици. Безспорни доказателства мисля, че могат да изведат от началото на 17 век. Френски членове на Академията я дефинират в края на същия век. Франсоа Волтер борави с термина многократно (дори прекалено). Различава го от народ, поданици . Самият абсолютиски крал също я използва и разграничава от поданици и народ. Твърденията на френските езиковеди за превъзходство на френския език над всичко останали, както и хвалбите на редица интелектуалци за величието на френската нация също са основателни причини за наличие на национализъм (дадох линкове и преведох част от абзаците в поста към Дора) Това е през 17 век. Наричан от всички френски интелектуалци - Златния Век или Векът на Луи XIV . Не само се носи полъх на гордост във френските интелектуални кръгове от това че са французи и разпространяват френския еталон в мода, култура, изкуство, но и манифактурните произведения с клеймо Франция са синоним на перфектното качество , отделно и плебса е привлечен - стотици хиляди доброволци се записват да бранят интересите на Франция ! Разбира се получават и морков - униформи, заплати, осигурени са при инвалидност, получават пенсии ... В Българската реалия процесите за съжаление протичат противоположно ...В началото добре - неприятният етно-определящ термин власи изчезва и се заменя след Калоян насетне с българи, но...след Йоан Александър нещата се тотално децентрализират - Йоан Страцимир преминава показно към Патриаршията - тоест не ще да има нищо общо с Българската църква (сиреч нищо общо като същност и етно-идентификация с българщината - пък ние нека си пресмятаме, че България паднала под турско през 1420 г. ) Френския и Английския случай са коренно различни от Европейските. Там няма така характерното разделяне при наследяване - след смъртта на владетел , синовете да си поделят земите. В Англия от времената преди Вилхем цари Майор-принципата - най-големия син наследява всичко, във Франция също се приема тази традиция поне що се отнася до Кралството, по натам тази практика/традиция/ се възприема и в изградена Кастилия и Централна Европа. (Но по късно)
 6. Не искам да споря излишно, но възприетите от Вас теории не отговорят на реалните. Опитвам се да го докажа с примери на отделни държави, Вие ги игнорирате и отново обобщавате. За Испания и Франция не приемате. Ок, нека хвърлим поглед върху Добрата Стара Англия . Има ли английска нация с национално самосъзнание ? Има ! Откога ? Отдавна ! Според Вас трябва народът да е суверен и ред други условия.... Отново : англичаните имат ли "представа" за нация, национално самосъзнание, има ли (имало ли го е) английски национализъм ? Има нали ? Обаче според вашите теории Няма ! Защото - Суверен английският народ никога не е бил, суверен е Кралят/Кралицата . Бог да пази Кралят/Кралицата и в името на Монархията кралските военноморски сили, кралските офицери и войници проливат кръвта си в създаването на Британската империя ! Символ на могъществото е не английския, шотландския или уелски народ и не в Негово име, а в името на Нейно Величество кралица Виктория и Кралството ! През Първа и Втора световни войни в редовете на кралските военноморски и военновъздушни сили са и англичани и шотландци и уелсци сражаващи се в името на Краля и кралството, не в името на народа ! Германия през Първа Световна - за кой/кого/ се бият германските войници по фронтовете, за кой гният по окопите ? В името на германския народ ли ? Не, бият се в името на Кайзера и Родината които вървят заедно и нищо не пречи на националното чувство и патриотизъм на германците. И напротив - след рухването на Германската империя, в "Свободната Република" налазват като хлебарки крайно леви и крайно десни елементи, които се в "името на народа" прилагат експериментите си - кое от кое по откачено ...а народецът хал хабер си няма какво се прави се за неговото пусто благо, иска си ред и сигурност - получава Революции, анархии, глад , безработица и естествен подбор - редуциране на популацията... Япония - има ли национално чувство ? Има ли японска нация ? Има ! От кога ? Да речем от края на XIX век (защото не ми се спори, че винаги си е било заложено) Е ? Суверен ли е бил японският народ в Ерата Мейджи ? В Първа Световна ? Японските камикадзате през ВСВ за кой се самовзривяват ? За народа ? Не - за родината и Императора. ................................................................................... Имам чувството, че не четете нищо от примерите... точно за езика , които дадох с линкове и дори си направих труда да преведа за прилежност по важните абзаци.....поне за езика във Франция , отношението, възвеличаването му от началото на XVII век , влагането на националистически нотки и задължителното му използване във всички части на държавата. Кралски указ за налагане на френски език в Русийон (Втора половина на 17 век) ама за какво да го поствам за кой ли път, като файда виждам йок..Причините за отмяна на Нанския едикт и заменянето му с едикта от Фонтенбло - причината знаете ли коя ? - Пречка за единството на Нацията. Така е счетено Е...тук вече съвсем наизуст го подкарахте...Казах Ви, Философските теории са безполезни, а в случая направо вредни, защото не само са грешни, но ви объркват тотално. Знаете ли кралство Англия, че не мърда от историческите си граници ....1000 години. Каквато е по времето на Вилхем Завоевателя такава е и днес. Никой не завзема изконно английски територии. Франция след 1430 г. е само и единствено към разширение. Няма такова нещо - днес си поданик на френския крал, утре си на друг крал. Няма. Обратното може , но веднъж станеш ли поданик на френския крал, връщане назад няма. Проговаряш френски и ставаш по французин и от тези в Ил дьо Франс...Испания след обединението на Кастилия и Арагон се капсулова в историческите си граници на Полуострова . Не прехвърляйте историческа реалност от X век например в XVII . Тука вече завихте остро наляво по марксистко-ленинската магистрала.....Има цяла програма на Жан-Батист Колбер за подпомагане и насърчаване на френското население. Всяко семейство с 10 и повече деца е освободено от данъци, и най-неквалифицираният работник в манифактурите трябва да получава седмична заплата в су за да му стигне да изхранва семейството си (гледа се на глава) .. да има и за сайдер и кана вино. Колбер иска всеки французин веднъж седмично да си позволи да сложи на масата една кокошка.....Какъв е резултатът от социалната програма на Жан-Батист Колбер (министър на Негово Величество Луи XIV) : Франция е 20 милиона, а всички останали европейци до Урал - 100. Кралството привлича и имигранти както и хора на изкуството от цяла Европа. Кралят строи огромен интернат за ветераните и военно-инвалидите които са на пълна държавна/кралска издръжка. Раздават се и пенсии на ветерани , вдовици на загиналите във войните ! Виждате , че на Централната Власт не и е през ...."онази работа" и има задължения. Стига общи заучени клишета Ще помоля ако ме опровергавате да посочите съответния пример в съответната държава. Въпреки, че имам чувството, че въобще и не четете какво пиша...
 7. При мисълта за изолацията не само краля, но и французите потръпват от гордост . Мадам дьо Севине пише " Заели сме отбранителна позиция и го правим по толкова мощен и убедителен начин, че всички треперят. Никога крал на Франция не е виждал 300 000 готови да се бият за него мъже! Това се е случвало само с царете на Персия. Всичко при нас е ново, всичко е изумително " От тези 300 к мъжаги поне 2/3 са били полу-грамотни, а в даден период числеността им ще достигне половин милион. Бият се за техния крал , но не заради хубавите му очи, а за институцията и тяхната държава. Имат национално самосъзнание. По късно на мястото на краля, ще застане (намърда) Републиката или по точно хора които я представляват. И понеже не става да се агитира и мобилизира населението да се бие за няколко дебелака(които са непознати за огромна част от населението) се акцентира изцяло към родината ... Ако си харесвате Русо , аз няма да го опровергавам...Волтер е обаче този който преди него употребява многократно термина нация. "Векът на Луи XIV" е труд на Волтер и там гъмжи от определения за ... нация , благото на нацията, културата на нацията, величието на нацията и т. н. И всичко това се отнася за времето на и преди 17 век ! По възрастен е с 18 години, по популярен и на всичкото отгоре е французин, а Вашият - швейцарец. Вие наистина ли вярвате, че корсиканецът Буонапарте приел най-висшата монархическа титла - коронован император е разпространител на лозунговите утопии ? Същият дарил братята и сестрите си с висши благороднически титли. Сетне братята си ги прави крале като им намира и съответните кралства. А той е Негово Величество ! Възстановява Католицизма и в огромна степен абсолютистките порядки. Да се чудим тогава защо испанските селяни не разбират френските разпространители на либералните идеи и ...тръгват на Национална война срещу им ! Още по загадъчно е поведението на мизерните руски мужици, които вместо да се строят в редиците на "освободителите" бонапартисти, вземат, че не щат и последват своя си Батюшка...Саня (Александър I) Така лъсват отново противоречия ....преди писахте, че за нации не може да се говори преди Вестфалската система, тук че е наложително индустриална революция , а перманентно се опирате и на Френската революция... Нито едно от трите не е показател - Франция дори и след революцията не е Индустриална държава (вече го писах...Вие нали знаете кога се появява промишлената индустрия? ) а манифактурната ѝ производителност е по ниска от десетилетия преди това. Кой прегръща идеите на "Свобода равенство братство" ? Липсващия пролетариат, селяните роялисти или ? Ако не беше насъскана лумпенизираната парижка сган с изкуствен глад (и после доставки от "добрите") и ако дву- метровия Луи XVI беше наполовина решителен на височината и теглото си и не беше спрял швейцарските си гвардейци да размажат точно за секунди умишлено настървените и манипулирани тълпи ...щяхте/щяхме/ да цитирате други дефиниции... В САЩ през 1776 г. също няма промишлена индустрия която да създаде класа, която от своя страна да катализира Национална доктрина. Въпреки това Елитът ѝ приема Декларацията за Независимост ...а елита е ....ха познайте - земевладелци плантатори (е не само)...Къде го тук вашия любим образован народ ? Това е буквално сбирщина от заселнически вълни на недоволни слоеве от обществото през различните периоди от английската реалия : католици, протестанти, ирландци, огражденци , монархисти, републиканци и т. н. От тази не особено образована сбирщина се ражда НАЦИЯ ! Така, че никаква образованост не е необходима. Важното кой я ръководи.... Така е, като гледате на Историята ..отгоре, тоест поднесена от анализатори на едро за които процесите са обясними, предвидими, съпоставими и ..всичко е дефинирано...но ако задълбаете ще видите фрапантни несъответствия и противоречия и нещата не са такива каквито кабинетните философи ги изкарват Не напразно има и съответните дялове и специализации - само в Египтологията са 10-на ....тоест не може да си експерт по история на Старото царство и да анализираш египетската литература през Новото царство. Има си специализирани разпределения както по хронология - Античност, Средновековие, Ново и Най-Ново време, така и по регионален принцип...Среден Изток, До Колумбова Америка, Китай и Япония, Индия, Средиземноморие и т.н..... На едро не става....
 8. Да, имате си изградена и приета теза , но на база дефиниции дадени не от Историята, а от Философията. А срещу нея всякакъв спор е кауза пердута. Опитах се да ви дам примери , че нацията като понятие(и значение) не се "ражда" след Френската революция, защото в самата Франция си съществува, употребява и то още преди векове. Нито пък Жан-Жак Русо е баща ѝ. Хайде още един пример от френски учени през XVII век как и какво разбират термина . Génie de la langue, génie de la nation Гений на езикът, гений на нацията / Charles Sorel (c. 1602 – March 7, 1674)/ в обръщението са " За Франция" хвали и писателите ѝ които правят чест на нацията ни. Charles Sorel, qui ouvre sa Bibliothèque française par une adresse « À la France », distingue les écrivains dignes d’éloge comme ceux qui font « honneur à notre nation » https://www.cairn.info/revue-francaise-d-histoire-des-idees-politiques1-2012-2-page-347.htm 49 абзац Монтан и Шарон двама автори които са украшение на френската нация /пак там 71 абз/ От 1660-та година нататък наблюдаваме повишена честота на термина нация в текстове, посветени както на езика, така и на буквите. [72] в първото издание на речника на Френската академия през 1694 г .: „Нация това значи Колективен термин. Всички жители на една и съща държава, една и съща страна, които живеят по едни и същи закони и използват един и същ език и т.н. ". За това значение свидетелства разграничението, направено от отец Даниил между общата история и конкретната история: „Има различни видове история. Съществуват общи истории на цял народ, като историята на Франция. Има конкретни от провинция, град, абатство, семейство " Сега за езиков шовинизъм, но базата е коя нация е с по облагороден език Десмарет твърди, че да предпочиташ латински пред френски означава да не обичаш своята страна , в писмо адресирано до Марк Антоан Шарпантие https://fr.wikipedia.org/wiki/Marc-Antoine_Charpentier се защитават достойнствата на френския език , а любовта към родината или нацията - термините започват да се преплитат и стават синоним ! Забележително е, че похвалите за френския език са съчетани с често остра критика към други езици. Това е 17 век ! Доминик Буур също 17 век https://en.wikipedia.org/wiki/Dominique_Bouhours директно атакува испанския и италианския език " ... ако испанският е подходящ да представлява действие на матаморите (нещо като непрестанно, поточно, автоматично), италианският изглежда е създаден да служи на шарлатаните. Френският е освободен от всички тези недостатъци, той съдържа междинния темперамент между тези два езика Предшественикът му Фарет е убеден, че френският език е единствения законен и легитимен наследник на латинския , а италиански, испански са опростени версии, да не говорим за другите направо варварски езици в Европа като немски и т. н Франсоа Шарпентие https://www.academie-francaise.fr/les-immortels/francois-charpentier Припомня, че „нашият език някога е бил доминиращ език и в Англия. Това беше езикът на принца и на целия двор; това беше езикът на съдилищата и магистратите [...] "[82] За разлика от Буур, той атакува и латинския : счита френския език за по-добре подреден Да не продължавам с още много примери...Е....? Дотук твърденията за езиково превъзходство на френския език сред френските интелектуалци на база какво е ? Има ли националистични уклони или ? Ще започне и идеен сблъсък между привърженици на римската доктрина за произход или на франкската. Коя ще надделее ? Изображенията на Краля Слънце като римлянин са в пъти повече от всички други За Десмарет характерните характеристики на френския език изразяват „гения на нацията“: ...френската нация е приятна, учтива, любезна, благородна, подканваща ......също така езикът според гения на нацията, е приятен, сладък, девствен, чист, благороден и величествен /et la nation française étant agréable, polie, civile, obligeante, douce, noble, prompte...aussi la langue, suivant le génie de la nation, est agréable, douce, chaste, pure, noble, et majestueuse/ Някои извадки от писма на Луи XIV до : внука му дук дьо Анжу - крал на Испания "....живеете във велик съюз с Франция, нищо не е толкова добро за могъществото на двете ни сили ...Не забравяйте никога, че сте Французин ! N’oubliez jamais que vous êtes Français https://www.nouvelobs.com/rue89/rue89-la-lettre-du-dimanche/20140706.RUE0389/lettre-de-louis-xiv-jetez-quelque-argent-au-peuple.html До синът му Великия Дофин : Функцията на краля се състои да го води здравият разум, който винаги действа естествено и без затруднения. Всичко което е необходимо за тази работа е същевременно приятно, защото това означава сине мой, да държиш очите си винаги отворени за цялата земя, да научаваш по всяко време новините от всички провинции и от всички нации, тайните на всички кралски дворове, настроението и слабите страни на всички принцове и всички външни министри " 1679 г.
 9. Трудно започвам да Ви следя мисълта. Прекалено обобщаващо. Тоест толкова съкратено и времево разтегнато, че се явява неточно. Дайте детайлно към Франция. Нали там става и така разделителната граница вследствие на Революцията. Няма никаква нужда от индустриално общество за създаване на Нация ! То дори и при така цитираната от Вас Революция - Франция не е индустриална държава (Кралство) Напротив - манифактурната ефективност и износ (заетост) е по-голяма в началото на XVIII век отколкото в края ! Но поетапно : Има феодална разпокъсаност до към XII век. Следва засилване на кралската власт от способни и енергични крале като Филип II Огюст и Филип IV Хубавият, който дори ликвидира тамплиерския орден явяващ се държава в държавата му. Бастион за засилване на кралската власт са градската буржоа (нобилитет) искащи точно сигурност, уеднаквеност (универсализиране на системите за парична стойност, теглилки, съдилища и т. н) мобилност и права! Точно това получават в лицето на силна кралска власт и дават подкрепата си. Същото дават и дребните благородници, които имат възможност за кариера под цветовете на кралската лилия ! В резултат кралските домени нарастват главоломно и Кралят се превръща от символичен в реален СИР за всички ! Тогава е и началото на френската нация ! Примерът е 100 годишната война ! Въпреки, че претенциите на английския крал Едуард III са резонни - той е пряк наследник по линия на Филип Хубавия, но френската аристокрация го отхвърля като чужд ! Избухва войната....когато англичаните вземат превес и окупират огромни френски територии ...във войната се включва и ....Френския народ в лицето на селяните ! Окупираната територия е разтърсена от бунтове и партизански движения на селяните. Англичаните могат да се придвижват само на къси разстояния и то под формата на въоръжени отряди. Френските селяни не щат английски крал за свой. Чужд им е . Искат си свой. Ражда се и национален герой : Жана д' Арк ! Това е национална война срещу чужд ...завоевател От там насетне в кралските укази и на Ришельо (издадени от името на Луи XIII) и на Луи XIV, Луи XV, Луи XVI фигурира термина Нация ! La Nation , L' État : Нацията, Държавата Какво Републиката е променила и кое ? Нищо и половина...Променя и то за кратко титулната система. ...Гражданино (като обръщение)..., месеците ("гениално" хрумване) и пак се връща в традиционното лоно щото ...не става ! Вече се повтарям, но специално за Вас (сигурен съм че разграничавате национализъм от нацизъм ?) Натио е с латинска етимология и е употребявана от римляните. Постнал съм я достатъчно пъти...какво е значението ѝ ....и то от първа ръка, а не интерпретации на късно- републикански философи и либерали от днешно време....
 10. Не ми се искаше да се намесвам, но някога сме коментирали тази пуста Френска Революция и промените настъпили след нея ...Вие не помръдвате и на йота от позициите си и разбиранията си. Първо : Народът не е суверен. Има имуществен ценз. Жак Простакът (еквивалент на френски селянин от низините или по късно - градски бедняк) не може да гласува. Няма нужното имуществено състояние и не се допуска до урните. Второ : Не само Кралствата са с изменчива територия и население, вижте Френската Република как прилапва апетитно съседни територии с традиции и история. и малко по-късно Еха....Департаменти да има ! Колкото повече толкова по-добре ! Тук и друга Република с изменчива територия Трето си харесах ... "Монарсите пък изобщо не е задължително да са от същия етнос като населението" Какво нередно има в това ? Екатерина II не правили повече за Русия от еврейските революционери- болшевики ? Кръвта на османските султани е толкова размита, че след Селим II във вените им не тече и капка от кръвта на основателя Осман Гаази. Но това се отнася с пълна сила и за републиканските лидери. Може да се разровите в генеалогията на заклети републиканци като един Робеспиер например и ще видите, че не е баш потомствен французин. В голямата си част членовете на Директорията на Републиканска Франция е съставена от първото съсловие (а нали уж не трябваше), а тези от третото започват да си купуват благороднически титли. Жак Простакът си остава извън ...суверенитета - няма пари - няма права ! Така както и по кралско време. Избраният от Директорията първи консул на Републиката също не е французин. И защо се обръщат отново нещата? Титли за него , сестрите и братята му, съюзните републики са трансформирани в кралства.... По принцип като се обобщават събития, трябва и да се спазват някои основи...иначе става нагласяване според собствените ни виждания и искания, а то не е точно така...
 11. Защо ? Тука по добре ли ще ви е ? А тук ? Сред будисткото тибетско братство/сестринство. Според думи на европейски очевидци жениците не са се къпали никога. Но не им тежало. Или тук Марийон Марешал - християнка , смята се че ще наследи леля си Марин льо Пен на лидерския пост на крайната френска десница. Момичето е християнка-католичка. Редовно ходи на църква.
 12. В днешни дни ..може би, но някога...? Припомни си бащицата ви Исаак какво е завършил ? Теолог и то добър! Теолог е и друг бащица - на Теорията за Еволюцията. Символът на Просвещението и "умът на Новото време" Франсоа Мари Волтер е йезуитски възпитаник. Теолог е и Галилео Галилей. Теолог е и......няма да ми стигнат две страници да ги изпиша...Всички арабски учени от Златния им век до един са и теолози, огромна част от византийските и западноевропейските учени до XV век. Това е архитектът на Хеопсовата пирамида на име Хемиуну познай какъв е ? ...Жрец, после вече архитект и то ...баш, щото ако теорията е вярна (нали вие се базирате все на теории), че той е построил Великата пирамида, то май всеки архитект трябва първо да завърши теология ! Този е архитектът на стъпаловидната пирамида на Джосер. Името му е Имхотеп Жрец е разбира се. Наред с другите му професии - лекар, архитект, астроном ... Религия и Наука не влизат в конфликт до началото на XX век , а от там нататък и то по съвсем други причини (идеологически)
 13. Знаеш ли и аз съм се замислял. Особено за божиите заповеди - каква храна трябва да се консумира - Бог казва тази може - онази не. И с оглед времето и най-вече климатът ...нещата си влизат в резон. Точно както строг възрастен забранява на дете : не яж падналото от земята ...защото забранявам ! Не му обяснява защо - че е вредно и може да доведе до стомашно-чревна инфекция...която едно дете няма да разбере, но ще разбере строгия тон на забраната ! Да не говорим за забраната на кръвосмесителните връзки, които са забранени и...толкоз ! Другото интересно поне за мен, че евреите не са единствения богоизбран народ . Или поне така личи от описанието на Големият герой на Израиля - Самсон Назорей и разглезен, не иска за жени….еврейски-съплеменнички , а налита на филистимки като муха на мед. Предават го те , "леките" жени остават верни на народа си , но той се връзва....а Далила е последната му филистимска любовница (от многото му../десетки и то само единствено филистимки/ ) , включително и първата му съпруга, която също е дъщеря на филистимците) Въпреки това Самсон е герой , а Яхве му прощава и прощава И още - филистимците Размножилите се и разраснали се евреи имат нужда от жизнено пространство и като лавина заливат Ханаан и дори започват ….геноцид срещу ….филистимците, които са заплашени със заличаване от лицето на земята ! Намесва се не кой и да е, а самият бог Яхве ! Да спре самозабравилите се израилтиняни ! Богът Израилев е ясен и категорично забранява по нататъшна еврейска интервенция с думите : Не изведох ли, както Израиля от Египетската земя , така и Филистимците от Кафтор .." (Амос 9:7) От тук се вижда, че и филистимците са бого-любим народ и на тях Яхве е помогнал, а те не спазват нищо от това което е наложено на израилтяните. Използват парфюми, обеци, накити, произвеждат и консумират не само вино и бира, но познават и технологията на спиртните напитки, обилно употребяват и свинско месо. Познават металообработването, а в градовете им е пълно с предмети на лукса и разкоша, обществени сгради за събирания и забавления, кръчми и публични домове. Тотална АРХЕНЕМИЯ между филистимците от една страна и примитивните израилтяни от друга. Като че ли ги хилядолетие ги дели в техническо развитие ............................ Извинявам се за отклонението, но ето пример за два любими народа, но критерии, изисквания и задължения : различни ! @skiahtro Молба за коментар. Разбира се и към други участници за мнение

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...