Отиди на
Форум "Наука"

Andromeda2022

Banned
  • Брой отговори

    80
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Andromeda2022

  1. Това че около 80% от българите предпочитат да плащат чрез наложен платеж е абсолютно вярно. Докато в Румъния около 50% от онлайн покупките се осъществяват с плащане с карта. Друга наша особеност е че се държи винаги да има преглед и тест/ за дрехи, по дребни стоки/. И поръчката да се взема от офис на куриер. Ние в България все още нямаме тази култура на онлайн пазаруване, че можеш да си получиш стоката, и ако не ти харесва, да я върнеш в рамките на 14 дни. Докато, пак давам Румъния за пример, там е нормално да се поръча, да се приеме стока без тест и преглед, и след това да се върне.
  2. "Първата и по-важна част е да намерим отговор на въпроса защо трябва да оцеляваме като нация. Какъв е смисълът от съществуването ни?" Първо, може би защото това е свързано с родовата памет. Аз съм роден тук, тук съм израсъл с моите родители, тук израстват и моите деца. Аз специално никога не съм си задавал такъ въпрос, защото съм възпитан, че съм българин, и не мога да бъда друг, или в даден момент да си сменя паспорта, само защото така ще ми е по-изгодно. Оцеляли сме 500 години под чуждо робство, и то жестоко. Това е повод за самочувствие и гордост. Щом нашите предци, живяли в годините на това робство са имали силата да се съхранят, намирали са смисъла да съществуват като българи, трябва и ние сега да поемем от тяхната смелост и да се запазим като държава.
  3. "Едно и също цял живот. Разбира се на много не им издържаха нервите и заминаха навън. И почти никой в Русия. "Не знам" защо така..." - ще се опитам да ти го обясня: 1. От 30 години в училищата, особено в по елитните, масово се изучава английски, немски /също френски и инспански/ език. Обучението на руски език беше спряно 92-93г. Първо условие да отидеш да работиш в дадена държава е да имаш някакви базови познания, особено английски. Естествено има и много, които бъкел не разбират, но те са в друга група. Тези, чиито умението да използват чужд език е проводник за преместване в западна държава са - лекари, архитекти, инженери, икономисти, юристи, компютърни специалисти. И тук преминавам към точка 2 2. Реализация и по-високо заплащане. На по-горните посочени професии, в България е отрязана възможността да напреднат и да постигнат по висока-квалификация в професията си. И тук идва ролята на западните държави - за да привлекат кадри, специалисти, пак повтарям най-ценното в една икономика - се започна с налагане на масово изучаване на чужди западни езици и култура, след това свободен пазар на труда. Но с условието, че за една и съща професия, позиция, дейност,/ в една и съща компания/ заплащането на запад е поне два пъти по-голямо от България. 3. Това са хората на които им бе отнет поминъка тук в България, и такива, които не им стигат парите и са отчаяни - масово работници в строителният бранш, берачи на плодово и други, които са готови на всичко. Тука вече идва влиянието и на създадени работни клъстери в западните държави. А колкото до Русия, когато след няколко години преминем пак в тяхна орбита, започне се изучаване на руски език - ще има отново много българи, които ще работят и живеят в Русия.
  4. В смисъл? Никога не съм се притеснявал да си изказвам мнението.
  5. "Първата и по-важна част е да намерим отговор на въпроса защо трябва да оцеляваме като нация. Какъв е смисълът от съществуването ни?" - темата е изключително интересна. Надявам се утре да мога да дискутирам. Защото преди няколко часа ми изчезнаха 2 публикации. Приятна вечер!
  6. На колко си години и какво работиш
  7. Не знам от къде ви копат такива умници - нито има свободен пазар, нито реална конкуренция. Това е само фикция, залъгалка за наивници и глупаци. - частна собственост - реално притежание на корпорации. Не всичко трябва да е частна собственост, особено структороопределящи предприятия, и такива засягащи националната сигурност.И при социализма имаше частна собственост. - създаване на печалба - пълни глупости. Това все едно дете на пет години го е написало Относно демокрация и политическа система - не знам дали да се смея или да плача. Три клишета написани на кръст: - участие и управления на народа - ти явно си някакъв идеалист, по ти приляга да бъдеш социалист. - защитата на правата на човека и малцинствата - правата на кои хора, бе приятел? Сънуваш ли? Малцинствата, особено мангалите - да, а правата на българите, къде са? - разделяне на властта - е тука скъса синджира, къде го видя това разделение на власттите, не виждаш ли че всичко е навързано като свински черва, никъде по света няма такова нещо като разделение на властите. Ти си просто един идеалист, или /и наивник.
  8. чемодан, вокзал, и знаеш къде - ей простотията тук няма край. Къде ме пращаш ти ве? Ти си поредният глупак, дето ме гони от моята държава. Ще ти се пукне злъчката от злоба. Чемодан, вокзал, и ти знаеш къде да ходиш...
  9. "Вместо да съветваш какво да прави държавата, следваш известната поговорка - чемодан, вокзал, и знаеш къде. Щом не ти харесва това, което прави мнозинството. Такива хленчения никой вече не го интересуват" - къде го сънуваш това мнозинство, вие сте една шепа наивници. То ти хленчеш за еврозона, за измислена демокрация и измислен свободен пазар. Утре, когато си заминат и последните възрастни съвестни лекари, работещи в България, не тези предатели, които като завършиха, си набиха камшика за книжни хартийки, ще плачеш, защото няма да има кой да те лекува. Мнозинството мрази Щатите, Англия и ЕС, защото са долни измекяри и ни ограбват държата с техни компании, концесии. Но ще потърпим още няколко години, то колелото се върти, нали знаеш. На всеки 40-50 години има кръговрат.
  10. "Българите пак са си 9 милиона, ама два милиона са зад граница. Избягали от такава гнус като вас колега" - честно казано, това е най-гнусният форум, в който съм попадал. Дори и в блиц, дир. бг, фейсбук, участниците са далеч по - възпитани от колегата Кибик. Тази му реакция издава абсолютна слабост, безпомощност и най-вече простотия и липса на елементарна култура, слабохаректорност и комплексарщина, защото е анонимен и в реалността само ще заеква.
  11. "При тебе липсва разбиране, подмамила те е думата "демокрация"" - няма такова нещо като демокрация, има жесток капитализъм. В България цари пълен хаос и див капитализъм. И това след 89г. 35 години не стигналиха да започнем да живеем нормално. Да разбирам ли, че на теб ти харесва живота в БГ сега. Ти си подмамен от така наречената демокрация, ЕС, Еврозона. Като изключим София, навсякъде е пълна беднотия, хората са тотално оскотели, едва оцеляват. Не го ли виждаш? Българите бяха заблудени в началото, имаха някакви надежди и мечти, че едва ли не приемат ли западния начин на живот, всичко ще тръгне по мед и масло. Ние трябва, колкото се може по-бързо да напуснем този "западен свят", за да оцелеем.
  12. "Избягали от такава гнус като вас колега" - моля! Ти що за омраз си. Заповядай да ми го кажеш в лицето.
  13. Написал съм - след 2000г. Ти не четеш ли? Четене с разбиране не владееш ли? Какъв Луканов, каква Виденова зима? Масово народа напусна България след 2000г, и най-вече след 2007 година. И не се прави на интересен с тия лични нападки и обиди, това показва и демонстрира безпомощност и липса на аргументи. Дръж се възпитано и културно, иначе много сваляш нивото.
  14. Написал съм - от демокрацията в България, има разлика, нали? Демокрация в България е нещо като дървено желязо. "...и къде бягат тия хора" - веднага ти отговарям, макар че ти знаеш отговора - в Англия, Германия, Франция, в Щатите, че и даже в Австралия. Тези държави имат нужда от образовани и умни хора, като работна ръка. Те изсмукват най-ценното от нашата икономика - кадрите. Не че тия държави са особено демократични. Въпросът е не къде бягат, а защо??? След като вече сме част от този елитен клуб на богатите - ЕС. Забележката ти за Северна Корея, Сомалия и Венецуела я възприемам като шега, въпреки че си избрал държави в три различни континента.
  15. Аз не пиша твърдения без доказателста. Точно съм описал какви ще са последствията от приемането на еврото - покачване на цените с около 20% - разходи за всички бизнеси, на база счетоводство, административни разходи, разходи свързани с двойното ценообразуване. Освен това, предвид огромната задлъжнялост на ЕС, ние ще поемем солидарно след приемането ни в Еврозоната тези разходи. Предвиждат се и огромни разходи за Украйна от ЕС, които ще бъдат разпределени между държавите, членки на Еврозоната.
  16. "Всичко това означава, че ние ако искаме да растем трябва да се влизаме все повече и повече в този ЕС и съответните му пазари и възможности, които дава." - това е леко неграмотно/ трябва да се влизаме все повече и повече в този ЕС.../, да предположим, че е от бързане. Ние сме в ЕС от 2007 година. Но не възприемай Европейския пазар като някаква алтруистична функция, в този пазар всяка държава се бори за себе си, и се опитва да надхитри останалите.
  17. Нищо не си измислям. И се надявам, че все пак ще мога свободно да изразявам мнението си, без да бъда обиждан. Всеки един казус, трябва да бъде решаван с аргументи, а не с обиди и подигравки. А ти специално е време да възприемеш, че има и различни мнения от твоето, и различните мнения трябва да се уважават, особено когато са подкрепени с факти и житейски опит.
  18. "Не знам от къде идваш, но очевидно не си наясно нито с инсторията на България нито на света около България." - живея в България, ако това те интересува. С инсторията на България съм достатъчно наясно, за да знам че не трябва да повтаряме грешки отпреди 80 години. "има няколко държави, в които можеш да се насладиш на помията, от която се изчистваме - ходи в Беларус, Русия, Северна Корея или ако щеш Куба А може и Венецуела - там ще намерш много от това, което търсиш." - да не би случайно да се опитваш да ме изгониш от моята държава. Не си ли малко нагъл. Ходи ти в Англия, Щатите, Германия , Франция. Ти ли ще ми даваш тон в живота. И кои сте вие - една шепа хора в този форум. И всичко, което се пише е по темата. Моето лично мнение е че сега не трябва да се влиза в Еврозоната. Това е и мнението на 71% от българите. Така че, трябва да се съобразиш с това, а не да злобееш срещу хората, които имат собствено мнение. И още нещо - аз изразявам мнението на много българи, които живеят в собствената си страна. Ясно ли се изразявам?
  19. Е, хайде, включи малко четене с разбиране. След като пиша по тази тема за хранителните продукти, и се възмущавам от боклуците, които се продават по супермаркетите, нали ти е ясно че и аз търся и намирам алтернативи. Не е в това въпроса, а за общата картинка в България, че 90% от това което се консумира е боклук - внос, Кауфланд, Лидл / това си е монопол на хранителни продукти и бързоообортни стоки/. А това се отразява на цялостното здравословно състояние на нашата нация. "Яйца се продават домашни. Аз лично също съм доствял преди." - ама вие, освен с писане по форуми, сте се занимавали и с яйца
  20. Въпросът ми беше риторичен. Каква е разликата между този момент, и след като приемем еврото. Този пазар е регулиран чрез субсидии, помощи и правила. "Сега като въведат еврото ще сме пълноправен член на общия пазар, най-големия общ пазар в света." - общия пазар на ЕС ли най-големия в света. А вие сте написал есна голяма глупост.
  21. "Хората, които я напускат, намаляват раждаемостта" - що за липса на логика? През 1950г сме били 7 милиона, раждали са се по 150 хиляди деца. Към 1989г сме 9 милиона, ражадали са се по 100-120 хиляди. Имаме ръст от 2 милиона. За 40 години. След 1989г до сега, спад - 2 500 000-3 000 000, в зависимост от статистиката. Благодарение на отрицателния прираст сме намаляли с около 1 200 000, в това число не влизат напусналите България. Отрицателният прираст/ родени - починали, за година/ няма нищо общо с напусналите БГ. Просто раждаемостта през демокрацията рязко падна, а се увеличи смъртността. В резултат на което сме най-бързо намаляващата нация в света. "Защото хората, които раждаха и могат да раждат, сега раждат в чужбина." - а тези в България не могат да раждат, така ли? Няма млади българи ли, или нашата държава е в тотален ступор, няма болници/ като изключим големите градове/, няма лекари, останали са само възрастни. И пак не ми отговори - защо в лошия социализъм, за 40 години имаме ръст от 2 милиона. "Ако социализма беше нещо хубаво, нямаше всички да бягат от него с такова ожесточение " - само че хората не бягат от социализма, а от демокрацията в БГ, провери си колко хора напуснаха БГ след 2000г. "и тая каша ще я сърбаме още поне едно поколение" - след още две поколения в България няма да живеят българи. Стадо сме сега, необразовано, неинициативно.
  22. Какъв е този най-голям общ пазар в света, колега? Че щели сме да му ставаме пълноправен член, като въведем еврото. Ти и сега можеш да купуваш от "световния пазар", каквото си поискаш, стига да можеш да го продадеш тук. Като влезем в еврозоната, което скоро няма да стане в България, ще плащаш с 20-30% повече, но пък ще си горд евроантлантик, ще дърпаш от портфейла евра, а не презряни левчета.
  23. Твоят въпрос няма никаква връзка със случващето се след 89. Говорим за периода след 89г - демокрация, свобода, банани, свобода на словото, пътуваш си където ти кефне/ без Щатите, защото там удрят през пръстите/, абе въобще рай на земята. Непосредствено след 89 напуснаха България около 500 хиляди. Но масовото напускане се осъществи след 2007, когато влязохме в ЕС. Но ние не коментираме тия, които заминаха да живеят и работят в чужбина, болшинството от тях от немотия и глупост. Въпросът ми е защо тук, в този демократичен оазис, част от ЕС, част от Атлантическия свят, където според теб се живее много по-добре от преди 89г, раждаемостта рязко падна? От 100 хиляди на година, сега се раждат 50 хиляди деца, от тях не повече от 30 000 българчета. И да, раждаемосста и отрицателния прираст са пряко следствие от качеството на живот, липсата на здравеопазване, унищожаване на поминъци. Това е пълна демографска катастрофа, последица от последните 34 години хаос и ограбване. Скоро този процес ще се ускори, защото след 5-10 години няма да имаме никакви лекари. Ако преди 89г се е живяло зле/ а то не беше така/, защо е имало такава висока раждаемост. И аз ще ти отговоря - живееше се сигурно и щастливо.
  24. "Всъщност има. Само, че в тези магазини не се влиза, често, понеже са по-скъпи." - всъщност няма, всичко е една реклама. Няма кой да произвежда истински и качествени продукти в БГ. Няма кой и да внася, защото тук няма пазар за качествени продукти, не е изгодно и представлява загуба. "На много места продават производители." - производители на какво? В България не останаха производители, направи си справка какво се е произвеждало преди, и какво сега в количествено измерение. Дори и така широко рекламираните селски ферми за мляко, сирене, кашкавал купуват сухо мляко на фона на 10 крави.
  25. Внимавай да не вдигнеш кръвно. "Това твърди човек който се прави и на икономист...Съмнява ме. Или е някое младо което повтаря като папагал заучени опорки без да мисли или наистина е тежък случай надценявайки се нездравословно и респективно подценявайки всички тук участници." - недей да прекаляваш с обидите, със сигурност съм по-възрастен от теб. И не ти отива да пишеш по този начин, и то в така наречения научен форум. "...надценявайки се нездравословно" - тука засягаш здравето ми и ме дразниш, много ти е лесно да пишеш и обиждаш в разни форуми, анонимник такъв. Колкото до автомобилите, да, всеки който е искал автомобил, имаше. Сега половината автомобили са излишни, Трябва данъка за автомобил да стане минимум 1000лв на годишна база, за да се поочистят тротоари и тревни площи. Въобще целият ти пост е пропит със злоба и омраза към хората, които искат да живеят нормално в България. Ако въобще ти живееш в България.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...