Отиди на
Форум "Наука"

Oroles

Потребител
  • Брой отговори

    17
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Oroles

Oroles's Achievements

Apprentice

Apprentice (3/14)

  • Week One Done Rare
  • Dedicated Rare
  • Collaborator Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

10

Репутация

  1. Първоначално се е отнасяло за скити, а след това е приложено за траки поради тяхната близост и връзки.
  2. Вероятно пътят на E-V13 от неолитно-халколитната и бронзовата епоха.
  3. Аз съм на мнение, че населението от бронзовата епоха изобщо не се е наричало траки и новото население, действителните исторически траки са тези, които Омир има предвид. На техните конски погребения, надгробни изображения можем да видим, че са били коневъди и ездачи. Така че пасва на изображението.
  4. Искам да се поправя тук, вместо това Гимбутас говори в тази книга: https://books.google.de/books/about/Bronze_Age_cultures_in_Central_and_Easte.html?id=BvtRdigDtFoC&redir_esc=y Предполагам, че някои неща от нея са остарели поради наличен материал за времето, но мисля, че като цяло тя беше на място.
  5. Тъй като Мария Гимбутас наскоро беше изведена на сцената, тя беше права за дебата за праиндоевропейците. На нейната книга за праисторията на Източна Европа: https://books.google.de/books/about/The_Prehistory_of_Eastern_Europe.html?id=kzCozQEACAAJ&redir_esc=y Тя предполага, че филистимците са дошли от Дунав, от култура, наречена Култура на инкрустираната керамика. Тази култура изненадващо е от същия район, от който материално се предполага, че произхожда Капитан Андреево, някъде между границата между България, Румъния и Сърбия. Точно до Дунав. Тя също така предположи, че пеласгите са дошли късно в Гърция и същите хора като Пелесет/филистимците. Гърците са грешали, че са били по-ранните заселници. Разбира се, няма убедителни доказателства за тези хора, може да е просто съвпадение, но археологически има силно влияние от Дунав до Гърция и Северозападен Анадол. Тези сътресения от движения и размирици започнаха първоначално някъде около 1500 г. пр. н. е., когато хората от Тумулус от Бавария прекосиха Алпите към Панония и Карпатия и започнаха веригата от събития на постоянни войни и разселване на хора, които в крайна сметка доведоха до комплекса Поле от урни. Според Херодот историческите траки са използвали както кремация върху урни, така и погребване в могили, но хора като Трибали, даките са кремирали изключително смъртта си като културата на урновото поле.
  6. Имах предвид, че Хетската империя не е спомената от Омир, което е намек, че както предполагат историците, той е предавал устни истории.
  7. Не мисля, че Омир, когато споменава траки, е мислил за "траки" от бронзовата епоха, вероятно е имал предвид онези, които вече са имали взаимодействия в ранната желязна епоха. Освен това неговата Илиада изглежда е смесица от някои истини и лъжи поради разказването на истории. Изобщо не е приемливо да се споменава Троя като васален град, а не суперсила на региона Хетско царство, Омир не е бил наясно с това.
  8. Така се оказа, че E-V13 е живял в халколита някъде между Източните Карпати и Подолските възвишения.
  9. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2024.04.17.589600v1.supplementary-material Протоусатовски курган Маяки. 1 E-M78/E-L618(E-V13?) .Друг Курган от Маяки е R1a. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2024.04.17.589600v1.supplementary-material
  10. Твърде вероятно е много Прототраки или Tракоиди да са участвали в сътресенията на късната бронзова епоха и защо не да се присъединят към коалицията на така наречените морски народи. Подобни материални култури са известни като "варварска керамика" в Гърция от ранната желязна епоха. Основният проблем е откъде точно са дошли тези хора и дали материалната промяна се дължи на миграцията на хората?
  11. Хей, благодаря много, че сподели някои подробности с нас. Най-интересната част беше неолитният произход на E-V13 много близо до степта. Това специално лингвистично изследване ми идва наум: Семитоид не означава семитски, а по-скоро неизвестен клон от езици, говорени от натуфийските и мезолитните египтяни наречен афро-азиатски. Rasmus Bjorn идва от уважаван институт на Макс Планк, така че не го смятам за някакъв случаен човек от интернет.
  12. We have seen 2 E-L618 from Varna, and a lot of G2a from Chalcolithic Bulgaria, but none E-V13 so far. Perhaps those Chalcolithic samples are just E-L618. Let's assume that you are right on what you say about the continuous E-V13 presence from Chalcolithic to Iron Age, what is your personal opinion then, do you think they had relationship to Trojans and Luwians of Anatolia?
  13. Ето един цитат от известния унгарски археолог Габор Векони За това траколозите говорят от години Ранната желязна епоха на Капитан Андреево принадлежи към културата Псеничево, която без съмнение има връзки с другите източни халщатски култури от бреговете на Дунав: Инсула Банулуй и Бабадаг и Гава на север. Най-отличителният елемент на тези култури са ямните погребения, които са нередовни погребения през ранната желязна епоха, които преди това през бронзовата епоха са използвали предимно кремация. Омир също казва, че миканските гърци са кремирали смъртта си, но погребалният ритуал на Патрокъл и Ахил на кремация на клада прилича повече на тракийското погребение, отколкото на микенското. Този погребален ритуал става по-често срещан след края на бронзовата епоха в Гърция, все още не е ясно дали е донесен от мигранти или културно влияние. Той грешеше за толкова много неща. За Tрибалите можете да прочетете повече от югославски/сръбски археолози, те са писали много за тях, вероятно са били част от това, което те наричат комплекс Босут-Басараби или по-ранен Белегис-Гава II.
  14. Относно темата, в какъв смисъл искаш да свържеш траки, хети и микенци?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...