Отиди на
Форум "Наука"

Makedonikus

Потребител
  • Брой отговори

    7
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Makedonikus

  • Рожден ден 18.12.1975

Contact Methods

  • AIM
    mzlatkov
  • Website URL
    http://

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    София

Makedonikus's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Може да ги разменим за Западните покрайнини. Така Сърбия ще докаже и на дело своята искренна любов към братска България. Не ви се верва, нали. И на мен. Иначе идеята ми не е толкова лоша.
  2. Името Иоан на старобългарски идва от гръцкото Йоанис, което пък идва от еврейското Йохоханан (в превод "Божия благодат"). Във всички извори името на Рилският светец е Иоан. В България през средновековието също е имало и други форми на името Иоан - срещала се е както формата Иван, така и Йован, както и производните му Йово, Йовчо и др. През Възраждането, вероятно под руско влияние се среща все по-често името Иван. Да се каже, че Иван е българско, а Йоан не е е меко казано неверно и неточно. Наистина в българската научна и научно-популярна литература се употребява, макар и неточно и св. Иван Рилски, както и цар Иван Шишман, цар Иван Асен ІІ, цар Иван Александър и дори св. Иван (?!) Кръстител. Нека не изпадаме в абсурди, че името Йоан не е българско. То е толкова българско, колкото и Иван, Петър, Георги, Димитър - християски имена от гръцки или еврейски произход, отдавна приети от нашия народ и с побългарени форми.
  3. Тонка, приемам уточнението. Гностицизмът все пак не е единнна религиозно-философска система - в него се включват различни и взаимнопротиворечиви учения. Така че близост до гностицизма може да се намери в повечето религии. Има една нова книга (май и единствена по рада си от български автор) на архимандрит Павел Стефанов - "Ялдаваот - учение за гностическата религия", издание на "Омофор", 2008 г. Сромният ми съвет е да не използвате за източник на знания за религиозно-филофовските учения единствено форумите в интернет, а по-сериозни научни изследвания или поне научно-популярни такива. Препоръчвам на тези, които се интересуват Пьотър Малицки "История на Християнската Църква", също и съчиненията на Михаил Поснов, преведени на български език.
  4. Тонка, някои от нещата, които сте писал за несторианите просто не са верни. Не се заяждам с Вас, а само уточнявам. 1. Несторианите не са гностическа секта - доста се различават от гностиците. 2. Несторий и последователите му (има ги и до днес - Асирийската църква) не са учили и не учат, че Христос не е умрял на кръста. Това е учението на някои гностици, преминало по-късно и в (забележете) ИСЛЯМА. Възможно най-сбито учението на Несторий е следното. Според него Иисус Христос не е една личност Богочовек, а две личност - Бог Син и човекът Иисус и има две природи - Божествена и човешка и две личности, съединени единствено по благодат. Несторий отказва да нарича св. Дева Мария Богородица, защото според него човек не може да роди Бога, а я нарича само Христородица. За това си учение е осъден от Третия вселенски събор.
  5. Рилският манастир се нарича още и "успение Богородично" по името на най-голямата манастирска църква. Но е много разпространено и наименованието Рилски манастир "Свети Иоан (Иван) Рилски" по името на основателя му свети Иоан Рилски. По времето на Душановото сръбско кралство манастирът сигурно е влизал в Сърбия за известно време. По нашите исторически карти границата минава по-на юг и на запад - по Земенската планина между Кюстендил и Земен. По сръбските карти границата е на дн. с. Владая - където днес е границата между Софийска и Пернишка област. В нашите карти Пиротско, Свърлишко и Княжевацко са в Българското царство. Къде е точната граница - могат да кажат колегите, чели изворите, ако има данни ,разбира се. Ех, трудно им е на сърбите с тяхната скромна средновековна история. иска им се на людете да са били най-великото кралство на Балкана, но истината е друга. Душановата "империя" е по-малка от Самуиловото царство, разцветът им е само около сто години, а след смъртта на Душан "империята" му се разпада на 40 държави и държавички. Паралелът с СХС, Кралство Югославия, а по-късно СФРЮ е очевиден.
  6. Във Великото Литовско княжество официалният език е славянският. Това е бил езикът на канцеларията на владетеля, на културата и на източноправославната църква. Този език в България се нарича старобългарски. Днешният църковнославянски език, използван в богослужението на славянските източноправославни и униятски църкви е мало по-различен. Приема се, че е руска редакция на старобългарския език. Населението на Великото Литовско княжество е предимно от древноруския етнос, обединявал днешните великоруси (руснаци), малоруси (украинци) и белоруси, както и е преобладаващо източноправославно. Литовците са говорели на своя език и в мнозинството си са езичници. Впоследствие повечето приемат римокатолицизма, а по-малка част православието.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...