Отиди на
Форум "Наука"

sisinda

Потребител
  • Брой отговори

    176
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за sisinda

sisinda's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Георгиева, С. Жената през погледа на западноевропейските и българлските книжовници от Средновековието. – Минало, 3, 1996, с. 48-55. Георгиева, С. Женският митологичен образ – мит и реалност в езическите вярвания на славяни и българи. – историческо бъдеще, 2001, 1, с. 119-128. Георгиева, С. Женското ктиторство в Средновековна България. – ИПр, 1991, кн. 8, с. 44-52. Георгиева, С. Извънбрачните сексуални отношения в средновековното българско право. – Историческо бъдеще, 1-2, 1999, с. 206-213. Георгиева, С. Междуполовите отношения в брачното и бракоразводното право, действало в Средновековна България. – Историческо бъдеще, 1-2, 2002, с. 208-229. Георгиева, С. Многобрачието в Средновековното българско царство. – ИПр, 1990, кн. 10, с. 3-16. Симеонова, Л. Християнизацията на България и проблемът за мястото на жената и брака. – В: Общото и специфичното в балканските култури до края на ХІХ век. Сборник в чест на 70-годишнината на проф. В. Тъпкова-Заимова. “Гутенберг”, 1999, 46-61. и 1 статия за владетелката от 13-15 в. има под печат. в общи линии...
  2. Първо, пише се въстание, а не - възстание. После най-ранните османски регистри, които са запазени, са именно за български земи на север от Ст. планина, още от ср. на ХV век. По хипотезата на П. Павлов може да се поспори, тъй като има фактори, които той не е взел под внимание. Хора, моля ви, слезте на земята!
  3. Ако е изчерпана, не се притеснявай, намира се. http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=7163 http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=7163 А на английски можеш да потърсиш разни неща по интернет като Asia Minor или Anatolia. http://www.ancientworlds.net/aw/HomesiteRoom/221062 http://www.turktour.com/anatolia_history.html http://www.anatolia.com/anatolia/Religion_...ism/default.asp Общо взето, може доста да поровиш и дано намериш нещо хубаво. На руски по същия начин - http://www.bspu.unibel.by/teacher/Maliugin.../Asia_Minor.htm http://mirslovarei.com/content_his/MALAJA-...HAVY-33149.html
  4. Здравей, koonal. Има една изследователка, която е работила по темата за населението в Мала Азия. http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=7163 http://www.pe-bg.com/?cid=9&pid=4600 За съжаление не съм ги чела и не мога да коментирам написаното. Можеш да разгледаш използваната от нея литература и да откриеш това, което най-много те интересува.
  5. ок, помирение. Всеки има право на мнение.
  6. Напротив, и пак ти го казвам - тази книга не може да свърши работа на историк, защото е написана като научно-популярно четиво. И ако ти не го разбираш, единственото, което става ясно е, че не си отворил друга книга за Киприан. И да се палиш и да бълваш не много смислени изречения - все тая.
  7. Между другото спомената книга за Киприан няма историческа стойност. Това си е едно научно-популярно четиво.
  8. RIZAR нямам намерението да си губя времето в безсмислени спорове като отговарям на глупостите ти. Не отричам, че има подобна хипотеза, но тя е твърде малко вероятна. И да ти кажа, не можеш да твърдиш, че нещо е така без да го аргументираш по никакъв начин. А затова кой колко е прочел доста можем да поспорим по въпроса. Като за начало се научи да пишеш граматически правилно.
  9. Ако княгиня Олга беше от български произход, това нямаше да се пропусне от старобългарските книжовници, тъй като тя е била почитана и от българите като светица още през средновековието. Другите двама големи руски светци - Борис и Глеб имат за майка българка. Няма ли да е грубо да се бутаме всички най-велики светци на Русия да от български произход.
  10. Не можах да устоя на изкушеието да те поздравя с тази песничка. Живот и здраве на следваща форумна среща ще си чакам бирата.
  11. Честит Рожден Ден! Много здраве и наздраве! Поздрав с нещо тематично
  12. Абсолютно си прав (само да отбележа, че едва ли са изпратени латински духовници, мисля, че в случая са били войници). Това е стенопис от Зографския манастир на Атон. Само за века не съм сигурна, но е късен, от османския период. Веднъж си играх да преброя изобразените монаси и интересното е, че броят им съвпадаше с посочения в Разказа за зографските мъченици от ХІІІ в. Изглежда него е използвал и живописеца като източник.
  13. Тук съм напълно съгласна. Между другото и в "Успение Методиево", което не е достигнало до нас в оригиналния си вид, по подобен начин се сочи, че св. Методий е българин по род, както и за бащата на св. Димитър Солунски и много други светци, които наистина са били българи. Но това си е въпрос на идеология. Характерно е за проложните жития за ХІІІ в. и е свързано с утвърждаването на възстановеното българско царство.
  14. Съжалявам, че не мога да отделя време за коментари, но в момента съм твърде заета с други неща.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...