Отиди на
Форум "Наука"

Galahad

Потребители
 • Брой отговори

  9132
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  65

Galahad last won the day on Май 9 2017

Galahad had the most liked content!

Репутация

3798 Професор

3 Последователи

Всичко за Galahad

 • Титла
  sir

Contact Methods

 • Website URL
  http://ald-bg.narod.ru/

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

53488 прегледа на профила
 1. Galahad

  Имало ли е мизи в Мизия?!

  За мизи пише още Омир, напр. Х, 420-525, Анакреон (VІ-Vв.пр.н.е.) във фрагмента от песен І и др. Втори е въпросът, че мизи има както в Европа, така и в Мала Азия. Тъй че не винаги става дума за тези между Балкана и Дунава.
 2. Като стана дума за Енодий, пък ние си говорим за най-старата държава, то прави впечатление, че той е отделил особено внимание на съчинението си на битката с българите, която иначе видно от другите извори няма някакво особено значение - примерно като тази на Валент при Адрианопол, с турците при Манцикерт, с арабите при Поатие. В смисъл, че няма някакви значими исторически последици - нито в психологически, нито във военен план. При все това при него, пък и при един друг автор от епохата - Касиодор на нея е обърнато по-голямо внимание. Пък Теодорих има достатъчно славни дела, та да е опрял до нея за да бъде възвеличен. Това показва, че в онази епоха българите са имали по-особено значение и затова дори един неголям успех е изглеждал като голяма работа, та да бъде отделено внимание като за ред други подвизи на Теодорих, които и до днес изпълват книгите по история за онази епоха. Иначе трибали през Средновековието няма, ама има Требине. Има сърби, но Сърбия като държава във вид на средновековен прародител на днешната няма до Неманичите. Белград става столица едва в края на ХІVв. и то само при един владетел Стефан. При нас няма такива трайни формирования като Нормандия, Навара, Бургундия, Бавария. Дори да се обособи някакво по-самостоятелно владение, то се крепи само на дадена персона и след това пак се прелива към държавата - Стрез, Хриз, Слав. На Балик-Добротица-Иванко има някаква приемственост, но Добруджа по-скоро си е продукт на османските завоеватели.
 3. Ужас! Константин Багренородни се оказа късноантичен автор!!! В своите съчинения може да е употребил някои думи за дрехи, познати от късната античност, ама той същия говори и за мизите, дето се настанили по времето на Константин Погонат на юг от Дунава. Което важи за тези мизи, важи за дрехите, триерите и още доста неща. Пък и добре знаете, че този "античен" Константин пише и как да бъдели облечени пратениците на цар Петър І за разните празници, като отивали на прием в двореца. По-долу има изображение на въпросния Константин Багренородни. На който му се струва, че облеклото му не мяза на това на Юстиниан І (че и на ІІ), нека си направи сметка колко вярна е статията. Макар то и Юстиниан І да е ранновизантийски, а не късноантичен. Що се отнася до Йоан Лидийски, той също е ранновизантийски, но тематиката на съчинението му е насочена към миналото, което естествено ни праща към античността. Въпреки че в него има доста неточности, то е добре систематизирано и доста ясно написано. Няма го цялото на български, но ако ви попадне на достъпен за вас език, ви го препоръчвам, вместо да си губите времето да четете подобни глупости. Там са обяснени доста неща, за които сме дискутирали из разни теми, свързани с разни институции.
 4. Galahad

  Рим и Християнството

  Всъщност християнските книги са написани на гръцки, а на латински са само превод. То е по-скоро продукт на българската цивилизация, отколкото на римската. Щото като се отвори новия завет, че и стария ще се види, че част от книгите и псалмите имат обозначение (слав. т.е. на славянски). Сиреч масовия вариант на Библията познат днес е туй, що е държал цар Петър в ръцете си последно. Става разрешена религия не в Рим, а в Константинопол. Митрите са заемки от персите, не от Рим. Има достатъчно изображения на римски императори и понтифици, за да се види, че те изобщо не мязат на християнските. Светците нямат нищо общо с боговете и политеизмът. Туй са правешки глупости. Говоря за официалната религия. Нека не я бъркаме с фолклора в държава, в която християнството е било преследвнато първо по време на турското, а после и на съветското робство. Тъй като календарът обслужва основно стопанството и култа, то за удобство някои празници са свързани със стопанските цикли. Между другото първата християнска държава е Армения, а не Римската империя. В Рим е прието няколко години преди да бъде прието и в Аксум.
 5. Galahad

  Рим и Християнството

  Някои неща може съвсем ясно да се видят. Напр. кои други имат нещо подобно на литургичните текстове - точно описания как трябва да се води ежеседмичната служба? Има големи и принципни различия. Дребните сходства имат случаен характер. Политеизъм има и в Япония, и при ацтеките. И те ли са го взели от Рим? Отделно, че при християнството няма политеизъм. Светците са нещо съвсем различно. При Стария завет също си ги има пророците например. Да не говорим, че някои от пророците ти ги мислиш за светци.
 6. Galahad

  Случаят Дятлов

  Никой не е искал да ги убива. Зоната е била със специален режим на допуск. Те са получили такъв и маршрут, по който да се движат, но са се отклонили и е станала злополуката. наврели са се когато не трябва и където не трябва. Но е нямало как да знаят, защото информацията е била секретна. Научили, че има и друг път и тръгнали по него, без да подозират къде се завират.
 7. Това за джендърите е от дефинициите към конвенцията. Всяка конвенция си има свои дефиниции и те важат само за нея. Сиреч има много думи, които са едни и същи, но в различните конвенции са дефинирани различно. Определението за третия пол показва само какво според конвенцията влиза в него. Сиреч конвенцията не създава трети пол, а се занимава каква защита да има за него там, където го има. Няма значение дали държавата ще си направи закон за третия пол или третия пол ще се озове някъде само за малко като турист. Тъй че истерията е в съвсем излишна посока. Просто някои хора у нас имат голям интерес към джендърите ... щото са такива. По-правилното решение беше конвенцията да защитава всеки от домашно насилие. Защото мъжът до време може да е физически по-силен, но заради по-късното пенсиониране овехтява и умира по-рано, при което има един период, когато вече е твърде немощен и може да бъде обект на насилие от жена си. Сещам се за един екземпляр, дето редовно ръкополагаше жена си. В един момент обаче увяхна и се озова на легло. Жена му се грижела за него и един ден го попитала, дали ако се оправи, пак ще я бие. Той вече говорил трудно, но поклатил утвърдително глава. Та тъй е у нас.
 8. Първата държава е нещо като класация за мис Свят. Всички са красиви, но той или иначе трябва да се избере една. Нашият проблем е, че обикновено всички викат за своя отбор, а нашите мурзилки винаги викат за чуждия. Тъй че не трябва да се чудим, че днешна България според тях няма връзка с ПБЦ и ВБЦ. За момента според депешата с опорните точки са православни и ревностни пазители на българските национални традиции само в темата за Истанбулската конвенция, а в другите теми продължават да са атеисти и интернационалисти. Тъй че тези, които се интересуват наистина от въпроса просто да не обръщат внимание на глупостите им. За Европа държавотворческия процес си има определена посока - от Златния полумесец на запад, после на север и накрая на изток. Сиреч Тракия (вкл. Македония), Елада. После иде Рим, който расте към Испания при пуническите войни, после на север към Галия, после към Британия, после към Германия, накрая е Дакия. И чак после идат Полша, Литва, Латвия, Русия. Българи се заселват на територията на ПБЦ още преди Аспарух. Двата важни центъра на по-сетнешното ПБЦ, тъй да се каже неговото начало и край са си от Vв. - Малка Скития (Сев. Добруджа) и Сирмиум (Сремска Митровица). Иначе при нас има пълен пакет от език, писменост, религия и утвърдено общо название. В смисъл германците са саксонци, пруси, баварци и пр., фрацузите са провансалци, бретонци, бургундци и пр. Докато българите от Аспарух насетне са си само българи. Дори при феодалната разпокъсаност, когато си имат различни практически самостоятелни феодали за шефове пак си се водят за българи. Именно завършеността на процесите на формиране на единна нация показват рано стартиралия процес на държава. Другите още вървят към унитарна държава - швейцарците до неотдавна даже не бяха и федерация, ами конфедерация, което е по-нисък стадий на консолидиране.
 9. Голяма драма, неизвестно за какво. В АБВ-то пък пуснаха следната пернишка дефиниция: първи пол, който не бие втория пол е трети пол. Засега най-разумното обяснение за бурята остава, че Русия си тества вложенията в петата колона. Сиреч доколко европредседателката България може да смути ЕС и НАТО с отказа да приеме конвенцията. Иначе то някои неща са минали преди няколко години, ама тогава нямаше буря, защото никой нямаше да забележи що става в забутаната и изостанала Задунайска губерния. Е, няма как да не се радвам, като виждам, че във връзка с операцията някои атеисти са станали ревностни православни и направо сърцата им се късат за християнските ценности. Просто тази конвенция се случи в момента. Ако се гласуваше друга, за друго щеше да е. Едно леко, но уверено затягане на еврокранчетата с европарите и България ударно ще промени позицията си. Все пак любовта си е любов, но нашите управници най-обичат парите, особено конвертируемите. За обобщение - операцията се оказа пълен провал. Няколко компрометирани политици и синодални доносници пореваха малко. Пробваха да направят митинг, ама като нямаше достатъчно пари, се оказа, че пак няма хора даже плакатите да държат, камо ли нещо повече. Въобще ембаргото на Русия доведе до видим спад на масовостта на някои митинги у нас. Самата конвенция наистина има ред недостатъци, но "дебата" у нас е много далеч от текстовете на договора. Стриктно се спазва принципа на Тато: "Повече написал, отколкото прочел". В случая голяма част от дебатиращите изобщо не са чели за какво става дума. Май даже и заглавието й не са прочели.
 10. Galahad

  За произхода на думата и името Каварна

  С въглищата въпросът е малко деликатен - те са се появили в Европа след като Марко Поло разказал, че в Китай използвали черни камъни вместо дърва. И тъй като Карбона е от преди въглищата, са се опитали да натамънят нещата с дървени въглища. А ние може да извадим нещо къде по-автохонно. От латинската carbo. Игнорираме значението на черен цвят, щото не ни отърва и остава ъгъл, демек Онгъл. Иначе има е такова нещо, но едва ли ще е то: Carbo, ōnis m - Карбон, cognomen в рода на Папириите. По-скоро ще е нещо свързано с това, от което иде тракийското племе корбизи. Кробизите обитавали земите по крайбрежието на Черно море от Варна до Калиакра и Белоградец и във вътрешността до Троян където има разкрити погребения - според БГ уики. Както се сещате прабългарите са имали афинитет към тракийските имена, а не към гръцките и римските (макар да се твърди, че не са заварили тук траки) - напр. Одрин от одриси, вместо Адрианопол, Пловдив вм. Филипопол и Тримонциум и т. н.
 11. Galahad

  Рим и Християнството

  Коранът и книгата на Мормон са продължение на Стария завет, втори е въпросът, че не се приемат от всички, така както и Новия завет не се приема от евреите. В Китай също има хорове и кадене, ама едва ли и това е от Египет. Всъщност култът от времето на Моисей никак не е пищен като египетския. Не става дума само за украсата на храмовете със статуи, а въобще за церемонията. При египтяните си е било направо цял театър. Нещо което го е нямало дори и при унищожението на последния храм. Неоплатоничните идеи се появяват доста след християнството, тъй че по-скоро те може да се разглеждат като производни от него, а не обратното. Да не говорим, че неоплатонизмът е продукт на старите школи на Египет и Елада, а не на милитаристичната Римската империя, дето така и не е успяла да направи поне 8-то чудо на света.
 12. Galahad

  Случаят Дятлов

  Сериен убиец не убива по 10 души наведнъж. Освен ако случайно оттам не е минал Росен Горския, но се опасявам, че студентките са били старички за него. Но де да знае човек, то сред пустото изборът не е бил голям. Лавина - те не са били за пръв път в гората, та с часове да се крият от мнима лавина. Случаят е повече от ясен. Отклоняват се от маршрута и влизат във военна зона преди изпитание на ядрено оръжие. През деня е минал патрул да провери за проблем (следите от ските), но е нямало никой. Те отиват след това. Там обаче трафикът не е голям, тъй че процедурата по безопасност е изпълнена. Вечерта си лягат и - бум, ударна вълна и ядрено лъчение. Скътават се в гората, за да не са на открито. Това не пази от мечки, но си е някакво прикритие от бомби пред открит терен. Лъчението ги е довършило, след което естествено замръзнали. После е бъкано с военни. Във вестника излиза статия за светлинен феномен. Защото то през нощта трафика е малък по горите, но пък светлината бие повече на очи. Откриват трупове и се появяват купища военни. Един от пилотите вижда следите от тестовото оръжие, похвалва се, че е открил причината и ще я съобщи и ... става авария и с него.
 13. Въпрос на дефиниране що е това държава и нация. Всъщност дефинициите са повече от това, което някои си мислят. Етнически чиста нация на практика няма. Дори исландците не са, но там примесите са най-малко. А Сан Марино е най-старата република, а не държава. Макар и това да е толкова вярно, колкото че България е най-старата държава. Според древногръцката теория държава е население под една власт. Затова за тях не било проблем при нужда населението на един полис да се изнесе с реликвите си на друго място и да създаде нов град, който го третирали за стария. Просто в ранния период територията не е била толкова кът и по-важно е било вожда да има индианци. После се обвързват население и територия. И вече всеки си прави микса както му дойде. Някои бутват в манджата гали, франки и Франция потъва в дълбока древност. Та първо - най-стара държава и най-стара държава от съществуващите. Първото е доста трудно определимо - защото едно е най-стара държава, а съвсем второ е най-стара държава, за която има писмени данни. Траките имат основание да претендират за първото. Има си го мита за човека-змия, дето отишъл при елините от Тракия и ги свалил от дърветата. а римляните слезли от дърветата още по-късно и от тях. От съществуващите - както казах въпросът е какво приемаме за начален момент. Българите ги имаме като народ със свои държавни лидери още в арменските истории. После се появят по тези места някъде по времето на Атила. След установяването на Ернах в Добруджа вече редовно имаме известия за българи, дето се шляят из Балканите. За германци имаме сведения още от времето на Римската империя. Само дето след като минали варварите и не оставили нищо от траките са останали германците, при това определено латиноговорящи. Имаме и едни латиноговорящи англо-саксонци и франки. С Италия е просто - тя отскоро е държава и дори и сега за италианеца родината свършва там, докъдето се чува камбаната на енорийската му черква (тяхна дефиниция). С Испания - вижда се. Германия е ФРГ - федерация. Имаме белги, ама самата Белгия и сега не е съвсем една нация. Та туй са по-старите конкуренти.
 14. Това, че обориха мита, че Даме Груев бил светец - как да е. Това, че обориха мита Левски и Ботев обичали да се целуват с чорбаджии и турци на моста, като Станишев с Доган, та даже се оказа, че Левски бил гръмнал чорбаджийски слуга - как да е. Ама последните писания, че българите трябвало да сменят на герба си лъва с овца и да се стараят да и подражават по ум и нрав - е, това вече наистина ми идва в повече! Точен цитат няма. Защото е казано по много по-гнусен начин. Видяхме какви ги вършиха сърбите, та още за влачат делата в Хага, че са военно престъпници. Вижда се и на видеото, че гръцката душа и днес не стои мирна в църква, ами и там се млати с който свари - във видеото с арменците. И нещо ни се обяснява, че българите трябвало да си стоят кротко и овцедушно да си седят докато сърби и гърци ги колят и обират. Защото техни чети нападат български села и това е факт. Ако няма ответна мярка, то кое ще мотивира гърците и сърбите да спрат? А невинните жертви не са толкова невинни. Кой е по-виновен и по заслужава трепане - дали дъртото гръцко или сръбско магаре, пък бил той поп или владика, който подтиква 16-20 годишни хлапетии да ходят да трепят българи, а той си остава у дома или въпросните хлапетии. И защо да е по-лошо да се утрепе дъртото магаре - подстрекател, вместо хлапетиите тръгнали по ума му, които иначе ще се спрат, ако го няма него да им пали фитилите. И гледам нашия митоборец, дето така хубаво се бори с митове, които са положителни за българите, как яко помпи митове, които са вредни. Само няколко думи за Анхиало. Имаме тракийска куполна гробница Имаме и тракийска жрица Лесескепра И де е гръцката култура: 1)отишла под водата; 2) изгоряла при въпросния пожар. Вода, огън - вси стихии се изредили, само и само да се обясни, че нещо гръцката култура я няма. То и при Цариград е имало генуезка и венецианска колонии, ама никой не твърди, че е бил венециански или генуезки град. Макар и римляните да с аго владели и Дандоло да го е превземел и въпросните републики да са пратили хора, които да го бранят до последно от турците. Преди пожара е имало 2 български и 2 гръцки училища в Поморие. Българската черква си стои и до сега - в центъра на стария град. Не е вярно и това, че градът западнал заради пожара. Градът е започнал да запада заради възхода на съседния Бургас. Даже владиката е смятал да премести митрополията в Бургас, но не станало, защото като спретнал палежа го натирили къде Гърция. Всъщност картите си ги има и лесно може да се види, че след пожара градът се е разрастнал, макар и да останал в сянката на много по-бързо и повече увеличаващия се Бургас. Не говоря за руския растеж на Поморие, а за годините преди това. .
 15. Това последното са сцени от житието на свети Сава. Ще съм благодарен, ако някой успее да изрови хубава голяма снимка на този житиен цикъл от Хилендар. За съжаление в нета го няма, а Архангела не го е заснел когато ходи там. Един век след свода, но картинките са доста хубави. Тази съм си я харесал за статията за Йоаким І в новата версия на хронологичната таблица за българските патриарси. Иначе ще се наложи да използвам една друга, която е още по-късна, макар и да е още по-хубава.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×