Отиди на
Форум "Наука"

shark4uk

Потребител
  • Брой отговори

    5
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ shark4uk

  1. Не е точно така, в една, почти неизвестна у нас сирийска хроника черно на бяло си пише, че арабите са опустошили българските земи по време на обсадата на Константинопол и затова Тервел ги унищожава...
  2. Здравейте, радвам се, че сте проявили интерес към статията ми. С интерес следих дискусията ви и не искам да се амесвам в нея, освен да поясня - Атила може да бъде варварин само в класическото значение на думата - тоест чужденец! Всичко останало е опит на победения Запад да очерни личността му. Ето ви един пасаж от Приск Панийски, който Йордан включва в своята Готика. Приск е бил пратеник на василевса в двора на Атила, и написаното от него е лично свидетелство. Оставям цитата да говори сам за себе си! Варварин или благородник? "За нас и варварските гости бяха подготвени изобилни ястия, поставени в сребърни съдове, но яде само месо от дървена купа. Във всичко останало той се държаше умерено. Чашата му беше дървена, докато на гостите бяха дадени бокали от злато и сребро. Дрехите му също бяха съвсем прости, забележителни само с чистотата си. Мечът, който носеше отстрани, закопчалките на скитските му обувки, юздите на коня му не бяха украсени, като тези на другите скити, със злато или скъпоценни камъни, или нещо скъпо."
  3. Здравейте, радвам се, че сте проявили интерес към статията ми. Четох мненията ви с интерес и дълго се колебах дали да се включа в дискусията ви. Е, реших да го направя защото категорично не мога да се съглася, че Атила е варварин, освен ако под варварин не се разбира класическото - чужденец. Оставям един пасаж от Готиката на "Йордан" да говори сам за себе си! Свидетелството е на Приск Панийски и е включено от Йордан в произведението му. Приск е бил пратеник на василевса в двора на Атила: "За нас и варварските гости бяха подготвени изобилни ястия, поставени в сребърни съдове, но яде само месо от дървена купа. Във всичко останало той се държаше умерено. Чашата му беше дървена, докато на гостите бяха дадени бокали от злато и сребро. Дрехите му също бяха съвсем прости, забележителни само с чистотата си. Мечът, който носеше отстрани, закопчалките на скитските му обувки, юздите на коня му не бяха украсени, като тези на другите скити, със злато или скъпоценни камъни, или нещо скъпо." Колко ли благородници биха могли да съперничат с него?
  4. Здравейте, някой може ли да даде някакви сведения за манастира Успение Богородично край Кричим или да насочи към литература за него? Благодаря на всички

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...