Отиди на
Форум "Наука"

RIZAR

Потребители
 • Брой отговори

  4427
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  9

RIZAR last won the day on Юли 12 2018

RIZAR had the most liked content!

Репутация

435 Аспирант

Всичко за RIZAR

 • Рожден ден 1.02.1977

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

29294 прегледа на профила
 1. Фантазьорите или ловците и създатели на митове присъстват навсякъде в историята. Там където няма ги създават изкуствено. Интересна е последната статия на Н. Марков в един от последните броеве на списание "Будител". Факта, че Москва, Берлин, Виена, Лондон , NY и т.н. и т.н. Пускат фантазии за българската история, кара и нашето военно разузнаване да снабди и българите с патриотична история. Откъде мислите са парите на Г. Ценов ???!!! Митът за богатата му германска жена ... Днес гледам, че военно издателство подкрепя В. Вачкова. И нека, така да бъде, след като само тя, а и май не само тя вече изважда историята на българските воеводства на София през XV в. , Седмоградско, Влашко и Молдавия. Портретът на "Дракула" трябва да се закачи във всяко едно българско училище. Дори и само за това, че е подкрепял финансово българските манастири и църкви и особено "Св. Георги Зограф" на Света Гора.
 2. Маготине, само не им се връзвай много, много на руснаците. Установява се следното - тъй наречените, българи по времето на Зенон не са същите с онези "скити" на брой 30 000 , които са излезли от еди кои си планини по времето на Мавриций. А да не говорим , въобще има ли някаква връзка с внндурите от Армения, които според някакъв препис са там от 2-ри в. пр Хр. Това е напълно недоказуемо, още повече по археологически принцип - ще трябва да се търси още 1000години. Рашев, Станев, ти и др. по погребални обряди разкривате сарматска принадлежност и това е добре. Но, за толкова години не можа да се установи някаква уеднаквена принадлежност - нито по антропологичен тип, нито по културна принадлежност в този толкова голям пространствен и времеви план - от 1-6 век. няма българско племе, няма българска държава. Това говори само едно ! Българите не са някакво "библейско" племе на което трябва да се търси прародителят "Авиотохол", утерхайма (прародината) и конкретното създаване на племето. Българите са много различни племена, обединени на конфедеративен принцип, които стават "българи". Определено имат "партско" влияние, но също така, определено вярванията и културата им е много разнородна, което е обусловено от разнородността на племената - приличали много на аланите, но пак се различавали от тях. Виждаме постоянно някакви конфликти, аха-аха да напипаме пулса и пак се оказваме далеч от целта. Работната хипотеза, която трябва да се постави за българите , би трябвало да е "варяжки" тип - някакъв принц, род или далечна рода на управляваща или съпортна династия в Партия или отделила се по някакви причини по-късно от Сасанидите, която е избутана, изпратена или изгонена в степта. Ако трябва да бъдем по-последователни обаче, българите не са в съпорт на Сасанидите (което изключва възможността те да са изпратени и подкрепени от тях , като преден форпост в Кавказ или са точно изпратени, но поради някаква причина/и влизат в конфликт с менторите си). И това е така, защото при големите сблъсъци между Сасанидите и аварите от една страна, българите са винаги на страната на Римската империя, което навява на мисълта, че по-скоро аварите се явяват някакъв степен аванпост на персите, а не българите. Разликите на предхристиянските вярвания на българите са категорично различни със зороастризма и манихейството, но навярно доста близки до манихейството. Другото важно, което трябва да се уточни и което хипотетично ни приближава до целта по модела на Окам , че тези български носители едновременно имат имперско мислене и достатъчно разум да предоставят на съюзните племена конфедеративен модел чрез когото привличат на своята страна нови и нови съюзници. Няма как свинаря "Ивайло" да излезе от Сасанидската империя и да направи това. Това е някой принц, с модела, със съветниците , с целия онзи държавен инструментариум за когото споменаваш в своя пост.
 3. Доколкото разбрах, твоята версия е Евристей, че Загорие (Седмиградско) не е била българска територия, макар, че и 600 години по-късно нейните управители се подписват , претендират и титулуват (напълно закономерно) като български владетели.
 4. Евристей пак е в цайт нот ! А, Арнулф защо моли Владимир Расате да не дава сол от трансилванските солници на великоморавците ... ? Да не говорим, че и счетоводителят беше извадил един интересен извор за българските граници и техния Праг/а. Преди години съм писал за църковното влияние на българите в отвъддунавските земи , Б. Димитров отсече - Краков и Киев са били канонични територии на БПЦ. Моите повърхностни наблюдения относно открите останки на църкви в днешните земи на Полша, Чехия, Словакия и Източна Унгария показват следното - по стил и екстериор са аналогични на плисковско-преславските църкви, някои имат особен стил , като кръстовидния, но категорично се различават от западните църкви през този период. Полския княз за изгонването на православните духовници получава кралска титла към края на 10-ти век. , но православни манастири в днешна Словакия продължават съществуват - след падането на Самуил в самостоятелен вид. Неслучайно там е погребан и Пресиан. Отломката на бившата безбрежна българска конфедеративна държава попада под ударите на маджарите и изпратените за целта кръстоносци едва през 11-12в. Жалко е, че след разпадането на СИВ няма нито един научен работник, който да се занимава със проблемите на отвъддунавските територии на България. Никой не си е направил труда да отиде на място и да разбере, защо в Мосабург има огромно количество българска керамика, печат на българския архиепископ , а навсякъде в страните от Вишеградската група са налични източни по стил и орнаментика църкви и манастири за периода IX-XI в..
 5. Много добре се знае, че на никакви тюрки и особено монголоиди не им влиза в ранга на религиозните вярвания и атрибути разни мечове - това е по-скоро по скитската и келтската част. Когато говорим за някаква "степна" традиция , не бива да забравяме , че скити, сармати и други ираноезични или кавказоезични племена стоят по-близко в културните традиции до европейските култури (келтски -сравни с меча на Екскалибур, германски и др.), отколкото с някакви персийски, индийски или далекоазиатски такива.
 6. Най-вече , българоид, ти май беше археолог - доказателствата от архелогията ни казват, че няма никакви монголоиди в Европа преди 6-ти век. или по-точно до времето на Юстиниан. Н. Шаранков, човекът, когото всички археолози От-До , От - До ( хубавия израз на другаря Т. Колев от героят му в "Опасен чар") търсят за всеки надпис, казва, че няма нито един открит монголоид преди появяването на Тюркския хаганат. Нали, трябваше най-много хуни да излязат в Добруджа - ееее, какво стана досега не са ни показали нито един такъв екземпляр, напротив все двуметрови сарматски гиганти изкачат, хайде малко го попресилих - няма бе, няма монголиди. Азбучната истина, която трябва да научат всички е, че Атила и неговите хуни са европеиден народ (па макар и излязъл от Азия).
 7. Булгароид , мисля да отворя специална тема по този въпрос. Почти напълно съм съгласен с теб! Хайде сега да видим и защо даките , са си останали и дори в земите на Трансилвания - през 235 г. наред с нападенията на готи и тайфали се споменават и ох, ужас , тези на Карпите. Само, че няма издаден медал за победа над някакви си "карпи", а именно агномена - "Дакийски велик". Не съм много сигурен за селищата - мисля си, че на готите не са им вършели римските постройки и са ги преустройвали по свой тертип ( не всички разбира се), има доста запуснати селища, но не се взема под внимание, че едно селище може да се напусне и в следствие на чумни и други заразно-епидемни болести, които почти не са се лекували през този период. За траките- преди време говорех предимно в етнически план, за което си взех сериозна бележка още през 2010-1г. и още тогава говоря за "траки" най-вече в географска посока. Много добри писания относно процеса на формиране на готите, определено има Д. Ботева, която обаче, кой знае защо никак не е споменават никъде. Аз бях пускал някои нейни отметки, но сега не разполагам с време да ги търся.
 8. За вдовстващи и суфраганни епископи има изписана доста литература. Съгласен съм с корекциите на г-н Йончев, но остават все още много въпросителни. Земите между четириъгълника Сливен -Стара Загора -Пловдив - Бургас (много общо казано) , които са български поне за един период от почти половин век , какво е станало с християнското население и неговия епископат ? Или си приемаме версията на К. Станев за "tabula rasa" и готово. Сред самите археолози съществуват големи разнобои - например , Вагалински от доста време повтаря за санитарния коридор от Константинопол до Дунав с тамошните федерати . Дори самият изследовател Георги Атаносов смята, че Доростолската църква си е съществувала в края на 7-ми век, за които представя доказателства. А всички помним думите на преставителите на източните патриаршии към българските делегати на Константинополския събор от 4-ти март 870г. - ... вие кога дойдохте в земите си , какви свещенослужители намерихте ... ??? Еее, аз съм съгласен - населението е намаляло, рустификацията и славянизацията е повсеместна, но къде са се криели пустите попове за да ги намерят българите в земите им ... ???
 9. Трябва да добавиш още щрихи , засега не си използвал достатъчно литература, нови археологически данни и артефакти - например, като печата на българския епископ Исайя. Допълнително, какво търси печата на българския архиепископ Георги в Мосабург (столицата на Коцел) ? За 5-тия въпрос - според В. Вачкова, Сердика, подобно и на Аквилейската патриаршия(не я разбирайте в съвременен смисъл) е една дисидентстваща църква и като такава е нетърпяна от Константинопол, тук разбира се , може да се приведе контрадовод за Солун, който също е често дисидентстващ спрямо К-л, но допълнителния проблем завещан от Сердикийския събор е, че той издига в ранг на "арбитър" римския епископ, което лесно се интерполира от папистите в "примата" на папата. Интересното, е обаче, че папата никога не се позовава на тези канони, а постоянно пуска в ход постоянно фалшиви документи - я декреталии, я Константинов дар, я св. ап. Петър и т.н . Абсолютно , по аналогичен начин с различни историографски, разни чужди официози ни налагат в българската история, съмнителни документи със съмнителна стойност. Или с други думи, така, както папата, константинополския патриарх или багдадския ходжа изобретяват с тонажи фалшиви листи и документи (т.е. фалшива история), по същия начин практикуват имперски администрации по всяко едно историческо време и място.
 10. Янков, ако разглеждаш принципно , както казваш "нещата" от историята, то имаш и моите адмирации ! Моля те само предварително да не набелязваш хората - ти си такъв, ти си онакъв, и аз се ядосах и ти пуснах пост за yellow submarine. Просто всички хора сме извън всякакви схеми - по твоята схема, Чилингиров, например "автохтонеца", вместо да обяви за фалшификация документа, най-добре си го използва. Но ние няма как да изследваме Московски документи - не ги показват, не ги продават (т.е. продават само боклуци и ненужни баласти) , не ги дигитализират и те допускат само на место да направиш разбор ,само на някои документи.
 11. Е, Ласт Романе, май най-накрая ще се окажем заедно на гара Роман.
 12. Янков, наричай ме какъвто си щеш. Няма да ходя с постоянни обяснения и отворена "карта" - Аз не съм "автохтонец". Именника е пълен нонсенс и като си съветско-московска подводница, очаквам да поемеш дълбоко инициативата за "македонската" азбука на Москва.
 13. Крайно време беше африкански отбор да вземе купата. Би трябвало да ги кръстят - Екваториална Франция и Къмънуелт Африка Ингланд.
 14. Интересното е друго, че на мястото където би трябвало да е Коцел има идентична на Плиско-преславската керамика и открит печат на българския архиепископ Георги.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...