Отиди на
Форум "Наука"

errata

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ errata

  1. До колкото знам, един от проблемите с макроеволюцията е бил за доста дълго време (и все още е) т.нар. стабилност на видовете. Повечето от видовете във фосилния рекорд (fossil record) са непроменени за милиони (често десетки милион години) след, което внезапно изчезват. Всъщност видове, които плавно преминават от един в друг и в по-следващ (мисля, че конете са много добър пример) са по-скоро изключения от колкото правило. Дори Дарвин е знаел за този факт и това доста го е притеснявало (както и редица други еволюционисти след него). Така възниква теорията за пунктуирания еквилибриум (Punctuated_equilibrium). Един цялостен пробелм с еволюционната теория е сложността на материята. Докато пиша този отговор на десетина метра от мен има цели рафтове с учебници по еволюционна теория, но всеки път, когато ги взема се отчайвам, защото те приличат по-скоро на учебници за студенти по математика (от горните курсове). Има няколко учебника, които са по-елементарни, но дори там математиката като цяло е на над гимназиално ниво. В същото време научно популярните книги за еволюция винаги те оставят с впечатлението, че има много неща, които стават "зад сцена" и въпреки, че са интересни, не ти дават това, което търсиш - познание - логична теория, отделните стъпки/съждения, на която могат да бъдат проверени (доказани или отхвърлени) от твоя собсвен ум. Това е в общи линии. Станах многословен - извинявай. Мисля, че ако трябва да обобщя - единствено човек с добра математическа и известна биологическа подготовка може да разбере в пълнота модерната (20 век) еволюционната теория. Поздрави.
  2. Вирусите са комплекс от нуклеинова киселина (от няколко десетки до няколко стотин хиляди нуклеотида) и липопротеинова обвивка. Синтезирането на до няколко десетки хиляди бази ДНК молекули (по предварителен план) е рутинен процес (макар и сравнително скъп). Самото пакетиране в липопротеинова обвивка и в природата и в лабораторията се извършва от пакетиращи клетки. Синтезирането на бактериални хромозоми де ново, които обикновено са няколко милиона нуклеотидни бази, е по-труден процес и за сега успешно е синтезиран единствено на Mycoplasma genitalium http://www.jcvi.org/cms/research/projects/...enome/overview/. Разбира се този геном, не може да се самоорганизира във функционираща бактерия, а трябва да бъде "имплантиран" във вече съществуваща такава на мястото на оригиналния (сега се работи въху процеса на имплантиране). Предполагам, в бъдеще ще бъдет разработени ензимни системи, които ще могат да асамблират цяла функционираща клетка около "голия" геном. Моля, питай, ако има нещо недостатъчно ясно. Еволюционната теория е теория базирана на факти (експерименатлни и не само). Микроеволюционната теория (промени в честотата на алелните честоти за дадена популация, видообразуване в сравнително кратък период от време и т.н.) е относително добре развита макар и да има още противоречия за относителния принос на различни механизми (естествен обор спрямо генетичен дрифт например). Макровелюционната теория - тази, която обяснява как са се получили измененията при видовете, в продължение на цели геологични епохи е все още в процес на бурно разитите. При нея (за разлика от микроеволюционната) е невъзможно да се проследят в реално време процесите, които се опитва да обясни. По-скоро има фосили и "моментни снимки" от геномите на различните видове.
  3. Пълно е с китове за тази цел - qiagen например. Но акто ти трябва за PCR, понякога можеш да минеш и без никаква излоция. Амплифицирал съм почти 4000 бази репликон от единствено соникирани в PBS клетки (все пак ти препоръчвам да следваш протокола, де)
  4. Нов съм във форума и бих искал да изкажа мнението си. Нито съм креационист или ако може да се каже, че съм такъв незнам поне кой е креатора, нито съм и дарвинист. Не претендирам с научни титли или каквото и да са там научни позиции, нито по-висши познания по биология. Та мнението ми по скоро е въпрос: Има ли положителни мутации или всички са по-скоро негативни (непълно копиране на информацията) в най-добрия случай неутрални? Има. Дали дадена мутация е положителна или отрицателна зависи от околната среда. Така например някои хемоглобинози (заболявания подобни на сърповидноклетъчната анемия, но с много по-слаба (почти липсваща) клинична картина) предпазават от заразяване с маларииен плазмодии. Носителят на тази мутация може да развие клинична картина (заболяване) при пътуване със самолет, когато парциалното налягане на кислорода спадне (т.е. от положителна или неутрална (ако носителят не живее в малариина област) мутацията се превръща в отрицателна. След като знаем методите на еволюцията и от какви химични елементи е изграден животът има ли случай на дори умишлено (да не казвам случайно) пресъздаден от човека живот или генериране на някакъв вид генетична информация под действието на каквито и да е процеси? Да. Вируси без проблем. В момента създават бактерия (не знам до какъв етап е стигнал проектът). Задавам този въпрос защото той е началото и ако искаме да сме коректни трябва да тръгнем от там. Ако трябва да бъдем още по-точни, защо след "големия взрив" и непрекъснато разширяващата се вселена имаме концентриране на материята във вид на планети, звезди и галактики? Не противоречи ли това на втория закон на термодинамиката? Още повече имаме самозараждане на високоорганизирани системи, като живота. Тук някой физик ще даде по компетентни отговори от мен. Има ли някакви доказателства (фосили) вече за прехода от вид към вид? Да, има. Например от нецветоносни към цветоносни растения, какъв е смисълът на тази мутация след като и двете растения продължават да съществуват и как (защо) се е зародила информацията след като не е била даже необходима за породължаването на съществуването на вида? Не съм се интересувал много по темата и може да съм пропуснал нови факти. Мутациите възникват случайно. Оцеляването на нов вид не е пряко свързано с изчезването на този, от който е произлязъл. И двата могат да заемат частично припокриващи се екологични ниши. Например голосеменните са доста добре приспособени към алпииски (по-студени) терени и там са преобладаващия дървесен вид. Виждам, че по темата има много научноизказващи се хора, но след като няма научни доказателства за тази ТЕОРИЯ не се ли оказвате в позицията на новите религиозни фанатици на XXI век, които биха изгорили на клада всеки инакомислещ, който поне си признава, че знаем много малко?
  5. Малко късно, но ... Когато х=0 (първи вариант (0, 3)) уравнението е у=с => с=3 Следователно f(x)=ax^2+bx+3 При х=1 (втори вариант(1,1)) имаме 1=a+b+3 При (втори вариант(-1,9)) х=-1 имаме 9=a-b+3 ПС. Това трябва да е задача от 7 клас
  6. Може, но ще трябват не една, а повече мутации. За сега не съществува алгоритъм, който да изчсли кои точно региони трябва да бъдат променени и как.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...