Отиди на
Форум "Наука"

Stalker

Потребител
  • Брой отговори

    69
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Stalker

Stalker's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Водород и хелий. При адиабатно разширение те се загряват. Инверсните им температури за значително по-ниски от стайната.
  2. " Да при разширяване всеки газ ще се охлади." Не всеки. Има и изключения.
  3. "Законът на Авогадро е в сила при 0 градуса по Целзий. При такава температура няма парциално налягане на водни пари." Тц-тц-тц...Пенчо, ти направо уби коча с лопатата! Ти, не си ли виждал как изсъхва замръзнало пране без да се размразява?! Я, обясни, как то хем е замръзнало, хем изсъхва, щом (според теб)при тази температура водата не би следвало да се изпарява? Приятелски съвет: Занимавай се с по-простички неща.С такива като за теб. Очевидно е, че си много, ама много далече от разглеждания въпрос.
  4. Отговорът е 9.7977 kJ. Колко предлагате за подробно решение?
  5. Ти, очевидно, си наясно, че щом плътността на някаква течност надхвърли предварително определена критична стойност, то тя вече не е в състояние да завихря мехурчета въздух по предложения механизъм. Обясни ми, откъде следва всичко това, защото аз не се се- щам. От последният ти пост не става ясно какво точно казваш.
  6. Не схващам в каква връзка го казваш. В смисъл - и какво от това?
  7. Мисля, че светлите пръстени, които се виждат в клипа, са от мехурчета фино диспергиран въздух. Те са сравнително устойчиви и се поддържат в това състояние заради завихрената около тях по подходящ начин вода. Получени са по аналогичен начин, на начина по който се получават кръгчетата от цигарен дим. Това, според мен, е обяснението.
  8. Ако режимът на изплуване на въздушният мехур е ламинарен, а това е така, когато критериите на Архимед, Ляшченко и Рейнолдс са съответно Ar<3.6, Ly<2*10^-3 и Re<0.2, законът на Стокс за частица със сферична форма се изразява от следната формула: w = (d^2(P - Pc))/(18Mc) , където: w - скоростта на утаяване/изплуване на частицата [m/s] d - диаметър на частицата [m] P - плътност на частицата [kg/m^3] Po - плътност на средата [kg/m^3] Мс - динамичен коефициент на вискозитет на средата [Pa*s] Определянето на скоростта на утаяване/изплуване на единична сферична частица в неподвижна и неограничена среда по обобщен метод, който е валиден за какъв да е режим, става по следния начин: 1. Определя се критерия на Архимед Ar=d^3*(P - Pc)*Pc*g g - земното ускорение 2. С изчислената стойност за Ar се определя критерия на Рейнолдс (Re) или критерия на Ляшченко (Ly) Ly = Re^3/Ar = w^3*Pc^2/(Mc(P - Pc)*g) или w=(Ly*Mc*(P - Po)*g/Pc^2)^(1/3) За частица с неправилна форма, скоростта на утаяване/изплуване се определя по същия начин от критерия на Ляшченко но d във формулата се заменя с dэ, където dэ е еквивалентният диаметър на частицата, който се определя по формулата: dэ=1.24*((М/Р)^(1/3)), където М - масата на частицата [kg] P - плътността на частицата [kg/m^3]
  9. Въздушен мехур с такава големина, при издигането си към повърхността непрекъснато ще променя както обема, така и формата си, което напрактика ще направи невъзможно теоретичното пресмятане на времето, за което той би се издигнал до повърхността. За- дачата се усложнява допълнително от това, че по време на издигането си, той ще се разбие на неизвестен брой по-малки и различни по големина мехури. Ако обаче, идеа- лизираме задачата, като приемем, че мехурът е със сферична форма, която не се нару- шава при неговото издигане, бихме могли да я решим. При тази идеализация, скоростта с която той ще се издига към повърхността непрекъснато ще се увеличава, защото и обемът му ще расте поради непрекъснатото понижаване на налягането.
  10. "Според едно от предположенията ако едно тяло се ускори до скоростта на светлината скорост, то времето за него буквално няма да съществува." Това не е предположение. Забавянето на времето също е доказано експериментално по много начини. Например, такова доказателство се получава при ускоряване на елементарни частици до високи скорости в някой от уско- рителите. Движещите се с висока скорост елементарни частици "живеят" по-дълго отколкото тези в покой. Нещо повече! Предсказаното от Теорията на относителността забавяне на времето понастоящем задължително се при- лага в съвременните GPS-ситеми. Без отчитането на това, те не биха били точни. "Нима за такова тяло времето "спира"?" Да, за такова тяло времето спира. Светлината е поток от елементарни частици (фотони), които се движат точно със скоростта на светлината. Техният "живот" е безкрайно дълъг точно по тази причина, защото времето за тях е спряло.
  11. "Скоростта на светлината е относително явление." Не е относително явление. Скоростта на светлината е фундаментална константа. Това е доказано експериментално по стотици различни начини. "Да си представим самолет, който се движи със скоростта на светлината. Ако в този самолет има човек и той се опита да мине от опашката към носът на самолета, то той ще се движи със скорост по-голяма от тази на светлината, т.е. е невъзможно. А какъв закон ще го закове да не мърда???" Работа е там, че движещите се предмети се скъсяват в направлението на движение. Скъсяването е особено забележимо при скорости съизмерими със скоростта на свет- лината. Ако, както казваш, въпросният самолет се движи точно с тази скорост, то неговата дължина ще е точно нула, така че няма никакво противоречие. P.S. Един приятелски съвет. За да се правят вярни логически разсъждения и заключения по тема като тази, трябва поне в минимална степен да се познава СТО. В противен случай винаги се стига до неверни заключения, меко казано.
  12. Много правилно си преценил, че всяка дискусия с Рокчо е чиста загуба на време. Той, изключително много прилича на един Петков, който се подвизаваше в клуб "Физика" на www.dir.bg. За щастие, вече не е там. Премести се в клуб "Философия". намери си мястото дет' са вика. Крайно време и Рокчо да си намери правилния клуб.
  13. Вместо да се занимаваш със Стивън Хокинг да беше прочел нещо по като за теб. Можеш да започнеш с учебниците, да речем, от средния курс (дано да не те над- ценявам), а не да се захващаш с него, че и анализи да му правиш. Все едно, аз да взема да прочета една книга по балетно майсторство и да взема да и правя анализи. Просто ми става смешно само от вероятността да ми хрумне подобна идея. P.S. Rockbul! Щях да кажа "приятелю", но знам, че не си ми, и го пропускам. Дръж се малко по-сериозно, когато постваш такива теми. Казвам го съвсем приятелски. Не че това ще те промени, но поне знам, че съм казал каквото трябва...
  14. Формулата щеше да е добра, ако отчиташе и топлината, която отдава топлопровода около себе си.
  15. Я, дай да видя въпросната формула и тогава ще коментираме.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...