Отиди на
Форум "Наука"

doronn

Потребител
  • Брой отговори

    67
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от doronn

  1. Според теб учениците е трябвало да напуснат България точно през същата година и точно, когато е обявена войната, така ли? Иначе не бива!!!!

    Не. Казах, че е чиста измислица да се твърди, че по време на война със канство България, византийските мисионери ще вземат младежи за мисията си във Великоморавия от територията на канството. :whistling:

  2. Кой говори за "болни" амбиции?

    Историята. Безмислените войни, които Симеон води изтощават България, и при наследниците на Петър I тя вече не е в състояние да се противопостави на Византия и крайния резултат от сммеоновото наследство е ясен - ликвидиране на българската държава през 1018 г.

  3. Някой беше казал, че златните векове излизат най-скъпо на народите. Май е хубаво да се пусне една тема за митологемите, свързани със Симеон І. За това какво е постигнала България при управлението му, но и какво е изгубила.

    Отслабената от болните амбиции на Симеон държава, става лесна плячка за Константинопол.

    Само 100 г. по-късно Византия ликвидира българската държава.

  4. По кое време, братовчед? Назови поне една конкретна година или период, който визираш.

    Годината е 863-та - византийските мисионери и покръстители на славяните Кирил и Методий заминават за Великоморавия - по същото време кан Борис обявява война на Византия и Великоморавия и предприема военен поход към Панония.

  5. А парите, доколкото си спомням, бяха смешна сума - 10 или 20 милиона долара. Нищо пари, за да им се надупваме.

    Защо са секретни договорите със Световната банка някой може ли да каже?

    Световната банка се занимава със страни от третия свят по принцип.

  6. Абе не знам дали са моравски младежи, обаче в житията на някой от тях пише, че са от Мизия. Значи не са моравски младежи.

    И кой ги е взел от Мизия? По това време канство България е в положение на война със Византия и Великоморавия.

  7. Интересна работа НИК1.И аз съм чувал такива неща.Че е знаел много добре български и че маика му е била българка.Обаче мисля че трудно ще се докаже виж какво намери търсачката.Мустафа Кемал е роден в Тесалоники.Бащената му къща в момента е консулска служба на република Турция и музей.Бъща Али Реза Ефенди ,митнически служител.Майка Zubeyde Hanin.Ataturk значи /бъща/ на турски.Турският меджелис

    След като бог е българин според 80% от българите, то естествено и Камен Коняров Турчев (Кемал Ататюрк) е българин. :post-20645-1121105496:

  8. Кое точно - че не са имали писменост или че са сармати?

    Ще ти дам отново жокер.

    Просто отговори на следните въпроси:

    През кой век са живели въпросните сармати?

    Къде е била държавата им и кои са и били границите?

    Колко време е просъществувала?

    Кои са били вледетелите - хронология?

    Какъв език е говорил сарматския народ и къде е документирано това?

    След като изказвате фентъзи тези за произход на българите от сарматите през коя година става прехода от сарматско самозъзнание към българско такова и от сарматски език към български и през кой точно български език става този преход?

    Крайно време е в българското интернет пространство да се дадат отговори на тези въпроси.

  9. Световната банка дава ли препоръки на САЩ, Лондон, Берлин, Париж?

    Ето една невинна на пръв поглед "препоръка" на Световната банка за за "оптимизация на системата" задължаваща българското правителство в лицето на Министерството на образованието да я изпълни като условие за отпускане на пари срещу подсказана реформа – уволняване на учители и затваряне на училища

  10. И защо да преводите да са мит? В Закона за съдене на людете има включени моравски думички (основно свързани с църковното дело).

    Не преводите.

    Аз написах:

    Че преводите на славянски са дело само на братята, също е мит.

    Манастира Св. Полихрон е една от многото калиграфски и езикови бази за разпростирането на гръцката идея под византийско знаме.

    Учениците, помощник мисионерите които днес разпознаваме под дадените им в последствие имена Климент, Наум, Ангеларий са моравски младежи докарани в Св. Полихрон още при стартирането на подготоовката за мисията - превеждането на литургичните книги на говорим във Моравия славянски.

  11. "Родината" играе роля дотолкова, доколкото в околността на Солун е имало славяни и Кирил е можел да познава езика им.

    Това е спекулация.

    По време на мисиите си Константин е изпипвал нещата, научавал е нужните 899 - 1000 думи. Така е станало и с мисията при славаните. Че преводите на славянски са дело само на братята, също е мит.

    Манастира Св. Полихрон е една от многото калиграфски и езикови бази за разпростирането на гръцката идея под византийско знаме.

  12. Все пак трябва да констатираме, че познатите ни славянски езици са от територии където в един или друг момент се е простирала бълг. държава (Велика, Дунавска, Волжка, Вардарска). Иначе казано познатия ни славянски го говорят в Русия където са Волжка и Велика България, в Сърбия, която е под бълг. власт, Полша която е била северно от бълг. граница, но до ІХв. не сме много ясно с нея, Велокоморавия, към която Борис има териториториални мераци. Но от другата страна покръстените от тевтонците славяни доста успешно са усвоили немския.

    Тъй че поле за разсъждения - голямо, но факти - малко.

    Това е елементарен великобългарски шовинизъм същит с бели конци, и който четейки го всеки чужденец би се превивал от смях.

    Когато патриарх Фотий и византийския император Михаил изпращат при славаните в Моравия Кирил и Методий с готови преводи на славянски език за славяните да погледнем, какво става в България:

    Тя се ръководи от кан Борис, който е обявил война на Византия (родината на Кирил и Методий) и тръгва на наказателен поход срещу славяните във Великоморавия.

    При пристигането на Кирил и Методий със славянската писменост при славяните във Велеград, канство България няма никакво, ама никакво отношение към това освен обявената война срещу Византия и Великоморавия.

  13. тези знаци произхождат от сарматските няма нищо странно - самите българи произхождат от сарматите.

    Няма такъв народ - сармати.

    Би ли отговорил на следните въпроси:

    През кой век са живели тези сармати?

    Къде им е била държавата и кои са и границите?

    Кои са били вледетелите им - хронологично?

    Какъв език е говорил сарматския народ и къде е документирано това?

    Скед като изказвате фентъзи тези за произход на българите от сарматите през коя година става прехода от сарматско самозъзнание към българско такова и от сарматски език към български и през кой точно български език става този преход?

  14. Естествено не става въпрос, че тук били заровени семействата на всичките 52 боили, а за семейството на един или няколко боили.

    Ако приемем, че в бунта са участвали основно етнически българи (според мен славяните също не били толкова предразположени към християнството както се мисли

    Под кръщение се разбира приемане на християнската вяра от господарския народ - сиреч българите.

    Славяните са подчинени, също като във византийските теми - тях първоначално никой не ги е натискал да стават равни с господарите (българите).

    Идеята за славянизиране на всички поданниици до един на архонт Боирис - Михаил започва да се налага едва след краха на мисията сред славяните в Панония на Кирил и Методий и е промотирана от Патриарх Фотий, със последвалото откупуване на оцелелите ученици от пазарите за роби във Венеция както правилно отбелязаха в една друга тема.

  15. . Името Согдея си е сарматско, откъдето и да се погледне и да се прочете..,

    Согдея преди да бъде съградена като каменна крепост от Юстиниан е била алански аул.

    Сармати е събирателно понатие с което гърците наричали всяко номадско племе надникнало от към причерноморските степи.

    Няма нито сарматски език, нито сарматски народ - все едно да кажеш - европеец, южноафриканец или скандинавец.

  16. Азбучна молитва определено е писана на глаголица - три букви за "и" - "иже ищетъ...", "и проситъ...", "имени ею...", една буква за ѣ и ιa - "ιaвѣ сътворιѫ...", по две букви за "п" и за "х".

    Дайте да не говорите наизуст.

    За да се спори за това произведение първо трябва да се запознаем със "Пролог към Учителното евангелие" - "Пролог за Христа, отмерен на тълкованието на Светото евангилие написан от Константин”

    Накой запознал ли се е с него, или ще гадаем.

  17. Крепостта Судак, български строеж от VII век

    ПС

    След малко ще предстaвя една карта..

    Σουγδαια (Сугдея) е построен в началото на 6 в. от Юстиниан като северночерноморско укрепление.

    ukrmus45-sudak.jpg

    (През 6 век кутригурите и оногундури са все хомогенно интегрирани в аварски каганат и не съществува етноним "булгар".)

    Също така искам да напомня, че през 6 в. кутригури и оногундури не са строили градове, защото са живеели в тюркския каганат подчинени на аварите, и са били номади.

  18. Може просто да не са открити. Проучвания правени ли са? Този вал не е дошъл от небето.. Хипотезата за граница между две римски провинции ми се види малко неиздържана. Те една от друга ли ще се отбраняват? Освен това, някъде бях чел, че валовете са обърнати в посоки, които не биха били логични за Рим.

    Римските провинции не са завоювани в пакет. Валовете са белезите на етапи в настъплението срещу варварите.

    Мисля, че е време Последния Римлянин да се намеси.

  19. Теди, няма страшно, не съм го чел. Просто съм забравил за тази тема. Но на мен ми прави впечатление и друго. Очевидно братята са имали и много противници. Самото заточение и след това освобождение на Свети Методий от замъка Елванген според мен показва, че очевидно папата е много внимателен към Византия. Ако папата не освободи Методий, може би е щяло това да послужи за повод за една голяма война. Но хайде да не се отклонявам толкова.

    Тоталния провал на мисията на византийските мисионери Кирил и Методий във Великоморавия ги кара да потърсят закрла от Рим.

    Освободеният от Папа Йоан VIII от тъмницата във Елванген Методий, вече няма никаква обвързаност със Костантинопол и е добър урок за великоморавските славяни какъв капан им е крояла Византия, с опита да им наложи йероглифоподобната "славянска писменост" като опция да ги откъсне от цивилизована Европа и да ги запокити в "православната" култура на ориента - източна римска империя.

  20. Във всеки случай съм говорил с местни археолози които са категорични че още Аспарух присъединява града.Не че археологията е особено точна наука.

    Изворите какво казват по въпроса?

    Съмнявам се Аспарух да е достигнал толкова на запад.

    И така наречения "аспарухов вал" ще се окаже поредно пропагандно клише и измишльотина. :rain:

    Това е била границата между двете Моесии - супериор и инфериор.

  21. Щяхме да имаме вероятно, по-добра съдба и шансове, ако бяхме приели хриянството от Римския Отец /Римо-католиците/, вместо да се пищолим с Патриарси и/или Императори (Цезари) с неограничена власт; Най-вероятно Унгария /или по-късно Унгаро-Австрия/ щеще да ни "освободи" от Турско, ако не бяхме се опазили сами / т.е да ни "зароби"/ - като "зароби" Чехите и Немците; и като Австро-Унгарски "роби", ние щяхме да напреднем повече.. от колкото като полу-свободни Османски поданици..Вижте къде е Чехия сега, вижте къте са "робите" Немци /Австрийците демек/ , вижте къде са православните ...България, Ромъния /най-развитите по отношение на БНП православни държави, изключваме Гърците/, да споменем Молдавия.. и Русия /дето внася храна, а има земя с която може да изхрани 1 милиард човека/, Украйна, Беларус, Сърбия и Македония..

    Ето, още есин последавател на подлия гъркоман Аспарух.

    Той има дузина доживотни банове в различни форуми за тезата, че кан Борис бил видите ли лош стратег, загубил всички войни които е водил е виновника за злополучния поход към Панония завършил със капитулация на българската държава пред Константинопол, а клаузите на додовора за капитулация наречен според Аспарух "дълбик мир" съдържали алгоритмите унищожили българската идентичност и заменили я със славянска такава.

    Или както казваше Аспарух, новопокръстения от костантинополски епископи Борис-Михаил българоубиец е бил осъдил на заколение българските аристократични боилски родове заедно със жените, децата и пеленачетата и на тяхно място поставил по внушение на патриярх Фотий - славяни... Пълна лудница.

    Този Аспарух трябва да бъде горен на клада, а писаията му изтрити от интернет пространството!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...