Отиди на
Форум "Наука"

khanmadar

Потребител
  • Брой отговори

    18
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ khanmadar

  1. По нагоре някъде срещнах една открита заблуда че видите ли с смяната на религията и имената стават Християнски. Да не споменавам че до към 12 век се срещат открито така наречени езически имена - Пумир, Негюн заедно с чисто христянското Петър, да не споменавам името Влад. Лично за мен това двойно Владимир Расате винаги ми е било съмнително. Ако Приемем че в Момента на Коронясването на Владетеля (в нашата история). Се е приемало и друго име . Пример дори и по късен с Тодор и Белгун. Може до някъде да ни упъти в правилната посока на расъждение. Но каквото и да умуваме все пак си е расъждение. Да приемем че е имало не бунтовници а несъгласни с приемането на християнството. Най резоното е в случая да има събор на Боилите. Да не забравяме че това е България а не Византия дето всяко несъгласие почти винаги е завършвало с Ника. В предишните столетия преди Борис имаме пресни примери за такива смени на власта ( лошото е че нямаме запазени извори за това как е ставала една такава смяна - дали с някакво събрание на външни или вътрешни Боляри или както и да е там.) Да приемем че е имало съпротива срещу Християнството само заради някакъв спор между Владетеля и подопечните му или заради един спор Между Омуртаг и Вениамин - е най-малкото градивно. Все пак ние гледаме от гледна точка на сегашната ни християнизация, при която една смяна на религията е най- малкото кощунство . Но в ония времена Християнството е било просто Политически ход. За какви ревностни християни говорим - Католици ли, Източноправославни ли. По старото поколение историци пишат че Християнизацията била неминуем факт, видите ли особено при славяните тя била едва ли не всеобща. И Князът с това се съобразявал и видите ли поради това че бил ревностен християнин ослепил сина си. Да търсим причината в свалянето на Расате другаде. Кръглият Гроб от Девня - според разкопвача е може би на убити родственици на някой от разбунтувалите се това идва от броя убити,начина и датировката - по спомен Един Възрастен Мъжки индивид - почти старец, един много млад мъжки и останалите Женски от различни възрасти. Самото погребение, начина и инвентара (който в случая е на последно място) алюзията с погребението от Кюлевча не е реалнна( В Кюлевча имаме Войнишки гроб - от целия инвентар там най-големият предмет е един така наречен Войнишки чорап - тип част от Кюпе ризница ) не ни дават податки че такива погребения са масови за времето си. Самият факт че по днешните ни земи това погребение е единственно и до намирането на други такива - всички трактовки за вярата, начина и евентуалната сакралност (чрез полагането на камъни ) са най-малкото смешни. Липсата на сведения от домашен характер ни поставят в днешното положение да се джавкаме - и да доказваме личните си мнения. А както знаеме в Историографията мнения и догадки не се приемат.
  2. Да и един мармот завива шоколада..... Бели и Черни дали пък да не се поразгледаме откъм Християнството и Езичеството. А тва с цветовете бембени , зелени и златни ми е супер интересно да видя от къде го е прочел колегата.
  3. Само не почвай пак с Халдейските глупости. Каквото и да си говорим докле не намерим някой наш Розетски камък каквото и да си мислим всичко ще е догадки.
  4. Говоря за твойта загадка. О отивам да чета книжки. Ми сигур за къпане е бил - не съм бил в онуй време че да знам.
  5. Слабо, слабо, "колега". Концентрирай се по темата - седмолъчната розета - която казваш, по Сун Дзъ била копче? Добре, че си ти и други разбирачи, та да се посмея. crazy_pilot.gif Май четеш избирателно ти казваш че е част от костюма. магическа и тем подобни . и видиш ли владетеля я загубил в басейна и така я оставил..
  6. я сега ми дай и копието от НК Ние Полските мишки дет ни пиче слънцето не можем се мери с Канцеларските плъхове. Вие и повече знаете и сте по друго тесто.
  7. М дам а на книгата е от едно коланче. това което се напъваш и ти да кажеш за розетата. А личности който обичат да карат другите да четат много книжки - са ми леко казано смешни. Спомни си какво е казал Сун Дзъ и после си повтаряй, че ти си чел много , много а другите са спали , спали по спомени книжки за розетите няма, само тук таме по някоя и друга страница
  8. О простете как можем да спорим ние нисшите с НИМ . Аз лично бих я купил и дал в АИМ ако я знам къде е. Но тоя спор с розетата печат е просто безмислен. по би било да е копче макар че тежината на розетата не удобна за подобна употреба. Ма печат
  9. Понеже задочно ме вкарваш в някаква интрига -- само да вметна аз лично не съм я виждал (знам за нея ) от колега в Шуменският музей и от АИМ . А тва копче и то ли е печат или ние лаиците да мълчим кат говориш ти. След като си толкоз начетен убеди ни че е печат. И ни затвори устите. ето и от мене малко гювеч от тва са три отделни елемента, на реверса има аналогично като на твойта снимка окачване. трябва ли и те да бъдат окачествени като печати .....
  10. В интерес на истината разговора течеше в шеговита форма ... Но ако се позамислим повече става и по тежко в осмислянето.
  11. Добре да приемем че е печат както ти се иска. И е уникален за нас Българите - имам питане защо тогава подобен печат не е намерен никъде по местата дет сме минали. Или трябва да приемем че това е някакъв много таен печат или сакрален и то само за Плиска. Апропо другата е предлагана за 2000лв откупка в два наши музея. Но нали няма пари какво да се прави. Инфото го имам от хора който са го виждали лично на ръка в музей А на смешното ти напъване да изкараш печат розетата мога само да се сетя за Йовков
  12. За името незнам но със сигурност бих го огледал за графити... при толкова труд няма как да няма нещо.
  13. Прегледай Статии за района на Севлиево . Иначе от всякъде костено рогче.
  14. Името дали не е с някаква вокализация. я Крагуй - я нещо подобно. Надписи или графити няма ли никакви. някакво оцветяване по стените. Ако е било Кале неможе да няма някой графит на удобно място
  15. Единствено това че до момента е единствена (не визирам другата в антиквара - знам само за трима души който са я виждали ) и дори с нея . Нито формата дава податки да е печат , нито изработката. Да не забравяме че в ония времена не са си позволявали разкоша да ползват нещо неудобно за подобна дейност. Обърни внимание на формите на средновековните печати от ония времена. Имаше една трактовка на наш учен - за нещо шпионско в розетата. А шпиони в Плиска по онуи време не са липсвали .

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...