Отиди на
Форум "Наука"

ANGELov

Потребител
  • Брой отговори

    10
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за ANGELov

ANGELov's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

1

Репутация

  1. Важното е да не се греши! Аспандиат пише „Втората частица в него -РОП очевидно е продукт на метатеза на оригиналното –ПОР“, но терминът се отнася до ро > ор, а не до роп > пор, при това не ни става ясно защо в Уикипедията е наречен още Месроб Машдоц, където е налице РОБ, а не РОП. Практически името е идентично с Бесапара, Босфора и др. !!! Виж и линк - https://www.hy-bg.net/bg/armenski-ezik/pismenost. Второ „Второто име Мащоц обаче може да е вариант на името Мостич“ – същият извод прави Веселин Бешевлиев в „Първобългарските надписи“, факт! Подобен характер откриваме като неточност при Nik1, който като Аспандиат подменя оригинала, за да му е по-удобно при етимологизуването, ама – не е !!! Той пише: „името "амазонка" прозлиза от българския израз "ама че жена", "ама жена", което древните гърци са го изговаряли като "ама зена", "ама-зона"! Е, добре, но защо сменяме „зонка“ със „зена“, тоест – „жена“ вместо да видим, че „зонка“ си е „жонка“ отвсякъде!!! Все някъде в бълг. говори и диалекти тази дума е точно жонка, женка… Та значи – важното е, когато грешим, все пак да не сгрешим!
  2. Уважаеми nik1, за съжаление спирам дотук, за да не ми кажете това което казвате и още по-точно което вече казахте. Доказахте прочее, че не можете да водите научна дискусия без да стигате до диспут и не за първи път! Опитвах се да ви бъда полезен, вие ме обърквате с друг, други... Аз с нито един от изброените не се състезавам, но те са ме цитирали - факт! - а аз тях - не съм нито директно, нито индиректно!!! Поздравления!
  3. Много се извинявам, но източникът от който е преведен !? посочения по-горе текст би трябвало да е някакъв изключително рядък език~! Как нито едно име не съответства на популярните и въприети в бълг. книжовен език и литература - Макуартза, Херенаци, Перисйската, Харкави... Не съм специалист, но последното вече е навлязло с формата Гаркави, така че може би авторът е прав в този случай. В българския език обаче вместо юдеи е по-приемливо да използваме евреи. Миналата година попаднах в един рускоезичен сайт, в който една млада изследователка без да се впуска в обяснения цитира нечие чуждо мнение, съгласно което Волондури - Вълънтури идва от Волонтыр - немник, доброволец... За съжаление не го намирам никъде и не разполагам с теста. Ако се окаже вярно обаче, ще излезе, че няма никакви оногундури. Всъщност обсъжданата тук теза за връзката с нандори и така си е достатъчно натегната!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...